Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy istnieje możliwość otrzymania kredytu hipotecznego pomimo wpisu do rejestrów Schufa?

Napisany przez sauerland
Cześć, zapytałem w banku, czy mogę wcześniej zrezygnować z kredytu hipotecznego, aby skorzystać z niskiej stopy procentowej. Teoretycznie jest to możliwe, ale w zeszłym roku dostałem negatywny wpis w Biurze Informacji Kredytowej i dlatego nie mogę dostać nowego kredytu, mimo że moje dochody nie są złe (3000 netto). Proszę o porady, jak mogę zorganizować finansowanie. Dostałem dwie oferty, w których mogłem zmniejszyć moje raty o około 30%, przy krótszym okresie spłaty niż wcześniej, ale niestety zostały one odrzucone po sprawdzeniu w Biurze Informacji Kredytowej. Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi. Pozdrowienia Sauerland

Re: Czy istnieje możliwość otrzymania kredytu hipotecznego pomimo wpisu do rejestrów Schufa?

Napisany przez unex65
Cześć Sauerland, tutaj nie masz zbyt wielu opcji. O ile mi wiadomo, istnieje tylko jeden bank, który jeszcze wchodzi w grę. Ważne jest również, aby wiedzieć, co i na jaką kwotę jest negatywnym wpisem. Pozdrowienia z Viersen

Napisany przez Thorsten
Cześć, Panie Sauerland, jak już odpowiedziałem gdzie indziej: tam nie będą mieli szczęścia. Jedynym bankiem, który mógłby się zgodzić, jest Bank z Essen. Ale proszę się liczyć z oprocentowaniem powyżej 8%...

Napisany przez NaTwoim13
Bank Essen mogłaby ewentualnie rozważyć taki przypadek, ale co to by zmieniło? Oprocentowanie wynosi tam około 6%, ale jeśli mają negatywną historię kredytową (Schufa), to powinni być wdzięczni za to, że mają bank, w którym wszystko działa! Aktualnie oprocentowanie nie powinno być znacznie wyższe!

Napisany przez sauerland
Cześć, dostałem dwa listy od Schufa informujące, że wpisy zostały uregulowane. Czy mimo tego nie dostanę kredytu? Ponieważ chodzi o finansowanie dwóch mieszkań, czy możliwe jest, że moi rodzice (73 i 69 lat), którzy mieszkają w drugim mieszkaniu i są współwłaścicielami hipoteki, mogliby ubiegać się o kredyt? Pozdrowienia Sauerland

Napisany przez unex65
Cześć Sauerland, teraz mam następujące pytania: 1. Czy koszty dodatkowe zakupu mogą być opłacone z własnego kapitału? 2. Czy rodzice mogą pokryć ratę za nieruchomość? Jeśli oba pytania można odpowiedzieć twierdząco, to może mam korzystne rozwiązanie. W przeciwnym razie moglibyśmy również przedstawić dla Was finansowanie (nawet pomimo negatywnej historii kredytowej) przez bank von Essen. Pozdrowienia z Viersen

Napisany przez NaTwoim13
Witaj Sauerlandzie, przeksztalcenie długu ma sens tylko wtedy, gdy znacznie można obniżyć koszty odsetkowe. Spłata zadłużenia zwiększy koszty poprzez odsetki od wcześniejszej spłaty, a finansowanie tej większej kwoty poprzez bank w Essen nigdy nie będzie zdrowe! Jednak jeśli okazałoby się, że są w sytuacji wymagającej naprawy, sytuacja będzie inna, ponieważ wtedy chodzi o zachowanie nieruchomości, a wtedy bank w Essen może być właściwą decyzją. Dlaczego obecny bank pozwala im łatwo wyjść z kredytu, nieco mnie zastanawia! Jeśli chodzi prawdziwie wyłącznie o kwestie zwiąane z oprocentowaniem, to ich rodzice stanowią klucz do rozwiązania, ponieważ wtedy muszą wziąć nowy kredyt i spłacić obecnemu bankowi, wtedy na pewno - jeśli ich emerytury pozwalają na spłatę - może pojawić się uzasadnienie ekonomiczne dla przeksztalcenia długu! Dyskusja o kosztach dodatkowych związanych z zakupem musiała wyniknąć z niezrozumienia lub błędnej interpretacji, ponieważ w ich przypadku nie występuje to. Rodzice mogą wziąć nowy kredyt na swoje posiadłości nawet bez zakupu nieruchomości!

Napisany przez tivopu
Szanowny Panie Buhmann, dziękuję za Pańskie wyjaśnienia. Mój brat miał (zauważmy!) podobny problem (umowa oszczędnościowa). Udało się jednak znaleźć rozwiązanie. Ostatecznie doszedł także do porozumienia z bankiem von Essen i kredyt został ostatecznie zatwierdzony. Jeszcze raz dziękuję w jego imieniu

Napisany przez sauerland
Cześć, najpierw dziękuję za wasze odpowiedzi, ale mam jeszcze kilka pytań. Mam nadzieję, że również na nie odpowiecie, abym mógł jeszcze załatwić finansowanie. Oferta, którą miałem, wynosiła 3,56%, niestety została odrzucona ze względu na moją historię kredytową w Schufa. Dzisiaj doradca finansowy ponownie zadzwonił do mnie i poinformował, że w styczniu powinniśmy ponownie podjąć próbę finansowania, ponieważ w nowej sytuacji w Schufa powinno się udać. Ale teraz do moich pytań. Unex65 2. Czy rodzice mogą przejąć ratę za nieruchomość? Rentowność około 1800,-, jaki maksymalny obciążenie mogę ponieść, jeśli co miesiąc przesyłam swoim rodzicom dodatkowo 500,-€, ponieważ oni zajmują się cały dzień naszymi dziećmi. Jeśli na oba pytania można odpowiedzieć tak, mógłbym mieć potencjalnie korzystne rozwiązanie. Proszę przesłać mi swoje rozwiązanie mailem. W przeciwnym razie moglibyśmy zaproponować finansowanie dla Was (nawet przy negatywnej historii kredytowej) przez bank von Essen. Jakie są stopy procentowe? [quote][noelmaxim/QUOTE] Jeśli jednak u nich wykaże się potrzeba remontu, sytuacja wygląda inaczej, ponieważ wtedy chodzi o zachowanie nieruchomości, a wtedy bank von Essen może być właściwym wyborem. Proszę o nieco bardziej szczegółowe informacje. Jeśli chodzi wyłącznie o punkty związane z oprocentowaniem, to rodzice są kluczem do sukcesu, ponieważ wtedy musieliby oni zaciągnąć nowy kredyt i spłacić obecnego banku, co może prowadzić do uzasadnienia restrukturyzacji, o ile renty pozwolą na pokrycie raty kredytowej - wtedy możliwa byłaby ekonomiczna uzasadnienie refinansowania! Co to oznacza? Tivopu Ostatecznie doszedł też do porozumienia z bankiem von Essen, a kredyt został ostatecznie zatwierdzony. Jak długi jest okres kredytowania u twojego brata i jaka jest wysokość oprocentowania. Jeszcze raz wielkie dzięki za aktywny udział w tej dyskusji, mam nadzieję, że możecie mi dalej pomóc. Pozdrowienia Sauerland

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sauerland, jeśli mogą zrezygnować i bank pozwala im odejść, to ma to sens tylko wtedy, gdy ich rodzice zaciągną nowe kredyty i spłacą bank. Czy rodzice mogą dostać kredyt, można ustalić tylko poznając sumę kredytu oraz zobowiązania kredytowe rodziców. Renomowany duży bank oferuje najlepsze warunki kredytowania dla emerytów!!! Jeśli zostali im już wypowiedziani przez bank i chcą zachować nieruchomości, a rodzice nie chcą pomóc lub nie mogą ich finansować, nie chodzi o warunki kredytowe, ale o przypadek do sanacji, wtedy Bank von Essen będzie musiał policzyć. Oprocentowanie Banku von Essen zależy od różnych czynników, takich jak rodzaj wpisu Schufa, okres wiązania oprocentowania, termin wygaśnięcia, cel kredytu, obszar spoza pokrycia itp. Będzie to co najmniej 6 przed przecinkiem, więc naprawdę interesujące tylko w przypadku zagrożenia sanacyjnego! Ich kapitał może być uwzględniony tylko w przypadku oddzielnych, odrębnych mieszkań, z których można uzyskać najem i które można wynajmować obcym w dowolnym momencie, ale wygląda na to, że w ich przypadku tak jest. Nikt nie może im tu pomóc właściwie bez konkretnych liczb. Proszę skontaktować się z doradcą finansowym podając konkretne dane, wtedy może im być pomóc lub udzielić odpowiedniej rekomendacji.

Napisany przez Thorsten
Teraz jestem ciekawy tej tańszej opcji. Proszę umieścić ją na forum... Tak więc, jeśli masz wpis w rejestrze dłużników, niezależnie od tego, czy jest opłacony, czy nie, prawie nie ma możliwości finansowania. Zwłaszcza takich, które są tanie, czyli na poziomie zwykłego finansowania. Dla kredytowego finansowania nadają się Essen Bank i Top Baufi Deutsche Bank (bardzo ograniczone). Osoba, która ma trochę czasu i wymagany wkład własny (10-20%), może skonwertować swoje zobowiązania w ciągu 12-39 miesięcy na stałe oprocentowane 25-letnie kredyty spółdzielcze po 3,75%. Oferujemy to poprzez simplefinanzieren - finansowanie, kredyty, pożyczki - zaczynamy na żądanie. To by było na tyle. Być może jakiś regionalny bank lub kasa oszczędnościowa, mając dobrych i długoletnich klientów, zdecyduje się zrobić wyjątek.

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że powiedziałem już wszystko, co można na ten temat powiedzieć! Remontowanie nie jest tanim rozwiązaniem, jeśli rodzice się angażują, trzeba przeprowadzić obliczenia, uwzględniając odsetki za wcześniejszą spłatę, należy przeciwdziałać stopom procentowym. Jeśli Sauerland nie zwróci się osobiście do specjalisty, nie można znaleźć dalszego pomocnego rozwiązania, zwłaszcza że wszystkie oferty i informacje są wyłącznie spekulacjami i niepoważne! W szczególności ta wspaniała forum nie zasługuje na to, więc jeśli mamy mówić konkretnie, to przedstawmy konkretne fakty, których jednak nie posiadamy, a porównywanie jabłka z gruszką nie jest naszym poziomem! Mały dodatek, bank z Essen faktycznie finansuje negatywne wpisy w Schufa, nawet te niespłacone. To nie jest moja główna działalność, a już na pewno nie moja docelowa grupa klientów, ponieważ procedura jest zbyt uciążliwa, ale na pewno jest to możliwe i często stosowane przez wielu profesjonalistów finansowych!

Napisany przez Thorsten
noelmaxim pisze: Wydaje mi się, że powiedziałem już wszystko na ten temat, co można powiedzieć! przede wszystkim wszystkie oferty i oświadczenia są tylko spekulacjami i niepoważne!
Zgadzam się z pierwszym, drugie wydaje mi się trochę przesadzone. Z góry zakładać, że wszyscy są niepoważni, to dość bezczelne i szkodzi forum. Zwłaszcza, że nie mam wrażenia, że jesteś autorytetem, który może to ocenić.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Thorsten, W tej sprawie jestem więc ostatnią instancją, ponieważ dokąd może prowadzić dyskusja, nie chcąc nikogo urazić, bez faktów, danych i liczb? Nigdy jeszcze nie wyraziłem się tak wyraźnie, przy żadnym wpisie, oczywiście dyskusja może kontynuować się, ale wyraziłem - jak opisano - wszystko, co uważam za sensowne w tej kwestii! Moim zdaniem rozwój w tym kierunku, czyli celowy i efektywny, będzie możliwy tylko wtedy, gdy Sauerland otworzy się na współpracę z profesjonalistą od finansów, który dostarczy fakty i dane. W przeciwnym razie będziemy dziko spekulować przeciwko sobie nawzajem, co niekoniecznie przyniesie korzyści innym użytkownikom, wątpię, czy pomagać nam dalej, możemy to zrobić również na PW! Czy to, że uważam wszystkich za niesolidnych, odpowiada moim standardom, powinni ocenić użytkownicy, którzy chętnie korzystają z mojej pomocy, wsparcia i rad, także w dalszych negocjacjach lub pytanich mailowych lub na PW. Przepraszam Thorstena, jeśli sprawiłem wrażenie zbyt nachalnego!

Napisany przez sauerland
Również fakty: Wartość nieruchomości: 298 000 € Całkowita suma kredytu: 230 000 € Spłata: 13 000 € Moje dochody: 3300 € Dochody rodziców: 1580 € Podział mieszkań: Mieszkanie 1 na dole 100m²: rodzice Mieszkanie 2 na górze i na poddaszu 165m²: ja Piwnica 100m². Działka 556m². 1 garaż i 1 wiata. Moje wpisy w Schufa uregulowane, wartość punktowa 25. Obciążenie miesięczne obecnie: 1475 € Zbudowany w 1956 roku, kompletnie odnowiony w 1992 roku, adaptacja poddasza w 2004 roku, nowe ogrzewanie w 2005 roku. Podczas kompleksowej renowacji, Dom został odnowiony na pierwszym i drugim piętrze, tj. instalacja elektryczna, grzejniki, instalacja sanitarna, okna, podłogi, sufity, 2 piece kaflowe itp. Jeśli czegoś jeszcze brakuje, napisz mi, a wtedy powiadomię Was o tym. Teraz czekam na konstruktywne propozycje, ponieważ wydaje się, że nie zdradziłem wszystkich szczegółów, ale trzeba również zrozumieć użytkowników, którzy chociaż anonimowi, nie chcą od razu zdradzać wszystkich szczegółów.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sauerland, jeśli twój kredyt nadal jest aktywny, powinieneś również pilnować go i regularnie spłacać zgodnie z warunkami. Jeśli jednak masz problemy z bankiem, a być może kredyt został już wypowiedziany, możesz się ze mną skontaktować. W takim przypadku nie chodzi o poprawę obecnej stopki procentowej, ale o restrukturyzację, która zwykle nie stanowi problemu dla wspomnianego banku, jeśli chodzi jedynie o negatywną historię w Schufa! Cena za restrukturyzację wynosi około 5,5%, ale jak już wspominałem, jest to możliwe !!!

Napisany przez Thorsten
Wartość punktacji 25 to oczywiście fatalne. Nie pozostaje nic innego, jak tylko Bank Von Essen.Stopa procentowa przy podanych danych wynosi 7,33% (przy pełnym odstąpieniu od prowizji 7,19%) nominalnie.+ 1% spłaty= 1.596,- € miesięcznie.To jest możliwe za pośrednictwem Banku Von Essen - ale czy ma to sens dla klienta...Jako biznes jest to oczywiście atrakcyjne. Von Essen płaci 3% prowizji, co daje całkiem sporą kwotę, czyli 6900,- €...

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Thorstenie, to dyskusja, którą prowadzisz, jest niewiarygodna. Według mnie nie jest to dobre ani pomocne, ani też nieinformacyjne dla klienta. W swoim ostatnim wpisie powtarzasz moje informacje o Banku z Essen, cóż, mogę to uznać za potwierdzenie. Jednakże nie rozumiem dlaczego reszta Twojego wpisu dotyczy prowizji! Nikt nie oferuje Banku z Essen generalnie, a jeśli korzystałem z tej banku, klienci z przyjemnością płacili tę opłatę - która zresztą zawsze była widoczna dla klientów - bez względu na to, czy maksymalna prowizja została pobrana czy nie. Pośrednik finansowy naszej klasy, z naszym zrozumieniem kompleksowego doradztwa finansowego, podejmuje decyzję o wyborze Banku z Essen tylko wtedy, gdy nie ma innego wyjścia, i w tych przypadkach wpływy z prowizji w wysokości 8 000 euro, jeśli w ogóle są pobierane, stanowią mniejsze zło w porównaniu z trzecią możliwością wykorzystania i z nią związanych znacznie większych kosztów. Myślę, że należy podejść do tego inaczej niż Ty, ponieważ nie służy to sprawie, a już na pewno nie klientom, dla których Bank z Essen jest ostatnią deską ratunku! Koszty, które trzeba ponieść, aby przedstawić sprawę w Banku z Essen (jak już wspomniałem, jest to tylko restrukturyzacja), są nieproporcjonalne do zwykłego przygotowania finansowania! Zarówno odsetki bankowe - pamiętaj, jakie marże ryzyka muszą zastosować - jak i opłata dla doradcy, o ile są rozsądne, są uzasadnione! Być może, może się zdarzyć taki wrażenie, że raczej pozostawilibyście klienta samemu sobie lub przetworzylibyście sprawę za darmo. W takim przypadku przepraszam. W przypadku myśli o restrukturyzacji - podkreślam tutaj wyraźnie, że Bank z Essen nie finansuje wszystkich - moim zdaniem popełniasz błąd myślowy albo chcesz wrzucić uczciwych pośredników finansowych do jednego worka z czarnymi owcami. Chętnie dowiedziałbym się, dlaczego tak jest!

Napisany przez Thorsten
Zastanawiam się cały czas, jak można tu mówić o przypadku kredytowym. Cześć, zapytałem w banku, czy mogę wcześniej zrezygnować z kredytu hipotecznego, aby skorzystać z niskiej stopy procentowej. TO jest to, co zrobił klient i chce zakończyć transakcję korzystniej, korzystając z niskich stóp procentowych. To, że ma wpis do Schufy, nie czyni go automatycznie przypadkiem do naprawy, któremu Bank von Essen oferuje jako ostateczne rozwiązanie i to jeszcze zwabia go fałszywymi warunkami. Nie wrzucam nikogo do jednego worka z niesolidnymi dostawcami usług. Jednak uważam, że dla klienta jest bardzo pomocne dowiedzieć się, jaka jest motywacja oferowania przez Bank von Essen zamiast doradzić klientowi poczekanie aż wpisy do Schufy znikną. TO byłoby holistyczne doradztwo finansowe, względem aspektów ekonomicznych i fair play - ale na korzyść klienta... I proszę: zaoszczędź mi zawsze tego Drogi Thorsten. To sugeruje zależności, które nie istnieją.

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Thorstenie, proszę przeczytać moje posty dokładniej, pytałem o sytuację sanacyjną i jeśli takowy występuje, to (zauważają Państwo koniunktiv nie tylko teraz, ale także we wszystkich moich postach, proszę przeczytaj dokładnie każdy z nich) moje stwierdzenie, jak również potwierdzone przez Państwa, byłoby dobrym rozwiązaniem! Ponieważ tu również wielu użytkowników chce się informować na temat innych postów, uważam za sensowne zachować ogólność, zwłaszcza gdy pojawiają się pytania, które same w sobie nie ujawniają istoty intencji. Bardziej niż prawdopodobne jest, że Sauerland, znany z informacji tutaj, ma ograniczone opcje ze względu na negatywną historię kredytową i w żadnej formie nie chcąc mu narazić, w przeciwieństwie do nich - wydaje się, że sytuacja sanacyjna może mieć u niego miejsce. Jeśli nie, moje posty zawierają jasne wskazówki, aby pozostał tam, gdzie jest, regularnie regulował płatności i trzymał niski profil! To, że postrzegają Państwo moje posty jako zachętę do przejścia z pewnego finansowania na drogie, nieodpowiednie finansowanie, świadczy niestety o tym, jak powierzchownie działają Państwo tutaj, co w żadnym wypadku nie służy temu wspaniałemu, najlepszemu forum informacyjnemu w tej dziedzinie! Próba wydobycia z Państwa elitarne stanowisko poprzez uprzejme zwrócenie się drogi i pokazanie mi, że potraficie argumentować, daje mi nadzieję, że zrozumiecie, czym żyje to wspaniałe forum. Mam nadzieję, że przyczynią się Państwo swoim wkładem i otrzymają uznanie w postaci podziękowań!

Napisany przez sauerland
Niech będzie pytanie? Jeśli macie problem między sobą, załóżcie nowy temat. Jak najlepiej zgnoić innego użytkownika! Teraz więcej informacji. Jak to wygląda z waszego punktu widzenia, gdy moi rodzice spłacają rzeczy? Czy to w ogóle możliwe? Jakie koszty nas czekają? Który bank mógłby to zrobić w dobrych warunkach? ORAZ PROŚBA, ŻADNYCH WSKAZYWAŃ WINY JAK W PRZEDSZKOLU! Pozdrowienia sauerland

Napisany przez Thorsten
To zróbmy teraz bardzo prostym językiem: Użytkowniku Sauerland, czy jesteś przypadek do sanacji? Oznacza to, że nie jesteś już w stanie płacić comiesięcznych rat, bank wypowiedział Ci kredyt, musisz spłacić pewną kwotę i nie otrzymujesz już wsparcia od swojego banku, itp. Jeśli nie, jeśli chcesz tylko obniżyć ratę i uzyskać korzystne oprocentowanie, to zapomnij o tym. Poczekaj, aż wpisy w rejestrze dłużników znikną, a następnie złóż wniosek o korzystne finansowanie. Bardzo wątpliwe jest, aby w międzyczasie stopy procentowe znacząco wzrosły, ale to ryzyko musisz ponieść. Natomiast jeśli jesteś w trudnej sytuacji finansowej, masz już problem z regulowaniem rat w przeszłości i wystąpiły już zwrócone płatności: wtedy tym bardziej zapomnij o tym. Jedynym bankiem, który bierze pod uwagę osoby z wpisami w rejestrze dłużników, jest Bank von Essen, ale jest to rozwiązanie drogie (patrz mój poprzedni post). Jednakże otrzymałeś już tę informację kilka razy. Zadawałeś to samo pytanie w innych forach i również tam otrzymałeś te same odpowiedzi. Powoli możesz to zaakceptować... Bank von Essen działa w przypadku nagłych sytuacji, gdy nie ma innej możliwości i twój obecny bank ma zamiar wypowiedzieć kredyt. Sanacja, jak tutaj sugerowano, nie jest z nimi zbyt realna... Osoba, która już teraz nie jest w stanie spłacać rat, wymienia jedynie jedne problemy na drugie... Przepraszam, że nie reaguję na wasze dosyć rozbudowane wywody, Panie Buhmann. Po prostu nie mogę sobie na to pozwolić.

Napisany przez sauerland
Co do pytania 1: Nie Jak długo trwa, zanim wpisy do Schufy nie będą już widoczne dla banków? Jak szybko można osiągnąć wartość wyniku około 80? Mam także ofertę na 150 000,00 € dotyczącą mieszkania własnościowego moich rodziców na 10 lat z oprocentowaniem 3,25%. Oszczędziłbym wtedy około 400,00 €, ale muszę porozmawiać z moim bankiem, czy mogę podzielić te trzy pożyczki. Więc bank z Essen nie jest problemem, ponieważ mogę poradzić sobie z kwotą rat, ale byłoby korzystnie, gdyby można było spłacić Dom niższą ratą. Ale jeszcze raz odnosząc się do moich pytań: Jak to wygląda z waszego punktu widzenia, jeśli moi rodzice spłacą te rzeczy? Czy w ogóle jest to możliwe? Jakie koszty nas czekają? Który bank mógłby zaoferować dobrą kondycję kredytu? Dziękuję za waszą pomoc. Pozdrowienia sauerland

Napisany przez Thorsten
Jak to wygląda z Waszego punktu widzenia, jeśli moi rodzice spłacą rzeczy? Czy w ogóle jest to możliwe? Jakie koszty nas czekają? Który bank mógłby to zrobić na korzystnych warunkach? 1. Będzie się zaciskało, ale może się udać. 2. ok. 950 - 1100,- € miesięcznie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sauerland, sytuacja i możliwości prezentują się następująco: Jesteś właścicielem, rodzice biorą nowy kredyt 230.000 euro na 15 lat, ZBF 3,95% rocznie, 1% spłaty, rata 948,75 euro. Ważne jest, aby suma kredytu wraz z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę nie przekroczyła 80% wartości zabezpieczenia hipotecznego. W przeciwnym przypadku odszkodowanie za wcześniejszą spłatę musiałoby być pokryte z własnych środków! Jeśli, jak przez Ciebie opisano, nieruchomość jest warta 298.000 euro, a suma kredytu 230.000 euro wraz z odsetkami za wcześniejszą spłatę mieści się w tej kwocie, to wszystko się zgadza. Twoi rodzice nabywają nieruchomość, związane są z tym koszty notarialne i wpisy do księgi wieczystej: 1) 190.000 euro, jak powyżej, rata 783,74 euro. 2) 40.000 euro na 15 lat, ZBF 3,45% rocznie, spłata 1,55%, rata 166,66 euro. Podatek od nabycia nieruchomości nie występuje, KfW 124 może być uwzględnione dla części własnego użytkowania (zdeklarowałeś ją na 40%). Jednak zasadność sprzedaży musi zostać indywidualnie sprawdzona i potwierdzona przez Ciebie. Ważne będzie również, aby cena zakupu wynosiła 298.000 euro, aby pasowała do wartości KfW. Jeśli cena zakupu jest niższa (ze względu na koszty notarialne), podczas składania wniosku trzeba zaznaczyć, że sprzedaż odbywa się w obrębie rodziny, ponieważ kwota 298.000 euro musi pozostać zachowana ze względu na wykorzystanie nieruchomości jako zabezpieczenia kredytowego i warunki obligacji. Różnicę finansową pomiędzy 298 a 230 trzeba by wtedy przedstawić przez wewnętrzne rozliczenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata