Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dotacja pracodawcy do emerytury pracowniczej - zasada równego traktowania?

Napisany przez hisdudeness
Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące firmowego programu emerytalnego (bAV). Sytuacja wygląda następująco: Pracodawca zasadniczo daje pracownikom wybór dostawcy bAV. Jednak pracodawca ma również ubezpieczyciela firmowego A, który standardowo jest oferowany pracownikom. Jeśli pracownik wybierze ubezpieczyciela A, otrzyma dopłatę od pracodawcy w wysokości 10% składki, co odpowiada oszczędnościom pracododawcy w składkach na ubezpieczenie społeczne. Jeśli pracownik chce wybrać innego dostawcę, jak B, C lub D, to pracodawca nie udziela dopłaty do bAV, nie przekazując oszczędności ze składek na ubezpieczenie społeczne pracownikowi. Przywołując zasadę równego traktowania, pracodawca uzasadnia swoje działanie tym, że każdy pracownik ma możliwość skorzystania z dopłaty, ponieważ każdy może wybrać ubezpieczyciela A. Dla dobroci pracowników oferuje się im również możliwość wyboru innego dostawcy. Dodatkowo nie ma potrzeby korzystania z dopłaty, ponieważ na przykład oferta dostawcy B oferuje lepsze korzyści nawet bez tej dopłaty. Moje pytanie brzmi: Czy postępowanie firmy jest zgodne z prawem? Czy pracownik wybierający dostawcę B, C lub D ma również prawo do tej dopłaty? Czy pracodawca ma rację, udostępniając wszystkim pracownikom możliwość wyboru z dopłatą? Z góry dziękuję za poświęcony czas i odpowiedzi! Pozdrawiam, Tęczowy Facet

Napisany przez ADMCI4
Cześć kolego, Pracodawca z zasady może wybrać z jakim dostawcą będzie realizowany system emerytalno-rentowy (bAV). Nie musi nawet oferować opcji wyboru, więc jest to hojne podejście. Jeśli pracodawca zdecydował się na dostawcę oferującego słaby produkt, to skorzystanie z dopłaty pracodawcy nie przyniesie dużych korzyści, a w niektórych przypadkach brak dopłaty przy korzystniejszym produkcie dostępnym u dostawcy B, C lub D może być lepszym rozwiązaniem. Zasada równego traktowania nie ma tu zastosowania, ponieważ zasady firmy są takie same dla wszystkich. Pracownik nie ma prawa do dopłaty przy wyborze dostawcy B, C lub D. Pozdrowienia, PFC Tom

Napisany przez Gerd
Cześć Pracodawca nie musi dopuścić innych dostawców. Jeśli zrobi to, można to uznać za gest dobrej woli. Płatność dodatkowej pomocy pracodawcy musi być określona w porozumieniu zbiorowym. Może być ustalone, że ta pomoc finansowa będzie wypłacana tylko w przypadku korzystania z wybranego przez pracodawcę dostawcy.

Gerd pisze: Płatność dodatkowego wsparcia ze strony pracodawcy musi być określona w umowie zbiorowej. Można ustalić, że to dodatkowe wsparcie jest wypłacane tylko wtedy, gdy pracownik korzysta z wybranego przez pracodawcę dostawcy.
Cześć Gerd, dzięki za odpowiedź. Jak mogę dowiedzieć się, czy i jeśli tak, jakiemu porozumieniu zbiorowemu podlega firma? Jak dotąd wiem, branża (komunikacja korporacyjna) nie ma układu zbiorowego. Czy firma może wtedy swobodnie decydować, co robi, czy musi jednak przestrzegać określonych zasad? Pozdrowienia Dude

Napisany przez Mike Spezi
Cześć his......., niestety, jest jak jest! Pracodawca może tak postanowić. Jeśli nie ma dodatkowych obowiązujących umów zbiorowych, trzeba niestety to zaakceptować. Wypowiadałem się na ten temat już kilkakrotnie. Uważam, że ta regulacja to duży brak i domowej roboty ser! Przecież pracodawca musi również odprowadzać wkłady na oszczędności ze swego wynagrodzenia do wielu kasy oszczędnościowo-budowlanych. Więc nie może to być kwestią obciążenia pracą! Przy 10% udziale w składce nie jest to jednak koniecznie dużą finansową niekorzyścią. Jeśli pracodawca wybrał raczej poniżej przeciętnego dostawcę jako partnera, w tym przypadku przynajmniej mam możliwość wyboru dobrego dostawcy samemu. Nawet ta opcja nie jest zawsze akceptowana przez niektórych pracodawców. Tak na marginesie: niedawno rozmawiałem z działem personalnym kliniki uzdrowiskowej prowadzonej przez ubezpieczycieli społecznych. Pracownicy byli zainteresowani przekształceniem wynagrodzenia na rzecz emerytalną. Zaskakujące oświadczenie szefów personalnych! Jako instytucja społeczna nie mamy interesu w tym, aby nasi pracownicy oszczędzali składki ubezpieczenia społecznego! Tak wiele do implementacji państwowych instytucji w zakresie dofinansowanych przez państwo świadczeń emerytalnych w przedsiębiorstwie! pozdrawiam mike

Cześć Mike, Dziękuję Ci za Twój edukacyjny post. Szkoda, że jest to dziwna i niezrozumiała zasada, ale na razie nie mam wyboru i muszę zrezygnować z dotacji. Pozdrowienia, Dude

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata