PFC Tom pisze:
mogę tylko potrząsać głową!
Cześć,
to sugeruje, że Twój odcinek szyjny działa dobrze. To już coś, za co w dzisiejszych czasach trzeba być wdzięcznym.
Cytat PFC Toma
Powinieneś się zastanowić nad odpowiedzialnością za swoją niebezpieczną wiedzę powierzchowną.
Termin niepełna wiedza sugeruje, że posiadasz pełną wiedzę. Ja podążam za Sokratesem: Wiem, że nic nie wiem.
Cytat PFC Toma
Czy ci, którzy tutaj udają lepszych samodzielnych strategów, potrafią czytać ze zrozumieniem? Być może nawet między wierszami.
Ten, kto czyta uważnie, zauważy, że nikt nie zaleca bezwarunkowej samohipnozy. Zaleceniem jest zdobycie takiej wiedzy, aby móc odróżnić doradców szukających ofiar od tych, którzy szukają klientów.
Cytat PFC Toma
I JA nie mam potrzeby oceniania innych autorów tekstów, którzy nie rozumieją mojego sposobu prezentacji.
Rozumiem, że dotknąłem Twojego poczucia zawodowego. Byłoby bezsensowne przepraszać za to tutaj, ponieważ byłem w pełni świadomy, pisząc ten post. Niemniej jednak, w ramach wolności słowa, można mieć różne opinie na temat jakości i ilości tych sił.
Wybrano bardziej wyrazisty styl pisania, aby zwrócić uwagę neutralnego czytelnika na dużą wagę Twojego następnego oświadczenia, ponieważ odzwierciedla ono klasyczny błąd wielu inwestorów detalicznych.
Cytat PFC Toma
Oba fundusze w przeszłości... przepraszam, ale były kiepskie. Nawet nie potrafią osiągnąć wyników DAX-a.
To byłoby tak, jakby powiedzieć: Spaghetti od Barilla smakują jak... bo nie smakują jak ziemniaki.
Ten, kto oczekuje rozwoju DAX-a, powinien inwestować w niemieckie standardowe akcje. Jeśli ktoś kupuje fundusze europejskie i sektorowe z takimi oczekiwaniami, to nie jest to wina funduszy. To decyzja inwestycyjna była błędna. Albo doradztwo.
Cytat PFC Toma
Dla kogoś, kto nie jest dobrze poinformowany, DAX jest zwykle czymś, co już słyszał lub widział wielokrotnie. Dlatego porównanie jest łatwiejsze do zrozumienia. A jeśli dodamy do tego MSCI-World, czy myślisz, że fundusze będą wyglądać lepiej?
Inwestowanie w MSCI-World nie poprawiłoby Twojej oceny. Prawidłowe porównanie miałoby miejsce między EuroStoxx 50 i Telemedia z odpowiednimi indeksami sektorowymi. Porównując, zauważysz, że Eurovesta nie jest taka zła, a Telemedia jest co najwyżej przeciętna.
Cytat PFC Toma
Zrobiłbym kiepską robotę, gdyby moi klienci mieli w swoich funduszach, które NAWET NIE POBIJAJĄ DAX-a! Twierdzisz, że DAX ma największy rozwój? Na tym można ocenić moje wymagania! >ocena niedostateczna!
A ja myślałem, że tego nie potrzebujesz... .
Ponieważ już pośrednio zakwestionowałem jakość Twojej pracy doradczej dotyczącej funduszy inwestycyjnych z powodu tych wypowiedzi, nie spodziewaj się pochwał?
Co oznacza pokonanie DAX-a? Przy wzroście indeksu o +10% +12% w portfelu klienta? Czy więcej? A przy -50% tylko -40%? Czy tego chcą Twoi klienci? A może, podobnie jak większość innych, chcą po prostu uczestniczyć w wzroście i w najlepszym przypadku nie ponosić żadnych strat?
Jeśli uda ci się to osiągnąć, polecam założenie własnego funduszu, abyście mogli uszczęśliwić i wzbogacić jak największą liczbę inwestorów... .
Cytat PFC Toma
W czasie kryzysu nasz rząd wpompował na rynek ponad 50% więcej pieniędzy. Co myślisz, jak te pieniądze będą w przyszłości wycofane? Aha, przez inflację!
Dziękuję za podstawowy kurs ekonomii. Szkoda tylko, że inflację nie można uchwalić w gabinecie ani w parlamencie. W przeciwnym razie Japończycy zrobiliby to już dziesiątki lat temu, zamiast stale tkwić w martwym punkcie deflacji.
Byłoby normalne, gdyby scenariusz, który przedstawiłeś, miał miejsce. Ale kto nam gwarantuje, że wszystko będzie normalnie?
Cytat PFC Toma
Panie Europaule, oczywiście istnieje wiele dyskontów funduszy bez opłaty za emisję. TO nie jest jednak sedno dyskusji!
To nie był jednak wkład do dyskusji, lecz odpowiedź na konkretne pytanie, jak założyć plan oszczędzania funduszu.
Wszystko w porządku?
Cytat PFC Toma
Nie możesz przecież doradzać komuś, kto już ma polisę III filaru zwolnioną od podatku, której koszty zostały już opłacone, aby ją zlikwidować i zwiększyć nieistniejący kapitał w dyskoncie funduszu bez opłaty za emisję, nie mając żadnej wiedzy na ten temat.
Nie. Nie mogę, nie chcę i nie zrobiłem tego.
To znowu sprawa czytania.... .
Cytat PFC Toma
A za takie wpisy rozdaje się tu wzajemnie dziękuję? Co za forum tutaj?
Nie złość się, przecież ty sam też już dostałeś podziękowanie. To będzie!
Pozdrowienia od Pana EuroPaule