Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę zastawić moje ubezpieczenie na życie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, ponieważ mam obecnie problemy finansowe, znajoma powiedziała mi, że istnieje możliwość zabezpieczenia pożyczki własnym ubezpieczeniem na życie. Wydaje się, że oznacza to, że ubezpieczenie udziela mi pożyczki, trzymając moje ubezpieczenie na życie jako zabezpieczenie. Pożyczona kwota prawdopodobnie zostanie potrącona od już zgromadzonej wartości. Przynajmniej tak mi się wydaje... Czy otrzymam później normalną wypłatę, która będzie zmniejszona o pożyczkę, czy to działa inaczej? Słyszałem również, że trzeba z powrotem wpłacić pieniądze do ubezpieczenia. Co jest prawdą? Pozdrowienia...

Re: Czy mogę zastawić moje ubezpieczenie na życie?

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, to, co mówisz, jest prawie prawidłowe. Istnieje możliwość skorzystania z „pożyczki policyjnej” na swoje ubezpieczenie na życie / emerytalne. Działa to wtedy, gdy istnieje już odpowiednia wartość wykupu. Można ją zabezpieczyć z oprocentowaniem (4-6% w zależności od towarzystwa) na około 70%. Oprocentowanie płacisz wtedy po prostu dodatkowo do składki. Faktem jest również, że nie ma obowiązku spłaty. Jednak można w każdej chwili zwrócić kwotę. Jeśli nic nie zwrócisz, kwota zostanie po prostu odliczona od wypłaty na koniec. Ta opcja jest z pewnością tańsza niż kredyt konsumpcyjny, ale również zmniejsza wartość rozwoju ubezpieczenia. Warto zatem mądrze policzyć, który sposób jest lepszy. Pozdrawiam, Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata