Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 50 000 euro własności - Co robić ???

Napisany przez vangelof
Cześć, Rozpoczynam studia prawnicze w Niemczech w semestrze zimowym 2011. Mam 50 000 euro i chciałbym (między innymi) sfinansować nimi moje studia. Dla mnie w grę wchodzi wiele opcji (również bardziej konwencjonalnych), być może nawet byłbym gotowy założyć własny biznes równolegle do studiów - oczywiście w sposób kompatybilny z nimi (przede wszystkim pod względem czasowym). Przeliczyłem, że potrzebuję co najmniej 1000 euro miesięcznie, aby sfinansować studia. Połowa tej kwoty jest już zabezpieczona w inny sposób. W każdym razie, cokolwiek zrobię, potrzebuję dodatkowo 500 euro miesięcznie, które muszę uzyskać z tych 50 000 euro. Najłatwiej i najwygodniej wydaje się mi (mając niewiele wiedzy na ten temat) zainwestować te pieniądze gdzieś, oddać je do jakiegoś banku w kraju lub za granicą (w Europie)... Co byście zrobili w mojej sytuacji, znawcy i eksperci? Z góry dziękuję. Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Masz zamiar mieć do dyspozycji 50 000 € po ukończeniu studiów (może nawet więcej niż 50 000 €)? Oznaczałoby to, że potrzebujesz zwrotu z inwestycji większego niż 10%, aby móc odłożyć 500 € miesięcznie. Przy takich stopach zwrotu ryzyko utraty kapitału jest jednak dosyć wysokie. Pierwsza opcja, która mi przychodzi do głowy, to inwestycja w fundusz. Różne banki brokerskie oferują również plany wypłat. Oznacza to, że bank sprzedaje co miesiąc udziały o wartości 500 €, które następnie otrzymujesz wypłacone. W zależności od wartościowa funduszu, Twój kapitał stopniowo się zmniejsza. W moim mniemaniu jednak to nie jest taki zły scenariusz, ponieważ kapitał ten ma umożliwić Ci studiowanie, a nie planować budowę majątku czy emeryturę. To stanie się tematem dopiero, gdy zostaniesz prawnikiem. Inwestowanie w lokaty terminowe lub lokaty oszczędnościowe jest trochę bezpieczniejsze, ale nie będziesz nawet w stanie zachować realnej wartości pieniądza. Być może można byłoby rozłożyć pieniądze na różne inwestycje, ale wymagałoby to dodatkowego czasu, którego potrzebujesz na studiowanie. Jeśli masz pomysł na własny biznes obok studiów, to oczywiście świetna sprawa. To jednak także ryzyko, z którym trzeba być gotowym się zmierzyć. Ostatecznie możesz skończyć jako kelner w pubie studenckim albo taksówkarz.

Napisany przez vangelof
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Chciałbym zatrzymać te pieniądze - czyli te 50 000 powinny być dostępne również po moich studiach (+/-10%). Bo jeśli nie, to nie potrzebuję żadnego skomplikowanego planu, aby wyciągnąć z nich 500 euro miesięcznie - w takim przypadku po prostu co miesiąc mogę odejmować potrzebne 500 euro od sumy... 50 000 podzielone przez 9 semestrów w zupełności wystarczy. Jednakże jest to zbyt łatwe i zbyt głupie jak na mój gust. Jakie są Twoje myśli na temat tzw. daytradingu? Można przez to osiągnąć coś sensownego? Czy można zminimalizować ryzyko większych strat?

Napisany przez 2Bolitho
By osiągnąć długoterminową stopę zwrotu wynoszącą około 12%, będziesz musiał poświęcić sporo czasu na inwestowanie swoich pieniędzy. Najpierw musisz się nauczyć, uczyć się i jeszcze raz uczyć. To nie może odbyć się bez ryzyka. Oczywiście, można zrobić wiele dzięki zarządzaniu pieniędzmi i zarządzaniu ryzykiem, ale generalnie wysokie zwroty związane są z wysokim ryzykiem. Daytrading na pewno jest możliwy, ale wymaga sporych umiejętności. Najlepiej zacznij od konta demo i zobacz, jak to idzie. Pod względem nakładu czasu nie można tego również lekceważyć. Wydaje mi się, że trzeba inwestować około 4-6 godzin codziennie na przygotowania i analizy, aby w ogóle mieć szansę na istotny zwrot. Trzymaję się swojego pomysłu. Zainwestuj pieniądze w 2-3 fundusze z różnych sektorów i stwórz odpowiednie plany wypłat. Na koniec nie będziesz mieć już 50 000 €, ale najprawdopodobniej więcej, niż gdybyś trzymał je na koncie oszczędnościowym. Ponadto możesz w tym czasie skoncentrować się wyłącznie na swoich studiach, co również ma ogromną wartość.

Napisany przez ProperSoul
Pozwól mi szybko podsumować: - Masz 50 tys. euro - Zamierzasz studiować prawo (lepiej zakładać 10 semestrów; tylko niewielu kończy studia w czasie określonym w programie) - Potrzebujesz 1000 euro miesięcznie, z czego już udało ci się zdobyć 500 euro miesięcznie - Chcesz jak najmniej stracić z tych 50 tys. euro Czy dobrze to zrozumiałem? Moje pytanie(y) w tej sprawie: - Dlaczego nie chcesz zainwestować - przeliczając - 30 tys. euro w siebie lub swoje studia? Mam na myśli: jeśli zrobisz doskonałe studia, prawdopodobnie dostaniesz pracę w dużym przedsiębiorstwie i będziesz mógł liczyć na dobre wynagrodzenie. Wtedy mógłbyś ponownie odłożyć te 30 tys. w ciągu kilku lat... - Dlaczego nie po prostu nie ulokujesz tych pieniędzy na koncie oszczędnościowym oprocentowanym na 1,65% rocznie (konto DKB Cash VISA) z comiesięcznym naliczaniem odsetek (procent składany!)? Wtedy miałbyś je 1. zawsze pod ręką i 2. bez stresu i zachodu. Zarobiłbyś także kilkaset euro odsetek rocznie. Dla mnie głównymi argumentami przeciwko inwestycjom czasochłonnym są czas, który lepiej poświęcić na naukę niż na obracanie pieniędzmi, aby osiągnąć jak najlepsze wyniki. I czynnik zmartwień lub rozproszenia, gdy inwestycja nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Na pewno miałoby to negatywny wpływ m.in. na zdolność koncentracji i ogólną atmosferę. Wierz mi, widziałem to u jednego z moich kolegów...

Napisany przez vangelof
Znalazłem zagraniczne banki w Serbii i Chorwacji, które są filiami austriackich banków (Hypo-Alpe-Adria, Erste itp.), które praktycznie wszystkie oferują od 7% do 9% rocznie, a niektóre nawet płacą odsetki z góry! Ponadto przeczytałem, że państwa tam gwarantują nawet do maksymalnie 50 000 euro (czyli w przypadku upadłości banku itp.). Co myślicie o tym? Czy są inne zagraniczne banki, które oferują nawet wyższe oprocentowanie?

Napisany przez PFC Tom
Cześć Vangelhof, w zasadzie powinieneś zastanowić się, jakiego rodzaju pieniądze stanowią te 50.000,-. Oznacza to, że jeśli pieniądze muszą być koniecznie dostępne do regularnego wypłacania, rekomendacja dotycząca odpowiedniego ryzyka będzie miała zastosowanie. Jeśli chodzi o pozostałe 50.000 euro, twoje inwestycje mogą być narażone na odpowiednie ryzyko. Ogólnie rzecz biorąc, plan wypłat miesięcznych w wysokości 500,- bez wyczerpywania twojego kapitału... proszę porzuć ten pomysł. Proszę źle mnie nie zrozumieć, jest to możliwe, ale wymaga minimalnej stopy zwrotu wynoszącej 12%. A jeśli na giełdzie znowu nastąpi spadek, opłaty za studia mogą być trudne do pokrycia. Raczej konserwatywne podejście, na przykład 3,5% i miesięczna wypłata 500,- spowoduje wyczerpanie kapitału po 9 latach i 10 miesiącach. Jeśli podzielimy na pół, na przykład 25.000,- przy 3,5% to około 4 lata i 6 miesięcy. A pozostałe 25.000,- mogą być przypisane do innej klasy ryzyka. Po prostu taki pomysł. Pozdrowienia Tom Osobisty doradca Finansowy

Napisany przez Brayn
vangelof pisze: Znalazłem zagraniczne banki w Serbii i Chorwacji, które są filiami austriackich banków (Hypo-Alpe-Adria, Erste itp.), które oferują prawie wszystkie od 7% do 9% rocznie, niektóre nawet wypłacają odsetki z góry! Ponadto przeczytałem, że państwa tam gwarantują nawet do kwoty maksymalnie 50 000 euro (czyli w przypadku bankructwa banku, itp.). Co o tym myślicie? Czy są inne zagraniczne banki, które oferują może jeszcze wyższe odsetki?
Cześć Vangelhof Chorwacja jest ok. Nie poleciłbym Ci Serbii. Sam zainwestowałem pieniądze w Chorwacji. Pozdrawiam Brayn

Napisany przez PFC Tom
Banki płacą odsetki z góry. To ciekawe! 7-9% oprocentowania? A może tutaj mówimy o stopie zwrotu? A co z ryzykiem walutowym? Pozdrowienia

Napisany przez Brayn
PFC Tom pisze: Banki płacą odsetki z góry. To jest interesujące! 7-9% odsetek? Czy może tutaj mówimy o stopie zwrotu? A jak wygląda ryzyko walutowe? Pozdrowienia
Cześć PFC Tom, To są odsetki. Co do ryzyka walutowego: satysfakcjonujące. Ponieważ praktycznie nie ma chorwackich banków (są praktycznie w całości przejęte przez Austriaków lub Niemców), może to być opłacalne. Moim zaleceniem byłby bank Hypo-Alpe-Adria. Pozdrowienia, Brayn

Napisany przez CFO
Niekoniecznie polecałbym tutaj bank umocniony przez Karyntię. Nowy parasol ratunkowy dla Hypo Alpe Adria | Nachrichten.at Pamiętamy: Tuż przed bankructwem islandzki bank Kaupthing płacił bardzo wysokie odsetki. Nie dziwi mnie, że takie instytuty bankowe kuszą z góry i wysokimi oprocentowaniem. Jak już tutaj często wspominano: Wysokie oprocentowanie = Wysokie ryzyko Z poważaniem, CFO PS: Wcześniejsze artykuły o wspomnianym banku czytają się raczej jak kryminał

Napisany przez EuroPaule
CFO pisze: PS: Wcześniejsze artykuły o wspomnianym banku czytają się raczej jak kryminał
Cześć, pieniądze są płochliwe jak sarna... Ale chyba nie mają pamięci słonia? Albo to raczej właściciele tych pieniędzy? Ach, cholera, znów nic nie rozumiem! Pozdrowienia, Paule

Napisany przez vangelof
Cześć Vangelhof Chorwacja jest ok. Serbii nie poleciłbym ci. Sam zainwestowałem pieniądze w Chorwacji. Pozdrowienia Brayn W jakim banku w Chorwacji zainwestowałeś swoje pieniądze? Jakie są twoje oprocentowanie? Który bank możesz mi polecić? A dlaczego nie w Serbii? Tam również można inwestować w euro, a państwo gwarantuje do maks. 50 000 euro. Ten kraj istnieje co najmniej 1 000 lat dłużej niż Chorwacja (która jest państwem od zaledwie kilku lat) i osobiście miałbym większe zaufanie do Serbii niż do Chorwacji... Co o tym sądzicie? Co oznacza, gdy państwo (pisemnie, urzędowo, publicznie) GWARANTUJE? Czym to gwarantuje? Całym majątkiem państwa?

Napisany przez vangelof
...........?

Napisany przez ferhal
Cześć Wszystkim, Mam raczej złe uczucia co do inwestycji w dawnej Jugosławii..... słyszałem, że miliardy dewizowych kont oszczędnościowych z lat 90. są wciąż zamrożone i od tamtej pory nic nie zostało wypłacone!!!! Jeśli jesteście nieco bardziej skłonni do ryzyka, spróbujcie inwestować bezpośrednio na rynku pieniężnym. Ale polecam to robić w dobrej, starej Szwajcarii. Tak zwane Zarządzane Konta, z pewnością je znasz, mają gorszą reputację, niż faktycznie zasługują. Oto lista dostawców z Szwajcarii, którą znalazłem na pierwszych stronach wyników wyszukiwania w Google: www.dukascopy.com www.olseninvest.com www.maninvestments.com www.swisschange.ch www.atonce.ch www.managed-account.ch www.universal-invest.ch www.fintron-ag.ch www.swiss-direkt.ch Myślę, że jeden z tych zarządców majątku będzie dla Ciebie bezpieczną przystanią... niż bank na Bałkanach. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata