Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy sofortüberweisung.de jest usługą oferowaną przez każdy bank?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry Ostatnio natknąłem się na termin Sofortüberweisung.de. Czy to nowa usługa banków, aby przelewy były teraz szybsze? Byłoby świetnie, ponieważ czasami tradycyjny przelew trwa dość długo, zanim dotrze do odbiorcy. Ktoś tutaj w forum może mi coś więcej powiedzieć o Sofortüberweisung.de. Być może ktoś miał już z tym doświadczenie. Mam konto w Sparkasse i chciałbym wiedzieć, czy ta usługa jest dostępna tam.

Napisany przez 2Bolitho
To jest usługa płatnicza online, podobna do PayPala na platformie eBay. Przy krótkim wyszukiwaniu w Google pojawiło się kilka ostrzeżeń, ale są one już kilka dni stare. Problemem wydaje się być konieczność podania danych do logowania do własnego konta na stronie sofortüberweisung.de. Choć twierdzą, że nic nie jest przechowywane, to dla laika jest to trudne do zweryfikowania i stanowi nieobliczalne ryzyko. O ile się orientuję, Sparkasse oferuje podobnie szybki system za pomocą Giropay.

Napisany przez 2Escorpio
Wolałbym skorzystać z Giropay niż z sofortüberweisung.

Napisany przez dieclara
Cześć wszystkim,
właśnie szukałem informacji na temat płatności natychmiastowej, ponieważ od kilku miesięcy korzystam z tej metody płatności, a sprawy finansowe i przelewy zawsze są bardzo delikatne - kto chciałby ujawnić swoje dane bankowe bez zabezpieczenia?
Ponieważ w ciągu ostatnich lat i miesięcy pojawiła się wiele krytyki na temat tego systemu płatności online, postanowiłem trochę to wyjaśnić

W zasadzie jest to jedna z najbezpieczniejszych metod płatności online.
Musisz podać swoje dane do bankowości internetowej, czyli dane logowania, PIN, a następnie również wprowadzić TAN, ale robisz to na stronie bankowości internetowej banku, na którą zostaniesz przekierowany. Trudno o coś lepszego.
Osobiście nie miałem z tym żadnych złych doświadczeń i korzystam z płatności natychmiastowej bardzo często, ponieważ - jak wskazuje sama nazwa - pieniądze są przekazywane natychmiast i nie trzeba długo czekać na towar

Napisany przez Drathe1
Tak więc do tej pory miałem dobre doświadczenia zarówno z Giropay, jak i z sofortüberweisung. Technologia stojąca za nimi wydaje się być podobna.

Jednak częściej korzystałem z Sofortüberweisung, ponieważ ten serwis cieszy się większą popularnością w sklepach internetowych. Dla mnie zdecydowanie lepszy niż klasyczny przelew bankowy lub PayPal.

Napisany przez Saskia63
Tak samo uważam, że Paypal obciąża sklep dodatkowymi opłatami, czego nie ma w przypadku przelewu natychmiastowego. Dlatego bardzo chętnie wspieram tę formę płatności. Powinno się to uwzględnić przy planowaniu projektu dla każdej firmy.

Napisany przez 2Escorpio

Zgadzam się, Paypal obciąża sklep dodatkowymi opłatami, których nie ma w przypadku przelewu natychmiastowego. Dlatego chętnie wspieram tę opcję płatności. Należy to uwzględnić podczas planowania projektu dla każdej firmy.

Oczywiście, że handlowiec musi płacić za przelew natychmiastowy... Także na ich stronie internetowej jest to jasno zaznaczone.

W końcu, firmom też trzeba jakoś zarabiać.

Napisany przez Daniel2504
Cześć,

sofortüberweisung.de to, jak wspomniano, usługa płatności online.

Problemem jest konieczność podania tam identyfikatora użytkownika do bankowości internetowej, PINu do bankowości internetowej oraz numeru TAN.

To jednoznacznie narusza warunki korzystania z bankowości internetowej w danej banku. Tam bowiem jasno określono, że dane dostępowe do bankowości internetowej nie mogą być udostępniane osobom trzecim. Dane do bankowości internetowej są przesyłane przez serwery sofortüberweisung.de do serwera banku, co jest uznawane za udostępnienie osobom trzecim.

Nawet jeśli osobiście nie spotkałem się z taką sytuacją, bank ma prawo do zakończenia lub zablokowania dostępu do bankowości internetowej w takich przypadkach. Ponadto bank wypiera się wszelkiej odpowiedzialności w przypadku powstania szkody.

Mimo że sofortüberweisung.de działa uczciwie, w razie włamania na stronę, osoba ta może wyrządzić poważne szkody jednostce. Dla hakerów byłoby więc bardzo łatwe opróżnienie kont, ponieważ wszystkie dane, od identyfikatora użytkownika do bankowości internetowej, po numer TAN, byłyby dostępne. W takim przypadku w 99% pozostaje się na stracie i nie można oczekiwać pomocy ani rekompensaty od banku.

Dla wszystkich sprzedawców korzystających z usługi sofortüberweisung.de:

Często sofortüberweisung.de jest reklamowane jako ekwiwalent płatności kartą debetową w internecie. To jest nieprawda. Poprzez sofortüberweisung.de po podaniu danych do bankowości internetowej jest jedynie zlecone wykonanie przelewu na rzecz sprzedawcy. Jeśli przelew zostaje usunięty z dyspozycji przed procesem rozliczenia lub anulowany za pośrednictwem cofnięcia przelewu, sprzedawca nie otrzymuje środków. W zasadzie sofortüberweisung.de niesie ze sobą ryzyko braku płatności podobne do płatności kartą przy użyciu ELV.

Podsumowując: świetna usługa płatności online, lecz obarczona ryzykiem prawnym i związanym z bezpieczeństwem.

Pozdrowienia
Daniel

Napisany przez Scholl
Zapytaj swojego banku domowego o SMS-TAN, nawet jeśli bazy danych zostaną utworzone i czyjeś dane zostaną uzyskane, to dla ciebie nie stanowi zagrożenia.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo SMS-TAN, to nie mam wiedzy, ale jeśli to nie jest bezpieczne, to nic nie jest.

Jeśli chodzi o przekazywanie danych osobom trzecim: zgadza się, ale nie ma przypadku, w którym byłby to problem (podsycanie paniki bez podstaw).

Mam doskonałe doświadczenia z sofortüberweisung.de.

-----------------------------------------------------------------

Teraz do właściwego pytania: tak; 99% wszystkich niemieckich banków (praktycznie wszystkie)

Napisany przez FinanzHai2000
Z tym pytaniem też się już długo zajmuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata