Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można zmienić umowę Riester w związku z budową?

Napisany przez MartinaEffe
Cześć, Mam zawartą umowę ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi (DWS Toprente Dynamic) w ramach programu Riester z 2007 roku i regularnie wpłacam do tej umowy. Zastanawiam się, czy za kilka lat kupić nieruchomość. Jednak nic nie jest pewne. Co zrobić w takiej sytuacji z umową Riester? 1. Czy powinienem nadal regularnie wpłacać do umowy ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi aż do emerytury, nawet jeśli zdecyduję się kupić nieruchomość? 2. Alternatywnie, czy mogę kontynuować wpłaty do umowy ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi do momentu, gdy będę pewien, że chcę kupić nieruchomość, a następnie przenieść się na program Riester-Bau, pozostawiając umowę ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi w trybie bezskładkowym? 3. Czy powinienem od razu zawrzeć umowę ubezpieczenia emerytalnego z elementami budowlanymi-Riester i pozostawić umowę ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi w trybie bezskładkowym, czy też przenieść już zgromadzony kapitał z umowy ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi do umowy ubezpieczenia emerytalnego z elementami budowlanymi-Riester i tym samym zrezygnować z dotychczasowej umowy Riester, nawet jeśli jeszcze nie jestem pewny zakupu nieruchomości? 4. Czy istnieje lepsza alternatywa? Jestem ciekawy Waszych opinii, ponieważ nie jestem pewien i potrzebuję opinii ekspertów. Na razie interesuje mnie głównie kategoria produktu (ubezpieczenie emerytalne z elementami inwestycyjnymi, ubezpieczenie emerytalne z elementami budowlanymi-Riester, Wohnriester, itp.). Co byście zrobili?

Napisany przez PI112
Cześć Martina, Niestety Twoje zapytanie jest zbyt złożone, aby móc udzielić na nie tutaj wyczerpującej odpowiedzi. Dlatego tylko kilka wskazówek, ponieważ bez profesjonalnej, osobistej porady nie będziesz w stanie dalej postępować. Dopóki nie będziesz pewna/pewny, czy chcesz w ogóle nabywać nieruchomość, gorąco odradzam Ci oszczędzanie na Bausparriesterze. Pytanie brzmi, czy finansowanie za pomocą Riester w ogóle się opłaca. Tylko w bardzo niewielu przypadkach ta opcja ma sens. Upewnij się, że jesteś dokładnie poinformowany/poinformowana na następujące tematy: - Jakie są wymagania, aby otrzymać pożyczkę wspieraną przez Riester; - Jak przebiega faza spłaty; - Co kryje się za terminem konto wartości mieszkania. Bardzo ważne: Nie korzystaj z porady pracownika banku lub kas oszczędnościowo-budowlanych. Często brakuje im szczegółowej wiedzy lub mają jednostronne preferencje (co chyba doradzi LBS dla umowy Riestera). Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Gerd
Cześć Na twoim miejscu zachowałbym istniejącą umowę Riester i nadal regularnie wpłacałbym do niej środki. Konwertowanie jej na tzw. Wohnriester oznacza po prostu zawarcie nowej umowy z ponownymi kosztami za jej podpisanie. Wohnriester to po prostu rastrowa umowa oszczędnościowa. Przez to nie otrzymasz lepszych warunków finansowania nieruchomości. Riestera powinno się całkowicie wyłączyć z finansowania nieruchomości. Podatkowe aspekty w późniejszym wieku są po prostu katastrofą. Wohnriester został stworzony tylko po to, aby umożliwić kasom oszczędnościowym obok banków i firm ubezpieczeniowych również możliwość sięgniecia do kawałka tortu Riester. Można także otrzymać premie ze stanów posiadanych przez pracownika oraz obszarów rodzinnych.

Napisany przez KaiMeyer
Mam (27 lat) też pytanie: Jestem tuż przed finalizacją umowy Riester i być może planuję zakup nieruchomości za kilka lat. Niemniej jednak nie jestem jeszcze pewny tego. Rozważam zatem najpierw założenie planu oszczędnościowego Riester w funduszach lub w banku, aby móc dalej oszczędzać nawet jeśli nie kupię nieruchomości aż do emerytury. Czy dobrze rozumiem, że mogę zawiesić stary kontrakt Riester (czyli przestać płacić składki i zostawić go do emerytury) w przypadku zakupu nieruchomości, a następnie podjąć Riester mieszkaniowy jako główny kontrakt (w który wpłacę wszystkie dalsze składki, ponieważ mogę mieć tylko jeden objęty wsparciem Riester-Vertrag)? Jeśli tak jest, zastanawia mnie również, czy mogę uwzględnić stary kontrakt Riester (w banku lub w funduszach) w finansowaniu nieruchomości? Jeśli tak jest, to bankowy plan oszczędnościowy wydaje się najbardziej odpowiedni, jeśli chciałbym nabyć nieruchomość za około pięć lat, ponieważ plany oszczędnościowe w funduszach z uwagi na ryzyko mogą w ciągu pięciu lat osiągnąć potencjalnie znacznie niższą stopę zwrotu niż plan z banku. Przynajmniej pieniądze w bankowym planie są gwarantowane. Czy mogę użyć zgromadzonej wartości w planie Riester do finansowania nieruchomości dopiero gdy przejdę na emeryturę, tak więc teraz lepiej byłoby wybrać plan z funduszy? Byłbym Wam naprawdę wdzięczny, gdybyście mogli mi pomóc, ponieważ trochę się zamotałem.

Napisany przez Finanzmakler
Jeśli planujesz w ciągu kilku lat kupić nieruchomość, to ma mało sensu teraz przechodzić na umowę oszczędnościową Riester, z nowymi opłatami za zawarcie oraz niskim oprocentowaniem. Lepiej kontynuować oszczędzanie w Toprente, a jeśli chcesz, możesz użyć pieniędzy z Riesterrente (z każdego!) na zakup nieruchomości za 5, 10 lub 15 lat. Gdy będziesz gotowy na budowę lub zakup, zawsze możesz sprawdzić, czy finansowanie z Riester ma sens - nie wiele banków oferuje takie rozwiązania, a jeśli oprocentowanie jest gorsze niż w zwykłym finansowaniu, nie ma powodu, aby to robić, ponieważ, jak wyżej! (można zawsze wykorzystać istniejący kontrakt Riester do spłaty zadłużenia). Jeśli jeszcze nie masz kontraktu Riester i planujesz zdecydowanie na zbudowanie, zalecam zaciągnięcie kontraktu oszczędnościowego Riester, ale takiego, w którym otrzymasz 4% odsetek od salda, jeśli nie zdecydujesz się na pożyczkę - żaden plan oszczędnościowy bankowy nie oferuje obecnie takiego oprocentowania.

Napisany przez Gerd
Cześć Powtarzam to jeszcze raz. Wohnriester to tylko chwyt, dzięki któremu kasy budowlane mogą zarabiać na fali Riester. W gruncie rzeczy jest to zupełnie zbędny produkt. Zwykła umowa oszczędnościowa niepodlegająca wsparciu Riester spełnia ten sam cel. W przypadku Wohnriester nie trzeba nawet zwracać uwagi na dość skomplikowane kwestie podatkowe. Jeśli ktoś chce, jak sugeruje doradca finansowy, może wykorzystać każdą umowę Riester do finansowania. Czy to w ogóle ma sens, to inna sprawa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata