Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Okres zobowiązania do płacenia odsetek się kończy, a potem?

Napisany przez Pixi
Cześć! Wziąłem kredyt i odnowiłem w moim banku (Volksb.) w kwocie 22.000 euro (okres kredytowania wynosił 29 lat). Płacę 124 euro miesięcznie. Oprocentowanie wynosiło 5,2% i było zablokowane na 7 lat, a teraz kończy się 30.12.2010. Teraz planuję rozbudowę, na którą będę potrzebował kolejnego kredytu w wysokości około 10.000 - 15.000 euro. Co możesz mi zalecić odnośnie dalszych działań? Dziękuję! Pixi.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Pixi, informujesz się, gdzie możesz najtaniej pozyskać potrzebną sumę. Aby móc złożyć ofertę, potrzebujemy następujących informacji: - Jaką sumę całkowitą potrzebujesz na spłatę istniejącego zadłużenia i nowe zobowiązanie? - Jaka jest wartość twojej nieruchomości? - Jaki to rodzaj nieruchomości i gdzie się znajduje? W szczególności w dziedzinie kredytów poniżej 50 000 euro często występują znaczne różnice w oprocentowaniu. Chętnie pomożemy ci zorientować się.

Napisany przez Pixi
Cześć! Załóżmy, że mamy do czynienia z kwotą 30 000 euro. Wartość nieruchomości około 150 000 euro. Być może trochę więcej z dodatkiem. Szeregowiec w pobliżu miasta. Badenia-Wirtembergia, jeśli to nadal istotne. Pozdrowienia, Pixi

Napisany przez Thorsten
Tu są jeszcze kilka pytań otwartych: jaki może być wysiłek? Jak długo powinien trwać kredyt? Czy planowane są dodatkowe spłaty? Czy kredyt powinien być spłacany szybko czy wolno? Abyście zobaczyli pierwsze liczby: 08/15 na 10 lat np.: 3,180% 3,23% 1% spłaty 104,50 € miesięcznie lub zmienny np.: 2,300% 2,37% 1% spłaty 82,50 € miesięcznie to są aktualne warunki na podstawie informacji, które podałeś. Oczywiście czynniki takie jak np. zdolność kredytowa mogą jeszcze zmienić warunki. Aby to dokładnie ustalić, trzeba by się zagłębić głębiej - pytanie, czy to ma sens publicznie.

Napisany przez NaTwoim13
Wątpię, że ktoś po wygaśnięciu swojego kredytu hipotecznego z odsetkami w wysokości 1% chciałby ponownie przedłużyć go, aby spłacać go przez kolejne około 42 lata. W skrócie: 30 000 euro przez 13 lat łączny okres kredytowania, 8 lat z oprocentowaniem nominalnym 3,75%, a następnie około 15 000 euro pozostałego salda z oprocentowaniem nominalnym 1,95%. Stałe obciążenie wynoszące około 250 euro, po 13 latach kredyt zostaje spłacony! Nie ma potrzeby przenoszenia praw własności hipotecznych!! Jeśli podana zostanie miesięczna płatność, ponownie dokonam kalkulacji!

Napisany przez Thorsten
Może przeczytaj do końca? Faktory takie jak wysokość spłaty zostały specjalnie wybrane. Warunki wciąż są na miejscu. Jednak 3,75% jest zdecydowanie zbyt drogie przy 30.000,- € na 8 lat. Czy to ma być model stałej raty z oszczędnością budowlaną?

Napisany przez Pixi
Cześć! Więc, liczyłem już około 200 euro miesięcznie. Żadnych dodatkowych opłat przynajmniej przez pierwsze 7-8 lat. Oczywiście chciałbym szybko to skończyć. Ale miesięczna suma pozostaje w okolicach 200-220 euro. Pozdrowienia, Pixi

Napisany przez Pixi
Cześć! Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł??? Pixi

Napisany przez Pixi
Cześć Panie Buhmann, czy mógłby mi Pan jeszcze raz dokładniej wyjaśnić sprawę z 1,95% po 8 latach ???

Napisany przez Thorsten
Cześć, to bardzo proste. Podpisujesz umowę kredytową i zamiast spłacać od razu, wpłacasz środki na konto oszczędnościowe budowlane. Gdy konto oszczędnościowe będzie miało wystarczające środki (zazwyczaj około 40%), kredyt zostaje zakończony, a resztę spłacasz jako pożyczkę budowlaną o oprocentowaniu 1,95%. Wadą jest to, że podczas całej fazy przedfinansowania płacisz tylko odsetki - i to na całą kwotę. Do momentu pożyczki budowlanej kwota ta nie maleje. Zaletą jest to, że płacisz tę samą ratę od pierwszego do ostatniego dnia i dokładnie wiesz, kiedy wszystko się skończy - chociaż oczywiście można to również ustawić w przypadku normalnej pożyczki...

Napisany przez NaTwoim13
Ok. Oszczędzanie to około 50%! Zatem 8 lat płacenia odsetek od całej kwoty 30 000 euro, oprocentowanie nominalne 3,75%! pożyczka pochodzi od banku Sparda. Po 8 latach przydziału BSV, kwota oszczędności około 15 000 euro, pożyczka budowlana około 15 000 euro oprocentowana 1,95%. pożyczka udzielana jest przez Schwäbisch Hall. Ta pożyczka zostanie spłacona w ciągu około 5 lat! 8 lat spłacania odsetek w Sparda Bank i rata kapitałowa w kontrakcie oszczędnościowym Schwäbisch Hall, a następnie rata odsetkowa i kapitałowa (w przybliżeniu taka sama jak 8 lat wcześniej) w jednej kwocie dla Schwäbisch Hall! Brak wpisu hipotecznego, więc nawet jako pożyczka długoterminowa może być wykorzystana do finansowania w pełni integralnego. Każda filia banku Sparda obsługuje to zgodnie z własnymi warunkami. Wyrażenie zgody pozwala zmniejszyć ryzykowność pierwszorzędnej instytucji kredytowej i umożliwia lepsze wykazywanie ogólnych koncepcji finansowych! pożyczka zostanie zależnie od zdolności kredytowej klienta! Czy to idealne rozwiązanie w przypadku Pixi? Czas pokaże, zwłaszcza biorąc pod uwagę dramatyczny wzrost na rynku oprocentowania uważam, że to dobra oferta! Szczególnie dlatego, że 30 000 euro nie są dostępne dla wielu topowych banków lub mogą być prezentowane tylko z dodatkowym obciążeniem. Thorsten złożył ofertę, która na pierwszy rzut oka wydaje się znacznie lepsza, polecam poprosić o niego o formularz do podpisu! Następnie można swobodnie poszukać alternatyw, które są możliwe pod względem warunków. Nie mogę przedstawić oferty z uwagi na nasze możliwości usługowe, ale Interhyp lub Dr. Klein lub Thorsten z pewnością chętnie to zrobią. Finansowanie na poziomie oprocentowania nominalnego 3,7% na 10 lat sprawia mi przyjemność.

Napisany przez Pixi
Cześć! Dziękuję wam obojgu! Teraz wiele rzeczy stało się dla mnie jasnych. Z kwestią subordynowanego pożyczki jest dobrze, ponieważ prawdopodobnie taka by musiała być. Pierwszy ranking jest już zajęty, ale przez osobę prywatną, a nie bank. Wcześniej zabezpieczyłem moje dotychczasowe pożyczki poprzez polisę BSV, na wypadek gwałtownego wzrostu odsetek po zakończeniu okresu ustalonego, czyli teraz właśnie. Muszę sprawdzić, jak wysoka była ta polisa i jak daleko już została wypełniona. Skontaktuję się znowu, być może będę mógł ją spłacić i jakoś ją włączyć. Do zobaczenia, Pixi!

Napisany przez Pixi
Tutaj jestem ponownie. BSV BS-Summe 15 000.- . Teraz brakuje około 4000.- do wymaganych 50%. Czy coś to zmienia ???

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Pixi, jeśli inny bank lub osoba prywatna zajmuje pierwsze miejsce, to oferta banku Sparda wydaje się być bezkonkurencyjna. Wątpliwe, czy jakaś bank zgodzi się na ofertę oprocentowania około 3,5% z zabezpieczeniem w postaci 30 000 euro w drugiej kolejności. Możesz teraz podzielić umowę oszczędnościową mieszkaniową na kwotę np. 10 000 euro (więc minimalna kwota oszczędności w wysokości 4000 euro będzie wystarczająca) i odliczyć ją od 30 000 euro, ale może też być sensowne zachowanie BSV jako zerówki na wypadek poważniejszych napraw albo remontu domu w przyszłości!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata