Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Z ubezpieczenia zdrowotnego na ubezpieczenie prywatne - Mam nadzieję na pomoc w podejmowaniu decyzji.

Napisany przez Plutos
Cytat autora „krytyka PKV”:
Naprawdę poważnie zastanowiłbym się nad kwestią PKV.
Faktem jest, że w początkowych latach PKV jest stosunkowo tania.
Ale z czasem nadejdzie młotek. I to naprawdę mocno!
PKV kusiła także mnie lata temu... i dałem się na to nabrać!
Jeśli masz rodzinę (żonę i dziecko) - są oni objęci GKV, ale nie PKV. Więc musisz koniecznie płacić już trzy składki!!! I składki rodzinne nie są przez pracodawcę opłacane proporcjonalnie.
Pomijając drastyczne podwyżki:
Sam otrzymałem kilkakrotnie podwyżki nawet do 57%.
I nie wierz, że można negocjować z ubezpieczycielami wtedy.

Dziś pozostałbym w GKV i raczej wykupił dodatkowe [url]ubezpieczenie[/url]. To się bardziej opłaca w dłuższej perspektywie. I masz niemal takie same korzyści jak w przypadku prywatnego ubezpieczenia.
Zasięgnij porad zarówno w GKV, jak i PKV. Szczególnie dotyczących zalet i
wad każdego rodzaju ubezpieczenia. Ale nie od agentów ubezpieczeniowych.
Oni widzą tylko swoje prowizje w Twoich oczach.

A powrót do GKV jest praktycznie niemożliwy. Próbowałem wszystkiego.
Bez szans. Oni bronią się zaciekle przed tym.

Powrót do publicznego ubezpieczenia zdrowotnego

Więc naprawdę dobrze się zastanów, zanim popełnisz błąd, który może cię drogo kosztować.

Witajcie, eksperci od ubezpieczeń i finansów,

Od pewnego czasu interesuję się tematyką ubezpieczenia zdrowotnego.
Nawet jeśli przeczytałem już sporo informacji i opinii, nadal mam wrażenie, że przeczytałem instrukcję obsługi Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Nadal nie mam pojęcia, jak podejść do tej sprawy i jak obiektywnie ocenić moją sytuację.

Będę bardzo wdzięczny za komentarze, porady lub sugestie dotyczące moich rozważań!

Zacznijmy od mojej sytuacji:
mężczyzna
29 lat
przedsiębiorca
dobrowolnie ubezpieczony w ramach ubezpieczenia publicznego
stały związek (partnerka PKV) z ewentualnym planowaniem dziecka za około 5 lat.

Ponieważ składki w GKV dla przedsiębiorców są dość wysokie, świadczenia w porównaniu z PKV są niższe, a przyszłość nie wygląda zbyt różowo, zastanawiam się nad przejściem do PKV.

Dlaczego jeszcze tego nie zrobiłem lub dlaczego nie ubezpieczyłem się prywatnie na początku swojej działalności gospodarczej?

Kilka dni temu przeczytałem tekst, który dokładnie przedstawia argumenty, które do tej pory mnie powstrzymywały:

Ten argument oraz fakt, że ewentualnie niektóre świadczenia nie zostaną pokryte, ponieważ można wypełnić ankietę zdrowotną (lub kilka pytań, które dla ubezpieczyciela wystarczają) w sposób błędny, jeśli nie ma się odpowiedniej wiedzy fachowej, lub że ubezpieczyciele pozwalają sobie na pewne wątpliwości, podczas gdy ubezpieczyciele publiczni pokrywają wszystkie zawarte świadczenia bez problemów, tak jak zdarzyło się w moim kręgu znajomych, spowodowały, że do tej pory pozostałem w GKV.

W tej chwili wydaje mi się jednak, że podwyżki składek i zwłaszcza łatwe do zrealizowania cięcia w zakresie świadczeń w GKV na dłuższą metę nie są właściwym przeciwwagą.

Niemniej jednak dla mnie, ze względu na system ustalania składek, które zawsze są ustalane z opóźnieniem, oczywiście wydają się „tylko” dosyć wysokie, ponieważ początkowo były oparte na błędnych danych i były zbyt niskie. W międzyczasie zbliżam się do górnej granicy, która jednak będzie stale rosła. Przy malejących świadczeniach.

I właśnie to staje się stopniowo kwestią, nad którą powinienem się zastanowić. Tutaj wyrzucam zbyt dużo pieniędzy na produkt o nazwie zdrowie, którego korzyści i przyszłe rozwinięcie tej inwestycji nie są dla mnie jasne. Oczywiście z tego samego powodu, dla którego prywatni ubezpieczyciele chcieliby mnie w swojej bazie klientów. Mężczyzna, niepalący, który jeszcze nie skończył 30 lat, i nie ma poważnych przewlekłych chorób, jest oczywiście wart dużej gotówki - i nie zdaje sobie sprawy z konieczności opieki medycznej, bo nie jest jeszcze od niej zależny i nie jest to dla niego ważny temat. Skąd pochodzą reklamy „PKV od 59 [url]euro[/url]”, takie jak te, które znaleźć można również tutaj na forum. To nie może być nic, co byłoby korzystne na dłuższą metę. Otrzymałem tu dwa konkretne oferty od Victoria. Jedna kosztowałaby 370 €, a druga 420 €.

Czy naprawdę ma to tak wielkie znaczenie, czy przystąpię do ubezpieczenia w wieku 19 czy 29 lat? W takim razie, gdy osiągnę 39 lat, musiałbym leczyć się już z kwot w czterocyfrowej liczbie.

No cóż, podobnie jak w poszukiwaniu rozsądnego planu ubezpieczenia zdrowotnego, również tutaj wydaje mi się, że gubię się. Dlatego po prostu konkretne pytania, które mnie aktualnie trapią.

Czy w ogóle możliwe jest uzyskanie solidnego pojęcia o ubezpieczeniu zdrowotnym, jego świadczeniach i przede wszystkim jego rozwoju w ciągu najbliższych pięćdziesięciu lat?

Jak mam zawrzeć umowę na wieczność, że tak to ujmę, skoro nie wiem, jak się będzie rozwijała?

Gdzie można uzyskać dobrą i przede wszystkim niezależną poradę?
Przeczytałem o doradcach ubezpieczeniowych. Wydają się być odpowiednim adresem.
Niestety, według przedstawiciela ubezpieczyciela, powinienem najlepiej podjąć decyzję jeszcze w tym miesiącu, ponieważ w przyszłym roku kończę trzydzieści lat, a okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące. Jeśli więc złożę wniosek dopiero w październiku, będzie on miał zastosowanie od stycznia przyszłego roku, i zapłacę więcej, ponieważ wykonam 30 lat w danym roku.
Czy to jest poprawne? Czy to ma tak duże znaczenie, że nie warto poświęcić czasu na porównanie ofert i lepiej zapłacić więcej za produkt, który będziemy mieć nadzieję, że będzie właściwym?

Nie chciałbym podejmować pochopnej decyzji, która ostatecznie może mnie pogrążyć w biedzie w późniejszym wieku, jeśli wierzyć w niedawno wysłany raport, w którym mowa o przedsiębiorcach, którzy nie wiedzą już, co dalej zrobić z powodu bardzo wysokich składek w starszym wieku.

Czy teoretycznie nie mogliby oni "stracić pracy", jeśli już stoją na skraju bankructwa, aby wrócić do GKV? Chyba że są już powyżej 55 roku życia, o czym już tu czytałem?

W każdym razie jest surrealistyczne, że trzeba podejmować decyzję, której skutków nikt naprawdę nie zna, a która będzie się ciągnęła przez całe życie i w późnym wieku może zagrozić egzystencji.

Czy nie przegapiłem już najlepszego momentu na PKV i nie powinienem z powodu ewentualnego planowania rodziny w najbliższych latach pozostać w GKV?
Co się stanie, jeśli zaraz po zmianie pojawi się problem zdrowotny, a PKV sugeruje, że musiałem o tym wiedzieć i nie pokrywa żadnych kosztów?
Na jakie świadczenia lub ogólne warunki umowy należy zwrócić szczególną uwagę?

Będę wdzięczny każdemu, kto rzuca trochę światła na tę mroczną decyzję!

Pozdrowienia i wielkie dzięki!

Re: Z ubezpieczenia zdrowotnego na ubezpieczenie prywatne - Mam nadzieję na pomoc w podejmowaniu decyzji.

Napisany przez Gerd
Cześć Jak już sam zauważyłeś, ubezpieczenie zdrowotne to obszerny temat. Po pierwsze, powinieneś określić, jakie dokładnie świadczenia chcesz wykorzystywać. Czy musi to koniecznie być lekarz prowadzący, czy wystarczy zwykły lekarz? Czy pokój jednoosobowy jest uzasadniony? Czy chcesz, aby wszystko było opłacone przy protezach dentystycznych, czy dałbyś sobie radę z 80 lub 90%? Czy potrzebujesz terapeuty alternatywnego? i tak dalej. Stwórz listę tego, czego chcesz. Następnie powinieneś zastanowić się nad sumą własną w taryfie. Innymi słowy, ile € płacisz sam w ciągu roku, zanim PKV zapłaci. Im wyższa suma własna, tym niższa cena. A propos, suma własna w GKV wynosi 2% od brutto. Taryfa powinna również zawierać gwarantowaną zwrotkę składek w przypadku braku wykorzystania świadczeń. Ponadto zwróć uwagę na prawo opcji. Oznacza to możliwość zmiany na lepszą taryfę, bez ponownej oceny stanu zdrowia i bez ponownej klasyfikacji wiekowej. Nie zapomnij także o zasiłku chorobowym. W Twoim wieku warto również zawrzeć prywatny fundusz emerytalny w taryfie. Ma to na celu utrzymanie niskiej składki w późniejszym wieku. Oczywiście to wszystko nie kosztuje 59 €. Ta trafna reklama dotyczy taniej taryfy dla 18-latka. Dla dzieci konieczne jest również zawarcie osobistej umowy ubezpieczenia zdrowotnego. W pierwszej aplikacji wiek na pewno odgrywa pewną rolę. Im starszy, tym wyższa cena. Różnica między 29 a 30 latami jednak nikogo nie zaskakuje. Gdy już zdecydujesz, czego chcesz, poproś o przedstawienie różnych taryf i podejmij decyzję. Dowiedz się o dostawcy w Internecie.

Napisany przez akropolis2
Witaj, więc bardzo powoli i po jednym pytaniu Czy w ogóle jest możliwe uzyskanie uzasadnionej koncepcji ubezpieczenia zdrowotnego, jego świadczeń i przede wszystkim rozwoju przez najbliższe pół wieku? Świadczenia w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym ustalasz podczas zawierania umowy i są one święte, dopóki ich nie zmienisz! Prywatne ubezpieczycie może jednak podnosić składki za świadczenia. I tak robi większość ubezpieczycieli, więc nie ma znaczenia, do którego z nich się zwrócisz, wcześniej czy później wszyscy podnoszą składki. Tak samo jak wszyscy ubezpieczyciele publiczni wcześniej czy później będą pobierać dodatkowe opłaty! Agent ubezpieczeniowy na pewno doskonale wie, jak w ostatnich latach rosły składki w różnych ubezpieczalniach zdrowotnych i będzie mógł ci powiedzieć, jakie są perspektywy. Jak mogę zawrzeć umowę „na zawsze”, aby to nieco przesadzić, z której nie wiem, jak się rozwinie? Ty przecież nie zawierasz umowy na zawsze. Umowę można zmienić, jeśli nie jesteś zadowolony ze świadczeń lub składek, choć nie jest to tak proste, jak pewnie by sobie to życzyli, ale zawsze możesz ją zmienić. Gdzie możesz uzyskać dobrą i przede wszystkim niezależną poradę? Czytałem o doradcach ubezpieczeniowych. Wydają się być odpowiednimi rozmówcami. Musisz odróżnić pomiędzy agentami ubezpieczeniowymi (prawdopodobnie miałeś na myśli ich jako doradców ubezpieczeniowych) i przedstawicielami ubezpieczyciela. Pierwsi są niezależni od firm ubezpieczeniowych i znają oferty wszystkich, dzięki czemu mogą wybrać dla ciebie najlepszą ofertę. Natomiast przedstawiciele ubezpieczycieli pracują dla konkretnego ubezpieczyciela zdrowotnego, a ich produkty zawsze są najlepsze! Agentów ubezpieczeniowych znajdziesz wszędzie w internecie. Z własnego doświadczenia mogę polecić tę stronę: Porównywarka ubezpieczeń zdrowotnych prywatnych - darmowe porównanie PKV: tani prywatnie ubezpieczony Niestety według przedstawiciela ubezpieczyciela powinienem zdecydować się najlepiej jeszcze w tym miesiącu, ponieważ w przyszłym roku kończę trzydziestkę i obowiązuje trzymiesięczny okres wypowiedzenia. Jeśli więc złożę wniosek dopiero w październiku, to będzie obowiązywać od stycznia przyszłego roku, a zapłacę więcej, ponieważ właśnie kończę trzydziestkę. Czy to prawda? Czy ma to tak duże znaczenie, że nie powinienem poświęcić czasu na porównywanie ofert, tylko lepiej zapłacić trochę więcej za, miejmy nadzieję, właściwy produkt? To nie do końca prawda. Jeśli chcesz wypowiedzieć swoje obecne ubezpieczenie zdrowotne w październiku, to jest w porządku. Obowiązuje zasada: koniec bieżącego miesiąca plus dwa kolejne miesiące! więc jeśli złożysz wypowiedzenie 29 października, to mimo to możesz zmienić się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne od 1.01.2011. Jednak musisz dołączyć do wypowiedzenia potwierdzenie ubezpieczenia od nowego ubezpieczyciela! Czyli najpierw znajdź nowe ubezpieczenie, dopiero potem wypowiedz stare ubezpieczenie (obowiązek ubezpieczenia w DE) Nie chciałbym podejmować pochopnej decyzji, która w końcu mogłaby mnie prowadzić do ubóstwa w starości, jeśli wierzyć niedawnemu raportowi, dotyczącemu samodzielnych przedsiębiorców, którzy nie wiedzą już, co dalej zrobić z ekstremalnie wysokimi składkami na starość. Ponieważ koszty utrzymania ubezpieczonych w późnym wieku bywają czasami bardzo wysokie, prywatne ubezpieczyciela budują dla swoich członków rezerwy na starość! Innymi słowy płacisz więcej w młodym wieku, niż wynoszą rzeczywiste koszty zdrowotne, jakie generujesz, ale w zamian płacisz mniej w starości, niż wyniosłyby rzeczywiste koszty. Ponadto istnieje wiele sztuczek, jak można zmniejszyć składki na starość. Na przykład możesz płacić o 50 € więcej miesięcznie w młodym wieku lub 20 € lub ile uważasz za wystarczające, a potem zostaną one oprocentowane i zmniejszą twoje składki, gdy się zestarzejesz. Wszystko to może ci też powiedzieć dobry agent ubezpieczeniowy. Czy nie mogą oni teoretycznie „stracić pracy”, jeśli już stoją na skraju bankructwa, aby wrócić do ubezpieczenia publicznego? Chyba że mają ponad 55 lat, jak już tutaj czytałem? Tutaj również są możliwości, chociaż ubezpieczenia publiczne faktycznie odmawiają. Ale jak już wspomniałem powyżej: na wszystko jest rozwiązanie! Zgłoszenie się do urzędu pracy to jedno z tych rozwiązań. Nawiasem mówiąc, dziwne jest podjęcie decyzji, której konsekwencji nikt tak naprawdę nie potrafi określić, a która rozciąga się na całe życie i w podeszłym wieku może zagrozić egzystencji. Tak źle na pewno nie będzie Czy nie przegapiłem już najlepszego momentu na prywatne ubezpieczenie zdrowotne i nie powinienem pozostać w ubezpieczeniu publicznym z myślą o ewentualnym planowaniu rodziny w najbliższych latach? Za każdego członka rodziny, który ma być dodatkowo ubezpieczony, trzeba płacić oddzielne składki. Dzieci z zasady są ubezpieczone przez tego z rodziców, który zarabia więcej (oczywiście z pewnymi wyjątkami). Po rozmowie z agentem ubezpieczeniowym wiele stanie się jasne, ponieważ on dokładnie powie ci, o jakich kwotach mowa. Jednak nie zapomnij: dzieci również korzystają z lepszych świadczeń w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym niż w ubezpieczeniu publicznym! Co się stanie, jeśli od razu po zmianie ubezpieczenia zdrowotnego pojawi się problem zdrowotny, a prywatne ubezpieczenie zdrowotne zakłada, że powinienem o tym wiedzieć i nie pokryje kosztów? Dlatego istnieje badanie zdrowotne przed podpisaniem umowy! Musisz podać informacje o swoim stanie zdrowia, które zostaną porównane z tym, co mówi twój lekarz (nie zawsze). W zależności od twojego stanu zdrowia mogą być stosowane dopłaty ryzyka lub nawet odmowa. Ale jeśli zachorujesz, a wszystko w twojej dokumentacji pasuje i twój lekarz mówi, że nie miałeś nigdy problemów zdrowotnych, wtedy oni zapłacą! Dlatego tutaj również jeden tips: podaj wszystko! prawie zawsze i tak się wszystko dowiadują! Na jakie świadczenia lub ogólne warunki umowy należy zwrócić szczególną uwagę? Jakie świadczenia są dla ciebie ważne, musisz sam zdecydować. Może być ważny udział własny, który również zmniejsza składki. I ubezpieczenie dziennych świadczeń, bo sam prowadzisz firmę. Na stronie, którą podałem wcześniej, jest dobra lista kontrolna dotycząca prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Możesz ją wydrukować i używać podczas rozmowy z agentem ubezpieczeniowym, aby upewnić się, że wszystko zostało uwzględnione. Zadaj także pytania dotyczące sytuacji finansowej firmy i płynności płatności no więc... mam nadzieję, że trochę pomogłem! powodzenia i ciesz się prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym! pozdrawiam akropolis

Napisany przez neugierig
Cześć Pluto, tutaj zostało już wiele powiedziane i nie chcę dodatkowo przyczyniać się do dalszego zamieszania. Jednakże chciałbym dodać kilka rzeczy. Przede wszystkim, ogólnie rzecz biorąc: na pewno jest słuszne zastanowić się przed decyzją o zawarciu prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego i jeśli tak, w jakim, nad tym, jakie oczekiwania i wymagania mamy względem naszego ubezpieczenia zdrowotnego. Wymagana jest wiedza faktyczna. Tylko gdy znasz fakty, możesz je porównać i podjąć decyzję. Na pewno istnieje kilka sposobów, aby zdobyć te informacje. Można na pewno zdobyć pewne informacje poprzez internet, ale na ich podstawie wybór prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego uważam, delikatnie mówiąc, za bardzo odważny. To jest mniej więcej tak, jakbyś sam dokonywał wyboru leków przy poważnej chorobie. Chcę również uzasadnić dlaczego! I to na podstawie tylko 2 kryteriów: świadczenia i stabilność składki. Świadczenia Decyzja, czy potrzebujesz leczenia przez lekarza specjalisty czy pokój jednoosobowy, jest jeszcze względnie prosta. Ale jak jest na przykład z katalogiem środków leczniczych? Tam jest napisane, jakie aparaty słuchowe, jakie krzesło ortopedyczne, dializa domowa czy nie, jakie protezy otrzymasz i w jakiej wysokości zostaną zwrócone (lista nie jest zbyt pełna). Tutaj nie chodzi o opatrunek, ale o świadczenia, które mogą kosztować wiele tysięcy euro i to przez wiele lat. Warto przynajmniej wiedzieć, co jest możliwe, a co nie i ile to kosztuje. Wydaje mi się, że istnieje około 50 prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych, wszystkie z kilkoma pakietami, a wszystkie posiadają różne katalogi środków leczniczych. Dlaczego wymieniam je tak szczegółowo? Ponieważ rzadko mówi się o znaczeniu środków leczniczych, często nawet się ich nie wspomina, a mają one duży wpływ na składkę. Jeśli mówimy o świadczeniach, chciałbym również poruszyć opłatę według GOÄ (niem. Gebührenordnung für Ärzte). Wielu nie zdaje sobie sprawy, że jako pacjent prywatny zawiera się dwa niezależne umowy. Pierwsza z lekarzem. To jest rzemieślnik, któremu się mówi: Uzdrow mnie. A druga umowa zawarta jest z ubezpieczycielem zdrowotnym. Mówi się do niego: Zapłać rachunek lekarski. Jednakże, jeśli z ubezpieczycielem zdrowotnym zostanie uzgodniony niższy zwrot kosztów niż ten, który ustalił lekarz, wtedy pozostaje różnica do zapłaty przez pacjenta. Jeśli się o tym wie i rozumie, to trzeba też wiedzieć, że lekarz może bez pytania pacjenta naliczyć stawkę GOÄ 3,5, jeśli jego leczenie uzasadnia takie postępowanie. Istnieje wiele tanich pakietów ubezpieczenia zdrowotnego, które zwracają tylko do stawki GOÄ 2,3. Przy przeziębieniu nie jest to dramatyczne! Ale jak to wygląda w przypadku poważnego wypadku drogowego lub poważnej choroby, gdzie leczenie może kosztować 40.000, 50.000 euro lub więcej, to 30% mniejszy zwrot może poważnie boleć. Często koszty nie powstają w szpitalu, lecz przy żmudnym lub nawet trwałym leczeniu ambulatoryjnym. Tutaj również trzeba dokładnie wiedzieć, co jest możliwe i ile to kosztuje. To były teraz tylko 2 kryteria dotyczące świadczeń. Istnieją jeszcze inne! Teraz stabilność składki! Wiele osób może zapytać, czy można to w ogóle przewidzieć z wyprzedzeniem? Czyli, co faktycznie kosztuje dany pakiet za 5 lat, nikt nie jest w stanie przewidzieć. Powinno być jasne, że każdy pakiet będzie podlegał wzrostowi składki, tak, musi wzrastać składka. Jednak istnieje różnica między pakietem, który ma coroczny wzrost składki o 2-3%, a tym, który ma wzrost o 10% lub więcej. To można dość dobrze oszacować. Jakie kryteria odgrywają rolę tutaj? Należy najpierw wiedzieć, że w przypadku każdego pakietu ubezpieczenia co roku niezależny syndyk sprawdza kalkulację i rozwój kosztów, a szczególnie w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego ustawodawca nakazuje, że w przypadku niewystarczającego pokrycia lub zbyt niskiego kapitału, składki muszą zostać podniesione, aby uniknąć upadłości ubezpieczenia. Aby ocenić ubezpieczenie zdrowotne, warto spojrzeć między innymi na wskaźniki bilansowe. Niezależny kapitał własny (EK) czy istnieje wystarczający kapitał własny? Jeśli tak, skąd pochodzi? W tym kontekście należy również patrzeć na rozwój danej kasy! Czy wpływy z składek rosną? Jeśli tak, to z jakiego powodu? Przez nowych klientów? Jeśli nie, to znaczy, że podwyżki składek są powodem dla wzrostu wpływów. Warto również zwrócić uwagę na rozwój kasy w perspektywie 5-10 lat. Jeśli kasa notuje spadek lub stagnację liczby członków, oznacza to, że podwyżki składek są nieuniknione, ponieważ osoby zdrowe opuszczają społeczeństwo, a chorzy, generujący koszty, pozostają. Nikt inny nie przyjmie tych osób. Jaki wpływ mają opcje dodatkowego obciążenia i oceny ryzyka w PKV? I wreszcie, jak są kalkulowane pakiety? Lista nie jest kompletna! W szczególności ostatnie punkty wymagają rozległej wiedzy faktycznej i przede wszystkim sporej porcji doświadczenia. Na temat pytań zdrowotnych już coś pisałem! Dlatego chciałbym zobaczyć kogoś, kto sam wypracowałby te informacje z Finanztestu lub internetu. Czy naprawdę robi to tak dużą różnicę, czy zaczynam w wieku 19 czy 29 lat? Wtedy w wieku 39 lat powinienem już mieć znacznie wyższą kwotę w czterech cyfrach. Różnica wynosi doświadczeniem zwykle od 15 do 30 euro, w zależności od pakietu i roku, o który jesteś starszy. Argument, żeby szybko zawrzeć umowę, aby zaoszczędzić zbędną wysoką składkę, jest często wykorzystywany do zwiększenia presji sprzedaży i szybkiego zawarcia umowy. W żadnym wypadku nie pozwoliłbym się sprowokować. Jeśli pośrednik tak robi, to jest on już niesolidny i dlatego warto poszukać innego. Tutaj powinno się skoncentrować na ubezpieczeniu swojego zdrowia, a przede wszystkim na Twoje pieniądze, które płacisz w postaci składek, a nie na szybkie zawarcie umowy przez pośrednika. Nie twierdzę, że nie można uzyskać dobrej porady i sensownego ubezpieczenia zdrowotnego od samodzielnego pośrednika. Jednakże w takim przypadku trzeba by na poważnie poddać się wielu konsultacjom. Za każdym razem sprawdzać kompetencje doradcy i wtedy również produkt, bo nikt nie powie, że jest tylko drugiego wyboru. Być może lepiej jest więc wybrać dobrego, kompetentnego pośrednika, który faktycznie oferuje cały rynek. No dobrze, kończę już. W końcu nie chcę nikogo tutaj szkolić na eksperta w sprawie PKV. Pozdrawiam serdecznie, Frank ________________________________ Mój blog | Informacje na temat ubezpieczeń z cennymi poradami eksperckimi dotyczącymi oszczędzania | Błąd zrobić i go nie poprawić - to dopiero oznacza, że zrobiłeś prawdziwy błąd.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata