Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co jest istotne przy planowaniu zabezpieczenia emerytalnego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Ponieważ kompletnie nie czuję się pewnie, że będę w stanie samodzielnie pamiętać o wszystkim, co jest ważne dla mojego planowania emerytalnego, postanowiłem udać się do doradcy, aby przedstawił mi różne możliwości. Nie chcę jednak pozwolić się zaslepić. Dlatego mam nadzieję, że będziecie w stanie poradzić mi, co może być istotne dla mojego planu i na co muszę zwrócić szczególną uwagę podczas spotkania z doradcą. Co musi być uwzględnione? Kto może mi udzielić wskazówek? Pozdrowienia. Akirot

Napisany przez Graufell
Cześć, Akirot! Oto link, w którym wyjaśniony jest rządowy system wspierający oszczędzanie na emeryturę: Testy Riester przez Finanztest - Wszystkie formy oszczędzania Riester w porównaniu - Specjalny - Stiftung Warentest - test.de Na co się ostatecznie zdecydujesz, zależy od Ciebie. Musisz czuć się komfortowo z podjętą decyzją i być przekonany, że jest to dla Ciebie odpowiednia forma oszczędzania. Przecież zamierzasz wpłacać pieniądze przez wiele dziesięcioleci. Znajdź czas na zdobycie informacji. Dowiedz się więcej. Aha, w tej branży nie ma doradców. To są sprzedawcy, którzy chcą Ci coś sprzedać. Za to otrzymują często hojne prowizje, które musisz zapłacić. Na razie zapoznaj się z różnymi formami oszczędzania. Na pewno pojawią się więcej wpisów.

Napisany przez neugierig
Cześć Akirot, na Twoje pytanie niestety nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi. To zależy od wielu rzeczy, jak mógłby wyglądać sensowny plan oszczędnościowy na Twój wiek. Powinien on uwzględniać Twoją ogólną sytuację, Twój wiek, sytuację podatkową, Twoje osobiste pragnienia i cele na przyszłość. Idealnie byłoby, gdyby to był jak najbardziej elastyczny koncept, ponieważ cele i pragnienia, jak również osobiste sytuacje życiowe się zmieniają. Oto kilka ogólnych wskazówek: znajdź niezależnego i kompetentnego doradcę (maklera). Niezależność i kompetencja powinny tworzyć jedność. Pojedyncza cecha nie wystarczyłaby mi. Nie łączyłbym oszczędności emerytalnej z innymi formami zabezpieczenia (np. ubezpieczeniem od utraty zdolności do pracy, ubezpieczeniem na życie, ubezpieczeniem od niektórych chorób). To nie ma ze sobą nic wspólnego. Ponadto firma oferująca dobre zabezpieczenie na wypadek śmierci lub utraty zdolności do pracy jeszcze nie musi oferować dobrej emerytury. Bardzo ważne dla mnie jest, aby oszczędności emerytalne były elastyczne (składki powinny być możliwe do zmniejszenia do jak najmniejszej wysokości) i umowa powinna być rozwiązalna w najgorszym przypadku bez dużych strat. Statystycznie tylko 30% umów emerytalnych jest obsługiwanych po upływie 5 lat. Nie wierzę, że te 70% zawarło umowę, aby niedługo ją znowu wypowiedzieć. Na koniec, ważne jest przynajmniej, aby istniała duża szansa na uzyskanie jakiejś stopy zwrotu. Sprawdź następujący wątek i może też ten. Lista nie jest kompletna, ma tylko dać pierwszy impuls do myślenia. Pozdrawiam, frank ____________________________ Mój Blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami od eksperta na oszczędzanie Popełnić błąd i go nie skorygować - to dopiero znaczy popełnić błąd.

Napisany przez neugierig
Cześć Graufell,

w związku z tematem doradców chciałbym jeszcze jedno zdanie powiedzieć.

Doradztwo jest usługą, a ja uważam, że dobra usługa powinna być wynagradzana i mieć swoją cenę. Można dyskutować o wysokości. Ale nikt nie bulwersuje się, gdy idzie do doradcy podatkowego, prawnika czy lekarza i płaci za te usługi w jakiejkolwiek formie.

I z tego powodu uważam Twoją wypowiedź za bardzo zarozumiałą i bardzo uogólnioną. Czy chcesz być tak uogólniony?

Pozdrawiam, frank

Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami odnośnie oszczędzania |

Zrobić błąd i go nie poprawić - dopiero to oznacza autentyczne popełnienie błędu.

Napisany przez Graufell
To zdjęcie, ciekawe, zostało ciężko wypracowane przez branżę przez dziesięciolecia. I dlatego na razie stawiam sprzedawców produktów finansowych i ubezpieczeniowych w tę narożę. Nie musisz wciąż brać na siebie tej winy. Dlaczego branża ubezpieczeniowa obecnie przeciwstawia się temu mało pochlebnemu wizerunkowi za pomocą dopracowanych reklam? I dlaczego w 2008 r. ustawodawca wprowadził obowiązek ujawnienia wszystkich kosztów produktu ubezpieczeniowego? Czy nie jest oczywiste, że jako sprzedawca produktu informujesz kupującego, że musi on zapłacić za nie kilka tysięcy euro? I że w przypadku wcześniejszego rozwiązania umowy większość pieniędzy przepadnie? Niewielu sprzedawców ubezpieczeń zwracało na to uwagę, dlatego ustawodawca położył kres tej praktyce, i dlatego nadal stawiam ich zbiorowo w narożnik. Ten, kto uczciwie ostrzega swoich klientów przed pułapkami i kosztami produktu ubezpieczeniowego, nie musi brać na siebie winy. Tutaj słowem i obrazem, co może oznaczać doradztwo. YouTube - Oszustwo z emeryturą Riester Ale nie chcemy ponownie korzystać z wątku do dyskusji na temat zasad. Każdy pytający musi koniecznie wcześniej się zainformować, aby być przygotowanym na rozmowę handlową. Tak, i nie wszyscy sprzedawcy produktów finansowych i ubezpieczeniowych są czarnymi owcami.

Napisany przez neugierig
Muszę rzeczywiście nie ubierać tych butów. Właśnie dlatego regularnie kłócę się z kolegami, także tutaj, na forum. Wystarczy tylko kliknąć w ten link.

I mimo wszystko, gdy jesteś zaatakowany błotem, nawet jeśli nie zasługujesz, trochę smrodu zostaje.

Na pewno nie wszyscy moi koledzy w branży toną w bogactwie. W szczególności w sytuacjach, gdy taka prowizja z takiej umowy byłaby bardzo przydatna, mimo to powiedzieć nie i trzymać się swoich przekonań, potrzeba więcej niż tylko kultury i determinacji. Szczególnie jeśli potem tacy mili ludzie, jak ty, przychodzą i honorują takie postępowanie swoją wypowiedzią.

Czy uważasz, że takie uogólnianie sprzyja zmianie i zmienności w poglądach mojej branży? W procesie rozwoju wszyscy zaangażowani mają wpływ, więcej lub mniej świadomie! Nawet jeśli jest to tylko taka głupia uwaga jak twoja!

Pozdrowienia, frank

Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z wartościowymi wskazówkami wewnętrznymi dotyczącymi oszczędzania |

Popełnić błąd i nie poprawić go - to dopiero oznacza naprawdę popełnić błąd.

Napisany przez Graufell
Tak, ciekawy, widziałem, że już stoczyłeś tu kilka potyczek z kolegami. Ale nie trzeba od razu przechodzić do osobistych ataków. Kto chce dowiedzieć się więcej na temat tak istotnego tematu jak emerytura, musi również wiedzieć, w jaki sposób te produkty są sprzedawane, aby nie zostać oszukanym. Czy nie byłoby pomocne to krótkie wideo? Teraz niech zainteresowany przejrzy najpierw podsumowanie różnych form oszczędzania w ramach programu Riester. Może chce też coś więcej wiedzieć. Na przykład, co można robić poza tymi gotowymi produktami Riester lub jak można je uzupełnić.

Napisany przez Mike Spezi
Wszystkie informacje przekazywane klientowi są pomocne. Oczywiście także film. Mimo to uważam, że uogólnienia wciąż są błędne! Istotne jest dla mnie, czy klient został poinformowany o wszystkich sprawach. Zalicza się do tego pełna treść umowy oraz związane z tym koszty. Należy tutaj podjąć decyzję. Albo wszyscy są po prostu nie doradcy, a jedynie sprzedawcy skupieni na prowizji, albo istnieją wyjątki z fachową i edukacyjną poradą. W przeciwnym razie pierwsze zdanie neguje się z drugim. Jedno z nich musi być jednak prawdziwe. @Akirot Pełna konsultacja nie może odbyć się w tym forum. W szczególności bez bliższych informacji na temat wieku, zawodu, statusu rodzinnego, sytuacji finansowej, itp. Pozyskaj specjalistyczne czasopisma, takie jak Finanztest, Focus Money, itp., na poszczególne tematy. Zapoznaj się z tą materią, przygotuj się, zanim podpiszesz jakiekolwiek umowy. Pozyskaj kilka opinii. Dobrego doradcę poznaje się między innymi po tym, że więcej słucha niż mówi w języku fachowym. Jeśli czujesz presję w podejmowaniu decyzji, lepiej się pożegnaj z tym panem lub panią od razu. Mówiąc krótko, poświęć czas na podejmowanie decyzji, zastanów się, które ścieżki wydają się dla Ciebie interesujące. Czy chcesz korzystać z długoterminowych, dość sztywnych produktów, czy raczej preferujesz średnioterminowe, elastyczne inwestycje. Poproś o wyjaśnienie dotyczące możliwości dofinansowania ze strony państwa i podatków. mfg mike

Napisany przez Gerd
Przy każdym zapytaniu odbywa się ta sama ceremonia. Zamiast udzielić pytającemu kompetentnej odpowiedzi, obrzuca się nawzajem błotem, kieruje na inne strony internetowe, aby udowodnić swoje szczytne cele i promować się swoim własnym blaskiem. Sądzę, że dokładnie o to nie chodziło Akirotowi. Zamiast pomocy dostaje teatrzyk kukiełkowy. Ten, kto cierpi na problemy z autoprezentacją, powinien trzymać się z dala.

Napisany przez neugierig
Gerd, mam dla Ciebie dwa pytania: Czy moja pierwsza odpowiedź nie była kompetentna? I jak należałoby zareagować, aby sprostać Twoim wymaganiom dotyczącym uzasadnienia obecności tutaj, gdy zostaje się oblanym błotem? Świadomie używam Twoich terminów, mimo że sam nie wybrałbym tych słów! Będę naprawdę wdzięczny za Twoją pomoc!

Napisany przez Gerd
Masz rację. Faktycznie zwróciłem się do obu stron. Te werbalne ataki nikomu nie pomagają, zwłaszcza pytającemu. Zatrute klimat forum nie jest konieczny.

Napisany przez neugierig
No cóż, zdarza się Pozdrowienia, frank ____________________________ Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi poradami od insajdera dotyczącymi oszczędzania | Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero znaczy popełnić błąd.

Napisany przez Mike Spezi
Nie martw się, Panie Ciekawski, nie sądzę, że Gerd miał na myśli bezpośrednio Pana. Przynajmniej tak to interpretuję. Zgadzam się całkowicie z Gerdem tutaj. Naprawdę denerwuje mnie to, że tutaj ciągle są formułowane uogólnienia albo odmawia się pewnym grupom zawodowym możliwości udzielenia pomocnych informacji czy porad. Tylko pośrednik jest dobry, agent ubezpieczeniowy jest głupi, albo na odwrót itp. Nikt nie jest niezależny!! Nie chcę tego dalej rozważać. Wiem, że jest inaczej!!!! Zamiast najpierw rozważyć i odpowiedzieć na pytanie z fachową wiedzą, tutaj zawsze ćwiczy się samoekspresję. Traci się ochotę w ogóle cokolwiek odpowiadać. Wydaje się, że pytający też tak ma, ponieważ rzadko pojawia się dalsza informacja zwrotna, prawda? Najważniejsze, że ktoś rozrzucił swoje mniemania na ponad 10 stron.

Napisany przez Graufell
Już po kilku tygodniach ponownie przemieszczam się po tej dziale jako przeciwwaga dla sprzedawców ubezpieczeń, a oni zaciskają piąstki i dostają pianę na ustach. Oprócz Pana Gerda, każdy dostarczył kilka informacji, z którymi Akirot może coś zrobić. A co, Panie Gerd, ma Pan obiekcje co do merytorycznych treści zawartych w linkach? Czy mam przepisać wszystkie formy oszczędzania w ramach programu Riester? A ten krótki filmik prawdopodobnie uchroni osobę zadającą pytanie od wpadnięcia w pułapkę z doradcą i tym samym może zaoszczędzić nawet kilka tysięcy euro. Obie te informacje mają wartość pieniężną. Tylko nebenbei, wielu pytających to młodzi ludzie, którzy jeszcze niewiele wiedzą na ten temat i którym mało pomoże specjalistyczny żargon.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata