Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy osoby bezrobotne mogą otrzymać kartę kredytową?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim! Nie jestem tak bardzo zainteresowany posiadaniem karty kredytowej, aby faktycznie móc nią płacić. Przecież posiadając taką kartę nie mam więcej pieniędzy niż bez niej. Ale w międzyczasie karta kredytowa stała się naprawdę symbolem statusu i wiele mówi o zdolności kredytowej osoby. Ponieważ od pewnego czasu jestem bezrobotny, nie mam szans na uzyskanie karty kredytowej w moim banku. Jednak dla mnie ważne byłoby mieć ją, bez względu na to, jakie ma ograniczenie. Przecież nie jest to informacja umieszczona na karcie. Czy istnieje możliwość, żebym mógł wnioskować o kartę mimo mojej bezrobotności? Pozdrowienia

Napisany przez Swoop
Kalif2000 pisze: Ale w międzyczasie karta kredytowa rzeczywiście stała się symbolem statusu i wiele mówi o zdolności kredytowej osoby
A co chcesz z nią zrobić, jeśli nie masz zdolności kredytowej? Tylko jako symbol statusu? To lepiej oszczędzaj na iPhonea, przynajmniej widać, gdy się go trzyma przy uchu. Ale poważnie - po co?

Napisany przez 2Escorpio
Dla bezrobotnych nie przewidziano karty kredytowej, ponieważ faktycznie po prostu nie są one im potrzebne. Jeśli jest się bezrobotnym i posiada się majątek, sytuacja wygląda inaczej, i bank również wyda kartę kredytową. Zatem Nie, dla bezrobotnych dostępne są tylko karty kredytowe typu prepaid, ale nie są one wytłaczane, co z pewnością nie wpisuje się w twoje intencje. esco

Napisany przez Ralph_Meiers
Za co potrzebuję tego wytłaczania? Te machające się machiny (Kevin sam w Nowym Jorku) nie istnieją już dzisiaj, więc wytłaczanie jest potrzebne tylko dla ludzi, którzy nie mają żadnych problemów ;-) Załatwiłem sobie kartę prepaid Mastercard z www.yunacard.com - polecam i możesz ją bez problemu otrzymać nawet bez regularnego dochodu itp... Pozdrowienia Ralph

Napisany przez 2Escorpio
Ralph_Meiers pisze: Do czego potrzebuję tego reliefu? Te maszyny Ritsch-Ratsch (Kevin sam w Nowym Jorku) już dzisiaj nie są dostępne nigdzie, więc relief jest potrzebny tylko dla osób, które nie mają innych problemów ;-) Zamówiłem kartę prepaid Mastercard od www.yunacard.com - mogę tylko polecić, dostajesz ją łatwo nawet bez regularnych dochodów itd... Pozdrawiam Ralph
O tak, na świecie jest nadal wiele Ritsch-Ratsch... mniej w Niemczech, oprócz bardzo niewielu sklepów lub taksówek (Kolonia ma prawie same Ritsch-Ratsch), ale w wielu innych krajach, jak np. Egipt, części USA na wsi itp., Ritsch-Ratsch nie jest rzadkością. Karty prepaid mają kod zapisany na pasku magnetycznym, który uniemożliwia płacenie w terminalach bez połączenia internetowego, np. zakup biletów w pociągu DeutscheBahn w pociągu. Niektórzy sprzedawcy (często wypożyczalnie samochodów i hotele) nie akceptują kart prepaid, chociaż technicznie jest to dla nich możliwe. Ale jako osoba bezrobotna, można powiedzieć że jest to mniej... dlatego nie jest to konieczne.

Również w Egipcie (w Hurghadzie) nie miałem żadnych problemów - ale oczywiście mogę mówić tylko na podstawie moich doświadczeń: Wypożyczalnia samochodów Avis: Jeśli na karcie jest wystarczająca ilość środków na rezerwację, nie ma problemu. Wypożyczalnia samochodów Europcar: To samo tutaj. Hotel: również tutaj: Jeśli na karcie jest wystarczająca ilość środków na rezerwację (ustaloną przez hotel), nie ma problemu (testowane w Brukseli) To z połączeniem online jest oczywiście prawdziwe. Na przykład w parkach samochodowych nie mogę zapłacić, nie jestem pewien co do DB, ponieważ nie korzystam tego aż tak często... O ile naładowało się wystarczającą ilość środków, akceptacja jest w zasadzie udzielana. Szczególnie w przestrzeni europejskiej, gdzie płatności Chip + PIN (w porównaniu z podpisem + paskiem magnetycznym) mają być według mojego banku obowiązkowe od przyszłego roku... Tak więc maszyny RitschRatsch wkrótce odejdą w zapomnienie. Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
W Hurghadzie z pewnością zarezerwowałeś wycieczkę z pakietem wliczonym... więc hotel na miejscu nie blokuje już żadnej kwoty na twojej karcie, ponieważ wszystko jest już opłacone. Możesz zapłacić tą wycieczkę z pakietem. Więc, co do Europcar, wiem, że akceptują tylko karty prepaid do wynajmu samochodów z klasy B lub C. Tak, rok przyszły wszystko ma zostać przestawione na płatności przy użyciu PINu ALE nadal będziemy musieli podpisać paragon... banki wtedy po prostu nie będą ponosić odpowiedzialności, jeśli karta zostanie skradziona. Co do faktycznego wdrożenia tego na całym świecie w przyszłym roku... mam wątpliwości. esco Ps.: Wydaje mi się, że autor pytania nie chodzi tylko o to, gdzie można tym płacić, ale bardziej o to, że jest to prawdziwa karta kredytowa z wypukłym numerem.

Hotel nie stanowi problemu, o ile na karcie jest wystarczająca ilość środków na zabezpieczenie rezerwacji przez hotel. Hotele dokonują rezerwacji odpowiedniej kwoty pieniędzy, w zależności od kategorii pokoju. Gdy zapłacisz za pokój (czy to kartą kredytową, czy gotówką/kartą debetową), zarezerwowana kwota zostanie odblokowana i opłacona zostanie za to pokój hotelowy. Jeśli zatem zarezerwujesz noc za 180,--EUR, a na karcie masz 3000,--EUR, rezerwacja kwoty nie będzie stanowiła żadnego problemu. Co do Hurghady, chodziło mi o zakupy, a nie o hotel. W hotelu jednak kiedyś rezerwowałem w Brukseli. Aha, warto dodać: nawet tam można korzystać z taksówek bez posiadania kart z wysokim reliefem ;-) Jeśli chodzi o chip+pin: jest to obowiązkowe dla wszystkich nowo wydanych kart kredytowych od stycznia 2011 roku w Europie, niektórych krajach azjatyckich i południowoamerykańskich. Wszystkie dotychczasowe urządzenia umożliwiające transakcje offline będą musiały zostać wymienione. Osoby posiadające karty kredytowe bez chipa mogą nadal płacić za pomocą paska magnetycznego i podpisu w tych krajach. Aha, zdarzenie humorystyczne związane z tym: we Francji płatności chip+pin są tak powszechne, że sprzedawcy nawet nie są już przyzwyczajeni do prośby o podpis. W zeszłym tygodniu w Paryżu użyłem mojej karty z podpisem u nieuwagi sprzedawcy. Nie zauważył, że nie wpisałem pinu i po prostu dał mi paragon - nie pytając o podpis, co spowodowało, że wyszedłem ze sklepu bez odpowiedniej identyfikacji ;-) Tak swoją drogą: nie potrzebuję podnosić swojej samooceny poprzez posiadanie reliefu na karcie A wracając do tematu: jako osoba bezrobotna i tak nie otrzymasz normalnej karty z wysokim reliefem...

Napisany przez 2Escorpio
Cześć Ralph, nie mówiłem, że potrzebujesz wytłoczenia na swoich kartach... jedynie zauważyłem, że wydaje się, że autor wątku chciałby to mieć. Oczywiście rozumiem sens tego... załóżmy, że idziesz do hotelu, gdzie noc kosztuje 120 euro... zazwyczaj blokowanych jest dodatkowo 50 euro (czyli 170 euro)... więc jeśli na karcie masz 200 euro... wtedy zazwyczaj przejdzie i zostanie zatwierdzone. Jednak są hotele, które mogłyby to zrobić, ale nie chcą akceptować takich kart. To samo dotyczy firm wypożyczających samochody, np. Sixt. W niektórych krajach w Europie tylko z pinem dokonuje się transakcji, np. we Francji (jak już wspomniałeś), Czechach, Anglii itp. Jednak rynek kart w tych krajach jest zupełnie inny niż u nas w DE. Nie mają np. karty EC, tylko używają Visa / Mastercard do płatności w formie kredytowej, debetowej (z wytłoczką i bez wytłoczki), Electron itp. We Francji na przykład jest dodatkowy element Card Blu lub podobny... gdzie ich karta EC jest wmontowana w kartę Visa / Mastercard. W Niemczech, Austrii i innych krajach wszystko jest oczywiście osobno... co jest również powodem, dla którego akceptacja kart kredytowych w Niemczech w porównaniu z innymi krajami nadal jest dość niska. Tak, od 2011 roku banki muszą wydawać karty z chipem i pinem... ALE pasek magnetyczny pozostaje również (jak już wspomniałeś, w krajach, gdzie nie wymaga się pinu)... więc w niektórych krajach pozostaje także opcja "ritsch ratsch". W niektórych miastach można płacić taksówką kartą kredytową z terminalem... moim przykładem jest np. Kolonia... tam nadal dużo się "ritsch ratscht". I tak... jako osoba bezrobotna (chyba że posiadałaś kartę w czasie pracy), zazwyczaj nie otrzyma się prawdziwej karty kredytowej... moim zdaniem wcale nie jest to konieczne, ponieważ większość rzeczy, takich jak bilety kolejowe, lotnicze, itp., można płacić również kartą EC lub gotówką. esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata