Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fondsbank przenosi relacje biznesowe / Wstrzymano wykup udziałów.

Napisany przez kaze
Cześć wszystkim, może ktoś z was może mi pomóc: Bank funduszy inwestycyjnych przenosi zarządzanie udziałami w funduszu do innego banku funduszy inwestycyjnych. W związku z tym, zrywam relacje biznesowe. Bank potwierdza mi tę decyzję, ponieważ jest to jasno określone w regulaminie. Jak już wspomniałem, bank funduszy akceptuje wypowiedzenie, ale nie wypłaca mi wpłaconych przeze mnie udziałów w funduszu, ponieważ wycofanie udziałów zostało zawieszone dla ochrony inwestorów. Bank powołuje się na § 81 ustawy o funduszach inwestycyjnych. Jak to możliwe, że po zakończeniu relacji biznesowych bank może odmówić wypłacenia udziałów? Z poważaniem Dawid

Napisany przez EuroPaule
Cześć, jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Prawdopodobnie chodzi o otwarty fundusz nieruchomości? Więcej na ten temat tutaj. Dotknięte fundusze są zablokowane w każdym banku. Musisz otworzyć inne konto i przenieść udziały tam. Lub sprzedać je na giełdzie z dużą stratą. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez kaze
Cześć EuroPaule, masz rację, chodzi o otwarte fundusze nieruchomości. Zająłem się tą kwestią i rozumiem sens blokady wypłat. Dla mnie nadal pozostaje jednak pytanie, na ile ogólnie §81 Ustawy o inwestycjach jest obowiązujący w przypadku rozwiązania umowy handlowej.

Napisany przez EuroPaule
kaze pisze: Dla mnie nadal pozostaje pytanie, w jakim stopniu ogólnie §81 Ustawy o inwestycjach obowiązuje po zerwaniu umowy handlowej.
Cześć, Jak wyżej opisano, są to dwie odrębne sprawy. Ta ustawa dotyczy spółek funduszy inwestycyjnych, jak chciałby nam to wyjaśnić uciążliwy §1: § 1 Zakres zastosowania Ta ustawa znajduje zastosowanie do 1. krajowych funduszy inwestycyjnych, które są tworzone w formie funduszy inwestycyjnych zgodnie z § 2 ust. 1 lub spółek akcyjnych inwestycyjnych zgodnie z § 2 ust. 5, 2. nadzoru nad krajowymi spółkami, które emitują udziały lub akcje poprzez Fundusze inwestycyjne zgodnie z numerem 1, oraz 3. planowanego i rzeczywistego publicznego rozpowszechniania zagranicznych udziałów inwestycyjnych zgodnie z § 2 ust. 9 oraz planowanego i rzeczywistego rozpowszechniania udziałów w zagranicznych funduszach inwestycyjnych, które podlegają wymaganiom dotyczącym polityki inwestycyjnej, porównywalnym do tych zgodnie z § 112 ust. 1. Fundusze inwestycyjne w rozumieniu zdania 1 to aktywa przeznaczone do wspólnej inwestycji, które są ulokowane zgodnie z zasadą dywersyfikacji ryzyka w aktywach w rozumieniu § 2 ust. 4. Jednakże, Ty zakończyłeś umowę handlową ze swoim bankiem (jako podmiotem prowadzącym rachunek). To stosunek prawny jest regulowany przez Regulamin Banku i absolutnie nie ma nic wspólnego z ustawą o inwestycjach. Odmowa wypłaty Twoich pieniędzy lub odkupienia udziałów zdecydowanie nie ma związku z Twoim wypowiedzeniem umowy. Z drugiej strony, wypowiedzenie umowy handlowej z Twoim bankiem nie stanowi również podstawy ani możliwości odstępstwa dla spółki funduszu. Pozdrowienia, EuroPaule

Napisany przez kaze
Dziękuję za Twoją odpowiedź. Teraz dobrze to zrozumiałem. Następnym krokiem będzie dla mnie ważne zrozumienie prawa umów, aby móc zrozumieć sytuację prawna przy zakończeniu relacji biznesowych. Pozdrawiam David

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata