- śr wrz 29, 2010 7:51 pm
Cześć wszystkim,
moja żona i ja (od 2 tygodni jesteśmy małżeństwem) rozważamy zakup domu.
To nowe budownictwo. Dzisiaj skonsultowaliśmy się na miejscu w sprawie działki.
Dom kosztuje około 250 000 euro wraz z działką (bez podatku od nabycia nieruchomości itp.). Dom jest w Essen.
Niestety obecnie nie mamy oszczędności ze względu na koszty związane z małżeństwem.
Co do naszej sytuacji: Obecnie zarabiamy razem 3000 euro netto. Ja mam 1800 euro netto, a moja żona 1200 euro netto. Oboje otrzymujemy również trzynastą pensję, która nie została uwzględniona w kosztach netto. Ja także otrzymuję czasem czternastą pensję jako premię, w zależności od wyników.
Moja żona ma obecnie kredyt samochodowy w wysokości 200 euro miesięcznie, który zostanie jednak spłacony w grudniu. Mam też kredyt samochodowy w wysokości 150 euro miesięcznie, który będzie trwał jeszcze 6,5 roku.
Obecnie płacimy 525 euro czynszu podstawowego. Jednak śmiało możemy sobie pozwolić na 1000-1200 euro miesięcznie.
Mam także prywatne ubezpieczenie emerytalne, do którego wpłacam od około 6 lat 80 euro miesięcznie, ale jest to opłacane ze składki brutto, więc faktycznie mam 1800 euro netto. Moja żona ma polisę na życie, do której wpłaca od 5 lat tylko 50 euro miesięcznie, oraz ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, do którego wpłaca od 13 lat 46 euro miesięcznie.
Czy taka finansowanie jest dla nas możliwe?
Mam nadzieję, że te informacje są wystarczające.
Byłbym wdzięczny za przykładowe obliczenia.
Chodziłoby więc prawdopodobnie o finansowanie na poziomie 110%.
PS. Być może w moim miejscu pracy byłoby możliwe uzyskanie korzystnego kredytu na koszty poboczne budowy (podatek od nabycia nieruchomości, wpis do księgi wieczystej itp.). Na razie jednak chciałbym to pominąć. Ale przykładowe obliczenia z tymi oszczędnościami dodatkowo byłyby dla mnie interesujące.
PPS. Z informacji, które posiadamy, obydwoje nie mamy negatywnych wpisów w BIK.
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia,
Smacks