Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy istnieją także wiarygodne ubezpieczenia budynków mieszkalnych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć na forum! Nie wiem, co mam powiedzieć, jestem poza sobą ze złości i niezrozumienia wobec mojego ubezpieczenia budynku mieszkalnego. Przy zakupie naszego domu cztery lata temu, zawarliśmy polisę i wszystko wydawało się w porządku. Po dwóch zdarzeniach z popękanymi rurami w ciągu czterech lat, ponieważ nasz Dom pochodzi z roku budowy 1964, ubezpieczyciel teraz nas wypowiedział, uzasadniając to zbyt częstymi szkodami. To już wystarczająco źle, ale teraz żadne inne ubezpieczenie nie chce nas przyjąć, a jeśli już to za bardzo wysoką cenę. Dlaczego w ogóle istnieją ubezpieczenia budynku mieszkalnego, jeśli w przypadku szkody wolą wypowiedzieć umowę lub podnieść składki do tak wysokiego poziomu, że praktycznie lepiej już płacić za szkodę samemu? Czekam na odpowiedzi, Aragon

Napisany przez neugierig
Cześć Aragonie, na jaką wysokość były szkody i w jakich odstępach czasu? Jeśli szkody występują względnie blisko siebie w czasie, to szansa na wypowiedzenie polisy przez firmę jest dosyć wysoka. Przeciwko wypowiedzeniu nie można nic zrobić. Tak jest przewidziane w warunkach i takie samo prawo przysługuje też ubezpieczającemu. Firmy ubezpieczeniowe analizują statystyki i jeśli określona częstotliwość szkód lub określone okoliczności występują szczególnie często, to wypowiadają umowę. Niektóre wcześniej, inne nieco później. Czy wypowiedzenie jest już ostateczne? Jeśli nie, spróbowałbym negocjować z firmą, czy nie zaakceptują wypowiedzenia z Waszej strony. Wtedy będziecie mogli uczciwie podać w kolejnym zapytaniu, że wypowiedzieliście umowę. Powinno się tym zająć Wasze ubezpieczeniowe biuro. Po pierwsze, jest na bieżąco z tematem i ma większy dystans emocjonalny. Zazwyczaj da się coś załatwić. W żadnym wypadku nie należy podawać fałszywych informacji w tym zakresie w związku z inną firmą. Jeśli później nastąpi duży szkoda, to wszystko będzie weryfikowane, a jeśli okaże się, że wprowadziliście w błąd w aplikacji, to każda firma odstąpi od umowy, a Wy zostaniecie bez ubezpieczenia. Alternatywą może być wybranie firmy ubezpieczeniowej z dodatkowym ryzykiem i zmiana przy najbliższej okazji. Trzeba trochę poszukać. Nie wszystkie firmy pytają o szkody w ciągu ostatnich 5 lat. Pozdrawiam, Frank ________________________________ Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami dla oszczędzających | Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero jest prawdziwy błąd.

Napisany przez Gerd
Cześć Jak dotąd wszystko jest w porządku. Tutaj faktycznie decydujący jest pośrednik. Może on w znacznym stopniu wpłynąć na wypowiedzenie umowy i nawet je ewentualnie cofnąć. W końcu powinien on zajmować się regulacją szkody.

Napisany przez Mike Spezi
Co ciekawe, to, co tutaj zostało powiedziane, jest dokładnie właściwe. Wiele razy już podjąłem tę drogę dla moich klientów. Ubezpieczyciel nie powinien stawiać oporu i powinien zaakceptować wypowiedzenie polisy przez ubezpieczonego, w końcu problem zostaje w ten sposób rozwiązany. (z perspektywy poprzedniego ubezpieczyciela) To, co pisze Gerd, także jest prawdziwe. Tu decydującym czynnikiem jest odpowiedni agent terenowy lub opiekun klienta. Wiele razy byłem w stanie zatrzymać rekomendacje wypowiedzenia. W zależności od portfela ubezpieczeń, można tam wiele zapobiec. Niestety, obecnie praktyką wielu ubezpieczeń jest szybkie wypowiadanie umów przy powtarzających się szkodach. W tym konkretnym przypadku, podejrzewam, że przyszłe ryzyka kolejnych zalanych szkód zostały uwzględnione, ponieważ budynek jest stary, a rury prawdopodobnie tak samo. Osoby oceniające ryzyko widzą tu bombę zegarową. To oznacza, że następny wyciek będzie wkrótce. Może warto by sprawdzić, czy sieć rur nie wymaga wymiany. Oczywiście, wiąże się to z dużymi kosztami. Ale jeśli szkody będą się kumulować i nikt za nie nie ponosi odpowiedzialności, na pewno w dłuższej perspektywie stanie się jeszcze droższe. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata