Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Microsoft <==> Apple ? ? ? - Microsoft <==> Apple? ? ?

Napisany przez beta
Było tylko kwestią czasu, zanim pojawi się pierwsze zgłoszenia. Instalacja Windows XP na sprzęcie Apple (Intel) jest teraz (prawie) możliwa. https://www.mactechnews.de/?id=12606 Odwrotnie, instalacja MAC OS X (według ekspertów najlepszego systemu operacyjnego na świecie) na systemach PC Intel, takich jak Dell i inne, jest możliwa od pewnego czasu. Jedynie niektóre karty sieciowe nie są obsługiwane, a karta WLAN sprawia problemy (odpowiednie łaty programowe są już dostępne do pobrania z sieci). Pod względem technologicznym jest to z pewnością jedno z najważniejszych wydarzeń od czasu, gdy Steve i Bill zaopatrywali nas w zabawki. Dla firm początkowo nie powinno to mieć żadnych konsekwencji, z jednym wyjątkiem: Apple Computer Inc. miałoby teraz bardzo łatwo wydzielić swoją część komputerową.... kto wie, może w razie potrzeby. IBM wie, jak sprzedać takie historie Chińczykom :-))) Raczej zanim piekło zamarznie :twisted: Pozdrowienia

Napisany przez beat
To może mieć już konsekwencje... Pracuję w branży związanej z designem. Około 70% osób pracuje na Apple. Około 10 lat temu wybrałem system Windows z różnych powodów. Głównie dlatego, że niektóre potężne programy CAD nie działały na Macach, a wydajność/sprawność Maców nie była przekonująca. Zastanawiam się nad przejściem na Maca za około rok - gdy wszystko będzie przestawione na Intela, a oprogramowanie będzie działać bez Rosetty. 90% czasu miałbym pracować na Macu, a około 10% na Windows. Być może również z jedną stacją roboczą o odwrotnym udziale. Dlaczego zmiana? Głównie ze względu na design i wreszcie dostępną wydajność. Nie czuję się zbytnio zainspirowany tymi szarymi pudłami. Tak, istnieje lepszy design także w świecie Windows, ale wszystko to tylko kopia. I jest wygodniej w obsłudze, z kilkoma kliknięciami mniej. Za to nie można tak łatwo grzebać w ich wnętrznościach. Na pewno istnieją jeszcze inni potencjalni klienci z podobnymi problemami. Oczywiście nie robi się z tego wielkiego halo, bo jest się użytkownikiem Maca i odwróciło się Wintelowi plecy. W moim przypadku istnieje jeszcze generacja powoli wymierająca, która z zasady pracuje z Apple z powodu swojego fachu, nawet jeśli poszczególne programy dają o 30% mniejszą produktywność, ale kosztują o 50% więcej, i to na jedną licencję około 10000.- Uważam, że potencjał ten nie może być lekceważony. Warunkiem jest: Wszystko musi działać bezproblemowo, łatwo się instalować i bez konieczności dodatkowego specjalnego sterownika stąd i hacka stamtąd. Jednak jest to tylko na czas przejściowy, około 2-3 lat. Później cały obszar kreatywny - i odpowiedni dostawcy oprogramowania - przeniosą się w ogóle na Maca, ponieważ argument różnicy wydajności przestanie mieć znaczenie.

Napisany przez beta
Cześć beat Też mam czasami do czynienia z designem....przede wszystkim Adobe i Cinema 4D. Chwilami miałem komputery tylko do renderowania. Wkrótce jednak wszystkie wyrzuciłem, ....przepraszam, po prostu okropne. Jestem przekonanym zwolennikiem i nie należę do frakcji skręcaczów. Przez długi czas tolerowałem słabą wydajność. Według Spiegel-Online, byłbym wyznawcą Apple, oddanym fanem Jobsa, chorym na pole zniekształceń rzeczywistości albo czymś innym :-( https://de.wikipedia.org/wiki/Reality_Distortion_Field Podoba mi się design i chętnie płacę za niego więcej, ale dzisiaj oszczędność jest sexy..... Poza tym system operacyjny jest naprawdę dobry i cały czas się rozwija, w przeciwieństwie do Windows, który w pierwszych testach beta wypada raczej słabo. Jeśli dobrze Cię rozumiem, zakładasz, że cały sektor kreatywny wkrótce będzie korzystał z urządzeń Apple, prawda ?! Ok, zgoda. Ale do tej pory zarówno Apple, jak i Microsoft zawsze podkreślali, że nie podejmą żadnych działań w kwestii kompatybilności. Zatem na razie kwestia programowania patchy i sterowników pozostaje w rękach jakichś dzieciaków i hakerów... I to za każdym razem przy każdej aktualizacji oprogramowania lub każdym aktualizacji zabezpieczeń. Byłbym bardzo zadowolony, gdybym mógł na urządzeniach Apple uruchomić partycję z Windows oraz partycję z OS X. Czasami bowiem z powodu webdesignu muszę korzystać z kiepskiego VPC. 4 punkty, które dają mi do myślenia: 1. Nie każdy gracz jest gotowy wydać dodatkowe pieniądze na wysokiej jakości sprzęt i dobry design. 2. Microsoft nie będzie stał z założonymi rękami...Mogą wprowadzić na rynek wszystko, na co tylko mają ochotę (np. X-Box), pomimo zła reputacji. 3. Apple wykonał duże wysiłki, by przedrzeć się na rynek rozrywki i konsumencki. Udało im się. Czy naprawdę są jeszcze bardzo zainteresowani stacjami roboczymi i serwerami, czy raczej chcą bardziej promować swoje produkty lifestyle? Która z tych dwóch branż bardziej leży na sercu Apple (gdyby przychodziło co do czego)....Profesjonalny czy konsumencki rynek ? 4. eeeee....zapomniałem....ale w gruncie rzeczy zgadzam się z Tobą, nawet jeśli wygląda na to, że Twój rodzaj zawodu nie stanowi większości przychodów Apple. Nieoczekiwany 5. punkt: Nie sądzę, aby Apple zdołało utrzymać swojego systemu operacyjnego tylko na Macach....Wydaje mi się, że droga w kierunku modelu licencyjnego (nie koniecznie wroga Dell) jest wcześniej czy później realistyczna. Lenovo & OS X na przykład ;-) Moje podsumowanie pola zniekształceń rzeczywistości: Wychodzę teraz na słońce i przykleję świeżą naklejkę Apple na samochód:-) Wzrok w górę dla AAPL. Pozdrowienia

Napisany przez beat
beta pisze: Jeśli dobrze cię rozumiem, to zakładasz, że cały obszar kreatywny w niedalekiej przyszłości będzie działał na sprzęcie Apple, tak?
cześć beta Tak Cytat od bety Zgadza się. Ale do tej pory zarówno Apple, jak i Microsoft zawsze podkreślali, że nie podejmą wysiłków w celu zapewnienia kompatybilności. Na razie to kwestia jakichś dzieciaków i hackerów, aby programować patche i sterowniki... I to za każdym razem na nowo przy każdej aktualizacji oprogramowania lub poprawce zabezpieczeń. To nie musi być 100% kompatybilne. Możesz na przykład dziś stworzyć plik Photoshopa na Macu i wysłać go do użytkownika Windows. Tak samo z Word itp. Zazwyczaj poprzez funkcję Zapisz dla xxx Cytat od bety Bardzo bym sobie życzył, aby na sprzęcie Apple można było uruchomić partycję z Windoofem oraz partycję z OS X. Czasami jestem zmuszony do korzystania z VPC ze względu na webdesign. Dokładnie o to mi chodzi. Dwa niezależne systemy operacyjne. Tak jak na PC można zainstalować obok siebie Windowsa i Linuxa. To chyba nie będzie takie czary. Cytat od bety 1. Nie każdy gracz jest gotów wydać więcej pieniędzy na wysokiej jakości sprzęt i dobry design. Zgadzam się z tobą. Ale gracze lubią zmieniać podzespoły, takie jak karty graficzne czy RAM. Mac nie jest przeznaczony do grzebania, otworzyć go może tylko serwisant. Tak mi wyjaśnił jeden z pracowników sklepu Apple, gdy stanąłem tam z otwartym PowerBookiem, chcąc kupić nową baterię. Nie mogą sprzedać baterii, ale za to drogo ją zamontować. Więc nic dla graczy. Cytat od bety 2. Microsoft nie będzie po prostu patrzeć z boku... Mogą wprowadzić cokolwiek na rynek, jeśli zechcą (np. Xbox), pomimo zepsutego wizerunku. Jak najnowsza rzecz, ta dotykowa tabletka. Apple na pewno niedługo wyda duży iPod z ekranem dotykowym. Wtedy będą już prawie tam. Microsoftowi to obojętne, czy instalujesz Windows na Macu. Liczy się tylko to, że płacisz. W końcu dostarczają swoje oprogramowanie Office również dla Maca. Być może przy Vista pojawi się wersja dla Maca. Dlaczego nie? Genialne. To wszystko! Cytat od bety 3. Apple podjęło duże wysiłki, aby zdominować sektor rozrywki i rynek konsumencki. Udało im się. Czy naprawdę tak bardzo zależy im jeszcze na stacjach roboczych i serwerach, czy może wolą mocniej promować swoje produkty lifestyle? Która z tych dwóch branż leży Apple bardziej na sercu (jeśli naprawdę na tym zależeć)?....Pro czy konsumencki rynek? Dotychczas profesjonalni użytkownicy zawsze przynosili największe zyski. Chcieliby ich zatrzymać. Dla użytkowników konsumenckich sprawa zależy od ilości i może się zmienić. iPodów nie da się sprzedawać wiecznie. Teza Stevea Jobsa brzmi, że nie ma sensu sprzedawać tylko oprogramowania jak Microschrott (prawie) lub tylko sprzętu jak Dell. Trzeba mieć obydwa (i treść - piosenkę/film). Cytat od bety 4. eeeee....zapomniałem....ale w gruncie rzeczy zgadzam się z tobą, chociaż może to wyglądać tak, jakby twój zawód nie przyniósł największych dochodów dla Apple. Kreatorzy byli kiedyś najważniejszym filarem Apple. Jak to wygląda teraz, nie mam pojęcia. Cytat od bety Nieoczekiwany punkt 5: Nie sądzę, aby Apple zdołało zachować swoje system operacyjny tylko na Mac-ach.....Kierunek w stronę modelu licencyjnego (niekoniecznie Dell) wydaje mi się realistyczny wcześniej czy później. Lenovo i OS X na przykład ;-) Jobsowi chyba jeszcze trochę będzie się opierać! Podsumowując: Apple zdobędzie znaczący udział w rynku. nawet do 20% w ciągu 2 lat. W związku z tym coraz więcej firm oprogramowania stworzy wersje dla Maca i Windowsa (jak Adobe, Filemaker, MS-Office itp.) Jeśli więc dostanę moje oprogramowanie dla Maca i wydajność komputera będzie taka sama, nie będzie mi trudno przejść na lepszy produkt. W okresie przejściowym musi niestety działać Windows obok systemu Mac-OS. Jeśli Microsoft nie jest głupi, rzeczywiście powinni wydać wersję Maca Visty, ponieważ będą mogli sprzedawać licencje. Wtedy nie będzie tak istotne, jeśli Apple zdobędzie większy udział w rynku. Użytkownicy Maca to przełkną. Jest to lepsze niż z VPC. Jeśli nie wydadzą wersji dla Maca, po prostu stracą klientów. Aktualnie bardziej martwię się o stacje robocze i serwery, bo Intel nie wprowadził nic przekonującego. Ten obszar byłby lepiej obsadzić produktem od AMD.

Napisany przez beta
Interesujące, dziękuję. Jeszcze jedno spostrzeżenie: lubię majstrować przy komputerze (choć nie jest to zbyt hardcorowe podejrzenie).... sprawia to frajdę. Moje największe osiągnięcie: Wymiana procesora w G4. Przywiozłem procesor wart 1000$ z Ameryki (firmy Sonnet). Spalił się w ułamku sekundy :-( . Za mało pasty cieplnej. Następnym razem przeczytam pierwsze kroki. Moje drugie najlepsze osiągnięcie: Chciałem zainstalować RAM w PowerBooku (jako idiota) przez telefon tłumaczyłem komuś: Zdejmij klawisze w lewym górnym rogu (chyba Esc i F12), wtedy klawiatura spadnie sama i od razu zobaczysz slot. ......No cóż, w 12 PB RAM jest montowany od spodu (tylna strona). Nawet niewidomy mógłby wyczuć cztery śruby.....A teraz już to wiem ops: Klawiatura padła :-( Na szczęście potrafię się uczyć. Poza tym zgadzam się z Tobą w większości. Jeszcze to: https://www.fscklog.com/2006/01/macs_liefern_nu.html Pozdrowienia

Napisany przez beat
Dziękuję za link. Jako grafika wszystko staje się jasne. No cóż, sprzedaż Maców maleje. To było oczywiste, ponieważ zmiana została zapowiedziana, a klienci się wstrzymywali. Poza tym, boom iPodowy powoduje większe zmniejszenie. Tak Apple patrzy na wykresy. Jobs siedzi tam na pewno nie chcąc się zmniejszać... W tym roku będzie nieco mniejszy wzrost - z powodu zmian. Jednak pod koniec roku zacznie rosnąć, gdy wszyscy fani iPodów kupią fajny serwer prywatny dla swojej ulubionej postaci w postaci i- lub PowerBooka. W USA pobrania (legalne) są na stagnacji. Dzieci nie mają już kieszonkowego, po tym jak wydali wszystko na iPoda.

Napisany przez beta
Teraz idzie szybko. https://www.mactechnews.de/?id=12632 Droga do rozwiązania powinna być interesująca. Jeśli naprawdę niedługo pojawi się shareware, który rozwiąże ten problem.....wow. Tutaj znajdziesz kilka dobrych komentarzy (na dole).... https://www.macguardians.de/?p=4173 Pozdrowienia

Napisany przez beat
Brzmi dobrze! Rozwiązanie na pewno się pojawi, ponieważ istnieje po prostu taka potrzeba. ShareWare byłoby dość dobrym rozwiązaniem z pewnym stopniem niepewności co do przyszłości. Oczywiście, Open Source byłoby jeszcze lepsze, ponieważ kilka osób mogłoby optymalizować i rozwijać tę sprawę, a kod byłby dostępny do wglądu.

Napisany przez beat
Tutaj jest link do pobrania tego czegoś wraz z instrukcją :lol: https://www.winxponmac.com/ I także pierwszy film w pełnej długości w sklepie muzycznym iTunes https://money.cnn.com/2006/03/16/tech...0315/index.htm i w końcu coś się rusza :lol:

Napisany przez beta
Mam już skradzione XP :lol: Niestety, jeszcze nie kupiłem IntelMaców. Planowałem to zrobić dopiero w 2007 roku..... ale jeśli wszystko dzieje się tak szybko, hm...muszę jeszcze raz przemyśleć 8) Ale obiektywnie patrząc, dla mnie to tylko kwestia ciekawości. W końcu jestem zadowolony z mojego aktualnego sprzętu i oprogramowania :lol: Pozdrowienia

Napisany przez beat
beta pisze: Niestety jeszcze nie sięgnąłem po IntelMacs. Faktycznie planuję to dopiero na 07.....ale jeśli wszystko idzie tak szybko, hm...muszę jeszcze raz to przemyśleć 8)
Jako wyznawca Maca powinieneś już kupić. Jeśli każdy zacznie kupować dopiero w 07, to system Apple wpadnie w zakłócenia... tego nie chcemy. Nie zapomnij, że nadchodzi lato. Na pewno fajnie jest nie musieć używać PB-Grill... :lol: https://money.cnn.com/2006/03/16/tech...ares/index.htm Przy obecnym wzroście w AAPL pieniądze będą szybko w kieszeni, jeśli uda się złapać falę wzrostową. :lol: Muszę uważać, aby nie oddać wszystkich pieniędzy Jobsowi.

Napisany przez beta
beat pisze: Muszę uważać, żeby nie oddać wszystkich pieniędzy pracy.
Tak, ostrożność zawsze się opłaca przy Apple. Przypomnę tylko o spadku o 50%, kiedy zaprzestano produkcji G4 Cube... wcześniej były problemy z materiałami. Apple nie publikuje ostrzeżeń związanych z zyskami! Niespodzianka przychodzi dopiero z wynikami kwartalnymi. Tak przynajmniej było do teraz..... Pozdrowienia PS: Ja bym nie oddał mu zbyt dużo $ ... wydaje go przecież na ulicy 8) https://www.macguardians.de/fullstory.php?p=4057&c=1&bereich=2

Napisany przez beat
beta pisze: Tak, ostrożność jest zawsze wskazana w przypadku firmy Apple. Przypomnę o spadku o 50%, gdy zaprzestano produkcji modelu G4 Cube....wcześniej były problemy z materiałami.
Wtedy zainwestowałam w Apple - to było już kilka lat temu - ponieważ wierzyłam w firmę i dostrzegałam potencjał. Potem cena spadła jeszcze o kolejne 50% i nastał długi okres trudności. Z dzisiejszej perspektywy cena akcji 12 dolarów nie jest już tak straszna. Wszystkie inne zakupy były wykonane po wzroście kursu.

Napisany przez beta
Cześć beat Tak, to było niesamowite! Przypadek czy szczęście sprawiły, że kilka dni przed krachem sprzedałem swoje akcje. Mimo to, wydaje się, że pozostały pewne szkody dla mojego zdrowia. Następnie poszedłem do lokalnego sprzedawcy i kupiłem od niego historyczny G4 Cube, za przesadnie wysoką cenę i nawet bez oryginalnego opakowania. Był to jeden z ostatnich produktów dostępnych w sprzedaży z pęknięciami w obudowie... Byłem dumny z tej kolekcjonerskiej perełki. Dziś Cube nadal sprzedaje się lepiej na eBayu niż nowe komputery Medion 8) Pozdrowienia :lol:

Napisany przez beta
Więc nie chcę tutaj wszystkiego rozwodzić, tylko tyle: W nowych komentarzach (60) na https://www.macguardians.de/?p=4173 można zauważyć pewną niezgodność. Zobaczymy, gdzie cały przemysł będzie za rok lub dwa :?: W każdym razie w domu opieki będziemy mogli dumnie ogłosić, że byliśmy świadomi znaczenia tego wydarzenia w Salamandrze :lol: :lol: :lol:

Napisany przez beat
To poszło szybciej, niż myśleliśmy. DualBoot został oficjalnie potwierdzony przez Apple... https://www.macnews.de/news/75272 Kurs od razu zrobił restart.

Napisany przez beta
Nakładanie się, właśnie również napisałem o tym w Apple & Co..... Trudno tego nie zauważyć, ...jeśli ktoś jest w akcji (+6%) Pozdrowienia

Napisany przez beta
Niekoniecznie czuję się teraz świetnie. Niech sobie będą akcje. Mam nadzieję, że na przykład Adobe nadal będzie dostarczać swoje oprogramowanie w stylu Mac. Uh....Steve, jestem.....nie wiem! Jedyne, co teraz mogłoby nieco poprawić mi nastrój, to taka informacja: Michael Dell błaga na kolanach w Cupertino, aby móc licencjonować OSX dla swoich komputerów.... :lol: https://www.apple.com/macosx/bootcamp/ Uwaga: przeczytaj informację po prawej stronie: Słowo dla Mędrców 8)

Napisany przez beat
beta pisze: Czuję się teraz strasznie. Nie ma znaczenia akcja. Mam nadzieję, że na przykład Adobe nadal będzie dostarczać swoje oprogramowanie w wersji Mac-Style.
Nie ma co się martwić. Adobe teraz tworzy nową wersję swoich produktów, które są w pełni zoptymalizowane pod kątem procesorów Intel i systemu OSX. Tak też będzie nadal. Będzie nawet więcej oprogramowania dedykowanego dla systemu Mac, gdy udział w rynku będzie rosł.:lol: Cytat od beta Michael Dell błaga teraz na kolanach, by otrzymać licencję na OSX dla swoich komputerów.... :lol: Steve nigdy by tego nie zrobił, on chce zarabiać pieniądze z Apple. Apple nie jest firmą oprogramowania, a głównie sprzętową. Pozwolą Dellowi jedynie na dystrybucję Maców... :wink:

Napisany przez beta
Od jakiegoś czasu przyswajam sobie te pocieszające słowa: https://youtube.com/watch?v=upzKj-1HaKw U mnie to zawsze trwa nieco dłużej, ... z ogłoszeniem przełączenia na Intel też miałem 2-3 tygodnie do przemyślenia... :lol: Ale na pewno wszystko będzie dobrze..... :roll: Natomiast ta książka (która była na złotej liście do wczoraj) poczeka :!: Pozdrowienia :wink:

Napisany przez beat
„Tages-Anzeiger” z dn. 7.4.2006, strona 31 Dwie nierozłączne rywalizujące firmy Apple jest prawie tak samo stara jak Microsoft, ale wydaje się być o pokolenie młodsza. Obie firmy są odbiciem swoich założycieli. Przez Walter Niederberger, Nowy Jork Steve Jobs majstrował właśnie nad swoim komputerem w garażu ojca, gdy otrzymał pierwszy telefon od Billa Gatesa. Było to lato 1976 roku, a komputery wciąż były głównie zabawką dla lekko ekscentrycznych majsterkowiczów. Gates złożył Jobsowi właśnie napisaną wersję testową języka programowania Basic, którą mógłby użyć w prototypie Apple I. Partner Jobsa, Steve Wozniak, również opracował wersję Basic. Jeśli Jobs potrzebuje lepszej wersji, powiedział Gatesowi, żeby napisał ją sam. Nie potrzebował wtedy jeszcze Micro- Soft (tak Gates nazwał swoją firmę wtedy). Ta pierwsza rozmowa nie była tylko typowa dla gwałtownego stylu Jobsa. Zapowiadała też napięte, ale ostatecznie korzystne dla obu firm relacje. Jobs, wychowany jako dziecko adoptowane, założył swoją firmę 1 kwietnia 1976 roku; ledwie rok po założeniu firmy przez Gatesa, pochodzącego z zamożnej rodziny i zaledwie o 8 miesięcy młodszego. Pomimo swoich kulturowych i osobistych różnic, obaj zdołali się wybić jako pionierzy branży komputerowej i napisać ważne rozdziały niedawnej historii gospodarczej. Ostatnia decyzja Apple, otwarcie maszyn Mac na system Windows firmy Microsoft, stanowi kolejny kamień milowy również dla użytkowników (patrz artykuł poniżej). „Dla Apple to wspaniała rzecz”, napisał Steve Wozniak, współzałożyciel Apple, w e-mailu. Teraz może polecić komputery Apple wielu ludziom, którzy byli coraz bardziej zirytowani niepewnym i niebezpiecznym systemem Windows i teraz wreszcie mogą łatwo przejść na inny system. Zbyt wąski horyzont Otwarcie na oprogramowanie konkurenta to kolejny śmiały ruch Stevea Jobsa. Przez to zwraca on uwagę głównie na szkoły i gospodarstwa domowe, które wybierały Windows, ponieważ mogły używać na nim więcej programów. Firma badawcza IDC przewiduje, że Apple w USA może podwoić swój udział w rynku w szkołach z 15% do 30% oraz w gospodarstwach domowych z 5% do 10%. Jobs zawsze był przeciwieństwem Gatesa: mistrzem marketingu, designu i twórczej przestrzeni. Już 30 lat temu nie zajmował się za bardzo szczegółami technicznymi i programowaniem; tę pracę pozostawił do dziś podziwianemu przez fanów Wozniakowi. Jobs wymyślił nazwę i logo (od swojego ulubionego owocu), ustalił wysoką cenę sprzedaży Apple I (666,66 dolarów), jako pierwszy umieścił komputer w kolorowej plastikowej obudowie. Nikt nie rozumiał trendów modowych lepiej niż Jobs; aż do dzisiaj nie. Jobs kiedyś powiedział, że Gates musiałby wypić trochę LSD, to i on poszerzyłby horyzont. Apple na początku odnosiło większe sukcesy niż Microsoft. Około roku 1980 Jobs osiągnął przychód ponad 100 milionów dolarów z 7000 pracowników. Gates miał wtedy tylko 40 pracowników i osiągnął przychód 7,5 miliona dolarów. Kluczowym krokiem naprzód dla Gatesa było zaoferowanie w latach osiemdziesiątych swojego systemu operacyjnego DOS na licencji IBM i zdobycie dostępu do lukratywnego rynku 500 największych amerykańskich firm. Od tego czasu Microsoft kontroluje ponad 90% światowego rynku oprogramowania dla komputerów; praktycznie wszystkie duże firmy działają na Windows. Apple zatrudnia obecnie 14 800 pracowników i przynosi czysty zysk w wysokości 2,2 miliarda dolarów przy przychodach wynoszących 57 miliardów dolarów. Dla Microsoft pracuje natomiast 61000 pracowników. Realizują oni zysk w wysokości 18 miliardów przy przychodach wynoszących 287 miliardów dolarów. Historia tych rywali to również historia wzajemnych oskarżeń. Apple i Microsoft kilkakrotnie toczyli spory sądowe, zawsze argumentując, że druga firma kradła lub naśladowała ich sprzęt lub oprogramowanie. Jobsowi udało się jednak zachować swoją reputację życzliwego wynalazcy, podczas gdy Gatesa stylizowano na złośnika branży. Rzeczywistość wygląda inaczej: Bez Microsoftu Apple dziś nie istniałoby prawie wcale; i bez Applea Microsoft znajdowałby się w znacznie trudniejszej sytuacji. W połowie lat dziewięćdziesiątych Apple był na krawędzi bankructwa. Jobs został już odsunięty w 1985 roku, po tym jak jego nieprzewidywalny styl przywództwa wprowadził firmę w lekki chaos. Jobs wrócił do Applea, po czym Microsoft zapłacił mu 150 milionów dolarów i zobowiązał się nadal produkować oprogramowanie Office dla urządzeń Mac. To, razem z kilkoma innowacyjnymi kampaniami marketingowymi Jobsa, przywróciło Apple do życia. Gates wykorzystał to, wskazując na powstającego konkurenta przy każdym oskarżeniu o monopolistyczne zachowanie. Numer jeden i dwa Wizerunek złego Gatesa wydaje się inny jeśli chodzi o odpowiedzialność społeczną. Gates wraz z żoną założył 6 lat temu fundację, którą dofinansował kwotą 29 miliardów dolarów. Już zainwestowano 7 miliardów w projekty rozwojowe. Jobs, który posiada 4,4 miliarda dolarów, ma niewiele do czynienia z zaangażowaniem społecznym. Gdy organizacje ekologiczne skrytykowały, że Apple nie przyjmuje z powrotem uszkodzonych urządzeń iPod, stwierdził, że takie działania są „bzdurą”. Cztery miesiące później cicho to poprawił. Gates często próbował naśladować charyzmatycznego konkurenta; za każdym razem z katastrofalnym skutkiem. Teraz wydaje się, że szef Microsoftu uświadomił sobie beznadziejność tego przedsięwzięcia. Jobs jest „samodzielną postacią”, nikt nie jest w stanie go skopiować, powiedział niedawno. Pocieszać go może fakt, że niedawno został wybrany na najbardziej podziwianego przedsiębiorcę. Jobs zajął drugie miejsce. BILDER PD/ SCHNEIDER/ SIPA/ DUKAS Album rodzinny twórców: Założyciele Microsoftu Paul Allen i Bill Gates w 1981 roku (po lewej). Twórcy Applea Steve Wozniak i Steve Jobs w 1977 roku (po prawej).

Napisany przez beat
„Tages-Anzeiger” z 7.4.2006, strona 31 Nowe okno dla użytkowników Apple Zaczyna padać śnieg w piekle, świat Maca staje na głowie: Apple oficjalnie umożliwia uruchomienie Windows na swoich komputerach. By Roger Zedi W ostatnim czasie Apple postawiło swoim klientom wiele warunków. Najpierw, po latach propagandy na temat niższości procesorów Intel, firma ta zamontowuje właśnie je w najnowszych modelach Maca. A teraz nawet to: Windows, uosobienie powszechnej masowej średniowartościowej elektroniki, ulubieniec wszystkich działów informatycznych i księgowych, wrogiem wszystkich kreatywnych sił, ogniem dla wirusów, robaków i trojanów, ten „Moloch Bill Gates staje się bogatszy każdego dnia”, ten podróbka Macintosha, otrzymuje oficjalne zaproszenie od firmy Apple, aby obsługiwany w systemie na nowych komputerach Mac (z chipami Intel). Najpierw trzeba zrobić głęboki wdech. Czasy, kiedy jako użytkownik Apple można się „wyróżniać” tłumacząc to jako „wyższość”, zdają się zbliżać ku końcowi. Po przezwyciężeniu szoku wiadomość trafia do mediów i nawet dobrze poinformowanych stron plotkarskich jak grom z jasnego nieba, a mózg powoli wracał do sprawności, odkrywamy, także jako zagorzały użytkownik Apple, całkiem dobre powody, dla których firma postępuje w ten sposób. I nawet powody, dla których mogę się z tego cieszyć. Nie: muszę się cieszyć. Najpierw firma Apple, na której dobro zależy w końcu również dobro jej wiernego grona fanów (i odwrotnie). Od kiedy ogłoszono przejście na chipy Intel, jednym z najczęstszych pytań klientów było: Czy mogę na tym też uruchomić Windowsa? Z wiedzą, że w piekle śnieży bardzo rzadko, już kilku sprytnych programistów spoza Apple zaczęło pracę, aby umożliwić to; około dwóch tygodni temu w internecie pojawiło się pierwsze praktyczne (czyli: coś dla majsterkowiczów) rozwiązanie, pozwala na uruchomienie Windows XP na komputerach Mac z chipami Intel. Przeciwko dzikie roślinność Apple chciało zapanować nad tym dzikim rozwojem i przynajmniej częściowo zachować kontrolę nad tym, jak użytkownicy instalują Windows na komputerach Apple. Co więcej, miło widziane jest, że niewyszukane, od lat nieustanne dyskusje (tylko Valium jest jeszcze bardziej usypiające) na temat „Mac czy Windows”, zostały zaklęte raz na zawsze. Odpowiedź wszystkich rozumnych istot brzmi: oba! Apple dołącza teraz do tego i dodaje: możecie mieć, o ile komputer jest z naszej firmy. Wreszcie, trzeba jeszcze zdradzić, dlaczego ja także muszę cieszyć się z nowego okna na moim Macu. Jednym słowem: Gry. Wreszcie jako użytkownik Maca nie musisz już miesiącami czekać na wersję gry na Maca (jeśli w ogóle kiedykolwiek się pojawi), ale po prostu uruchamiasz swojego Intela z Windowsem i grasz. To nie było możliwe z dotychczasowymi rozwiązaniami Windows na Macu, ponieważ tracilo się za dużo mocy obliczeniowej. Jednak dalej moja prywatna miłość do Windows nigdy nie sięgnie.

Napisany przez beta
Apple wprowadza 6 nowych filmów reklamowych. To nowa kampania, która bezpośrednio atakuje Windows, choć z pewnym poczuciem humoru. Dość odważne. Kampania Switcher zostaje zastąpiona przez Get a Mac. Komentarz MacTechNews.de na temat nowej kampanii reklamowej Apple....: https://www.mactechnews.de/?id=13099 Oto reklamy telewizyjne: https://www.apple.com/getamac/ads/ Pozdrowienia PS: Pierwsi sprzedawcy już dostarczają sprzęt Apple z zainstalowanym systemem Windows. Dwa systemy operacyjne na jednym świetnym sprzęcie, ....oczywiście z jednym systemem OS wolnym od wirusów :-))

Napisany przez beta
Zainstaluj Vistę.... On tutaj naprawdę daje z siebie wszystko. Jego cierpliwość jest zadziwiająca. Jego wnioski są absolutnie słuszne. Ten film jest bardzo udany. Warto poświęcić na niego te 15 minut.... https://www.myvideo.de/watch/754096 Pozdrowienia

Napisany przez Springer
Naprawdę imponujące :mrgreen: To właśnie się dzieje, gdy fundament nie jest właściwie ułożony, wtedy po prostu nadal się buduje, aż wszystko się przewróci... no cóż, u mnie również jest nowy laptop z zainstalowanym systemem operacyjnym

Napisany przez beat
Apple ma dobry timing. Kiedy odpowiednie grupy dyskusyjne WinHelp powoli się załamują, Apple wypuszcza - klik - nowy system operacyjny. Więc zainteresowany czytelnik grup dyskusyjnych nie tylko kupi nowy sprzęt z zainstalowanym systemem operacyjnym, ale także właściwy sprzęt i właściwy system operacyjny.

Napisany przez Springer
beat pisze: Apple ma świetny timing. Kiedy odpowiednie grupy dyskusyjne WinHelp powoli się załamują, Apple wypuszcza – klik – nowy system operacyjny. Zainteresowany czytelnik grupy dyskusyjnej nie tylko kupi nowy sprzęt z zainstalowanym systemem operacyjnym, ale wybierze odpowiedni sprzęt oraz odpowiedni system operacyjny.
Prawie jak tajna reklama :arrow: :wink: Ale już dobrze zauważyłeś, że użyłem neutralnego określenia OS, wciąż się waham... I tu, jak mówi przysłowie: Co z oczu, to z serca, większość trzyma się z dala od tego, czego nie zna, inaczej Apple miałby większy udział w rynku.

Napisany przez beta
mac-tv.de przeprowadził w zeszłą niedzielę transmisję na żywo na temat Zmiany w branży komputerowej. Teraz gotowa jest zmontowana wersja do pobrania: Pod adresem https://www.mac-tv.de pod tytułem: iPhone i historia miliarda dolarów. Mowa jest o Google, Yahoo i Microsoft, o licznych liczbach, statystykach i trendach na rynku komputerów mobilnych, a także o iPhonie i końcu iPodów. W tej publikacji nie atakuje się nikogo. Wykład po prostu w niezwykle sugestywny sposób przedstawia Internet przyszłości, jak dotąd w moim przekonaniu niezbyt prosty, krótki i zrozumiały. Ludzie, inwestorzy w metale: To jest właściwie obowiązek! Mini subskrypcja się opłaca! Pozdrowienia PS: mac-tv.de oznacza ludzi przy komputerze... niech Apple nie stanie znowu przed drzwiami i kaszle ;-)

Napisany przez Springer
Naprawdę irytujące, kupiłem właśnie iPod nano, który jest naprawdę świetny, ale dostałem starą wersję iTunes. Ledwo zainstalowałem (co było już irytujące), dostałem komunikat, że jest nowsza wersja, zwłaszcza że nie można było synchronizować starej wersji, super. Musiałem więc pobrać najnowszą wersję, płyta dostarczona w zestawie nie tylko jest zbędna, ale także marnotrawstwem. No cóż, nowa wersja i tak nie jest mała, zajmuje około 50 MB, ale no cóż, przy dzisiejszych dyskach twardych. Ale potem wszystko działało doskonale ?. Teraz znów jestem szczęśliwy ?.

Napisany przez Dany1
Fajny sprzęt, co? iPhone pewnie będzie twoim kolejnym zakupem... eee...przecież masz już prawdziwy komputer?? :mrgreen:

Napisany przez Springer
Cześć Dany, Tak, iPhone będzie hitem, planowany zakup. Co do komputera, noo, wkrótce będzie tu notebook DELL ätsch :mrgreen:

Napisany przez Globalist
Trojan zagrożenia dla użytkowników Apple Firma zabezpieczeń Intego odkryła trojana o nazwie OSX-RSPlug-A na niektórych stronach erotycznych, który stanowiłby zagrożenie dla wszystkich użytkowników systemu operacyjnego Apple MacOS X 10-5 Leopard. Użytkownicy Apple, którzy zainstalowali nowy system operacyjny, powinni być ostrożni podczas odwiedzania stron erotycznych i oglądania tam filmów. Ponieważ pojawia się komunikat o konieczności pobrania kodeka wideo na komputer, jednak w rzeczywistości jest to trojan OSX.RSPlug.A, który ma na celu kradzież danych. Po zainfekowaniu komputera, trojan ma pełny dostęp i przekierowuje użytkownika na strony phishingowe w celu kradzieży wrażliwych danych osobistych, takich jak hasła. Dla własnego bezpieczeństwa zaleca się zainstalowanie aktualnego oprogramowania antywirusowego na komputerze Mac firmy Apple, aby był on bezpieczny przed kradzieżą danych przez tego trojana. https://www.virenschutz.info/beitrag_...User_1928.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata