Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Co robi spekulant na giełdzie?

Napisany przez ADMCI4
Wreszcie znalazłem forum, na którym pewnie zostaną udzielone odpowiedzi na niektóre z moich pytań dotyczących finansów. Na przykład, nie miałem jeszcze zbyt wiele doświadczenia z akcjami i transakcjami papierów wartościowych na giełdzie. Dlatego też wiele terminów jest dla mnie tajemnicą. Co tak naprawdę robi spekulant na giełdzie? Czy jest to profesjonalny makler zatrudniony przez bank, czy może raczej prywatny inwestor, który lokuje swoje pieniądze w akcje za pośrednictwem pośrednika? Skąd właściwie pochodzi termin spekulant lub spekulować?

Re: Co robi spekulant na giełdzie?

Napisany przez 2Bolitho
Spekulowanie to powszechnie używane określenie, którego trudno mi dokładnie wyjaśnić. Według Wikipedii, wywodzi się od łacińskiego słowa speculari oznaczającego szpiegować, obserwować; patrzeć w dal z wyższego punktu. To całkiem nieźle oddaje sens. Z wyższego punktu ma lepszy ogląd sytuacji i może wykorzystać przewagę informacyjną nad ludźmi żyjącymi poniżej w dolinie. Spekulant na giełdzie stara się uzyskać przewagę informacyjną poprzez dokładne analizy danych (pomijając informacje poufne). Kupuje akcje, gdy nikt inny ich nie chce. Później, gdy wszyscy walczą o te akcje, sprzedaje je z zyskiem. I tak gra toczy się dalej. Czy to jest pracownik banku, osoba prywatna czy menedżer funduszu, nie wynika z tego pojęcia. Mam nadzieję, że w miarę pomogłem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata