Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy w przypadku trudności z płatnościami można ponownie wstąpić do ustawowego systemu ubezpieczeń zdrowotnych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć przyjaciele, Chciałbym spróbować przełączyć się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Pod względem dochodów w tej chwili też pasuje, czyli najprawdopodobniej mnie przyjmą. Ale nie mogę przewidzieć tego na kolejne 20 lat. Co więc będzie, jeśli nagle zmienię pracodawcę i moje dochody spadną? A co jeśli nawet stracę pracę? Czy w razie trudności z płatnościami pozostanę w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, czy będę musiał lub będę mógł wrócić do ubezpieczenia publicznego? Ktoś już to przeżył i może się podzielić swoimi doświadczeniami? Tanker

Re: Czy w przypadku trudności z płatnościami można ponownie wstąpić do ustawowego systemu ubezpieczeń zdrowotnych?

Napisany przez neugierig
Cześć Tankerze, zgodnie z §5 Ustawy o podstawowym ubezpieczeniu zdrowotnym, każdy jest objęty obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym, jeśli osiąga dochód objęty obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym poniżej limitu obowiązkowych składek (limit składek > dochód > 400,00 €). Wyjątki: Zmiana z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne jest jednak wykluczona zgodnie z §6 ust. 3a Ustawy o podstawowym ubezpieczeniu zdrowotnym, jeśli osoba przekroczyła 55 lat i nie była ubezpieczona w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym przez ostatnie 5 lat. Dlatego jeśli Twój dochód spadnie poniżej limitu obowiązkowych składek, Twój pracodawca musi ponownie zarejestrować Cię w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym na powyższych warunkach. To samo dotyczy sytuacji, gdy zostaniesz bez pracy (patrz §5 ust. 2a Ustawy o podstawowym ubezpieczeniu zdrowotnym). Pozdrawiam, frank ____________________________ Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi poradami dla oszczędzających | Popełnić błąd i go nie naprawić - to dopiero jest naprawdę popełnić błąd.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Jak już zostało napisane, musisz udowodnić dzisiaj, że zarabiasz przez 3 lata powyżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia / granicy rocznego wynagrodzenia. (wcześniej tylko 1 rok). (Obecnie analizuje się możliwość cofnięcia tego terminu do 1 roku). Jeśli nie spełniasz tego warunku, zgodnie z Kodeksem Socjalnym (SGB) automatycznie objęty zostajesz obowiązkowym ubezpieczeniem w GKV jako pracownik! Aby to się utrzymało i wszyscy dobrze zarabiający pozostali dalej przymusowo ubezpieczeni na absurdalnie wysokich składkach, ustawodawca regularnie zwiększa granicę obowiązkowego ubezpieczenia! Przecież Ci, którzy zarabiają więcej, są ulubionymi dziećmi GKV! Granica wynosiła w 2009 roku 48 600 euro, a w 2010 roku nastąpiło kolejne zwiększenie do 49 950 euro, czyli miesięcznie 4162,50 euro! Jeśli więc udało ci się w tym roku osiągnąć stary próg, już zadbanio, że prawdopodobnie w przyszłym roku znów tego nie osiągniesz:sad: i pozostaniesz nadal zmuszony do ubezpieczenia w GKV. Jak długo ten szalony nonsens może być kontynuowany, pozostaje w sferze dywagacji! Niech żyje zasada solidarności! Naprawdę uspokajające jest poczucie, że można korzystać z tak samo słabych usług przy składce GKV wynoszącej prawie 600 euro miesięcznie, jak osoba płacąca 50 euro miesięcznie! Jeśli jesteś obecnie w sytuacji, w której i nadal chcesz postępować solidarnie:wink: , to zdecydowanie zaleca się zawarcie dodatkowych ubezpieczeń lub dodatkowych planów ubezpieczeniowych, lub także zachowanie prawa do obecnego ubezpieczenia w GKV. Na przykład na leczenie stomatologiczne i leczenie szpitalne. Musisz zdecydować indywidualnie i określić swoje priorytety. Ostatnia rzecz: Chciałbym zasygnalizować sprzeciw wobec zależności od dochodu po spełnieniu 3 lat granicy obowiązkowego ubezpieczenia. Jeśli jestem prywatnie ubezpieczony jako pracownik i w kolejnym roku dochód mój spadnie poniżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia, choć ponownie objęty jestem obowiązkowym ubezpieczeniem w GKV, mam możliwość jednorazowego zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia, aby pozostać w PKV! Wówczas jednak powrót do GKV w przyszłości jest wykluczony. Wniosek o zwolnienie musi być złożony do 31 marca danego roku w GKV. Osoby prywatnie ubezpieczone, z niezależności od dochodu, są również zwolnione z obowiązku ubezpieczenia, gdy w każdym przypadku osiągają pełne 55 lata życia w danym roku kalendarzowym. W takich przypadkach wniosek o zwolnienie nie jest konieczny. Z poważaniem Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata