Cześć Sergio,
tylko dla formalności, mówimy sprecht a nie spricht!
Ale teraz wracając do rzeczy. Nikt nie twierdził, że nie ma przypadków obniżonej rentowności po 15 latach. Z pewnością nie wypowiedziałem się w ten sposób, że uważam to za słuszne. Wręcz przeciwnie, zwracałem tylko uwagę na istotne różnice. Więc proszę czytać uważniej. Z dzisiejszej perspektywy też nikomu nie polecałbym już ubezpieczenia na życie z możliwością oszczędzania. Do zabezpieczenia na wypadek śmierci są ubezpieczenia na życie ryzyko, które są dostępne za niewielkie pieniądze. Pytający jednak ma
ubezpieczenie na życie, które działa już 20 lat i nie można zalecać rezygnacji z niego, nie znając dokładnej treści. Moim celem było właśnie ustalenie, jak wysokie są już nabyte prawo do emerytury pytającego i czy w połączeniu z istniejącym ubezpieczeniem na życie może to już być wystarczające, co mogłoby sprawić, że dodatkowe
ubezpieczenie emerytalne jest zbędne.
Abyście zrozumieli, o czym mówię, zamieszczam tu link. Zobaczycie, że istnieją tu niesamowite różnice. Uważam, że jeśli kapitał został potrójnie podwojony tutaj bez ryzyka, to już dość porządna stopa zwrotu. Różnica 34 000
euro w świadczeniach na końcu (lepszego odsyłacza nie ma - prawdopodobnie chodziło o kwotę wypłaty na koniec umowy - nie jestem pewny) w stosunku do 36 000
euro wpłaconych, wydaje mi się ogromna! Ale sami zobaczcie, jakie są różnice lub jakie są przyczyny tych różnic.
Tyle płaci twoje
ubezpieczenie na życie.
Odpowiedzialny jesteś raczej za dział Srebrny Łyżeczka, gdyż zawsze wypowiadasz się bardzo ogólnie i jednostronnie na ten temat. Zatem nie mam żadnego interesu w tej kwestii.
Robię jasne różnice i powtarzam to ponownie. Dla krótkoterminowych lub średnioterminowych lokat ubezpieczenia emerytalne nie są interesujące. Istnieje wiele innych możliwości bardziej opłacalnych pod względem kosztów. Ale jeśli chcę oszczędzać na emeryturę z niewielkim ryzykiem, to klasyczne
ubezpieczenie emerytalne jest z pewnością skutecznym środkiem. Jest gwarantowane i jedynie opodatkowane ustalonym udziałem zysku.
Zresztą z przyjemnością przyjmę od Ciebie wiarygodną ofertę, w której gwarantujesz mi potrojenie mojego kapitału w ciągu 10 lat.
Pozdrawiam,
mike