Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ochrona emerytalna dla praktykanta

Napisany przez Kausu
Cześć, potrzebuję pomocy w wyborze mojego systemu emerytalnego. Obecnie jestem praktykantem w drugim roku nauki. Jeszcze nie podpisałem umowy, ponieważ po ukończeniu nauki chcę wrócić do szkoły, aby zdać maturę i prawdopodobnie nie będę w stanie pokryć składek. Następnie planuję rozpocząć studia dualne i (mam nadzieję) pracować i oszczędzać przez jakiś czas w tej firmie. Chciałbym kiedyś wyemigrować, dlatego pytanie, czy opłaca mi się w ogóle posiadanie systemu emerytalnego, takiego jak Riester? W końcu musiałbym zwrócić wszystkie korzyści podatkowe. Czy może lepiej zaoszczędzić wszystko, co mi pozostało? Dzięki Martin

Napisany przez Kronos79
Cześć Martinie, zawsze dobrze jest zastanowić się na czas o emeryturze. Najpierw powinieneś zastanowić się, co jest dla ciebie ważne, zanim zainwestujesz pieniądze. Czy chcesz wyemigrować na zawsze czy tylko tymczasowo? Czy inwestycje kapitałowe powinny być dostępne podczas określonego okresu albo planowanego okresu karencji? Jak ważna jest dla ciebie pewność (ochrona kapitału) przy inwestowaniu? Czy obecnie masz lub masz prawo do świadczeń, takich jak zasiłek rodzinny? W każdym razie nie spiesź się z wyborem, większość produktów jest drogich. Zbierz różne oferty i rozważ ograniczenia różnych produktów oraz możliwości wsparcia. Pozdrowienia Dirk

Napisany przez Kausu
Więc chciałbym wyemigrować na zawsze. Pieniądze mogą być trwale ulokowane w inwestycji ... tylko w przypadku nagłych wypadków powinno być dozwolone ich wypłacenie, w przeciwnym razie nie. W kwestii ryzyka, jestem gotów podjąć niewielkie ryzyko (jeśli można to tak określić). Bezpieczeństwo jest ważne, ale jak już wspomniałem, jestem gotów podjąć małe ryzyko, pod warunkiem, że nie stracę całej kwoty naraz.

Napisany przez Kronos79
Jeśli oczekuje się zagwarantowania zachowania kapitału, dostępne są tylko: lokaty terminowe, lokaty oszczędnościowe, Umowy oszczędnościowe, Papiery wartościowe rządu federalnego, Ubezpieczenia z/również z funduszami inwestycyjnymi i gwarancją. Obecnie żaden z tych sposobów inwestowania kapitału nie przynosi więcej niż 1%-4,5%. Im wyższy zysk, tym większe ryzyko lub zmienność, a zabezpieczenia ZAWSZE kosztują. Jakie są małe ryzyka, np. 6% szansa i 20% zmienność/wolatylność? Z racji wspomnianego zwrotu ulg i ograniczonej kapitalizacji, raczej nie będę brać udziału w programie Riester. Sensowne może być jedynie w przypadku możliwości emerytury pracowniczej i nadal przysługuje prawo do zasiłku rodzinengo, zmniejszyć wynagrodzenie o 100-200€, aby ponownie osiągnąć kwotę poniżej 8004€ rocznie (jeśli przekroczono) i ponownie otrzymać zasiłek rodzinny. Następnie powinna pozostać nadwyżka gotówki w porównaniu z zainwestowanymi środkami.

Napisany przez Kausu
Och, zapomniałem, przepraszam, otrzymuję jeszcze zasiłek rodzinny. Jakie są małe ryzyka? No cóż, to dobre pytanie... z głupią odpowiedzią ode mnie... jeśli nie ponoszę dużych strat. Muszę przyznać, że nie miałem jeszcze zbyt wielu porad, więc niezbyt dobrze się na tym znam. W moim banku, na przykład, zawsze padało tylko argument: To może zainwestuj w fundusze Deka, fundusze są jak akcje, tylko bezpieczniejsze dla przeciętnych ludzi... co?

Napisany przez Kronos79
(-: Fajna odpowiedź, muszę ją zapamiętać. Nie, ogólnie rzecz biorąc, fundusze akcyjne, w których 100% składają się z akcji, podlegają wahaniom na rynkach kapitałowych tak samo jak wszystkie inne akcje. Istnieją ryzykowne fundusze i mniej ryzykowne, dlatego ważne jest określenie oczekiwanej stopnia zwrotu oraz stopnia ryzyka, jakiego jesteś gotowy podjąć. Jako przykład, wystarczy spojrzeć na DEKA Tele-Medien WKN: 977192 na stronie www.onvista.de, który w latach 2000-2003 stracił prawie 70% i był najlepszym funduszem Sparkassen w 1998 roku. Ale to nic nie mówi o DEKA, w tym okresie wszystkie fundusze w tej dziedzinie straciły tak dużo. Jednak oczywiście nie był to całkowity strata (-;. Bardzo ważne jest też to, że mimo częstych zapewnień nie istnieje idealne rozwiązanie, a straty zawsze ponosisz TY. Jeśli ktoś obiecuje obecnie stopę zwrotu przekraczającą 2-3%, oprócz lokat itp., to zawsze zachowuj ostrożność. Albo pośrednik na szkoleniu nie uważał albo dostawca produktów ma coś do ukrycia. WKN: 979217 Jak można zatrzymać coś z rocznej pensji praktykanta poniżej 8000€... Szacunek, u mnie zawsze było to wydane najpóźniej 20. dnia, gdy tankowałem po raz trzeci (-;.

Napisany przez devplan
Większość opcji inwestycyjnych niestety oferuje albo znikomy zysk, albo wiąże się z wysokim ryzykiem, jak na przykład Forex. Ostatnio dowiedziałem się o możliwej dość mało znanej inwestycji i zabezpieczeniu emerytalnym, i zainteresowałem się nimi. Jest to uczciwy system, dzięki któremu wkrótce będziesz w stanie generować pasywne przychody. System ten polega na rodzaju inwestycji z bardzo niskim wkładem i niespotykaną stopą procentową, co przewyższa wszystko, co jest znane. Jeśli jesteś zainteresowany, wyślij mi wiadomość.

Napisany przez 2Bolitho
teraz oszukiwanie nawet młodych, niedoświadczonych ludzi. Nie ma nic gorszego.

Napisany przez Gerd
Co powinien zrobić, gdy jest nowy w firmie? Musi przecież przynieść klientów, w przeciwnym razie zostanie zwolniony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata