Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jaki fundusz VL oraz jaki dostawca?

Napisany przez Nora10
Kochane Forum! Jestem tutaj nowy i zakładam ten temat, ponieważ nie znalazłem odpowiedniej informacji za pomocą funkcji wyszukiwania. Ja także chciałbym, po rozpoczęciu mojego szkolenia, zainwestować swoje VL w fundusz; w tym celu miałem spotkanie w Sparkasse i pani zaproponowała mi dwa fundusze (Dekafonds): -DekaStruktur 5 ChancePlus (fundusz dachowy) WKN DK 1CJQ ISIN DE000DK1CJQ3 z warunkami: Prowizja przy wykupie: 2% Wynagrodzenie za zarządzanie: 1,2% r. Opłata depozytowa: 0,1% r. TER (R. 2009/10) 1,360% oraz -DekaFond CF WKN 847450 ISIN DE0008474503 Warunki: Pobór: 5,26% Wynagrodzenie za zarządzanie: 1,25% r. Opłata stała r. : 0,18% r. Wprowadzenie opłaty zależnej od sukcesu: 01.05.2008 r. Wynagrodzenie oparte na sukcesie ex post (R. 2009) 1,64% TER (R. 2009) 1,32% Nie znam się na funduszach i całej tej tematyce, chciałem jednak spróbować, ponieważ budowa oszczędności mnie nie przekonuje. Oczywiście nie chcę również podejmować zbyt dużego ryzyka z takim funduszem, chociaż wiem, że może iść w dół... ale to nie jest pieniądz, którego pilnie potrzebuję, ma być ulokowany na długi okres, dlatego w przypadku złych czasów mogę go zostawić... ale chcę na końcu trochę więcej niż w przypadku umowy oszczędnościowej... 1. Co myślicie o tych funduszach? Mam wrażenie, że niemiecki fundusz ma dość wysokie koszty roczne i wysoką prowizję przy wykupie... bardziej skłaniałbym się ku funduszowi dachowemu, również dlatego, że straty w jednej dziedzinie mogą być lepiej zrekompensowane niż gdybym miał tylko niemiecki rynek, prawda? 2. Nadal walczę z pytaniem, czy w ogóle wybrać któryś z funduszy Deka... zamiast tego być może działać poprzez pośrednika funduszy w internecie, ale jako że, jak już wspomniałem, kompletnie nie mam pojęcia o tej tematyce, ryzyko popełnienia błędu wydaje mi się duże... i być może poczułbym się pewniej z takim doradztwem, ale warunki też mi się nie podobają, przynajmniej w przypadku niemieckiego. Co myślicie? Będę bardzo wdzięczny za Wasze myśli i wskazówki!

Re: Jaki fundusz VL oraz jaki dostawca?

Napisany przez 2Bolitho
Najpierw już wiesz sporo, to widać po Twoim poście. Zauważyłeś, że oferowane fundusze są drogie. Gratulacje. Masz tym samym dużo przewagi nad większością innych. 1) Tak, uważam, że fundusz jest też drogi. 2) Poczytaj trochę na ten temat. Spróbuj sobie wyrobić sobie dobrą opinię na temat przyszłości. Gdzie będzie grała muzyka? W Europie? Azji? BRIC (Brazylia, Rosja, Indie, Chiny) czy w surowcach? W takim razie będziesz musiał/a znaleźć odpowiednie fundusze i ulokować pieniądze odpowiednio. W przypadku funduszy systematycznego oszczędzania, jeśli nie planujesz zainwestować więcej pieniędzy, zwróć uwagę na maksymalną dywersyfikację. Oznacza to, że pieniądze powinny być ulokowane globalnie i w różnych branżach. Jako początkujący powinieneś porozmawiać ze swoim niezależnym doradcą finansowym. On również może pomóc Ci w wyborze odpowiedniego produktu. Sergio lub Irmscher Finanz z tego forum na przykład robią na mnie dobre wrażenie. Ważne jest, aby korzystać z jego ekspertyzy, ale jednocześnie zaufać własnym pomysłom. Ponieważ za Twoje pieniądze odpowiadasz tylko Ty. Podpisuj tylko, jeśli zrozumiesz wszystko.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata