Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Vetropack

Napisany przez 2cybercrash
Otwórzmy tutaj nową linię dotyczącą Vetropack, która dzisiaj, 22 marca, przedstawiła nowy bilans i wyraźnie przekroczyła oczekiwania. Wartość znajdowała się również na liście bilansów Value-Investment, o której beat nas zawiadomił kilka tygodni temu. Z nowym zyskiem PE 2005 wynosi około 10. Kurs przekroczył nawet 1100 CHF, po tym jak kilka tygodni temu pokonano poziom 1000. Obecnie nie mam już akcji Vetropack, nie gonie za kursami, ale nadal uważam tę wartość za solidną inwestycję o wartości. Vetropack jest jednak często spółką, która ma niskie wzrosty kursu i cierpi na wzrost kosztów energetycznych!

Napisany przez ADMCI4
Gdy zobaczyłem, że kurs wzrósł pięciokrotnie w ciągu ostatnich 4 lat, zdziwiłem się, jak to możliwe, że firma produkująca szklane butelki nadal może mieć wskaźnik KGV na poziomie 10. Coś musi być nie tak z obliczeniem zysku na jedną akcję. Czy do obliczeń włączone są wszystkie akcje? Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Lancelot pyta: Czy wszystkie akcje są uwzględnione w obliczeniach? Tylko częściowo. Oznacza to, że akcje imienne, które znajdują się głównie w posiadaniu rodziny Cornaz, są liczone tylko w 20%. Wszystkie akcje mają po jednym głosie, co oznacza, że rodzina Cornaz posiada 60% udziałów w firmie, z 40% wniesionego kapitału. Do tego wszystko wydaje mi się w porządku, ale nie powinno się wykorzystywać Swiss-GAAP do publikowania mylących informacji dotyczących zysku na akcję (patrz raport roczny z 2005 roku). Właściwy zysk na akcję w 2005 roku wynosił 45 SFr., więc aktualny współczynnik KGV wynosi 26. Zanim zdecydujesz się na zakup akcji, radziłbym najpierw przyjrzeć się potencjałowi wzrostu zysków. Lancelot

Interes w obliczeniach PE lub KGV jest zadowalający i wcale nie jest łatwy. Przeprowadziłem następującą weryfikację: zysk netto w wysokości 50,9 mln odpowiadał założeniom. Istnieje 250 000 akcji imiennych o wartości nominalnej 50 CHF i 880 000 akcji na okaziciela o wartości nominalnej 10 CHF. Do obliczeń konwertuję akcje na jednostkowe, z akcji na okaziciela powstaną około 180 000 akcji jednostkowych o wartości nominalnej 50 CHF. Łącznie ok. 430 000 akcji jednostkowych, teraz zysk 50,9:0,43=118 CHF/akcja przy kursie 1150:118=9,75 PE. Piękne obliczenia pasują przypadkowo do oficjalnych źródeł. Krytycznym punktem są koszty energii, które muszą pozostać w ramach, w przeciwnym razie marże spadną. Czy zakupy w ramach rozszerzenia wschodniego nie zostały jeszcze w pełni uwzględnione w obliczeniach?

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash pisze: Do obliczeń korzystam z akcji jednostkowych z akcji imiennych Aby to zrobić, musisz poślubić się do rodziny Cornaz. Ja jednak nie powiedziałbym nic o twoim pomysle na stworzenie akcji jednostkowych, w przeciwnym razie projekt nie powiedzie się. W przeciwnym wypadku mogłbyś chyba wszystko przewrócić do góry nogami i obliczyć jakiekolwiek fałszywy zysk na akcje. Niemniej jednak, nie odpowiada to rzeczywistości. Rodzina właścicieli dopuściła obcych do drogiego udziału w swojej firmie. Akcja imienna ma dokładnie tyle samo wartości firmy, co drogo kupiona akcja posiadacza. Jest tylko dywidenda, która jest proporcjonalnie wypłacana. Ponadto, każda akcja ma głos i w tym sensie są one już wszystkie ustawione na równi. Wniosek: zysk (50,9 mln CHF) jest dzielony przez liczbę akcji (251 438 + 880 000 = 1 131 438) i daje to 45 CHF na akcję. Wszystko inne to czary mary. Lancelot

Dziwna kalkulacja Sir Lancelot, przecież przydział zysku odbywa się zgodnie z kapitałem akcyjnym, a nie zgodnie z prawem głosu? Musielibyśmy ponownie skonsultować się z ekspertem. Można obliczyć zysk również na kapitale akcyjnym wynoszącym 1 mln i następnie dokonać odpowiedniego przydziału nazw/posiadaczy?

Napisany przez beat
Analiza zysków, którą zarysował Cybercrash, jest poprawna, ponieważ na giełdzie są tylko właściciele. Można ją też zaprogramować dla bardziej leniwych osobników, z efektem, że po krótkim czasie nie wiedzą już skąd pochodzą liczby... Nierówność występuje zazwyczaj w prawie głosu. Najbardziej nierównomiernie jest zatem tam, na przykład w GS. Dywidenda może być proporcjonalna, ale chyba nie musi? Na przykład przy dywidendzie nie wypłacanej na posiadane akcje firmy, co sprawia, że odkupienie ich tylko dla kolejnego przechowywania staje się opłacalne. Nie wszystko jest jasne i jednoznaczne. Oprocz analizy zysków, która działa całkiem prosto według tego schematu x. Zawsze wprowadzaj jednostkową akcję od razu przy wprowadzaniu danych do mojej bazy danych! ? Trochę bardziej skomplikowane staje się to z zyskiem, gdy podane są nazwiska i właściciele lub GS. Patrz na przykład Roche. GS tam nie ma wartości nominalnej. ? Małe badanie opinii: Jak zrobić to teraz w przypadku Roche?

Napisany przez ADMCI4
Dyskusja będzie interesująca, nawet jeśli niewielu tutaj rozważa zakup akcji Vetropack w cenie 1195 franków Szwajcarskich. Z drugiej strony gdzieś znajdą się też Ci, którzy sprzedali akcje cztery lata temu po 200 franków Szwajcarskich. Właściwie potrzebujemy dostępu do statutów spółki Vetropack Holding, aby jasno ustalić tę kwestię. Ale ogólnie spółka akcyjna jest organizowana w ten sposób: Kapitał jest podzielony na akcje (po angielsku: Shares), a posiadacze akcji są właścicielami spółki w proporcji do liczby posiadanych akcji (po angielsku: Ordinary Shareholders, a w Ameryce: Common Stockholders). Należy pamiętać o tym, że przy właścicielstwie akcji nie ma znaczenia: - czy i ile zapłacili za swoje akcje - czy i ile głosów reprezentują ich akcje - czy i ile dywidendy otrzymają Zazwyczaj wartość netto spółki wzrasta z czasem, co przekłada się na kurs akcji, który odzwierciedla wzrost zysku pomniejszony o wypłacone dywidendy. Co roku lub w innych okresach raportowania można obliczyć zysk na jedną akcję w oparciu o liczbę emitowanych i nie wykupionych akcji. Istnieją także akcje uprzywilejowane (po angielsku: Preference Shares), które mają różne priorytety niż zwykłe akcje, ale tutaj o nich nie mówimy. Według informacji dotyczących kapitału akcyjnego w sprawozdaniu rocznym Vetropack Holding z 2005 roku, wygląda na to, że akcje imienne Vetropack mają ten sam udział w skumulowanym zysku co akcje na okaziciela. Dlatego zysk na jedną akcję musi być obliczany odpowiednio w każdym okresie. Z drugiej strony, przy zwrocie kapitału brany jest pod uwagę wartość nominalna akcji, ale nie ma to nic wspólnego z zyskiem. Po zwrocie wartości nominalnej akcji pozostała wartość netto jest równomiernie rozdzielana na akcję. Chciałbym dowiedzieć się, na ile ta prezentacja nie odzwierciedla praktyki szwajcarskiej. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Beat pisze: tylko posiadacze na giełdzie są W celu obliczenia zysku na akcję nie ma znaczenia, czy spółka jest w pełni notowana, częściowo czy wcale. Chodzi o prawo do niewypłaconego zysku. Kurs akcji jest głównie napędzany przyszłym zyskiem na akcję. Tak odkrył niedawno pan Bertarelli, mimo że jego akcje nie są notowane. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Beat pisze: GS tam nie ma wartości nominalnej Nie mam uprawnień do udzielenia specyficznej odpowiedzi na to pytanie. Mogę jednak ogólnie powiedzieć, że wartość nominalna jest ekonomicznie istotna tylko podczas zakładania firmy i w kolejnych latach. Po kilku udanych latach normalne jest, że kapitał własny jest znacznie wyższy niż kapitał wpłacony, ponieważ zyski są w niewielkim stopniu wypłacane. W Szwajcarii z punktu widzenia podatkowego interesujące jest zwrócenie kapitału wpłaconego, ponieważ zwrot jest zwolniony od podatku. Nie wiem, czy można zejść do zera wartości nominalnej, ale na pewno można dojść blisko. Udanej firmie nie jest już potrzebny kapitał wpłacony. Posiadacz akcji zachowuje swoje prawa, nawet gdy odzyskuje swoje pieniądze. Nie wiem, czy wciąż można emisjonować akcje o wartości nominalnej zero. W takim przypadku GS nie jest zgodnie ze szwajcarskim prawem akcją. To jednak bez znaczenia. Przy obliczeniach ekonomicznych należy dodać liczbę akcji i GS razem. Jedyną różnicą są prawa głosu i ich posiadanie. Takie pytania prawne nie mają jednak żadnego znaczenia dla obliczeń zysku na jedną akcję i wskaźnika KGV. Prawnicy chcą przede wszystkim porządku. Lancelot

Napisany przez beat
Lancelot pisze: tylko posiadacze na giełdzie są W przypadku obliczeń zysku na akcję nie ma znaczenia, czy spółka jest w pełni notowana, częściowo notowana czy w ogóle. Chodzi o prawo do niewypłaconego zysku.
Oznacza to, że można dokonać przeliczenia na kategorię akcji, ponieważ notowana jest tylko jedna kategoria na giełdzie. W przypadku Roche, Swatch itp. z więcej niż jedną notowaną kategorią, dla każdej kategorii musi zostać wykonane osobne obliczenie, ponieważ kursy mogą być różne. Oczywiście chodzi o prawa, dotyczy to także innych aspektów oprócz niewypłaconego zysku.

Ten dochodowy szwajcarski walor poboczny niestety umknął mi w całości, mimo że miałem go na liście obserwowanych, wydawał mi się jednak nieco mniej atrakcyjny ze względu na wysokie koszty energii. Dzisiaj, z nieznanych powodów, cena wzrosła z poziomu około 1400 w rzadkim handlu do 1600 za kilka sztuk. Może on jednak ponownie przynieść znaczne zyski i zablokować kapitał, podobnie jak inne perełki na rynku szwajcarskich walorów pobocznych.

Poziom wzrósł, czyli płacić cenę czy nie? Dzisiaj postanowiłem wreszcie zdywersyfikować portfel poprzez zakupienie niewielkiej ilości akcji na poziomie 1815. F&W wycenia PE na 14.5. Wiele innych akcji związanych z CH jest wycenianych na ponad 20. W cienkim handlu mamy 18 sprzedających i 31 kupujących.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata