- pt paź 29, 2010 10:30 am
Uwielbieni użytkownicy,
Mam problem dotyczący zastosowania § 489 BGB Abs.1 Nr.2 przez firmę BHW.
Tekst ustawy § 489 BGB brzmi m.in. następująco:
Pożyczkobiorca może wypowiedzieć umowę pożyczki z oprocentowaniem stałym w całości lub części po upływie dziesięciu lat od pełnego otrzymania środków, zachowując okres wypowiedzenia wynoszący sześć miesięcy; ...
Terminy mojej hipoteki są następujące:
Pełne wypłacenie: 29.11.2001
Po 10 latach: 29.11.2011
Po 15 latach: 29.11.2016
Najpóźniejszy termin wypowiedzenia: 29.05.2011
Ponieważ już w tym roku wypowiedziałem hipotekę, termin został już spełniony.
Według mojej interpretacji tekstu ustawy, będę mógł spłacić hipotekę 29.11.2011. Mam zamiar spłacić całą kwotę w całości.
Po mojej wypowiedzeniu umowy hipotecznej po 10 latach BHW przesłała mi następujące informacje:
Jak można się domyślać z powyższego fragmentu tekstu ustawy, wypowiedzenie po upływie dziesięciu lat jest możliwe z zachowaniem okresu wypowiedzenia wynoszącego sześć miesięcy. Ponadto panuje ogólne przekonanie, że spłata jest możliwa dopiero po 10,5 latach od pełnej wypłaty pożyczki.
Termin spłaty został więc ustalony na 29.05.2012.
Teraz moje pytania dotyczące tej sprawy:
- Czy stanowisko BHW jest zgodne z prawem? Ustawa ma przecież umożliwiać wyjście (bez dodatkowych opłat za wcześniejszą spłatę) z hipoteki po 10 latach, a nie po 10,5 roku.
- Jeśli BHW ma faktycznie rację: czy umowa zostaje zawieszona po 10 latach, czy należy nadal płacić odsetki i spłatę przez kolejne sześć miesięcy? Ponieważ nie chcę refinansować, ale spłacić pożyczkę, sześć miesięcy będzie mnie kosztować około 3500 €. Nie mam na to ochoty...
Czekam z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi.
Pozdrowienia,
Sieveeik.