- śr wrz 15, 2010 4:27 pm
Cześć Wszystkim,
Ponieważ obecnie nabyłem nieruchomość na Florydzie i spaliłem sobie palce dotyczące finansowania, chciałem podzielić się moimi doświadczeniami i zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy.
Ponieważ finansowanie zagraniczne nie jest obsługiwane przez niemieckie banki, należy skontaktować się z pośrednikami hipotecznymi za granicą, tzw. Mortgage Brokerami. Istnieją również w Niemczech pośrednicy hipoteczni posiadający licencję Mortgage Broker. Przed podjęciem współpracy z takimi firmami zalecam wyjaśnienie następujących kwestii lub poszukanie alternatywnych ofert finansowania:
Poproś o wstępne przesłanie wyciągu z umowy kredytowej (rzekomo zawsze taki sam w USA) i dokładnie przeczytaj go przed podpisaniem czegokolwiek!!!! Jeśli umowa ci się nie spodoba i nie dojdzie do jej zawarcia, będziesz musiał mimo wszystko zapłacić prowizję w wysokości 1,5% kwoty kredytu, ponieważ wcześniej będą wymagali, byś podpisał umowę o opłacie prowizyjnej.
Mortgage Brokerzy w USA otrzymują prowizję od banków, które udzielają kredytów, niemieccy brokerzy dodatkowo pobierają opłatę od kredytobiorców w wysokości 1,5% kwoty kredytu. Wskazówka: skontaktuj się z jednym z wielu Mortgage Brokerów w USA, którzy częściowo rozumieją również po niemiecku. Informacje np. na stronie www.mortgage.com
Podczas obsługi zawsze stawiano opór bardziej szczegółowym pytaniom, mówiąc, że to normalne i nigdy nie słyszeli takich pytań. Przecież powinno być dozwolone zadawanie pytań dotyczących tak ważnej decyzji, bez względu na to, jak często, nawet jeśli są to tylko drobne sprawy... prawda???
Według mojego brokera czas przetwarzania do closingu miał wynosić około 30 dni. W rzeczywistości zajęło to około 3 miesiące. Jednakże closing nie doszedł do skutku, ponieważ w umowie, którą otrzymałem niestety dopiero po podpisaniu wielu dokumentów, w tym wynagrodzenia brokera, znalazły się kilka punktów jednoznacznie na moją niekorzyść.
Podsumowując, zwróć uwagę na następujące rzeczy:
- Nie zgodzić się na prowizję brokera, powinien być pokryty przez kredytodawcę.
- Koniecznie poproś o wstępne przesłanie umowy do oceny, czy cały dokument umowy jest akceptowalny.
- Zawsze pytaj i żądaj wszystkiego na piśmie, nie pozwól się zbyć! Doradztwo należy do obowiązków brokera.
Życzę wszystkim powodzenia