Największe Polskie forum finansowe
Jeśteśmy największym Polskim forum finansowym. Znajdziesz tu masę informacji o nieruchomościach, kredytach, giełdach czy kryptowalutach.
Czytaj więcejForum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości
Półroczne dane finansowe Tornos:
Tornos w pierwszym półroczu z zyskiem 6,4 miliona sfr 15.08.2006 / 06:50 CEST
Zurych, 15 sierpnia (Reuters) - Producent automatów do tokarki Tornos w pierwszym półroczu 2006 roku osiągnął zysk w wysokości 6,37 (w poprzednim roku 8,64) miliona sfr przy praktycznie niezmienionych przychodach na poziomie prawie 115 milionów sfr. Firma poinformowała w dalszym ciągu, że 4,3 miliona sfr z zysku pochodziło z drugiego kwartału, gdzie w ciągu pierwszych trzech miesięcy miała miejsce spadkowa tendencja zysków.
W tym roku rozwój biznesu grupy odpowiadał dotychczasowym oczekiwaniom. Dalej przewidywany jest wzrost przychodów do 235-250 milionów sfr, a zysk netto powinien utrzymać się na poziomie 12,8 miliona sfr z poprzedniego roku. Marża EBIT powinna wynieść od sześciu do siedmiu procent.
W 2005 roku Tornos osiągnął zysk w wysokości 12,8 miliona sfr oraz przychód w wysokości 222,6 miliona sfr. Przy zysku operacyjnym (EBIT) w wysokości 14,2 miliona sfr marża EBIT wyniosła 6,4 procenta.
Sytuacja koniunkturalna poprawiła się znacząco w drugim kwartale, kontynuowano. Przyjęcie zamówień w wysokości 76,9 miliona sfr jest dobre i znajduje się na rekordowym poziomie. W pierwszym półroczu wartość zamówień wynosiła 142 miliony sfr, co oznacza wzrost o 19,2 procent w porównaniu z poprzednim rokiem.
Dobra sytuacja zamówień jeszcze nie wpłynęła na przychody.
Ajs/pma
((Redakcja Swiss Investor News, Tel: +41 44 631 7342, Fax: +41 44 251 0476, Mail: zurich.newsroom@news.reuters.com))
Dalej wszystkiego dobrego, już niedługo...
Pozdrowienia, Simona
"Simona pisze: Pewnie zauważyło to tylko niewielu, ale jednak Tornos w ostatnich dniach wzrósł do 13,30. Być może programy informacyjne o podobnych firmach, które ledwo nadążają z zleceniami (nie notowane na giełdzie), miały tutaj jakiś wpływ? Pozdrowienia, SimonaTak, zauważyłem i teraz wyjdę z zyskiem 12%. Miałem te akcje w portfelu od końca 2005 roku i przeżyłem małą jazdę po górach i dołach. Ostatnim razem przegapiłem wyjście przy 14 frankach... chciałem więcej.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]
Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]
Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]
Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata