Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak wysokie są składki riesterowskie przy zmieniającym się wynagrodzeniu?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, mam zamiar założyć umowę emerytalną Riester-Rente i trochę się o niej dowiedziałem. Mówi się, że muszę oszczędzać 4% mojej pensji brutto, aby otrzymać pełne państwowe wsparcie. U mnie jednak sytuacja wygląda tak, że mam bardzo zróżnicowaną pensję, w zależności od tego, czy dobrze czy źle sprzedałem. W mojej firmie uczestniczę w przychodach, a moja stała pensja niestety nie jest zbyt wysoka. Po czym jednak będą obliczane te 4%? Od rzeczywistego miesięcznego wynagrodzenia brutto czy od mojej stałej pensji? Jak jest w przypadku innych osób, które nie mają ustalonej miesięcznej pensji brutto? Być może możecie mi o tym opowiedzieć.

Napisany przez Gerd
Cześć Zawsze oblicza się roczne wynagrodzenie brutto. Po prostu weź brutto z zeszłego roku. Dla pewności dodaj trochę więcej. Można także w listopadzie oszacować swoje roczne wynagrodzenie brutto. Jeśli wtedy brakuje wpłaty, można ją dodatkowo dokonać w grudniu jako jednorazową składkę. Roczne wynagrodzenie x 4% minus wsparcie (154€ dla siebie) przez 12 = składka miesięczna.

Napisany przez PI112
Trochę uzupełnienia do wyjaśnień Gerda: Decydujące jest dochód z poprzedniego roku. Innymi słowy, składki na rok 2010 obliczane są na podstawie dochodu z 2009 roku. Gerd już opisał sposób obliczania składek. Jednak pozostaje pytanie, dlaczego nie skontaktowali się Państwo z pośrednikiem, u którego zawarli umowę. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez brenda-2
Jak jest w przypadku gdy miałam tylko jedną miesiąc pracę na pół etatu. Składki emerytalne zostały uzupełnione przeze mnie. Czy mam prawo do Riester-Renty? Pozdrawiam, Brenda

Napisany przez Gerd
Tak. Prawo do dofinansowania Riester zawsze istnieje, gdy dokonano wpłat na rzecz ubezpieczenia emerytalnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata