Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zastosowanie § 489 BGB przez BHW.

Napisany przez Sieveeik
Uwielbieni użytkownicy, Mam problem dotyczący zastosowania § 489 BGB Abs.1 Nr.2 przez firmę BHW. Tekst ustawy § 489 BGB brzmi m.in. następująco: Pożyczkobiorca może wypowiedzieć umowę pożyczki z oprocentowaniem stałym w całości lub części po upływie dziesięciu lat od pełnego otrzymania środków, zachowując okres wypowiedzenia wynoszący sześć miesięcy; ... Terminy mojej hipoteki są następujące: Pełne wypłacenie: 29.11.2001 Po 10 latach: 29.11.2011 Po 15 latach: 29.11.2016 Najpóźniejszy termin wypowiedzenia: 29.05.2011 Ponieważ już w tym roku wypowiedziałem hipotekę, termin został już spełniony. Według mojej interpretacji tekstu ustawy, będę mógł spłacić hipotekę 29.11.2011. Mam zamiar spłacić całą kwotę w całości. Po mojej wypowiedzeniu umowy hipotecznej po 10 latach BHW przesłała mi następujące informacje: Jak można się domyślać z powyższego fragmentu tekstu ustawy, wypowiedzenie po upływie dziesięciu lat jest możliwe z zachowaniem okresu wypowiedzenia wynoszącego sześć miesięcy. Ponadto panuje ogólne przekonanie, że spłata jest możliwa dopiero po 10,5 latach od pełnej wypłaty pożyczki. Termin spłaty został więc ustalony na 29.05.2012. Teraz moje pytania dotyczące tej sprawy: - Czy stanowisko BHW jest zgodne z prawem? Ustawa ma przecież umożliwiać wyjście (bez dodatkowych opłat za wcześniejszą spłatę) z hipoteki po 10 latach, a nie po 10,5 roku. - Jeśli BHW ma faktycznie rację: czy umowa zostaje zawieszona po 10 latach, czy należy nadal płacić odsetki i spłatę przez kolejne sześć miesięcy? Ponieważ nie chcę refinansować, ale spłacić pożyczkę, sześć miesięcy będzie mnie kosztować około 3500 €. Nie mam na to ochoty... Czekam z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi. Pozdrowienia, Sieveeik.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sieveeik, Twoje założenie o ostatnim terminie wypowiedzenia 29.05.2011 jest błędne, powinno być raczej: najwcześniejszy termin wypowiedzenia to 29.11.2011, więc najwcześniejsza data wymeldowania to 29.05.2012.

Napisany przez Sieveeik
Cześć, Panie Buhmann, dziękuję za szybką odpowiedź. Już się tego obawiałem. Co więcej, z Pańskiej odpowiedzi wnioskuję, że do dnia 29.05.2012 muszę również kontynuować płacenie odsetek i spłat, ponieważ w tym przypadku umowa zostanie wydłużona o co najmniej 10,5 roku. Czy tak jest poprawnie? Z poważaniem, Sieveeik.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sieveeik, tak niestety, nic na to nie poradzisz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata