Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Inwestycja w srebro / plan oszczędnościowy / ETC kontra ETF.

Napisany przez Silberfan82
Cześć razem! Chcę zainwestować miesięcznie pewną kwotę w srebro. Mam kilka pytań na ten temat: 1) Czy najbardziej odpowiednie są srebrne ETF-y czy srebrne ETC-y? Która opcja jest najbezpieczniejsza lub zabezpieczona sztabkami? 2) Czy polecacie jakieś konkretnie ETF-y lub ETC-y? 3) Czy można zawrzeć plan oszczędzania również dla srebrnych ETC-ów lub ETF-ów? Z góry dziękuję za poświęcony czas :-) Twój fan srebra

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, Wygląda na to, że już dość mocno zdecydowałeś się na inwestycje w ETC. Problem jednak polega na tym, że produkty mogą być fizycznie zabezpieczone, ale mimo to może być trudno otrzymać sztabki. Po prostu kupujesz papier. Powinieneś być tego świadomy. Oczywiście inwestowanie w sztabki i monety srebra również ma swoje wady. Gdzie przechowywać swój skarb itp... Niemniej jednak uważam, że ta forma inwestycji w metale szlachetne jest najbardziej sensowna. Ponieważ w przypadku metali szlachetnych zawsze kupujesz także specjalną ochronę w czasach kryzysu, a tej nie może zapewnić ETC. Nie mogę polecić konkretnego ETC. Ale w DAB Banku można także zawrzeć plany oszczędnościowe na ETC. Myślę, że nawet bez opłat. Na przykład ten: DB ETC NA SREBRO < DE000A1EK0J7 < Szczegóły < Zertifikate Details - DAB bank AG Ale inne banki również będą miały podobne oferty.

Napisany przez ProperSoul
Cześć Silberfan, mam krótkie pytanie: Jakiego celu chcesz osiągnąć inwestując w srebro? Czy chcesz zabezpieczyć się na wypadek kryzysu, czy też chcesz obstawiać dalszy wzrost cen srebra, żeby potem je sprzedać? W moich oczach papierowe metale szlachetne są obecnie tak samo mało godne zaufania jak papierowe pieniądze. Nasze papierowe pieniądze będą musiały zmagać się z ogromnymi górami długu, które Stany Zjednoczone i Europa narosły przez dziesięciolecia. Lepiej kup prawdziwe, fizyczne srebro i przechowuj je gdzieś, gdzie zawsze będziesz mógł je dotrzeć. Na przykład, moim zdaniem, skrytka bankowa nie jest tak dobra, bo jesteś uzależniony od godzin otwarcia banku. A jeśli bank będzie zamknięty, nie będziesz mógł dostać się do swoich metali szlachetnych... Ale to tylko moje zdanie.

Napisany przez 2Bolitho
Tak, ProperSoul, zgadzamy się :-) Ale poszukiwanie zysku nie musi wykluczać ochrony w czasach kryzysu. Jeśli mam metale szlachetne w swoim portfelu inwestycyjnym, spełniają one obie te funkcje.

Napisany przez Ascended
Przemyślam również zainwestowanie dużej części moich oszczędności w metale szlachetne. Moim priorytetem jest zabezpieczenie swoich interesów w przypadku resetu waluty, ale jednocześnie chciałbym osiągnąć wystarczająco wysoką stopę zwrotu, aby przynajmniej zrównoważyć inflację. Myślę, że srebro jest równie wiarygodnym aktywem jak złoto, ale może przynieść dobrą stopę zwrotu. Dlatego myślałem o podziale inwestycji na 75% srebra i 25% złota. Chciałbym mieć fizyczny dostęp do tych metali, ale jest mi to zbyt ryzykowne. W końcu chciałbym zainwestować kwotę w okolicach 50-60 tysięcy, a trzymanie takich wartości pod poduszką wydaje mi się zbyt niebezpieczne. Szczególnie gdy zauważam, jak często w ostatnim czasie dochodziło do włamań w mojej okolicy. W zeszłym roku włamano się do domów 4 osób z mojego najbliższego kręgu znajomych, a rok temu nawet u mojego sąsiada, w środku dnia. Ponieważ w ciągu najbliższych lat będę prawdopodobnie często zmieniać miejsce zamieszkania (z powodów zawodowych) i nie będę często w domu przez kilka tygodni, wydaje mi się to po prostu niewygodne i przede wszystkim niebezpieczne. Problemem jest to, że choć produkty mogą być fizycznie zabezpieczone, może być trudno uzyskać dostęp do sztabek w razie potrzeby. Obawiam się tego również. Myślę, że w czasie reformy walutowej zapanuje chaos, i nie można polegać na tym, że łatwo będzie odebrać swoje metale szlachetne. Dlatego mój plan zakłada stworzenie małych fizycznych zapasów metali szlachetnych na wypadek załamania, aby przetrwać okres do czasu kiedy nowy system walutowy zacznie funkcjonować i sytuacja ustabilizuje się. Czy wtedy będzie można odzyskać dostęp do swoich metali? Czy nie? Chodzi mi raczej o znalezienie sposobu na przetrwanie reformy walutowej, nawet jeśli w międzyczasie nie będę mógł się do nich dostać. Niestety nie znam się zbyt dobrze na tym temacie. Jakie są główne różnice między ETC a ETF? Dziękuję Dominic

Napisany przez 2Bolitho
ETF = ETC (F = Fundusze / C = Towary (m.in. srebro)) pytanie brzmi, czy papiery te przetrwają jako całość, czy emitenci. Sprawdź forum Goldseiten, tam znajdziesz kilka wskazówek dotyczących przechowywania. Możesz również dodać do tego jeszcze platynę i pallad, wtedy nie będzie to już taka duża ilość kilogramów...

Napisany przez Ascended
Nie wiem... Dla mnie nie wchodzi w grę trzymanie takiej ilości pieniędzy po prostu w domu. A co jeśli ktoś włamie się do mnie? Wtedy wszystko zniknie w jednej chwili. W takim razie mogę po prostu trzymać pieniądze na koncie bankowym. Teraz nie znalazłem wątku, o którym mówisz, ale nie sądzę, żebym w moim mieszkaniu 45m² bez piwnicy/garażu mógł znaleźć całkowicie bezpieczne miejsce na kilka kilogramów srebra. Ponieważ przeprowadzam się na środek/ koniec przyszłego roku, nie mam zamiaru przewozić tylu metali wraz z przeprowadzką. Co jeszcze mam jako alternatywę? Akcje? Duże przedsiębiorstwa powinny przetrwać taki kryzys. Ale temat jest znowu tak skomplikowany i można popełnić wiele błędów, jeśli tak jak ja nie jest się specjalistą...

Napisany przez 2Bolitho
Ascended pisze: Ale temat jest znowu tak złożony i można popełnić tyle błędów, jeśli nie zna się dobrze tematu...
To właśnie! Dlatego zawsze trzeba być na bieżąco i starać się zrozumieć wszystko, co tylko możliwe. W końcu mam nadzieję, że uda się zrozumieć cały ten duży obraz. Ja też na to czekam, ale przynajmniej mam już kilka przejrzystych chwil. To, w co inwestujesz swoje pieniądze, zależy przede wszystkim od zaufania. Jeśli ufasz pewnym firmom lub papierom, zainwestuj w nie swoje pieniądze. Jeśli są to metale szlachetne, to też tak. Nikt cię nie zmusza do zakupu czegokolwiek. W wspomnianym forum znajduje się kilka wątków dotyczących przechowywania. Niektórzy mówią o sejfach, inni zakopują je w ogrodzie lub w lesie, jeszcze inni umieszczają je w skrytkach bankowych itp. Moja suma metali szlachetnych jest znacznie mniejsza niż twoje zakusy. Dlatego ten problem nie występuje w takim stopniu. Ale ogólnie rzecz biorąc, nigdy nie stawiam wszystkiego na jedną kartę, ale rozkładam moje metale szlachetne na kilka opcji. Tak samo jak z innymi inwestycjami. Mam nadzieję, że dzięki temu przynajmniej część zostanie mi zachowana.

Napisany przez ProperSoul
Przechowywanie metali szlachetnych naprawdę nie jest łatwe. Mam tu jednak taką przewagę, że moi rodzice mają Dom z dużym zapasem drewna. W miejscu, gdzie przechowywane jest drewno, zbudowałem sobie skrytkę, gdzie trzymam część moich metali szlachetnych. Oczywiście przykryte drewnem. W przypadku mieszkania o powierzchni 45m² nie wiem niestety, co bym zrobił. Być może wkomponowałbym swoje metale szlachetne w siedzisko tylnej kanapy mojego samochodu, o ile oczywiście jest ona rzadko używana. Ale to tylko pomysł... Czy to by zadziałało, nie mam pojęcia. Pozdrawiam

Napisany przez Bernd Elsenhans
Przechowuj złoto, srebro i metale szlachetne... Wszędzie, poza bankiem! Znajdź niezależne magazynowanie, na przykład w firmie Werteinlagerung GbR...

Napisany przez Bernd Elsenhans
Sprawdź firmę Werteinlagerung GbR

Napisany przez Staubkuchen
Srebro

Mam nadzieję, że niedługo znów pójdziemy na północ.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata