- czw wrz 23, 2010 8:35 pm
Cześć,
Mam zawartą umowę ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi (DWS Toprente Dynamic) w ramach programu Riester z 2007 roku i regularnie wpłacam do tej umowy. Zastanawiam się, czy za kilka lat kupić nieruchomość. Jednak nic nie jest pewne.
Co zrobić w takiej sytuacji z umową Riester?
1. Czy powinienem nadal regularnie wpłacać do umowy ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi aż do emerytury, nawet jeśli zdecyduję się kupić nieruchomość?
2. Alternatywnie, czy mogę kontynuować wpłaty do umowy ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi do momentu, gdy będę pewien, że chcę kupić nieruchomość, a następnie przenieść się na program Riester-Bau, pozostawiając umowę ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi w trybie bezskładkowym?
3. Czy powinienem od razu zawrzeć umowę ubezpieczenia emerytalnego z elementami budowlanymi-Riester i pozostawić umowę ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi w trybie bezskładkowym, czy też przenieść już zgromadzony kapitał z umowy ubezpieczenia emerytalnego z elementami inwestycyjnymi do umowy ubezpieczenia emerytalnego z elementami budowlanymi-Riester i tym samym zrezygnować z dotychczasowej umowy Riester, nawet jeśli jeszcze nie jestem pewny zakupu nieruchomości?
4. Czy istnieje lepsza alternatywa?
Jestem ciekawy Waszych opinii, ponieważ nie jestem pewien i potrzebuję opinii ekspertów. Na razie interesuje mnie głównie kategoria produktu (ubezpieczenie emerytalne z elementami inwestycyjnymi, ubezpieczenie emerytalne z elementami budowlanymi-Riester, Wohnriester, itp.).
Co byście zrobili?