Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Dufry

Napisany przez Dany1
Od stycznia Durfy znajduje się na liście W. Cena akcji w tym roku wynosiła między 76 a 96 franków. Zamierzam jutro kupić niewielką ilość. Detaliczny sprzedawca Dufry generuje 3/4 przychodów na lotniskach. Ponieważ aktywność podróżnicza znowu rośnie, drzemie w tym dużo potencjału. (porównaj również wyniki lotnisk, linii lotniczych itp.) Sprzedawane są marki luksusowe takie jak Bulgari, Mont Blanc, Chanel - wszystko, czego serce bogatych klientów zapragnie. Zajrzyjcie na ich stronę internetową: www.dufry.com @beta...alternatywa dla TUI?

Napisany przez beta
Aabig (Och...1:0 dla D....Klose trafił) DUFN nie znam. Jeszcze nigdy o tym nie słyszałem ops: Tylko to szybko znalazłem.....: https://www.baz.ch/news/index.cfm?ObjectID=173C8695-1422-0CEF-70179FD799F8B542 Podwyżka kapitału? https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/dufry.asp Muszę to sprawdzić, dodam to do listy obserwowanych. Czy to raczej alternatywa dla Douglasa...? Pozdrowienia

Napisany przez Dany1
beta pisze: Aabig (Oh...1:0 dla D....Klose trafił) ...i już świętują się jako mistrzowie świata... DUFN nie znam. Nigdy o nich nie słyszałem ops: Tylko to szybko znalazłem.....: nic nie szkodzi, zawsze są nowe firmy do odkrycia. Kiedyś przeczytałem coś o tym w F&W, ale tak bardziej pobocznie. Później byłem na ich stronie i bardzo mi się podobało. Jeszcze nie czytałem nic o Crash.... to też prawie powód do zakupu. https://www.baz.ch/news/index.cfm?ObjectID=173C8695-1422-0CEF-70179FD799F8B542 Zwiększenie kapitału? https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/dufry.asp Muszę to sprawdzić, dodam je do listy życzeń. Byłoby raczej alternatywą dla Douglasa...? Można chyba porównać... po prostu chciałem tytuł, który jest szerszym wsparciem niż touroperator bez linii lotniczej. Dziś kupiłem, zobaczymy jak to się potoczy. Po prostu zobacz otoczenie. Luksusowe produkty kwitną, ludzie podróżują, a ludzie mają więcej pieniędzy na starość dzięki 3. filarowi, dobrym pensjom itp. (może też przez giełdę...) Pozdrowienia

Napisany przez 2cybercrash
Po wejściu na giełdę w 2005 roku Dufry, działający w handlu wolnocłowym, po raz pierwszy podał nowe wyniki roczne za 2005 rok. Obliczenia: zysk netto wyniósł 52 mln CHF, były 14 mln akcji, co daje 3,7 CHF na akcję przy kursie 100, co oznacza PE 100:3,7=27. W przewodniku po akcjach podano wskaźnik PE na poziomie 24. Prognozy mówią o zysku w wysokości 57 mln CHF w 2006 roku. Dlatego moim zdaniem kurs i wskaźnik PE są już na granicy. Głównym punktem mojego zainteresowania będzie dodanie tej pozycji do listy obserwowanych. Interesująca uwaga, dzięki Dany. Obecnie dla mnie to nie jest czas na zakup, nawet jeśli 100+ akcji zostałoby szybko zakupionych.

Napisany przez beta
... miałeś jednak nosa. Niestety, zgubiły się one na mojej liście życzeń. Muszę w końcu posprzątać ops: ----------------------- (z 3.5.06 : Der Bund) Dufry chce dalej rosnąć DETALHANDEL Bazylejski operator sklepów wolnocłowych Dufry wyznaczył sobie za cel dalszy wzrost i stanie się najbardziej rentownym sprzedawcą detalicznym w branży podróżniczej. Integracja przejęcia Brasif ma być zakończona w ciągu 15 miesięcy. Dufry zwiększył zyski w ubiegłym roku o 70 procent, osiągając poziom 52,7 mln franków. Obroty wzrosły do 949,8 mln franków. (sda)

Napisany przez Dany1
Dufry ma naprawdę dobry koncept i odnosi sukcesy biznesowe na lotniskach. A tak w ogóle... w tym roku podróżuje się znowu częściej... tyle samo, co przed 11 września 2001 roku. Tendencja: rosnąca. Duże firmy mają się świetnie, produkcje są przenoszone itd., więc menedżerowie znowu muszą częściej podróżować po globie czy do Chin. Przynajmniej Dufry powinien na tym skorzystać.

Okazuje się, że handel bezcłowy na lotniskach obciążony jest znacznymi ryzykami. Ze względu na nowe przepisy bezpieczeństwa w Londynie, Dufry mocno ucierpiało. Kurs spadł z ponad 100 do 91. Nie wprowadziłem jeszcze tej wartości, ale jest na mojej liście obserwowanych. Pozostaje na liście nadal. Wrzesień jest znowu krytyczny ze względu na terroryzm, a także zawieszenie broni w Libanie ma wpływ na sytuację bezpieczeństwa.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Okazuje się, że biznes wolnocłowy na lotniskach obarczony jest znacznymi ryzykami. Ze względu na nowe przepisy bezpieczeństwa w Londynie, Dufry jest mocno dotknięte. Kurs spadł z ponad 100 do 91. Nie wpisałem jeszcze tej wartości, ale ją obserwuję. Pozostaje na liście. Wrzesień jest znowu krytyczny z powodu terroryzmu, a także rozejm w Libanie wpływa na sytuację bezpieczeństwa.
Cześć, nadal jestem zaangażowany w Dufry, po prostu jeszcze za mało drżę i jeszcze nie mam ochoty sprzedać. Właśnie podziwiałem kilka pięknych sklepów Dufry w Nicei... ach tak, Dufry nie prowadzi sklepów w Londynie, ale prawdopodobnie wie o tym tylko niewielu inwestorów :mrgreen:

Wczoraj przedstawiono solidne dane z 8% perspektywą wzrostu. Faza terroru na razie minęła, a handel bezcłowy na lotniskach działa tak dobrze jak zawsze. To potwierdza ocenę Dana. Kurs już wrócił do 95 po spadku do 92!

Napisany przez Dany1
Mimochodem: Dufry jest już znowu w pełni sprawny! Byłoby świetnie, gdyby można było niedługo robić zakupy także na lotnisku docelowym... zresztą planowane jest to w Szwajcarii.

Napisany przez beta
Jestem też z tym, na 95,25.- . Miałem tą wartość na liście życzeń od dawna. Wydawała mi się bardzo solidna :?: . Dzięki za podpowiedź, a jeśli coś pójdzie nie tak, to oczywiście Ty masz winę :mrgreen: Pozdrowienia

Napisany przez Dany1
beta pisze: Jestem również obecny, przy 95,25.- . Ten aktywny był długo na liście życzeń. Wydawał mi się bardzo solidny :?: . Dzięki za wskazówkę, a jeśli pójdzie coś nie tak, to oczywiście Ty jesteś winny :mrgreen: Pozdrowienia
Cześć Beta...żebyś nie stał się niecierpliwy.... :mrgreen: DJ Dufry planuje IPO działalności w Ameryce Południowej 30.10.2006 08:08:00, Bazylea (AWP) - Dufry AG planuje umieszczenie działalności w Ameryce Południowej pod nazwą Dufry South America Ltd (DSA) na giełdzie brazylijskiej i luksemburskiej. Dufry będzie nadal posiadał większość kontrolną wynoszącą co najmniej 51% w spółce zależnej, jak podano w oświadczeniu w poniedziałek. Transakcja ma wzmocnić bazę kapitałową dla dalszego wzrostu - organicznego lub poprzez przejęcia. DSA obejmuje oprócz regionów Brazylii i Boliwii także działalność na statkach wycieczkowych na amerykańskich wodach. IPO będzie składało się z oferty akcji na rynku luksemburskim i emisji papierów wartościowych podobnych do akcji na giełdzie brazylijskiej. W celu dalszego zwiększenia płynności papierów Dufry, szwajcarski koncern detaliczny planuje również zwołanie nadzwyczajnego walnego zgromadzenia, na którym będzie głosowana m.in. zmiana statutów. Nadzwyczajne walne zgromadzenie odbędzie się 23 listopada 2006 roku. tz/ra/jb (END) Dow Jones Newswires October 30, 2006 02:08 ET (07:08 GMT) Prawa autorskie (c) 2006 AG für Wirtschafts-Publikationen (AWP)

Napisany przez beta
Cześć Dany Nie martw się, są tytuły, które mogę trochę dłużej trzymać w szufladzie. Dufry wydaje się być takim przypadkiem. Stoi na poziomie 100 CHF, prawie się nie rusza, ale z zieloną strzałką przed nim :-) Myślę, że jeszcze przed ogłoszeniem wyników za III kwartał 1.12 mogą przekroczyć 100. Powiedziałbym: obowiązkowa stajnia :-) Pozdrowienia

Napisany przez richard100
Kurs akcji nie robi skoków radości.. :cry: https://www.tagesanzeiger.ch/dyn/news/schweiz/682931.html Pozdrawiam Rich

Napisany przez Dany1
richard100 pisze: W związku z tym kurs akcji nie radośnieje.. :cry: https://www.tagesanzeiger.ch/dyn/news/schweiz/682931.html Pozdrowienia Rich
Tagesanzeiger jest nazwany Tagesanzeiger, ale nigdy nie wiadomo, który to właściwie dzień... Ten komunikat został opublikowany na tym forum miesiąc temu i jest (niestety) już uwzględniony w kursie. ;-( ale one już nadchodzą...

Napisany przez richard100
Hallo DAny Nie jestem przyjacielem Tagi, ale muszę go jednak bronić. Dufry był dzisiaj również tematem w Tagesschau o godzinie 1300. Wyrażnie Dufry był dzisiaj na liście do omówienia przez Bundesrat. Minister wyraził zgodę na propozycję SVP i przekazał sprawę do dalszych dyskusji w Radzie Narodowej. Tak to zrozumiałem. Pozdrowienia Rich https://tagesschau.sf.tv/nachrichten/archiv/2006/11/01/schweiz/59394

Dufte DUFN jest dziś handlowany na poziomie 92, zdecydowałem się zdywersyfikować i kupić pół pakietu. Nie trzeba od razu panikować, gdy widzimy 100 w lusterku, prawda? Już dostępny do handlu 20 listopada 95.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Dufte DUFN jest dzisiaj handlowalny na poziomie 92, zdecydowałem się na zróżnicowanie portfela i zakupiłem pół pakietu. Nie trzeba od razu pędzić, gdy w lusterku widzimy 100? Już dzisiaj, 20 listopada, można z nim handlować po cenie 95.
Beta właśnie nazwała to tabletką nasenną... :mrgreen: jednak coś się dzieje w tym miejscu... sprzątają, tu nie ma miejsca na bałaganiarzy, muszę powiedzieć, że DUFN nadal mi się podoba... dzisiaj był to jedyny tytuł, który zakończył dzień na plusie w walucie Szwajcarii... Dufry zwolniła dwóch członków zarządu 24.11 o 16:46 Dufry odwołuje dwóch członków zarządu Operator sklepów wolnocłowych, Dufry, odwołał dwóch członków swojego zarządu podczas nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia. Gilles Cojan i Alberto Pons nie są już członkami tego organu. Powodem jest ich bliskie związki z firmą konkurencyjną, jak podała Dufry. Rzeczniczka firmy nie podała bliższych szczegółów. Obaj zostali odwołani z Rady Nadzorczej na czwartkowym Walnym Zgromadzeniu z przewagą głosów. Natomiast nowym członkiem organu kontrolnego Dufry został wybrany Jaime Carvajal. Ma on pełnić tę funkcję do kolejnego Walnego Zgromadzenia w 2011 roku. Jednocześnie ustalono, że maksymalna liczba członków Rady Nadzorczej została zmniejszona z 9 do 7. Maksymalny czas sprawowania funkcji w Radzie Nadzorczej został zwiększony z trzech do pięciu lat. Akcjonariusze Dufry zgodzili się również na zwiększenie kapitału akcyjnego z 10 milionów do 21,1 miliona franków Szwajcarskich. Bazylea --sda/scc/kk.--

Z powodu komentarzy amerykańskich bankierów kursy są dzisiaj dostępne poniżej 90 CHF. Znowu zakupiono pół porcji, czy to jako transakcja czy w stronę 2007 roku? Analiza techniczna wskazuje na zakup. Kiedyś mówiono, że nowe przepisy dotyczące przewożenia przedmiotów na pokładzie samolotu zaszkodziły biznesowi, co niedługo potem zostało zdementowane. Zobaczymy.

Napisany przez ADMCI4
Uważam, że sklepy wolnocłowe odczuwają zaostrzone przepisy bezpieczeństwa na lotniskach. Oznacza to, że można spodziewać się spadku obrotów. Wymiana VR tutaj nie pomoże. Pauke

Napisany przez beta
Muszę chyba jeszcze trochę dołożyć :? https://www.newratings.com/analyst_news/article_1430386.html https://www.newratings.com/analyst_news/article_1430367.html Pozdrowienia

Właśnie zauważyłem, że Dufry przedstawi wyniki za Q3 w piątek. Ciekawe, co pokażą? Dzisiaj pojawiła się również informacja, że Dufry otworzy nowy punkt sprzedaży na lotnisku Moskwa.

Dostępne są już rano wskaźniki sprzedaży Q3 lub 9 miesięcy w wysokości ponad 1 miliarda. Oczekiwania zdają się zostać w miarę spełnione, wskaźniki wzrostu są obecnie nadal do przyjęcia. Czy powinno to raczej pomóc kursowi niż zaszkodzić? Komunikat z portalu Crach skopiowany: Zurych (AWP) - Dufry AG osiągnęła w pierwszych dziewięciu miesiącach 2006 roku sprzedaż w wysokości 1022,9 (686,2) mln CHF. Oznacza to wzrost o 49% w porównaniu z rokiem poprzednim. EBITDA wzrosło o 57% do 110,1 (69,7) mln CHF, jak informuje firma w komunikacie z piątku. Marża brutto w pierwszych dziewięciu miesiącach osiągnęła 51,7 (49,8)%. Dzięki temu Dufry mieściło się w przybliżeniu w oczekiwaniach analityków pod względem sprzedaży. Analitycy oczekiwali sprzedaży w pierwszych dziewięciu miesiącach na poziomie 1022 mln CHF (konsensus AWP). Organiczny wzrost Dufry w pierwszych dziewięciu miesiącach wyniósł 8%, nowe koncesje przyczyniły się do wzrostu o 12%, a działalność w Ameryce Południowej o 29%. Według informacji, wszystkie regiony odnotowały dwucyfrowe wzrosty. Jeśli chodzi o IPO Dufry South America, jego kapitalizacja rynkowa wyniesie od 680 do 810 mln USD. Zakres cen został ustalony na poziomie od 10,50 do 12,50 USD za akcję. Okres oferty przewidywany jest od 5 do 18 grudnia 2006 roku. Pierwszy dzień obrotu planowany jest na 18 grudnia. Po moim zauważeniu kilka dni temu dzisiejsze kursy są handlowalne z dobrymi 2% marżą netto. Wyraźnie nikt nie posiada już akcji po negatywnych komentarzach, są tylko zlecenia kupna! Dokładnie tak pracują bankowcy i analitycy!

Napisany przez beta
Nadal jestem w to zaangażowany. Nie działaj według opinii analityków, ale śledź je mimo wszystko. Raczej ufam Danyemu od czasu do czasu...... https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/dufry.asp Pozdrowienia

Napisany przez Dany1
beta pisze: Jestem ciągle zaangażowany. Nie działaj według opinii analityków, ale śledź je mimo to. Raczej ufam przede wszystkim Danyemu od czasu do czasu...... https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/dufry.asp Pozdrowienia
Nie ufaj nikomu powyżej 30 roku życia.... Dufry podoba mi się z kilku powodów. - trzeba szukać informacji - nie każdy inwestuje - można obserwować inne tytuły i przewidzieć kierunek kursu Dufry. Na przykład: Znowu jest więcej lotów, nawet więcej niż przed 11 września 01. W wyniku przenoszenia produkcji do Chin itp. powstała ogromna branża turystyczna. Zobaczcie sobie akcje lotnisk...Czy to Zurich, czy Wiedeń czy gdziekolwiek indziej, częstotliwość lotów stale rośnie. Jako przykład podaję akcję lotniska w Zurychu. Dopóki to się utrzymuje, widzę dobrą sytuację również dla Dufry. Jeśli jednak pojawią się problemy z terroryzmem itp., lepiej wyjdź. Bojący się inwestorzy powinni chyba lepiej sprzedać jeszcze przed Bożym Narodzeniem...W tym okresie roku jest najwięcej dziwaków

Napisany przez beta
Po tym, jak nasi przyjaciele analitycy wytrzeźwili się, Dufry ponownie osiągnęło wartość 97 franków Szwajcarskich. Żadne nowości. Po prostu liczba 2 na plecach analityków... tssss. Są teraz na giełdzie od dość długiego czasu. Czy istnieje jakieś terminy blokady, o których należy pamiętać? W sumie to nieistotne, wydaje się naprawdę solidne. Pozdrowienia @Dany: Dzięki, ale na Tamiflu nie musiałem polegać. Płukanie gardła (bo przecież tego nie wypijesz) Johnnie Walker Red Label. W Dennerze jest najtańszy lek! (ale zakup w Duty-free ma sens przy Glenfiddichu)

Nowa emisja na rynku południowoamerykańskim przynosi również kurs w CHF na dzisiaj 102 CHF, pomimo wszystkich negatywnych komentarzy dotyczących przepisów dotyczących bagażu na trasach lotniczych. Kurs z poniżej 90 CHF szybko wzrósł ponad najniższy poziom! Transakcja została już pomyślnie zakończona, pozostaje na liście kontrolnej ze względu na bardzo interesujące wyniki kursów.

Napisany przez beta
beta pisze: Jestem również w to zaangażowany, za 95,25 .- .................. .............. a jeśli coś pójdzie nie tak, to oczywiście Ty jesteś winny :mrgreen:
Dzięki za wskazówkę. Wyszedłem za 105 .- Teraz Dany może odetchnąć z ulgą :lol: Pozdrowienia

Napisany przez Dany1
beta pisze: Cytat od bety Też biorę udział, na 95,25.- .................. .............. a jeśli coś pójdzie nie tak, to oczywiście Ty będziesz winien :mrgreen: Dzięki za radę. Wyszedłem przy 105.-. Dany może teraz odetchnąć :lol: Pozdrowienia
Fajny typ :mrgreen: Dziś dzień Applea, masz pełno opcji Applea i myślisz o zarabianiu z Dufry! Podwójne gratulacje!! PS: tutaj specjalna propozycja - za 35.- stawki i jeśli masz ochotę zapłacić piwo 8) W Schaffhausen odbędzie się w następną sobotę SUPER koncert! Ten Years After Sob 13. stycznia, otwarcie o godz. 20:15, koncert o godz. 21:00, 35.- https://www.kammgarn.ch/programm.html Widziałem zespół na żywo w 2006 r. 2 razy, było niezapomniane... a ponieważ muszę być w niedzielę w Zurychu, popłynę oczywiście do Schaffhausen w sobotni wieczór. Jeśli ktoś ma ochotę na blues/rock, wystarczy wiadomość prywatna...

Napisany przez Dany1
Dzisiaj sprzedano za 120 francuskich franków. Dobry zwrot z inwestycji wyniósł 33%. W sobotę Finanzblick opublikował artykuł o Dufry, który wyraźnie zadziałał. Pozostaje na liście obserwowanych, być może w przyszłości znów pojawią się okazje do zakupu...

Wielkie komplementy i dzięki za realistyczną ocenę tego inwestycji wartościowej z imponującą wydajnością kursu. Takie posty podnoszą jakość tej platformy.

Napisany przez ADMCI4
Wczoraj w programie 10 vor 10 pojawił się materiał na temat przymusowej konfiskaty płynów niesteurowanych. W przypadku wyrobów tytoniowych również co roku pojawiają się większe zakazy. Jeśli pasażerowie zaczną powoli uświadamiać sobie to w swoich umysłach, otoczenie biznesowe sklepów wolnocłowych może nieco ucierpieć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata