Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Opinie na temat obu funduszy DWS

Napisany przez rafi911
Cześć, mam następujące fundusze w ubezpieczeniu na życie: DWS Eurovesta DWS Telemedia a u żony DWS Investa DWS Top 50 Europa a u dziecka DWS Investa DWS Akkumula Jaka jest opinia na ten temat? Dzięki za trud! Pozdrowienia Rainer

Napisany przez 2Bolitho
Co oznacza dokładnie w ubezpieczeniu na życie? Aby ocenić fundusze, potrzebuję trochę więcej informacji. Zakładam, że jest oszczędzane miesięcznie. Ile? Na co ma być przeznaczone to pieniądze? Jak wysokie są opłaty za nabycie i prowizje za prowadzenie konta? Jakie inne koszty? Dlaczego tylko u DWS? Czy można wybrać także inne firmy? Czy są inne formy lokowania kapitału czy wszystko jest inwestowane w fundusze? I oczywiście bardzo istotna jest własna ocena przyszłości. Jeśli widzisz przyszłość Europy w czarnych barwach, to nie ma sensu inwestować w europejskie firmy...

Napisany przez rafi911
Cześć Bolitho, Czy ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym Zurich DH to inwestycja emerytalna dla dziecka. Tak, opłacane jest miesięcznie. Ja 100 EUR, żona i dziecko po 50 EUR. Pieniądze mają służyć jako fundusz emerytalny. DWS? Ponieważ mogę w ten sposób uzyskać dostęp tylko do ubezpieczenia. Koszty?? Muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić, na pewno nie będzie łatwo. Gdzie mogę to sprawdzić, nie znalazłem jeszcze nic w moich dokumentach. Jest jeszcze dodatkowa emerytura Riester - niestety. Dzięki! Pozdrowienia Rainer

Napisany przez EuroPaule
rafi911 pisze: mam następujące Fundusze inwestycyjne w ubezpieczeniu na życie: DWS Eurovesta DWS Telemedia DWS Investa DWS Top 50 Europa DWS Akkumula Jaka jest twoja opinia na ten temat?
Cześć, czego dokładnie chcesz się dowiedzieć? Gdzie inwestują te fundusze (Europa, branża, Niemcy, Europa, świat) powinieneś wiedzieć sam, ponieważ to ty podjąłeś decyzję inwestycyjną (jeśli nie, sprawdź na stronie funduszwed.de). Ponieważ w ramach ubezpieczenia masz dostęp tylko do wszechświata DWS, pytanie o fundusze alternatywne praktycznie odpada. Podaj nam informacje, co dokładnie cię nurtuje. Jako lekturę podstawową na ten temat polecam ten artykuł blogowy. Pozdrawiam, Paule

Napisany przez 2Bolitho
Nu, nawet w przypadku Riester należy dokładnie przyjrzeć się. Dobra, teraz to rozumiem. DWS jako firma funduszy inwestycyjnych jest w porządku. Trudno popełnić przy niej dużego błędu. DWS Eurovesta Inwestuje głównie w Europie. Jeśli Europa rośnie, to fundusz również na tym skorzysta. DWS Telemedia Telekomunikacja i media w Europie, Azji i Ameryce. To po prostu kwestia ryzyka technologicznego i konkurencji. Ze względu na skoncentrowanie inwestycji na tej dziedzinie zdecydowanie ryzykowniejszy niż Eurovesta. DWS Investa Inwestycje w niemieckie Blue-Chipy. Zyskuje na wzroście niemieckiej gospodarki. Dzięki dużym przedsiębiorstwom ma również silną pozycję globalnie. Ryzyko/szansa polega po prostu na skupieniu się na niemieckich firmach. DWS Top 50 Europa Podobnie jak Eurovesta. DWS Akkumula Międzynarodowy fundusz akcji bez specjalnej specyfikacji. Możliwe jest również inwestowanie w obligacje. Brakuje mi zrównoważenia w stosunku do rynku akcji. Fundusze inwestują praktycznie wyłącznie w akcje. Dla zabezpieczenia dodałbym jeszcze jeden lub dwa fundusze o innej strategii (surowce, obligacje, ...). Dla inwestycji długoterminowej kwota akcji blisko 100% jest jednak w porządku.

Napisany przez Graufell
Rafi911, czyżbyś tu w tej sekcji też sobie chodził?? Przy tylu ubezpieczeniach już sam się chyba pogubiłeś. Obawiam się, że ty również. Inwestowanie w fundusze jest ok. Ale dlaczego wszystko w opakowaniu ubezpieczeń? To nic nie daje. Ile ubezpieczeń ma twój gospodarstwo domowe razem? Potrzebujesz kogoś, kto posortuje całą tą kaskadę pieniędzy. Ale nie doradcy, którzy tylko przerzucają. Jako pierwszy krok udaj się do biura konsumenckiego w swoim mieście i zabierz wszystkie umowy. To dobry początek, zobaczysz wtedy jasniej.

Napisany przez rafi911
Hej wszystkim, cześć Graufell, tak, jestem jeszcze tutaj, miałem dobrych doradców.... Czy fundusze są w porządku, do tego celu, czy zupełnie nie na miejscu? Graufell: Termin mam już umówiony, to jeszcze potrwa..., mój agent ubezpieczeniowy próbuje mnie uspokoić... Czy mogę sprzedać udziały w zwykłym programie oszczędzania w funduszach? A może inne zalecenie? Riester już zawiesiłem składki. Albo porzucić sprawę z funduszami i zabezpieczyć emeryturę zwykłym funduszem akcyjnym? Co sądzisz na ten temat: FINANZINFO-SERVICE.de - FINANZINFO-SERVICE.de Dziękuję! Pozdrowienia Rainer

Napisany przez EuroPaule
rafi911 pisze: Czy fundusze są w porządku, odpowiednie do celu czy zupełnie niewłaściwe?
Witaj, Fundusze są wystarczająco dobre, aby móc powiedzieć, że sukces inwestycji zależy od inteligentnego wykorzystania funduszy. Cytat rafi911 Czy mogę wykupić udziały w normalnym programie inwestycyjnym w fundusze? To jest dość skomplikowane, ale możliwe. Najpierw musiałbyś otworzyć plan oszczędnościowy poprzez dyskont (np. w ebase). Następnie zrezygnować z ubezpieczenia i poinformować ubezpieczyciela, że udziały mają być przeniesione na konto depozytowe. Czy to ma sens??? Cytat rafi911 A może zrezygnować z funduszu i zamiast tego wybrać zwykły fundusz akcyjny jako zabezpieczenie emerytalne? Koszty zamknięcia są już stracone. Pytanie brzmi, jakie korzyści oferuje opakowanie ubezpieczeniowe (ryzyka biometryczne, podatki) i jaką korzyść mógłbyś uzyskać z normalnego planu oszczędnościowego (koszty, swoboda wyboru funduszy). Co jest ważniejsze. Cytat rafi911 Jaka jest opinia na ten temat: FINANZINFO-SERVICE.de - FINANZINFO-SERVICE.de To dobry pomysł, ale obecnie jest zawieszony, ponieważ zainteresowanie prywatnych inwestorów było niewystarczające. Pozdrowienia Paule

Napisany przez rafi911
Cześć Paule, Dziękuję! Umowa została zawarta w 2000 roku, aby zaoszczędzić podatki przy wypłacie..... Była to wtedy sztuczka. Im głębiej zagłębiam się w finanse, tym bardziej dla mnie przerażające jest to..... Przy każdej nowej sprawie jest jakaś podłość... Więc wyciągnij kasę i....

Napisany przez PFC Tom
Rainer, nie wszystkie są złośliwościami. Polecam jeszcze raz dokładnie przeczytać napisane posty i to trochę posegregować. Wybór funduszu emerytalnego z ubezpieczycielem jest całkowicie w porządku. Jeśli wypłata następuje po 60. roku życia, to w przypadku Twojej polisy z przed 2005 roku jest ona całkowicie zwolniona z podatku! To nie jest sztuczka przedstawiciela, ale obecnie jest to Twój zysk! Inwestycja jest dokonywana w fundusze (czyli w aktywa rzeczowe, chronione przed inflacją) i odbywa się bez opłat początkowych. Polisa ma jednak na początku wysokie koszty, i właśnie w tym punkcie się teraz znajdujesz, dodatkowo zaraz po kryzysie. Mimo to się to opłaca na okres powyżej 30 lat. Gdyby chodziło o okres 10 lat, wtedy lepszym wyborem byłby plan oszczędzania w funduszach, ponieważ koszty polisy na pozostały okres byłyby zbyt wysokie. Czysty plan oszczędzania w funduszach ma opłaty początkowe (czyli również koszty przy każdej wpłacie przez cały okres) i przy wypłacie podlega podatek od zysków kapitałowych. Oznacza to 25% + podatek kościelny + składka solidarnościowa! DWS jest bardzo dobrym dostawcą w tej dziedzinie. Jednakże moim zdaniem fundusze nie są najlepiej dobrane. DWS Telemedia = globalnie inwestujący, ale jako fundusz branżowy nie jest szeroko rozproszony. Jeśli branża ma problemy, to i Ty je masz. DWS Eurovesta = inwestujący wyłącznie w Europie. Oba fundusze w przeszłości ... przepraszam, były kiepskie. Nawet nie potrafiły osiągnąć poziomu DAXa. Patrz wykres. Ale nie panikuj, możesz bezpłatnie wymienić fundusze w ramach polisy. Jesteś elastyczny także w ramach polisy. Rainer, teraz zrezygnowanie z tej polisy, która jest jeszcze zwolniona z podatku, po tym jak już uiściłeś opłaty, nie byłoby zbyt mądre. Wymień fundusze i kontynuuj wpłaty. Jeśli masz zaakceptowaną dynamikę, to warto ją zachować. Dzięki niej możesz zwiększyć wartość umowy i w efekcie jej zwolnioną od podatku wartość końcową.

Napisany przez PFC Tom
rafi911 pisze: Jaka jest twoja opinia na ten temat: FINANZINFO-SERVICE.de - FINANZINFO-SERVICE.de
Firma istnieje od końca 2009 roku i wyraźnie zamierza sprzedawać zebrane informacje jako tzw. e-booki. Kapitał zakładowy przedsiębiorstwa wynosi 5 000,-!

Napisany przez Graufell
Również, PFC Tom, to naprawdę przerażające, co muszę od Ciebie czytać tutaj. Czy właśnie wróciłeś z psychologicznego szkolenia sprzedażowego i chcesz teraz przetestować swoją wiedzę? Okazywać zrozumienie, wydobywać pozorne zalety, oczerniać wrogie produkty.Brakuje jeszcze zdania Najlepiej skontaktuj się ze mną bezpośrednio, abyśmy mogli spokojnie omówić Twój problem osobiście.raf911 podpisał umowę w 2000 roku. Czy uważasz za normalne, że oszczędzający po dobrych 10 latach wciąż nie uzyskał żadnego zysku?Czy zwolnienie ze podatku to zaleta? Płacisz powiedzmy 1000 euro, aby w przyszłości zaoszczędzić 300? Śmieszne.Kto dziś płaci opłaty za wejście do funduszy, sam sobie winien. Możesz uzyskać dostęp do każdego funduszu bez opłaty za wejście. W banku inwestycyjnym, u dyskonta funduszy, u pośrednika funduszy, w popularnych bankach internetowych, a czasami nawet u twojego lokalnego banku.Pan EuroPaule wprowadził w dyskusji ebase.Gdy inwestuję pieniądze, oczekuję odpowiedniego zysku. Odkładać przez 30 lat, spłacać koszty przez 10 lat, a potem mając 80 lat uzyskać roczną stopę zwrotu 4,33% lub mniej? O ile w ogóle osiągnę 80 lat. Czy może nawet lepiej 90. Wtedy będzie jeszcze więcej.Zwykły konserwatywny fundusz mieszany przyniesie znacznie większe zyski. A fundusz akcji zaplanowany na 30 lat jeszcze więcej.Brak wartości wykupu (tj. zabranie pieniędzy) nie istnieje.Tak, rzeczywiście, kryzys finansowy, o którym wspominasz, dawno został przezwyciężony. Fundusze od dawna znów świetnie się rozwijają. Przynajmniej do następnego krachu.Zanim dalej będziesz twierdził, że funduszowa emerytura to dobre rozwiązanie, zdecydowanie polecam Ci lekturę odpowiednich testów, takich jak np. testy czasopisma Öko-Test. Otrzymują zupełnie inne wnioski.Zasada nr 1 inwestowania: Informować, informować, informowaćZasada nr 2: Nie ufać nikomu oprócz siebieZasada nr 3: Podpisuj tylko to, co rozumieszZasada nr 4: Nie ma doradców, są tylko sprzedawcyZasada nr 5: Prezenty, takie jak zwolnienie podatkowe czy dotacje, nie istnieją. Wszystko zostanie ci z powrotem odebrane przez tylnie drzwiZasada nr 6: Zabezpieczenie ryzyka i inwestycje zawsze oddzielaj

Napisany przez PFC Tom
Panu Graufell, nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego musisz pisać na tak niskim poziomie. Po przeczytaniu Twoich wpisów sądzę, że, oprócz mojego wykształcenia i uczestnictwa w wystarczającej liczbie szkoleń, mam wystarczającą wiedzę, aby udzielać odpowiednich rekomendacji. Pracuję w tej branży wystarczająco długo, aby znać rynek. Zostawiasz we mnie wrażenie, że starasz się wybić kosztem innych, negatywnie przedstawiając wszystkie inne opinie. Na co zatem to Bez podatku? Gdybyś przeczytał moje wpisy dokładnie, nie musiałbyś dodawać takich niekompetentnych bzdur. Okazywać zrozumienie, krytykować konkurencję? Powiedziałem jasno, że wybrane fundusze w polisie są bezużyteczne. Co by Pan powiedział na temat polisy, gdyby fundusze osiągnęły średnio 7% zysku w ciągu 10 lat? Moim zdaniem miesza Pan zbyt wiele rzeczy. Produkt nie jest winny tej kiepskiej sytuacji, winny jest SPRZEDAWCA w tym przypadku. Jaka jest zatem Pana zrobię to samodzielnie strategia, jeśli wybrał Pan nieodpowiednie fundusze? Czyżby była dużo lepsza? Wierzę, że w tej dość gorącej dyskusji istnieje ryzyko, że niektóre kwestie zostaną błędnie zrozumiane. Panie Graufell, jeśli posiada Pan wystarczającą wiedzę i uważa, że wszystko potrafi Pan zrobić samodzielnie, to świetnie dla Pana, a jeśli wszystko idzie gładko... doskonale! Ale uważam, że narzucanie wszystkim innym wyłącznie jednej słusznej drogi jest bardziej niebezpieczne niż po spotkaniu rozczarowanym trafić na dobrego doradcę. Współczuję tym beznadziejnie szukającym pomocy, którzy zostają jeszcze bardziej zdezorientowani. Dlaczego nie skomentowałeś linka, który został podważony? Przecież jesteś wielkim miłośnikiem informacji ze źródeł internetowych. Na moje pytanie, jaką dokładnie strategię inwestycyjną PAN poleca, nie odpowiedziałeś. Zawsze piszesz, co NIE działa! Czy Öko-Test i Verbraucherzentrale to Twoja rekomendacja jeśli chodzi o doradztwo inwestycyjne? To naprawdę kwalifikowane. Rainerze, życzę Ci powodzenia i wszystkiego najlepszego w Twoich przyszłych decyzjach.

Napisany przez rafi911
Cześć wszystkim, Dzięki za wszystkie informacje. Muszę teraz wybrać kilka lepszych funduszy.... Każdy ma swoje zdanie... proszę, nie walczcie tutaj ze sobą. W przeciwnym razie nie będę mógł zadawać więcej pytań :-) Pozdrawiam Rainer

Napisany przez ADMCI4
Właściwie nie zamierzałem już tutaj nic pisać... Ale czasami po prostu wystarcza! TAK, doradcy, którzy zarabiają przy podpisywaniu umów, są bardziej pośrednikami niż doradcami. Czyli logiczną konsekwencją jest: iść do doradcy honorowego i zapłacić porządnie za doradztwo. Następnie pójść do pośrednika lub bezpośrednio do dostawcy produktu i znów zapłacić porządnie, ponieważ na rynku jest niewiele opłacalnych i przede wszystkim sensownych taryf netto. Świetny pomysł, zapłacić dwa razy. Każdy sobie na to może pozwolić. Albo można od razu pójść do maklera finansowego i ubezpieczeniowego. Choć jest on także tylko pośrednikiem, to ponosi odpowiedzialność jak doradca. I płaci się tylko raz! To nie powinno być takie trudne, prawda?! Biura ochrony konsumentów: Kto, kto jest bardzo kompetentny i prawdziwym specjalistą w kwestiach finansowych, pracuje w instytucji za stałą pensję, skoro może zarabiać wielokrotnie więcej, prowadząc własną działalność w branży finansowej. Ja nie! Ani doradca podatkowy, ani dentysta, ani prawnik. Dlatego można sobie wyrobić opinię, jakiej jakości można się spodziewać w takiej instytucji. Na pewno też nie lepszej niż u profesjonalnego maklera. Ponadto pracownicy biur ochrony konsumentów nie muszą zdawać egzaminu na wykwalifikowanego doradcę. Klient nie ma więc pewności co do wykształcenia czy wiedzy doradcy. Natomiast z pośrednikiem już tak! No nieźle... A po tym, jak biura ochrony konsumentów uznały, lub tak przynajmniej mi się wydawało, że muszą zdobyć kolejne miliony podatkowych pieniędzy, wykorzystując kryzys finansowy jako pretekst do wszczęcia ogólnej histerii przeciwko każdemu pośrednikowi, panie i panowie zostali sami poddani testowi. Z wynikiem katastrofalnym: biura ochrony konsumentów w testach nie zdały! | procontra-online @ rafi911: Śmiało udaj się do biur ochrony konsumentów i zasięgnij drugiej opinii. To nigdy nie zaszkodzi. Ale nie oczekuj cudów. ETF-y, które najprawdopodobniej zostaną Ci tam zaproponowane (ponieważ nie ma prowizji za sprzedaż), również mają swoje wady, podobnie jak każdy inny produkt finansowy. Jeszcze raz @ rafi911: Fundusze, które posiadasz, są moim zdaniem klasy średniej. Jeśli nie chcesz ciągle zajmować się swoimi funduszami, polecam fundusze zarządzane według III dyrektywy UTIC. Albo w dyskontie funduszy z rabatem na opłatę przychodową, albo u mnie, jako pośrednika, sprzedawcy i niezależnego maklera finansowego i ubezpieczeniowego, również z rabatem do 100%. Poza tym również ode mnie: powodzenia i wszystkiego dobrego w przyszłych decyzjach. Z poważaniem, Twój Alexander Irmscher

Napisany przez EuroPaule
rafi911 pisze: To było wtedy oszustwo. Im głębiej zajmuję się finansami, tym bardziej jest to dla mnie przerażające... Przy każdej nowej rzeczy jest jakaś podłość... Więc wyciągnij kokosy i....
Cześć, Oszustwo jest tak negatywnie postrzegane. W zależności od korzystania z narzędzi może istnieć wyraźna korzyść podatkowa. Jednak wątpliwe jest, czy informowano rzeczywiście o wszystkich opcjach. Produkty finansowe nie są bardziej podłe niż umowy telefoniczne czy samochody. Po prostu zwykle zajmujemy się nimi znacznie mniej i czasami zostajemy zaskoczeni, tak jak teraz Ty. Dlatego: Nie przejmuj się i najpierw czytaj dalej (nie tylko tutaj) i ucz się. Cytat od PFC Toma Inwestycja jest dokonywana w fundusze (więc w aktywa rzeczowe, chronione przed inflacją) i nie wiąże się z opłatami. Dlatego bezpieczeństwo przed inflacją akcji nie jest tak powszechne, jak brzmi w tym stwierdzeniu. Warto się na przykład bliżej zastanowić, co dokładnie oznacza takie twierdzenie. Nawiasem mówiąc: Od lat inflacja utrzymuje się na dość niskim poziomie. To, czy i kiedy znowu wzrośnie, w końcu jest spekulacją. Nawet jeśli istnieje 1001 argumentów. Cytat od PFC Toma Klasyczny plan oszczędzania w funduszach ma opłaty (czyli również koszty przy każdym pojedynczym wpłacie przez cały czas) i wypłata podlega podatkowi od zysków kapitałowych. Oznacza to 25% + podatek kościelny + opłatę solidarnościową! Kto dziś jeszcze płaci opłatę za plan oszczędzania w funduszach, jest klientem banku spółdzielczego, Sparkasse lub dobrym sprzedawcą. W każdym razie sam sobie winien. Korzystając z ryczałtu, można dość skutecznie unikać podatku od zysków kapitałowych poprzez regularne zarządzanie planem oszczędzania. Cytat od PFC Toma DWS jest bardzo dobrym dostawcą w tej dziedzinie. Na pewno: DWS ma doskonałe dział marketingu! Nie ma tu nic do zarzucenia. Jednak w przypadku funduszy jest zarówno światło, jak i cień. W porównaniu międzynarodowym jakość palety funduszy jest na poziomie niższym średniej. Cytat od PFC Toma Oba fundusze w przeszłości... przepraszam, bardzo słabo wypadają. Nawet nie udaje im się osiągnąć poziomu DAX. Patrz wykres. Takie stwierdzenie od coacha finansowego, zresztą nie jest to chroniona nazwa, bardzo mnie rozczarowuje. Pomysł porównania funduszu sektorowego i funduszu europejskiego z indeksem krajowym (Dax) i wyciąganie z tego wniosków o ich jakości jest niegodne profesjonalisty. Pół gwiazdki. Przepraszam. Nawiasem mówiąc: Dax jest obecnie jednym z indeksów w zachodniej Europie o najlepszym rozwoju. Stwierdzenie "nawet nie" świadczy o słabej wiedzy rynkowej i potwierdza powyższą ocenę. Cytat od PFC Toma Firma istnieje od końca 2009 roku i ewidentnie zamierza sprzedawać zgromadzone informacje jako tzw. e-booki. Kapitał zakładowy firmy wynosi 5.000,-! 1. Nie sprzedaje się e-booków, ale newsletter zawierający zebrane i podsumowane publikacje prasowe z minionego tygodnia. Czytanie uczy! 2. Jakie znaczenie ma tu wysokość kapitału zakładowego, że tak się podkreśla wykrzyknikiem? Nikt nie ma pożyczać firmie pieniędzy. Dlaczego usługodawca ma wnosić szczególnie wysoki kapitał zakładowy, jeśli nie musi dokonywać żadnych inwestycji? Do świadczenia oferowanej usługi wystarcza komputer z dostępem do Internetu... Drogi Rainerze. Nie mam zamiaru kogoś tu rozrywać. Jeśli wyrażam krytycznie moje zdanie na temat napisanego, ma to pomóc Tobie samemu wypracować opinie na temat wypowiedzi i odróżnić opinie od faktów. Powodzenia Paule

Napisany przez 2Bolitho
Ekscytująca dyskusja. Myślę, że chodzi o celowe zwiększanie wiedzy finansowej w społeczeństwie. Relacja zależności między klientami a sprzedawcami, jaka obecnie istnieje, po prostu nie może być tolerowana. Oczywiście, cała branża dobrze na tym zarabia. Niestety, kosztem szerokiej większości. Miałem niedawno przyjemność siedzieć z czterema nędznymi agentami ubezpieczeniowymi w tym samym dziale. Wewnętrzne rozmowy wywołały we mnie uczucia mdłości. A gdy zaczęto rozmawiać o inwestycjach, poszedłem do bistro na pokładzie, inaczej byłbym tylko zdenerwowany. Oczywiście może to być pojedynczy przypadek, który nie może być ogólnie uogólniany, ale znowu wyraźnie wpłynął na moje zdanie.

Napisany przez rafi911
Cześć, powoli zaczynam się gubić :-( Są tak wiele opinii na ten temat. Na razie rozważam dwie opcje. 1. Porzucić Riester i ubezpieczenie inwestycyjne i zainwestować w fundusz, jeszcze muszę się rozejrzeć. Może ktoś zna dobrą stronę do poczytania. Jak to się nazywa, gdy specjalista od funduszy pilnuje mojego funduszu i w razie potrzeby go zatrzymuje lub zmienia. Bo po co mi korzyść podatkowa z ubezpieczenia inwestycyjnego, jeśli nic z tego nie zostaje. 2. Wypłacić pieniądze i wpłacić je jako dodatkową opłatę do domu. W ten sposób przynajmniej pieniądze będą mieć dobry cel i nie zostaną strawione przez finansowe młyny. Pozdrowienia Rainer

Napisany przez EuroPaule
rafi911 pisze: powoli przestaję się połapać :-( To jest pełno opinii na temat opinii.
Cześć, Jeśli ktoś mówi, że temat jest prosty, to wyślij go do domu albo gdzie indziej. Cytat rafi911 1. Porzucić Riester i ubezpieczenie inwestycyjne i zainwestować w fundusz, muszę jeszcze sprawdzić. Być może ktoś zna dobrą stronę, gdzie można się zapoznać. Proszę zawsze używać formy Fonds z s na końcu. Nawet przy wpłatach. W przeciwnym razie otrzymasz sos, zupę lub tylne fotele w samochodzie. Sprawdź w Google Fondsdiscount, tam znajdziesz prosty i niedrogi sposób realizacji, ale bez doradztwa. Ale doradztwo i tak jest zwykle rzadkie, przynajmniej jeśli jest dobre i sensowne. Podstawowe informacje można znaleźć na stronach takich jak BVI.de. Należy jednak pamiętać, że jest to organizacja reprezentująca interesy firm zarządzających funduszami inwestycyjnymi. Cytat rafi911 Jak nazywa się to, gdy specjalista od funduszy inwestycyjnych dba o mój fundusz i w razie potrzeby go zatrzymuje lub zmienia. Można to nazwać fondsgebundene Vermögensverwaltung (zarządzanie majątkiem związane z funduszami) lub Market-Timing. Ale proszę, nie śni. Nikt nie wie z góry, co i kiedy zrobią rynki. Jeśli ktoś oferuje Ci to, znów Cię oszukuje. To, co się liczy, to konsekwentne wdrażanie sensownej strategii. Aby móc ocenić, czy to, co Ci oferują, ma rzeczywistą wartość, musisz sam zbudować pewien poziom wiedzy. W przeciwnym razie skończy się to źle. Cytat rafi911 2. Wypłać kasę i wpakuj ją jako dodatkową wpłatę do chaty. Wtedy pieniądze przynajmniej spełniają dobry cel i nie zostaną spalone w finansowych młynach. Jeśli Twoim celem było stworzenie płynności finansowej na starość dzięki ubezpieczeniom, to ta droga byłaby niewłaściwa. Kamieni nie da się zjeść. Jaki jest konkretnie Twój cel? Pozdrowienia Paule

Napisany przez PFC Tom
Jaśnieję tylko głową! Zamiast pomagać, pytającemu stworzono jeszcze większe zamieszanie. Powinniście rozważyć odpowiedzialność za swoją niebezpieczną niewiedzę. W jednym wątku wrzucono tyle tematów i po prostu po nich uderzono. Czy to naprawdę pomaga poszukującemu pomocy? Czy ci, którzy tu udają lepszych samodzielnych strategów, potrafią czytać ze zrozumieniem? Może nawet między wierszami. Gdybym zdecydował się na tak bezsensowną dyskusję, moglibyśmy wymieniać się przez tygodnie historiami o okropnych przedstawicielach ubezpieczeń, katastrofalnych firmach trzy-literowych itp. To nie ma sensu dla poszukującego pomocy. I NIE muszę oceniać innych autorów tekstów, którzy nie rozumieją mojego sposobu prezentacji. Dla kogoś, kto nie jest dobrze zorientowany, DAX to przynajmniej coś, co już wiele razy słyszał lub widział. Dlatego porównanie jest łatwe do zrozumienia. A jeśli dodamy do tego MSCI-World, myślicie, że fundusze będą lepiej wyglądać? Zrobiłbym kiepską robotę, gdyby moi klienci mieli w swoich inwestycjach fundusze, które NAWET NIE pokonały DAX-a! Piszesz, że DAX ma największy rozwój? Na tym można poznać mój standard! >używajesz szóstki! Zgadza się Panie Europaule, inflacja w przeszłości była niska. Mieliśmy nawet deflację, co w kryzysie jest niemożliwe. Gdyby ceny wtedy wzrosły, nikt by niczego nie kupił. W kryzysie rząd nasz do rynku wstrzyknął ponad 50% więcej pieniędzy. Jak myślisz, jak te pieniądze zostaną zużyte w przyszłości? Oczywiście, poprzez inflację! Panie Europaule, oczywiście istnieje wiele funduszy dyskontowych bez opłaty za emisję. To nie jest sedno tej dyskusji! Nie możesz doradzać komuś, kto ma polisę III filaru, której koszty zostały już opłacone, aby ją zlikwidować i zainwestować kapitał, którego nie ma, w fundusz dyskontowy bez opłaty za emisję, nie mając żadnej wiedzy na ten temat. I czy za takie wpisy są tu wzajemnie dziękowania? Co to za forum?

Napisany przez 2Bolitho
Nie możesz jednak zalecać komuś z ubezpieczeniem typu Schicht III, którego koszty zostały już opłacone, żeby je zlikwidować i zainwestować niewykazany kapitał w fundusz bez opłaty za emisję w funduszu dyskontowym, nie posiadając żadnej wiedzy na ten temat. quote] Gdzie dokładnie zostało to zalecone? To jest właśnie problem. Doradztwo nie odbywa się na równych zasadach. To jest relacja oparta na zależności. Chodzi o umożliwienie ludziom podejmowania samodzielnych, dobrze uzasadnionych decyzji. Tylko w ten sposób możliwa jest demokratyzacja rynków finansowych. Tak, po otrzymaniu nowych informacji najpierw pojawia się zamieszanie. To normalne. Jednak jeśli świadomie zajmiemy się niejasnościami, przyjdzie zrozumienie. A to jest znacznie cenniejsze niż jakakolwiek rada. To jest całkowicie normalny proces w niemal wszystkich obszarach życia. Tylko w kwestiach finansowych błądzimy po omacku i dziwimy się, gdy dostajemy w nos. Zastanawiam się zawsze, dlaczego ludzie, którzy, według własnych słów, tak wiele rozumieją o inwestowaniu, wciąż są zależni od sprzedaży jakichkolwiek umów. Praca ta nie jest tak wspaniała, żeby zajmować się nią dla zabawy, gdy już mają wszystko załatwione lub są na dobrej drodze. No cóż, może praca jednak jest tak wspaniała. Gdybym brał udział w tak bezsensownej dyskusji... To byłoby śmieszne. Co ty właściwie cały czas robisz? ,-)

Napisany przez ADMCI4
@rafi911: Ubezpieczenie związane z funduszami: Oparta na ubezpieczeniu opakowanie wokół Twoich funduszy generuje bieżące koszty, takie jak koszty ryzyka, koszty jednostkowe i inne koszty zamykania (prowizja za utrzymanie). W zamian otrzymujesz 100% zwolnienie podatkowe od wypłaty salda w wieku 65 lat. Napisz do firmy ubezpieczeniowej z prośbą o szczegółowy wykaz tych kosztów w euro i centach. Następnie będziesz mógł zdecydować, czy zwolnienie podatkowe jest warte tych kosztów, zwłaszcza że nikt nie zna Twojej sytuacji podatkowej w wieku 65 lat. Ponadto będziesz reinwestować części wypłaty. W tym momencie podatek mógłby zostać nałożony. Inwestycja w Fundusze inwestycyjne podlega opodatkowaniu zysków kapitałowych (plus dodatek solidarnościowy i podatek kościelny) do około 28% LUB według stawki podatku osobistego, jeśli jest ona niższa. Zyski z funduszy podlegają opodatkowaniu zysków kapitałowych tylko w momencie sprzedaży funduszu. Riester: Ubezpieczenie emerytalne dofinansowane w ramach programu Riester można przekształcić na inne rodzaje produktów. Na przykład z ubezpieczenia emerytalnego na dofinansowany program oszczędnościowy w ramach programu Riester. W ten sposób możesz zaoszczędzić na kosztach opakowania ubezpieczeniowego. Ubezpieczenia emerytalne Riester są krytykowane w mediach ze względu na czasami bardzo wysokie koszty. Riester to forma zabezpieczenia emerytalnego, która jest wspierana przez państwo poprzez dotacje i możliwość odliczenia od podatku. Moim zdaniem wybór właściwego produktu jest tutaj podstawą dla zabezpieczenia emerytalnego. Proszę również rozważyć następujące kwestie: Możesz poświęcić kolejne miesiące i lata na zdobycie wiedzy finansowej. Jednakże jest mało prawdopodobne, że osiągniesz poziom wiedzy lub doświadczenia zawodowego profesjonalnego doradcy. Być może wolisz skorzystać z czasu, aby w końcu znaleźć odpowiedniego doradcę, którego wiedzę po prostu opłacisz. W dziedzinie ubezpieczeń i zabezpieczeń emerytalnych funkcjonują dwie kategorie pośredników: przedstawiciele oraz brokerzy. Moją rekomendacją jest wybranie swojego ulubionego brokera. Tylko brokerzy są powierniczymi opiekunami Twoich finansów (po prostu to wyszukaj w Google). Dobry broker finansowy i ubezpieczeniowy mógłby przejąć wspomniane zalecenia za Ciebie i załatwić wszystko w Twoim imieniu. Możesz przeglądać odpowiednie konsultacje tutaj na forum. Ale proszę, nie udawaj się po prostu do pierwszego lepszego brokera. Zapytaj o ich wykształcenie, doświadczenie zawodowe, itp. Mam nadzieję, że to Ci pomoże. Z poważaniem, Twój Alexander Irmscher

Napisany przez Graufell
Przyswajanie wiedzy i siedzenie twarzą w twarz z pośrednikiem na jednakowym poziomie oraz rozumienie tego, co ten dobry człowiek tak mówi. To jest właśnie pierwszy krok w przypadku rafi911. Pomimo wszelkich nieprzychylnych zachowań nie przestanę tego nauczać. Równolegle powinien udać się do biura konsumenckiego w swoim mieście i sprawdzić swoje umowy. Przecież ma ich całkiem sporo. Ważne jest zrozumienie, w jaki sposób sprzedawcy produktów finansowych pracują, jakie produkty są dostępne i który produkt jest odpowiedni. Nie mogę sobie wyobrazić, że rafi911 dobrowolnie zdecydował się na ten specjalny fundusz DWS Telemedien. Jeśli rafi911 nie ma wystarczająco czasu na samodzielne załatwienie swoich spraw finansowych i nie jest jeszcze pewny siebie, powinien udać się do niezależnego doradcy finansowego w swoim mieście rodzinnym. Do tego czasu powinien poznać specjalistyczne pojęcia i wiedzieć, co kryje się za takimi terminami jak np. wartość wykupu czy opłata emisyjna. Ponadto zrozumie, że zysk nie jest osiągany dopiero po 10 latach, bo taki ma być produkt, ale że można to zrobić o wiele szybciej. Podałem już wystarczająco wiele dobrych pomysłów, gdzie i jak można zainwestować pieniądze, Panie PFC Tom. Jednak jest to bezcelowe, gdyż każdy ma inne podejście. Zanim się zorientuje, jak to działa, trzeba także wiedzieć, jak tego nie robić.

Napisany przez ADMCI4
Pan Graufell, uważam, że powyższa porada jest rażąco lekkomyślna. Według Pana logiki, każdy kto korzysta z profesjonalnych usług doradczych, powinien najpierw zaznajomić się z odpowiednimi obszarami tematycznymi, aby móc stawić czoło dostawcy usług na równi. Osobiście nie mam czasu zagłębiać się w choroby zębów i obszary prawne przed wizytą u dentysty czy adwokata. Oczywiście, pewna znajomość finansów jest korzystna, aby samemu móc określić ogólnie, jakie są możliwości. Ale jeśli siedząc już na tym samym poziomie co doradca, wykorzystując ogólną wiedzę na temat wartości wykupu i opłat przy wejściu, to można od razu odpuścić sobie spotkanie z doradcą. Szczerze mówiąc, nie wiele by z tego wynikło – to jakby niewidomy i głuchoniemy mieli wyruszyć w podróż dookoła świata. Doradztwo finansowe jest bardziej złożone, wymagające i trudniejsze, niż wielu sądzi. Z poważaniem, Alexander Irmscher

Napisany przez 2Bolitho
Po pierwsze, nikt nie idzie do dentysty, który jest opłacany przez producentów implantów (niewątpliwie dostaje on pewne benefity), podobnie jest w przypadku adwokata, gdzie relacje są trochę bardziej skomplikowane. Oczywiście sprawdzam propozycje dentysty i adwokata oraz staram się jak najlepiej zrozumieć proponowane rozwiązania. Ostateczna decyzja, co zostanie zrobione, należy do mnie i za nią jestem odpowiedzialny. Dla mnie pewna wiedza na temat sytuacji jest niezbędna do podejmowania decyzji. Późniejsze narzekanie na nieskompetentnego dentystę, adwokata czy doradcę finansowego jest zbyt łatwe. Często wtedy zapomina się o własnym udziale w sytuacji.

Napisany przez ADMCI4
Zgadzam się z Pańskim zdaniem całkowicie. Jeśli ktoś udaje się do maklera finansowego i ubezpieczeniowego, relacja jest również jasna: makler jest zobowiązany prawnie do reprezentowania TYLKO interesów klienta. To, że opłata dla maklera jest pokrywana przez dostawcę produktu, wynika zapewne z sytuacji majątkowej obywateli. Dla prawnika istnieje ubezpieczenie ochrony prawnej, które chroni klienta przed wysokimi kosztami adwokackimi. Dla dentysty istnieje ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne. W przypadku maklera finansowego i ubezpieczeniowego klient musiałby płacić stawkę godzinową z własnej kieszeni. Dlatego wygodniej jest rozłożyć opłatę za usługi maklera na raty, na przykład przez składkę ubezpieczeniową przez lata. Z poważaniem, Alexander Irmscher

Napisany przez 2Bolitho
Musisz przecież żyć i zarabiać pieniądze. W końcu oferujesz swoje usługi i tym samym dodajesz wartość. Doradztwo na zasadzie prowizji jest niestety tylko niszą rynkową i tak właśnie pozostanie. Niestety. Ponieważ w ten sposób koszty stałyby się naprawdę przejrzyste i zrozumiałe dla klienta. Tylko to samo w moich oczach doprowadziłoby do zmiany podejścia do spraw finansowych. Muszę płacić składkę za ubezpieczenie od ochrony prawnej. Muszę też płacić dodatkową składkę na ubezpieczenie stomatologiczne. Ale jeśli usługa jest płatna z pieniędzy, które w rzeczywistości były przeznaczone na zupełnie inne cele (inwestycje, ubezpieczenia...), to jest to trudne do zrozumienia i mam wrażenie, że usługa doradcza jest w cenie. To nie ma znaczenia, ile razy jest to gdzieś wymienione. Dla Ciebie jako pośrednika zrozumienie kwestii finansowych byłoby z pewnością pożądane. Tylko wtedy, gdy klient zrozumie, o co dokładnie chodzi, będzie mógł wyrazić swoje potrzeby, zrozumieć ryzyko i zysk oraz dostarczyć Ci niezbędnych informacji do udzielenia porady. Więc teraz nie chcę powiększać tego wątku o temat, który był już wystarczająco wykorzystany w innych miejscach. Jedni po prostu muszą sprzedawać, nie ma w tym nic złego. Inni po prostu muszą zrozumieć, co robią. Wtedy wszystko będzie dobrze.

Napisany przez ADMCI4
@Bolitho: Nie sądzę, że mnie dobrze zrozumiałeś. Już wcześniej wspominałem o doradztwie honorowym, dotyczącym płacenia podwójnie za doradztwo i pośrednictwo. Pytanie do Ciebie: Na czym polega dla obywatela usługa doradztwa honorowego, skoro tylko nieliczni mogą sobie na nią pozwolić? Czy chciałbyś zapłacić od razu stawki godzinowe od 100 do 150 euro? Twierdzę: raczej niechętnie. Wolałbym raczej płacić prowizje rozłożone na lata, czyż nie? Pełne doradztwo finansowe, włącznie z dożywotnim przejęciem odpowiedzialności oraz gwarancją maklera finansowego i ubezpieczeniowego za dostarczony produkt finansowy, jest tego warte. Co więcej: Każdy makler może ustalić z klientem umowę doradztwa honorowego. W ramach tej usługi ustala się stawkę godzinową lub cenę stałą plus VAT. Przy finalizacji umowy stawka godzinowa lub cena stała plus VAT zostaną pomniejszone o prowizję. Ile moim zdaniem moich klientów decyduje się od razu na model prowizyjny? Wszyscy! Każdy chce najpierw otrzymać bezpłatne porady. I dopóki tak jest, doradztwo oparte wyłącznie na opłatach honorowych pozostanie niszą z 300 doradców w całych Niemczech. Proszę, nie mieszać specjalistów – maklerów finansowych i ubezpieczeniowych — z agentami, pracownikami bankowymi, itp. Jeśli przeczyta się moje raporty dokładnie, zauważymy istotne różnice w zakresie odpowiedzialności i etyki zawodowej w porównaniu z innymi typami pośredników. I jeśli już ktoś ma z tym problemy, zdecydowanie odradzam samodzielne zarządzanie finansami. Z poważaniem, Alexander Irmscher

Napisany przez 2Bolitho
IRMSCHER FINANZ pisze: @ Bolitho: Pytanie do Pana: Jakie korzyści przynosi obywatelom doradztwo honorarium, jeśli tylko niewielu sobie go może pozwolić? Czy chciałby Pan zapłacić stawki godzinowe od 100 do 150 euro od razu? Twierdzę, że raczej niechętnie.
Sądzę, że obywatele nie są w stanie sobie pozwolić na pośrednią formę płatności. I tak, jestem gotów zapłacić te stawki (i znacznie więcej) i tak też robię. W moim przypadku chodzi nie tyle o doradztwo w tradycyjnym sensie, co o rodzaj doradztwa dla klientów indywidualnych - coaching w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych. Ale płacę też ludziom, których uważam za bardzo kompetentnych i którzy tak naprawdę pracują już tylko dla siebie. Rozumiem Pana punkt widzenia całkiem dobrze. ... i Pan oraz Pańska strona internetowa też robią dobre wrażenie. Niestety, percepcja obywateli nie jest wystarczająco zróżnicowana, aby wiedzieć, kto jest dobrym a kto złym. Sergio tutaj, na forum, też wydaje się wykonywać dobrą pracę.

Napisany przez rafi911
Cześć Paule, chciałbym oszczędzać na emeryturę, ale jeśli pieniądze się rozpływają w finansowych młynach, wolałbym spłacić mój Dom. Mogę wpłacić 15 000 EUR jako specjalną opłatę, co skróciłoby okres spłaty o kilka lat. Dzięki zaoszczędzonym lata mogę regularnie wpłacać 600 EUR miesięcznie na coś sensownego na przyszłość. Czy to ma sens? Dzięki temu uniknę większego wpływu inflacji. Dzięki! Pozdrowienia Rainer

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli zakładasz wysoką inflację, to wysokie długi są korzyścią. One same powinny się zinflacjonować. Dodatek specjalny zapłacony dzisiejszym cennym pieniądzem byłby raczej kosztowny. Gdybym zakładał inflację, raczej pozostawiłbym pieniądze w aktywach rzeczowych (takich jak Twój fundusz) i później spłaciłbym kredyt tanim pieniądzem. To tylko moje 2 grosze.

Napisany przez ADMCI4
@ rafi911: Dodatkowo do poprawnej wypowiedzi Bolithosa, ważne jest również wiedzieć, jakie będzie Twoje wiek po całkowitym spłaceniu nieruchomości. W przypadku podeszłego wieku i niewielkiej liczby lat do emerytury, oczywiście można wybrać tylko bardzo konserwatywne formy inwestycji (bez funduszy akcyjnych). To obniża znacząco stopę zwrotu i w konsekwencji oczekiwaną prywatną emeryturę. Dlatego może być sensowne teraz zainwestować pełną parą w dobrze skonstruowane portfolio inwestycyjne, zamiast później ograniczać się do lokat o niskim oprocentowaniu. Z poważaniem, Twój Alexander Irmscher

Napisany przez rafi911
Cześć IRMSCHER FINANZ, cześć Bolitho, czyli wypłacić kasę z Riester i funduszowego Ubezpieczenia na życie i zainwestować ją na giełdzie? Czy lepiej wycofać udziały z funduszu Ubezpieczenia na życie czy wziąć wartość wykupu? Co z złotem w obliczu nadchodzącej inflacji? Czy coś jest na rzeczy z USA? Czy lepiej przechować całą kasę w złocie, niż trzymać w funduszach, które mogą stracić na wartości w przypadku inflacji? Jaka jest opinia na ten temat? Według mediów, waluta w USA ma spaść w przyszłych latach, co oznaczać będzie także spadek wartości euro.... Czy to prawda? Słyszy się nawet plotki, że nowe marki już są w druku... Dzięki!! Pozdrowienia, Rainer

Napisany przez Graufell
IRMSCHER FINANZ pisze: Według twojej logiki, każdy, kto korzysta z profesjonalnych usług doradczych, powinien najpierw zdobyć wiedzę na temat odpowiednich obszarów, aby móc stanąć przed dostawcą usług na równi.
Oczywiście. Kupują Państwo chleb z wiedzą, że jest on wykonany z pszenicy. Ale mimo to sami nie pieczecie chleba.

Napisany przez 2Bolitho
rafi911 pisze: Cześć IRMSCHER FINANZ, cześć Bolitho, czy pieniądze z ubezpieczenia emerytalnego Riester i związane z funduszami emerytalnymi mogą być przeniesione do depozytu inwestycyjnego? Czy lepiej wypłacić udziały z funduszu emerytalnego, czy wziąć wartość wykupu? Co z złotem w obliczu przyszłej inflacji? Czy coś się dzieje w USA? Czy lepiej przechowywać całe pieniądze w złocie, niż trzymać je na funduszach, które zanurzają się w przypadku inflacji? Jakie jest zdanie na ten temat? Według mediów, w najbliższych latach waluta w USA spadnie, a tym samym także euro... Czy w tym jest coś prawdy? Słychać plotki, że nowe marki już są drukowane... Dziękuję!! Pozdrowienia Rainer
W kwestiach technicznych związanych z restrukturyzacją Irmscher Finanz jest ekspertem. To, co dokładnie wydarzy się w przyszłości, niestety pozostaje w sferze nieznanego. NIKT nie wie, co się wydarzy i która waluta straci na wartości, a która wzleci jak rakieta w niebo. WSZYSTKIE informacje, które można przeczytać lub usłyszeć, to zawsze tylko domysły i opinie. Bez znaczenia, kto co mówi, to tylko opinie. Nic więcej, ale także nic mniej. Dlatego wskazówki na rynku kapitałowym działają tak słabo, ponieważ są one tylko jedną z wielu opinii. I te opinie indywidualne gubią się w koncercie wszystkich opinii. To, co można zrobić, to ciągle poszerzać swoją wiedzę i starać się zrozumieć, co się aktualnie dzieje. Na bazie tej wiedzy można w przybliżeniu wnioskować o przyszłości. Należy wtedy pamiętać, że nigdy nie powinno się ryzykować wszystkiego na jedną kartę. Kto dziś, na przykład, inwestuje znaczną część lub wszystko w złoto, nie jest do końca rozważny. Cena złota ostatnio mocno wzrosła. Możliwe, że jesteśmy już w samym środku bańki. Być może jednak nie, a cena może wzrosnąć nawet do 5 000 USD lub nawet wyżej. Nikt nie wie, i byłoby fatalne postawić wszystko na jedną kartę. Inwestycje powinny zawsze opierać się na kilku koniach. Na przykład (proszę nie kopiować 1:1, ale wypełnić swoimi własnymi ideami i pragnieniami): Jeśli złoto wydaje się obiecujące, zainwestuj 30% pieniędzy w surowce. 15% w złoto i 15% w srebro. Kolejne 30% w fundusze z gospodarek, które wydają się obiecujące (np. BRIC (Brazylia, Rosja, Indie, Chiny)), następnie 10% w obligacje (odpowiednio podzielone na obligacje rządowe i korporacyjne) oraz ostatnie 30% w akcje różnych branż i regionów. W ten sposób rozłóż ryzyko i zapewnij sobie przynajmniej w miarę pewne zyski. Ważne jest, aby stanowiło to strategię dopasowaną do Ciebie. Musi ona być holistyczna.

Napisany przez rafi911
... ponieważ jesteśmy w trakcie przekształcania portfela inwestycyjnego. Graufell teraz może mnie ukamienować, ale to wszystko :-) Mam jeszcze oszczędnościowy właściwy dla starej Leipziger o nazwie: easy plus. W moich dokumentach jest napisane: 3,75% oprocentowanie kapitału po 7 latach wstecz przy rezygnacji z udzielonego kredytu mieszkaniowego. Co miesiąc wpłaca się na to 40 EUR od pracodawcy. Pozostawić tak, czy ulokować w fundusze? Moja żona ma oszczędnościowy w LBS, też z tym samo zrobić? Dzięki!! Pozdrowienia Rainer

Napisany przez 2Bolitho
Irmscher będzie mógł udzielić lepszych informacji na ten temat. Ja jednak po prostu bym to zostawiła i pozwoliła, aby sprawa sama się wyjaśniła.

Napisany przez Graufell
Najpierw wszystko przeanalizuj. Następnie uporządkuj ponownie. Już solidnie się w to wmieszałeś, co?

Napisany przez ADMCI4
Rafi911: Najlepiej założyć nowy wątek, w którym ujawnisz wszystkie swoje finanse: wszystkie produkty finansowe od A do Z, zobowiązania i dochody. Tak zazwyczaj przebiega tradycyjne doradztwo finansowe w realnym świecie. Jeśli zawsze chcesz wiedzieć, czy twoje produkty są dobre czy nie, to uczciwy doradca (lub pośrednik) zawsze powie ci: to zależy od indywidualnego przypadku. Tak, umowy oszczędnościowo-budowlane mogą być opłacalne (spłata domu itp.) lub też nie, jeśli przeznaczysz pieniądze raczej jako uzupełnienie do emerytury i masz jeszcze 20 lat do jej osiągnięcia. Chciałbym powoli poznać aktualny stan zadłużenia, odsetki i czas trwania pożyczek związanych z twoją nieruchomością. Ale bez dalszych informacji: pozostaw oszczędności na budowę. Z poważaniem, Twój Alexander Irmscher

Napisany przez rafi911
@ IRMSCHER FINANZ Trwa restrukturyzacja zadłużenia, dam znać, kiedy będzie skończona, wtedy będę mógł coś powiedzieć na temat czasu trwania. Dzięki! @ Graufell Tak, mnie też całkowicie ujął :-)

Napisany przez EuroPaule
PFC Tom pisze: mogę tylko potrząsać głową!
Cześć, to sugeruje, że Twój odcinek szyjny działa dobrze. To już coś, za co w dzisiejszych czasach trzeba być wdzięcznym. Cytat PFC Toma Powinieneś się zastanowić nad odpowiedzialnością za swoją niebezpieczną wiedzę powierzchowną. Termin niepełna wiedza sugeruje, że posiadasz pełną wiedzę. Ja podążam za Sokratesem: Wiem, że nic nie wiem. Cytat PFC Toma Czy ci, którzy tutaj udają lepszych samodzielnych strategów, potrafią czytać ze zrozumieniem? Być może nawet między wierszami. Ten, kto czyta uważnie, zauważy, że nikt nie zaleca bezwarunkowej samohipnozy. Zaleceniem jest zdobycie takiej wiedzy, aby móc odróżnić doradców szukających ofiar od tych, którzy szukają klientów. Cytat PFC Toma I JA nie mam potrzeby oceniania innych autorów tekstów, którzy nie rozumieją mojego sposobu prezentacji. Rozumiem, że dotknąłem Twojego poczucia zawodowego. Byłoby bezsensowne przepraszać za to tutaj, ponieważ byłem w pełni świadomy, pisząc ten post. Niemniej jednak, w ramach wolności słowa, można mieć różne opinie na temat jakości i ilości tych sił. Wybrano bardziej wyrazisty styl pisania, aby zwrócić uwagę neutralnego czytelnika na dużą wagę Twojego następnego oświadczenia, ponieważ odzwierciedla ono klasyczny błąd wielu inwestorów detalicznych. Cytat PFC Toma Oba fundusze w przeszłości... przepraszam, ale były kiepskie. Nawet nie potrafią osiągnąć wyników DAX-a. To byłoby tak, jakby powiedzieć: Spaghetti od Barilla smakują jak... bo nie smakują jak ziemniaki. Ten, kto oczekuje rozwoju DAX-a, powinien inwestować w niemieckie standardowe akcje. Jeśli ktoś kupuje fundusze europejskie i sektorowe z takimi oczekiwaniami, to nie jest to wina funduszy. To decyzja inwestycyjna była błędna. Albo doradztwo. Cytat PFC Toma Dla kogoś, kto nie jest dobrze poinformowany, DAX jest zwykle czymś, co już słyszał lub widział wielokrotnie. Dlatego porównanie jest łatwiejsze do zrozumienia. A jeśli dodamy do tego MSCI-World, czy myślisz, że fundusze będą wyglądać lepiej? Inwestowanie w MSCI-World nie poprawiłoby Twojej oceny. Prawidłowe porównanie miałoby miejsce między EuroStoxx 50 i Telemedia z odpowiednimi indeksami sektorowymi. Porównując, zauważysz, że Eurovesta nie jest taka zła, a Telemedia jest co najwyżej przeciętna. Cytat PFC Toma Zrobiłbym kiepską robotę, gdyby moi klienci mieli w swoich funduszach, które NAWET NIE POBIJAJĄ DAX-a! Twierdzisz, że DAX ma największy rozwój? Na tym można ocenić moje wymagania! >ocena niedostateczna! A ja myślałem, że tego nie potrzebujesz... . Ponieważ już pośrednio zakwestionowałem jakość Twojej pracy doradczej dotyczącej funduszy inwestycyjnych z powodu tych wypowiedzi, nie spodziewaj się pochwał? Co oznacza pokonanie DAX-a? Przy wzroście indeksu o +10% +12% w portfelu klienta? Czy więcej? A przy -50% tylko -40%? Czy tego chcą Twoi klienci? A może, podobnie jak większość innych, chcą po prostu uczestniczyć w wzroście i w najlepszym przypadku nie ponosić żadnych strat? Jeśli uda ci się to osiągnąć, polecam założenie własnego funduszu, abyście mogli uszczęśliwić i wzbogacić jak największą liczbę inwestorów... . Cytat PFC Toma W czasie kryzysu nasz rząd wpompował na rynek ponad 50% więcej pieniędzy. Co myślisz, jak te pieniądze będą w przyszłości wycofane? Aha, przez inflację! Dziękuję za podstawowy kurs ekonomii. Szkoda tylko, że inflację nie można uchwalić w gabinecie ani w parlamencie. W przeciwnym razie Japończycy zrobiliby to już dziesiątki lat temu, zamiast stale tkwić w martwym punkcie deflacji. Byłoby normalne, gdyby scenariusz, który przedstawiłeś, miał miejsce. Ale kto nam gwarantuje, że wszystko będzie normalnie? Cytat PFC Toma Panie Europaule, oczywiście istnieje wiele dyskontów funduszy bez opłaty za emisję. TO nie jest jednak sedno dyskusji! To nie był jednak wkład do dyskusji, lecz odpowiedź na konkretne pytanie, jak założyć plan oszczędzania funduszu. Wszystko w porządku? Cytat PFC Toma Nie możesz przecież doradzać komuś, kto już ma polisę III filaru zwolnioną od podatku, której koszty zostały już opłacone, aby ją zlikwidować i zwiększyć nieistniejący kapitał w dyskoncie funduszu bez opłaty za emisję, nie mając żadnej wiedzy na ten temat. Nie. Nie mogę, nie chcę i nie zrobiłem tego. To znowu sprawa czytania.... . Cytat PFC Toma A za takie wpisy rozdaje się tu wzajemnie dziękuję? Co za forum tutaj? Nie złość się, przecież ty sam też już dostałeś podziękowanie. To będzie! Pozdrowienia od Pana EuroPaule

Napisany przez rafi911
Cześć, dziś był ze mną mój doradca. Zauważył, że zapytałem o wartości odkupu funduszy. Powiedział, żebym pozwolił funduszom DWS (DWS Eurovesta, DWS Telemedia) działać, ponieważ już się odzyskują... teraz możemy tanio kupić wiele udziałów..... Co dziwne: 31.03.2010 podano wartość odkupu 9.155 EUR, a 31.03.2009 wynosiła tylko 5427,68 EUR Jak to jest możliwe? Jaka jest wasza opinia na ten temat? Dzięki!! Pozdrowienia Rainer

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata