Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy bez wkładu własnego.

Napisany przez smacks
Cześć wszystkim, moja żona i ja (od 2 tygodni jesteśmy małżeństwem) rozważamy zakup domu. To nowe budownictwo. Dzisiaj skonsultowaliśmy się na miejscu w sprawie działki. Dom kosztuje około 250 000 euro wraz z działką (bez podatku od nabycia nieruchomości itp.). Dom jest w Essen. Niestety obecnie nie mamy oszczędności ze względu na koszty związane z małżeństwem. Co do naszej sytuacji: Obecnie zarabiamy razem 3000 euro netto. Ja mam 1800 euro netto, a moja żona 1200 euro netto. Oboje otrzymujemy również trzynastą pensję, która nie została uwzględniona w kosztach netto. Ja także otrzymuję czasem czternastą pensję jako premię, w zależności od wyników. Moja żona ma obecnie kredyt samochodowy w wysokości 200 euro miesięcznie, który zostanie jednak spłacony w grudniu. Mam też kredyt samochodowy w wysokości 150 euro miesięcznie, który będzie trwał jeszcze 6,5 roku. Obecnie płacimy 525 euro czynszu podstawowego. Jednak śmiało możemy sobie pozwolić na 1000-1200 euro miesięcznie. Mam także prywatne ubezpieczenie emerytalne, do którego wpłacam od około 6 lat 80 euro miesięcznie, ale jest to opłacane ze składki brutto, więc faktycznie mam 1800 euro netto. Moja żona ma polisę na życie, do której wpłaca od 5 lat tylko 50 euro miesięcznie, oraz ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, do którego wpłaca od 13 lat 46 euro miesięcznie. Czy taka finansowanie jest dla nas możliwe? Mam nadzieję, że te informacje są wystarczające. Byłbym wdzięczny za przykładowe obliczenia. Chodziłoby więc prawdopodobnie o finansowanie na poziomie 110%. PS. Być może w moim miejscu pracy byłoby możliwe uzyskanie korzystnego kredytu na koszty poboczne budowy (podatek od nabycia nieruchomości, wpis do księgi wieczystej itp.). Na razie jednak chciałbym to pominąć. Ale przykładowe obliczenia z tymi oszczędnościami dodatkowo byłyby dla mnie interesujące. PPS. Z informacji, które posiadamy, obydwoje nie mamy negatywnych wpisów w BIK. Z góry dziękuję. Pozdrowienia, Smacks

Napisany przez ThorstenB
Cześć Sven, polecam Ci najpierw przesymulować całość za pomocą kalkulatora spłaty: Kalkulator spłaty Przesymulowałem to dla 275 000: Przy przyjętym oprocentowaniu odsetek od 4% (przy 110% finansowaniu nie dostaniesz najlepszych warunków, jeśli w ogóle znajdziesz finansowanie...) i miesięcznej raty w wysokości 1 000,- €, przy założeniu stałej stopy oprocentowania, czas spłaty wyniesie 62 lata. Przy stopie spłaty 1% (co odpowiada 1 145,- €/miesiąc), to nadal 40 lat. Zawsze powinieneś obliczać finansowanie tak, aby móc wszystko spłacić z jednej pensji. Osobiście uważam wszystko inne za rażącą niedbalstwo. Wpłacam również 100,- miesięcznie na emeryturę pracowniczą. Netto rezygnuję w ten sposób z około 67,- €. Teraz jednak zawiesiłem to (NIE wypowiedziałem) i wykorzystuję te 67,- jako dodatkową spłatę mojego kredytu. Ostatecznie, to dla mnie bardziej korzystne niż emerytura, ponieważ mój domek zostanie spłacony szybciej. O tym tylko na marginesie, jak można zwiększyć miesięczne raty. Pozdrowienia Thorsten

Napisany przez smacks
Cześć, dzięki za Twą opinię, chciałbym jednak usłyszeć jeszcze raz od profesjonalistów tutaj, co o tym myślą. Oczywiście, powinno to uwzględniać również kredyt KFW i tak dalej. Z jaką ratą trzeba byłoby liczyć?? Pozdrowienia, Smacks

Napisany przez NaTwoim13
Witaj smacks, zapewniamy możliwość przedstawienia finansowania. Nie uważam za sensowne składanie oferty, ponieważ już z różnych okresów obowiązywania stałych stóp procentowych wynikają różne stopy procentowe i tym samym różne obciążenia. Pojawia się również kwestia, czy Dom spełnia standard KfW 70, aby na przykład można było zintegrować program 153 Energooszczędnego Budownictwa. Ponadto chciałbym na przykład włączyć kredyt mezzanine w wysokości 30 000 euro z oprocentowaniem 3,75% bez wpisu hipotecznego znanej banku, aby mogli Państwo pokryć koszty dodatkowe, a także wykorzystać dodatkowe środki z wypłacalności głównego banku i tym samym zwiększyć wybór najlepszych banków hipotecznych. Ten kredyt musi zostać spłacony po 13 latach, co utrzymuje wysoką spłatę i utrudnia całkowite obciążenie, na przykład (ponieważ zabezpiecza to kapitał własny pod względem kredytu) zniekształca ogólne obciążenie. Takie koncepcje finansowania muszą być omówione indywidualnie, chętnie możemy to zrobić mailowo lub telefonicznie. Skontaktuj się z nami, jeśli chcesz, pomożemy ci stworzyć niezobowiązującą, indywidualną koncepcję finansowania!

Napisany przez smacks
Cześć Noelmaxim, dziękuję za odpowiedź. W przeciągu najbliższych dni wyślę Ci e-mail. Czy możesz mi przekazać informacje, których jeszcze potrzebujesz poprzez PN??? Chętnie prześlę Ci także moje e-mail przez PN. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Smacks

Napisany przez unex65
Cześć Smacks, W zasadzie finansowanie budowy jest możliwe nawet bez wkładu własnego. Do kosztów budowy lub nieruchomości dochodzą jeszcze koszty dodatkowe związane z nabyciem. Składają się one następująco: Podatek od nabycia nieruchomości w wysokości 3,5% od ceny zakupu Notariusz & Sąd około 1,5% od hipoteki Pośrednik 3,57% Musisz więc sfinansować również koszty dodatkowe wraz z ceną zakupu, co daje łącznie 275.000,- € Poleciłbym podzielić finansowanie na trzy transze. Oto przykład obliczeń: Bank 1: 170.000,- € Stopa procentowa około 3,80% + 1% spłaty kapitału => Rata 680,- € KFW: 80.000,- € Stopa procentowa około 3,15% + 1,65% spłaty kapitału => Rata 320,50 € pożyczka z zastawu 25.000,- € Stopa procentowa około 7,50% Rata 236,30 € pożyczka z zastawu ma okres spłaty 15 lat i zostanie w pełni spłacona po tym czasie. pożyczka KFW ma okres spłaty 35 lat i okres konsolidacji oprocentowania zabezpieczony na 10 lat. pożyczka bankowa ma okres spłaty około 41 lat i okres konsolidacji oprocentowania na 10 lat. Ponadto ta pożyczka ma opcję dodatkowej spłaty kapitału w wysokości 5% rocznie. W rezultacie obciążenie wynosi 1236,- € miesięcznie. Rozważenie takiego finansowania jest sensowne do omówienia bezpośrednio. W przypadku pytań, proszę wysłać prywatną wiadomość. Pozdrowienia z Viersen FIMA Finanzmarketing Właściciel: Nicole Kaisers Rheinstr. 5b 41749 Viersen Tel: 02153 - 972500 Fax: 02153 - 972502 Mail: zentrale@f-i-m-a.de Strona: www.f-i-m-a.de

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Unex, Widzę tylko 12 500 euro kosztów dodatkowych, raczej mniej, jeśli działka nie jest połączona z budową ani nie jest kupowana osobno! Dlatego zakładam ogólne koszty na 262 500 euro. Ponieważ kiedyś złożyłeś propozycję, postanowiłem teraz złożyć coś na tej podstawie, odnosząc się do twojej oferty, mając na uwadze moją wcześniejszą wiadomość: 152 500 / 15 lat / 3,75% nom./1% spłaty kapitału/42 lata trwania = 603,75 euro 80 000 / 10 lat / 3% nom./1,7% spłaty kapitału/35 lat trwania = 313,02 euro 30 000 / 13 lat / 3,75%f 8 lat, potem 1,95% 5 lat = 256,50 euro Oczywiście istnieje wiele indywidualnych aspektów, o których jeszcze trzeba powiedzieć i uważam, że naprawdę ostateczna oferta będzie wyglądać inaczej po indywidualnej analizie klienta! Zastanawiam się nad twoją ofertą, która zasadniczo jest dobra pod względem koncepcji i podziału, dlaczego zawierasz to drogie kredytów z tytułu drugorzędności (Hanseatic Bank?) Skoro jest tu renomowany Deutsche Bank, która oferuje to - jak to przedstawiłem powyżej - zdecydowanie taniej!

Napisany przez ThorstenB
Okej - wydaje się, że finansowanie jest możliwe do uzyskania. Ale przy okresach kredytowania nawet do 40 lat zaczynam się pocić... Nie znam wieku smacksa. Być może jest już na emeryturze i nadal spłaca pożyczkę.

Napisany przez unex65
Cześć ThorstenB, masz rację. Teraz faktycznie warto przeprowadzić konsultację osobistą. Ponieważ obliczenia finansowania są tylko przykładowe. Pozdrowienia z Viersen

Napisany przez NaTwoim13
Cześć ThorstenB, cześć Unex 65, nie do końca rozumiem Wasze opinie. Uważam, że można założyć, iż użytkownik nie ma 50 lat i jeśli tak zakładam, to - zanim złożę ofertę i obliczę - zauważyłbym to, bądź zwróciłbym uwagę na to, zwłaszcza że chodzi o pełne finansowanie. Jednakże mam wrażenie, że bardziej krytykowana jest długa czas spłaty, czego nie potrafię zrozumieć. Cóż, ile będzie płacił 45-latek za wynajem za 20 lat? Dlaczego spłacać hipotekę, tylko nie własną, a właściciela? Załóżmy, że klient ma za sobą 20 lat pracy przed przejściem na emeryturę, gdzie ta pozostała kwota do spłaty stanowi większe ryzyko w porównaniu do czynszów, które będą obowiązywały wtedy? Dodatkowo, po spłaceniu długu zabezpieczonego w kolejności wtórnej po 13 latach, ta miesięczna wartość kredytu może być wpleciona do zwiększonego spłacania pierwszej części. W podeszłym wieku można w razie potrzeby zawsze zmniejszyć stopę spłaty do pozostałej kwoty, tak aby rata hipoteczna była nadal przystępna! Na pewno zwrócić uwagę na wiele rzeczy podczas rozmowy, zwłaszcza w kontekście pełnego finansowania, ale dla mnie ryzyko nie spłacenia nieruchomości w podeszłym wieku odgrywa drugorzędną rolę. Bardziej interesujące jest przeanalizowanie wzrostu czynszów w nadchodzących latach i inflacji, która z mojego punktu widzenia stanie się hiperinflacją po pakietach stymulacyjnych, co stanowi silny argument za teraźniejszym nabyciem własności, jeśli ktoś zarabia wystarczająco i ma względnie stabilną pracę! Nie do końca rozumiem, co ma przynieść dyskusja na temat czasu spłaty w tym wpisie!

Napisany przez smacks
Witaj wszystkim, dziękuję za wszystkie posty. Tylko krótkie wyjaśnienie. Mamy obydwoje obecnie po 30 lata więc do emerytury jeszcze daleko. Jak dotąd wiem, działka musiałaby zostać kupiona od miasta Essen za około 80000 euro, a Dom kosztuje w podstawowym wyposażeniu 147000 euro, nadal zastanawiamy się, czy zdecydować się od razu na piwnicę, co spowodowałoby dodatkowe koszty w wysokości 22500 euro. Jest to już Dom energooszczędny, chociaż obecnie tylko z klasyfikacją KFW 100, na ile ja to zrozumiałem, ale można go również zbudować jako Dom KFW70, wtedy musielibyśmy jeszcze wziąć pompę ciepła gazową do ziemi. Nadal zastanawiamy się, czy to się opłaca z uwagi na kredyt KFW. W innym przypadku wkrótce skontaktuję się z NoelMaxim. Jeśli ktoś inny również jest zainteresowany złożeniem oferty, proszę się zgłosić, ponieważ chcielibyśmy również porównać kilka ofert. Nie ma dodatkowych opłat za pośrednictwo. Z poważaniem Smacks

Napisany przez unex65
Cześć smacks, jestem również gotowy, aby przeprowadzić niezależne i bezpłatne konsultacje na miejscu z Tobą. W rozmowie twarzą w twarz wiele rzeczy można łatwiej wyjaśnić niż tylko pisząc tutaj, a Ty miałbyś także osobę kontaktową na miejscu. Jeśli jesteś zainteresowany, zadzwoń krótko i umów się na spotkanie. Pozdrowienia z Viersen

Napisany przez smacks
Cześć, krótka aktualizacja sytuacji. Zostanie sprawdzonych jeszcze 2-3 obiekty, a następnie, gdy zdecydujemy, zwrócimy się tutaj na forum o finansowanie. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Smacks

Napisany przez Thorsten
Hm, w zasadzie wszystkie informacje są dostępne, aby stworzyć realistyczną ofertę... 250.000,- € 3,49 % miesięczna stopa mieszanego oprocentowania 1.085,49 €/mies. kredyt hipoteczny 122.000,00 € 3,470 % 3,53 % 454,45 € (KfW) 73.000,00 € 3,150 % 3,19 % 942,60 € kwartalnie (KfW) 50.000,00 € 3,350 % 3,39 % 740,24 € kwartalnie Koszty dodatkowe 5.050,00 € 7,490 % 7,75 % 70,09 € Oczywiście należy dostosować te sumy do aktualnych cen, ale w zasadzie powinno to pasować...

Napisany przez smacks
Cześć Thorstenie, dziękuję za odpowiedź. Brzmi dobrze. Kiedy mówiłem, że czekamy, miałem na myśli, że zamierzamy jeszcze obejrzeć 2-3 inne domy, które są częściowo tańsze. Chcielibyśmy więc się skontaktować, gdy poznamy rzeczywistą cenę za Dom, którym jesteśmy zainteresowani. Na przykład otrzymaliśmy ofertę na Dom wraz z działką w cenie 201 000 euro. Chcielibyśmy pozostać w granicach około 1000 euro miesięcznie. Na ile lat została obliczona wasza oferta??? Czy uwzględniliście w ofercie program KFW 153 i 134??? Bo nie jest jeszcze pewne, czy będziemy mogli skorzystać z programu 153. Z góry dziękuję. Z poważaniem Smacks

Napisany przez YoungMarie
Jeśli masz wątpliwości, sprawdź najpierw w Internecie. Istnieją portale porównujące ceny kredytów hipotecznych, a tutaj na stronie Immonet.de znajdziesz informacje i wiele ofert dotyczących nieruchomości, mieszkań i domów w sekcji dotyczącej finansowania budowy. Jeśli chodzi o kwestie fachowe, sugeruję najpierw zajrzeć na Wikipedię. Pozdrowienia YoungMarie

Napisany przez smacks
@youngmarie Jakoś nie rozumiem Twojego posta. O co Ci chodzi z niepewnością??? myślę, że porównywarki w internecie są dobre i dają pewne informacje, ale są raczej ogólne. Wolę skontaktować się z doradcą jak noelmaxim, unex, itp., bo to oni, sądzę, mogą mi zaproponować oferty dostosowane do mnie. Nie wiem też, czego miałbym szukać w Wikipedii. Twój post mnie jakoś dezorientuje. @Thorsten być może będziesz w stanie odpowiedzieć na moje pytania. Z góry dziękuję. Pozdrowienia Smacks

Napisany przez smacks
Chciałbym Was krótko zaktualizować. Pierwsze zapytanie o finansowanie zostało wysłane do kogoś z forum. Mam nadzieję, że niedługo się czegoś dowiem i wtedy będę dalej informował tutaj o naszych planach. Pozdrawiam Smacks

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata