Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Tornos... i wreszcie idzie do przodu.

Napisany przez Dany1
Może sprawdźmy, co dzisiaj robi Tornos... zysk netto jest poniżej oczekiwań LODH i Volltubel. Oczywiście nikt nie spodziewał się dywidendy, wydaje mi się słuszne, że długi są redukowane. Tornos zwiększył zyski netto do 12,8 (6,8) mln CHF - brak dywidendy 21.03.2006 07:34:38, AWP podstawowy niemiecki Moutier (AWP) - Tornos Holding AG w minionym roku obrotowym 2005 osiągnął zysk netto w wysokości 12,8 (w poprzednim roku 6,8) mln CHF. EBIT wyniósł 14,2 (11,0) mln CHF, a EBITDA 23,2 (19,4) mln CHF, jak poinformował producent obrabiarek w łączniku w dniu dzisiejszym. Tornos nie spełnił oczekiwań rynku, które jednak były dość zróżnicowane, zwłaszcza jeśli chodzi o zysk netto. Analitycy Vontobel i LODH prognozowali zyski netto na poziomie 14,8 i 12,9 mln CHF oraz EBIT w wysokości 15,6 i 12,9 mln CHF. Przychody brutto (222,6 mln CHF) i zamówienia (212,5 mln CHF) zostały już ogłoszone miesiąc temu. Operacyjny przepływ pieniężny w wysokości 19,6 mln CHF pozwolił na obniżenie zadłużenia netto na koniec 2005 roku z 28,0 mln CHF do 10,8 mln CHF. Kapitał własny wynosił w tym czasie 100,2 mln CHF, co daje wskaźnik kapitału własnego na poziomie 60,4% (w poprzednim roku 48,5%). Mimo poprawy zrezygnowano jeszcze z wypłaty dywidendy. Zgodnie z polityką redukcji zadłużenia i niezależności finansowej Walne Zgromadzenie zostanie poproszone o zrzeczenie się wypłaty dywidendy za bieżący rok obrotowy. Tornos wydaje się stosunkowo optymistyczny co do bieżącego roku. Drugie półrocze 2005 roku charakteryzowało się zauważalnym osłabieniem rynku, ale w pierwszym półroczu 2006 roku spodziewa się poprawy koniunktury. Ponadto oczekuje się stałego wzrostu wolumenu zamówień w związku z wprowadzeniem na rynek nowych produktów, które zostały wprowadzone w poprzednim roku. Tornos przewiduje odpowiednio wzrost obrotu o 5 do 10%. Biorąc pod uwagę dodatkowe koszty związane z wprowadzeniem nowych produktów, zysk operacyjny będzie rozwijał się proporcjonalnie do obrotu.

Napisany przez Simona
Uważam, że wynik nie jest zły, ale też nie powala. Perspektywy na przyszłość nie są złe - przynajmniej są tutaj wspomniane. Tornos na pewno nie jest złym rozwiązaniem, pod warunkiem że ma się odrobinę cierpliwości. Nie zaszkodzi obserwować sytuację. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Tornos cichcem krokiem i prawie zapomniane? Teraz 16 maja będą ogłoszone wyniki Q1. Tornos pozostaje niemal bezruchu od dłuższego czasu, a także nie ma żadnych nowych wiadomości. Ten tytuł był jednym z tych, które rzadko były wspominane w ostatnich tygodniach. Nie byłoby mnie zdziwione, gdyby nagle zaszły jakieś zmiany. - Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Dziś zdobyłem porcję przy bardzo małym wolumenie. 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
A po niezadowalających danych finansowych za I kwartał opuszczę statek najszybciej jak to możliwe. :cry: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
To coś dla kolekcjonerów: A jednak porcja została zachowana - przez ten długi czas! Od około czterech tygodni Tornos próbuje wreszcie przekroczyć próg 11. Ruchy między 10,95 a 11,45. Pierwszy kwartał przyniósł dość skromne wyniki; nieco mniejszy obrót, ale ogólnie zadowalający wynik. Czy zostało nadrobione? Niestety nie mam aktualnych informacji. Pozytywne zaskoczenie :?: 15 sierpnia zostaną tu przedstawione dane za pierwsze półrocze: https://www.tornos.ch/ Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Wydaje się, że coś się dzieje? Obudzony? Od dziś można zobaczyć zakupy Tornos powyżej 11.45. Ostatnio 11.60. :roll: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
"

Półroczne dane finansowe Tornos:

Tornos w pierwszym półroczu z zyskiem 6,4 miliona sfr 15.08.2006 / 06:50 CEST

Zurych, 15 sierpnia (Reuters) - Producent automatów do tokarki Tornos w pierwszym półroczu 2006 roku osiągnął zysk w wysokości 6,37 (w poprzednim roku 8,64) miliona sfr przy praktycznie niezmienionych przychodach na poziomie prawie 115 milionów sfr. Firma poinformowała w dalszym ciągu, że 4,3 miliona sfr z zysku pochodziło z drugiego kwartału, gdzie w ciągu pierwszych trzech miesięcy miała miejsce spadkowa tendencja zysków.

W tym roku rozwój biznesu grupy odpowiadał dotychczasowym oczekiwaniom. Dalej przewidywany jest wzrost przychodów do 235-250 milionów sfr, a zysk netto powinien utrzymać się na poziomie 12,8 miliona sfr z poprzedniego roku. Marża EBIT powinna wynieść od sześciu do siedmiu procent.

W 2005 roku Tornos osiągnął zysk w wysokości 12,8 miliona sfr oraz przychód w wysokości 222,6 miliona sfr. Przy zysku operacyjnym (EBIT) w wysokości 14,2 miliona sfr marża EBIT wyniosła 6,4 procenta.

Sytuacja koniunkturalna poprawiła się znacząco w drugim kwartale, kontynuowano. Przyjęcie zamówień w wysokości 76,9 miliona sfr jest dobre i znajduje się na rekordowym poziomie. W pierwszym półroczu wartość zamówień wynosiła 142 miliony sfr, co oznacza wzrost o 19,2 procent w porównaniu z poprzednim rokiem.

Dobra sytuacja zamówień jeszcze nie wpłynęła na przychody.

Ajs/pma

((Redakcja Swiss Investor News, Tel: +41 44 631 7342, Fax: +41 44 251 0476, Mail: zurich.newsroom@news.reuters.com))

Dalej wszystkiego dobrego, już niedługo...

Pozdrowienia, Simona

"

Napisany przez Simona
Może niezauważone przez wielu, ale Tornos w ostatnich dniach podskoczył do 13,30. Może to być spowodowane programami informacyjnymi mówiącymi o podobnych firmach, które ledwo dają sobie radę z ilością zamówień (nie notowane na giełdzie), co mogło mieć tutaj pewien wpływ? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Pewnie zauważyło to tylko niewielu, ale jednak Tornos w ostatnich dniach wzrósł do 13,30. Być może programy informacyjne o podobnych firmach, które ledwo nadążają z zleceniami (nie notowane na giełdzie), miały tutaj jakiś wpływ? Pozdrowienia, Simona
Tak, zauważyłem i teraz wyjdę z zyskiem 12%. Miałem te akcje w portfelu od końca 2005 roku i przeżyłem małą jazdę po górach i dołach. Ostatnim razem przegapiłem wyjście przy 14 frankach... chciałem więcej.

Napisany przez Simona
Moja dzisiaj zabrała 14zł (sprawdziła i załatwiła). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Niezłomny i niezachwiany, Tornos przetrwał burzę ostatnich dni. Wczoraj, podczas późnej sesji, udało mi się znów trochę zyskać. Jeste Ciekawa, jak będą wyglądały wyniki roczne 13.03.2007. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
2006 rok / AWP 13.03.2007: 13-03-2007 07:33 Tornos/2006: Zysk netto wzrósł o 34,4% do 17,2 mln CHF Nazwa Ostatnia Zmiana TORNOS N 17,40 - (-%) Moutier (AWP) - Tornos Holding AG zwiększyła zysk netto o 34,4% do 17,2 /VJ 12,8/ mln CHF, a zysk operacyjny EBIT o 23,9% do 17,6 (14,2) mln CHF w roku obrotowym 2006. Marża EBIT wyniosła 7,0%, w porównaniu do 6,4% z poprzedniego roku, jak podaje producent obrabiarek w ładzie narzędziowym we wtorek. Tornos lekko przekroczył oczekiwania banku Vontobel. Vontobel prognozował zysk netto na poziomie 16,0 mln CHF i zysk operacyjny EBIT na poziomie 17,1 mln CHF. Firma nie podaje jeszcze informacji na temat wypłaty dywidendy. W lutym powiedziano, że kwestia dywidendy jest obecnie poważnie dyskutowana. Byłby to pierwszy raz od debiutu na giełdzie w 2001 roku, gdyby wypłacono dywidendę. Przychody (250,5 mln CHF) i wartość zamówień (257,3 mln CHF) producenta automatów tokarskich zostały już ogłoszone na początku lutego. Rozpoczęcie roku obrotowego 2007 było udane, powiedział wówczas dyrektor finansowy Philippe Maquelin na zapytanie AWP. W kontekście geograficznego pokrycia dokonano znaczących postępów w zakresie ekspansji w Azji. Obecnie około 16% maszyn jest sprzedawanych w tej regionie, w porównaniu z mniej niż 2% jeszcze trzy lata temu. Przychody w Europie wzrosły o 18% w 2006 roku, w Azji nawet o 94%. Sprzedaż w Ameryce spadła natomiast o 21%. Tornos prognozuje wzrost obrotów w wysokości około 10% w roku obrotowym 2007 w porównaniu z 2006 rokiem przy porównywalnej koniunkturze, osiągając obroty w granicach 270 do 280 mln CHF. Jednakże z powodu słabszych zamówień od końca trzeciego kwartału 2006 roku obroty w pierwszym półroczu 2007 roku będą niższe niż w drugim. Pod warunkiem silnych wahań koniunkturalnych i dużej zmienności, można spodziewać się poprawy marży operacyjnej w zakresie 7,5 do 8,5%. Tornos potwierdza cele do 2008 roku. Zgodnie z raportem rocznym, planuje się osiągnięcie obrotu powyżej 300 mln CHF oraz marży EBIT na poziomie 10% do tego czasu. cf/ek ************************************************** ********** Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
A teraz wydaje się, że rzeczywiście idzie do przodu... Czy ktoś z was, specjalistów od Tornosa, wie, co się dzieje? Nie przeczytałem żadnych wiadomości, a mimo to kurs znacząco idzie na północ. Simona zawsze dobrze się orientuje, prawda? Pozdrowienia

Napisany przez Simona
:lol: Ponadto, 15 maja zobaczymy wyniki finansowe Q1. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
hmmm... ale poza tym chyba nie krążą żadne wiadomości o Kanale. Ciekawe, czy coś jest w trakcie i niektórzy o tym wiedzą. Zobaczymy.

Napisany przez Simona
Nie, ale dziś oddałem swoją porcję i potem zobaczę wynik. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez ADMCI4
Ja dziś również oddałem swoje i także stoję na boku... Udało mi się zdobyć kilka dodatkowych franków... Jestem ciekawy jutrzejszego dnia.

Napisany przez Simona
Świetny wynik:15-05-2007 07:52 Tornos/Q1: Zysk netto 8,3 mln CHF (r/r 2,1 mln) - Potwierdzona prognoza Nazwa Ostatnia Zmiana TORNOS N 24.30 1.00 (4.29%)Moutier (AWP) - Tornos w pierwszym kwartale 2007 roku zwiększył przychody o 38,2% do 72,4 mln CHF (r/r 52,4 mln) i przyjęto zamówienia o 18,8% do 77,3 mln CHF (65,1 mln). Silny wzrost wynikał z powolnego startu w roku obrotowym 2006, co skutkowało pozytywnym efektem bazowym - poinformował producent automatów tokarskich we wtorek.Zysk operacyjny na poziomie EBIT wzrósł o ponad 300% do 8,5 mln CHF (r/r 2,1 mln), a marża EBIT poprawiła się do 11,7% (4,0%). Zysk netto również wzrósł o ponad 300% do 8,3 mln CHF (r/r 2,1 mln).Tornos znacznie przekroczył oczekiwania banku Vontobel. Bank prognozował przychody na poziomie 67 mln CHF, przyjęte zamówienia w wysokości 68 mln CHF, zysk EBIT w wysokości 5,3 mln CHF oraz zysk netto w wysokości 5,1 mln CHF.Kwartał charakteryzował się dobrym klimatem biznesowym, korzystnym miks produkcyjnym oraz silnym euro - oświadczyło Tornos.Dług netto w wysokości 7,1 mln CHF na koniec 2006 roku został zmieniony na netto stan środków pieniężnych w wysokości 6,1 mln CHF na koniec marca, a stopa kapitału własnego wzrosła do 66,2%.W 2007 roku Tornos utrzymuje dotychczasową prognozę. Przewiduje się wzrost przychodów o około 10% do 270-280 mln CHF oraz marżę EBIT w przedziale od 7,5 do 8,5%, pod warunkiem stabilności koniunktury i z uwzględnieniem silnych fluktuacji koniunkturalnych oraz dużej zmienności w tym biznesie - jak podano.cf/uh

Napisany przez Simona
Wczoraj jeszcze dorzuciłem porcję i znowu biorę udział.Ostatnie 23.90Pozdrowienia,Simona

Napisany przez Simona
Wiadomość ta może przynieść trochę mocy kursowi. Byłoby to naprawdę miłe. 05-06-2007 09:05 Tornos: Akcjonariusze VR i zarząd rozwiązują pool akcjonariuszy Nazwa Ostatnia zmiana TORNOS N 22.90 0 (0%) Moutier (AWP) - Członkowie zarządu i zarząd spółki Tornos Holding AG rozwiązali pool akcjonariuszy istniejący od 2005 r. Pool akcjonariuszy został założony w związku z kolejną emisją 52,1% kapitałów akcyjnych dla inwestorów instytucjonalnych, po tym jak Credit Suisse i Doughty Hanson & Co umożliwili restrukturyzację grupy w 2002 r. Wtedy to założenie poolu akcjonariuszy miało wykazać zaangażowanie zespołu kierującego restrukturyzacją operacyjną - czytamy dalej. Bez tego zaangażowania dokonanie kolejnej emisji akcji byłoby trudne. Obecnie sytuacja finansowa spółki prezentuje się inaczej. Wyniki za pierwszy kwartał 2007 r. potwierdzają całkowite wyzerowanie zadłużenia spółki - informuje dalej Tornos. W obecnych korzystnych warunkach utrzymanie poolu akcjonariuszy nie jest już uzasadnione, ponieważ pierwotne motywacje przestały być aktualne. Niemniej jednak nie przewiduje się żadnych zmian w zarządzie. Rozwiązanie poolu zwiększa wolny float, co poprawia płynność instrumentu finansowego. Największym indywidualnym akcjonariuszem jest 3V Asset Management z 7,25% udziałów. are/gab/jb Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Simona
To rzeczywiście miłe, Ostatnio 24,75 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Teraz zostawili mnie na 25.25. Merci i do zobaczenia innym razem. Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata