Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy banki mogą anulować przelewy?

Napisany przez ADMCI4
Wiem, że w przypadku polecenia zapłaty istnieje prawo i możliwość cofnięcia pobranego pieniądza w ciągu sześciu tygodni. Ale co zrobić, jeśli dokonałem przelewu i później odkryję, że roszczenie było bezzasadne? Nie mogę skontaktować się z odbiorcą lub ten odmawia mi zwrotu pieniędzy. Jak mogę więc odzyskać swoje pieniądze, poza poproszeniem banku o zwrot środków? Czy bank może to zrobić i czy to zrobi? Jakie koszty mi to nastręczy?

Napisany przez 2Bolitho
Przypuszczam, że sytuacja wygląda raczej źle. Przy przelewach zakłada się, że zleceniodawca jest pewny swojej decyzji. Tutaj nie ma możliwości zwrotu przelewu wstecz. Dlatego tak ważne jest sprawdzenie poprawności danych bankowych podczas wykonywania przelewów (szczególnie online). Kiedyś wysłałem pieniądze na złe konto bankowe. Bank nie mógł mi pomóc, ale odbiorca był tak miły i odesłał mi pieniądze. Jeśli nie uda się znaleźć rozwiązania polubownego, możesz dochodzić pieniędzy przewożonych przed sądem. Pomoc prawnika, któremu ufasz, może być tutaj przydatna.

Napisany przez Doso
Jeśli natychmiast zauważysz błąd, być może uda ci się go przerwać. Przykład: Przelew internetowy wieczorem, od razu zauważony błąd, zadzwoniono do banku i zatrzymano przelew. Ale cofnięcie przelewu nie jest możliwe, jeśli mamy szczęście, numer konta nie istnieje i pieniądze wracają - jeśli jednak odbiorca istnieje i nie chce ich zwrócić, sprawy się komplikują.

Napisany przez tivopu
Przelewy - jak już ustalono - nie podlegają anulacji. Do niedawna bank sprawdzał dane. Jeśli teraz podasz zły numer konta, to masz pecha. Oczywiście istnieje możliwość dochodzenia zwrotu niewłaściwie przelanej kwoty na drodze cywilnoprawnej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata