- pt wrz 24, 2010 7:28 am
Cześć, mój mąż i ja zdecydowaliśmy się kupić Dom. Półtora tygodnia temu mieliśmy spotkanie w banku (nie w naszym banku domowym - Kreissparkasse, ale w sąsiednim Volksbanku) i mieliśmy ze sobą najważniejsze dokumenty. Bankier zrobił kopie, zasięgnął informacji na temat naszych dochodów i wydatków, posiadanego kapitału własnego, itp. Na koniec podpisaliśmy formularz zgody na zapytanie w Biurze Informacji Kredytowej i mogliśmy wkrótce wyjść. Wczoraj wieczorem odpowiedni pracownik banku zadzwonił do nas i poinformował, że wszystkie kontrole zostały pozytywnie zakończone, wszystko jest w porządku (również Biuro Informacji Kredytowej wraz z wynikiem) i udzielą nam kredytu. Musimy jednak jeszcze dostarczyć wyciągi z konta od stycznia 2010 roku do chwili obecnej. I teraz martwię się, ponieważ kilka miesięcy temu (maj, czerwiec) wystąpiły dwie nieudane obciążenia. Mój mąż został niewłaściwie (z powodu błędu w rozliczeniu) wypłacony o zbyt niską kwotę. Dwa obciążenia w wysokości po 65 euro nie mogły zostać zrealizowane z powodu braku środków na koncie. Zostały jednak uregulowane przez nas wraz z opłatami około 14 dni później. Te nieudane obciążenia nie są widoczne jako takie na wyciągu z konta, widoczne jest jedynie, że krótko po nich sami przelaliśmy kwotę. Od tamtej pory wszystko wróciło do normy, wcześniej również nie było żadnych problemów. Ponadto mamy ustaloną z naszym bankiem domowym zasadę, że w razie powtórzenia się takiej sytuacji możliwe jest tymczasowe przekroczenie stanu konta. Poza tymi dwoma incydentami nasze konto jest prowadzone właściwie i zawsze pozostaje w dodatku. Teraz moje pytanie - czy te dwie uregulowane nieudane obciążenia mogą spowodować jakieś problemy z końcową decyzją dotyczącą sfinansowania? Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam, Leila