- śr lis 24, 2010 1:05 pm
Witajcie drodzy forumowicze,
obecnie zastanawiam się nad zmianą na prywatne ubezpieczenie zdrowotne (Rössler to zepsuł...).
Samochodowo się o tym już wyczerpująco poinformowałem, więc zalety i wady są mi dobrze znane.
Nie potrzebuję koniecznie 1 łóżka, chciałbym jak największą stabilność składek, polisy które są na rynku od jakiegoś czasu. Mam 25 lat i poza zapaleniem powięzi mięśniowej, które jest jednak wyleczone, ale znajduje się w mojej historii choroby, oraz stopą koślawo-spreżystą nie mam innych fizycznych uszkodzeń ..
Teraz skonsultowałem się dodatkowo z doradcą MLP, który polecił mi następujące dwa plany ubezpieczeń.
DKV VollMedM4-BR4, ARE, PVN, TC43
Dt. Ring Esprit, PIT, PVN, pro043v
doradca MLP poleca pierwszy plan w 5-gwiazdkowej klasie, a drugi w 4-gwiazdkowej.
Krótkie punkty:
DKV:
-Brak udziału własnego (ma sens, ponieważ połowę kwoty pokrywa pracodawca, co nie miałoby miejsca w przypadku udziału własnego)
-GOÄ/GÖZ również na podstawie honorariatu
-Zwrot składki w wysokości 1320 euro/rok
-Pomoce wzrokowe 310 euro, ponowne uzyskanie prawa po 24 miesiącach + 105 euro na naprawę co 24 min
-Zamknięty katalog środków pomocy
-Środki lecznicze: masaże, logopedia, kąpiele itd.
-Badania profilaktyczne (nie wpływają na zwrot składki)
-Szczepienia ochronne
-Transport/Ambulatoryjne operacje
-1/2 łóżka, prywatny lekarz
-Rooming in dla osób towarzyszących
-100% leczenie stomatologiczne, 80% protezy
-80% ortodoncja, ale tylko do 18 roku życia
-Ograniczenie sumy dla zębów (1000 euro w 1. roku, 2000 euro w 1.-2. roku,....)
Dt. Ring ma następujące różnice, ale podobne w pozostałych aspektach:
-80% ortodoncja również powyżej 18 roku życia
-brak gwarantowanego zwrotu składek, tylko jeśli ubezpieczyciel osiągnie zysk (
1. rok 75% z 3 miesięcznych składek, 2 .rok 75% z 4 składek miesięcznych, 3. rok 75% z 5 miesięcznych składek
-2 łóżka
-Środki lecznicze: W odpowiednich stawkach: masaże, logopedia....
-Pomoce wzrokowe: 225 euro, ponowne uzyskanie po 2 latach lub przy zmianie 0,5 dioptii
Więc oba plany ubezpieczeniowe są całkiem dobre pod względem świadczeń:
Przejdźmy teraz do kosztów
DKV 471,72 euro (bez udziału własnego)
Dt. Ring 326,95 euro (z udziałem własnym w wysokości 450 euro, dzieci pół na pół)
Dt. Ring 364,45 euro (bez udziału własnego)
Ponadto zalecił mi plan ubezpieczenia na obniżenie składek i ubezpieczenie dodatkowe opieki, które kosztują około 20 euro (połowę pokrywa pracodawca).
Wzrost składki w ciągu 10 lat w DKV wynosi 3,41%, a w Dt. Ring przez 8 lat 4,38%. Uważam to za dość korzystne, biorąc pod uwagę inflację i fakt, że średnio GKV wynosi 4-5%.
Polisy istnieją od:
DKV: co najmniej 10 lat (więcej nie udało mi się znaleźć podczas pierwszego badania)
Dt. Ring: od 2002 roku, czyli od 8 lat
Uzasadnienie wyboru planu, który pokrywa maksymalne stawki GOÄ/GOZ, było następujące:
Mam specjalną chorobę, gdzie jest niewielu specjalistów i mają oni mało czasu. Dlatego mogą oni żądać pięciokrotnie większych stawek. Dodatkowo argumentowano brakiem lekarzy. Co może prowadzić do rozwoju honorariów w tej przyszłości.
Czy uważacie te plany ubezpieczeniowe za zbyt hojne? Tak naprawdę chyba lepiej jest zbyt wysoko wycenić, ponieważ później może być trudno/kosztownie uzyskać lepsze świadczenia. Zawsze można później obniżyć.
Będę wdzięczny za opinię. Dodatkowo skonsultuję się jeszcze z innym źródłem.
Dziękuję i pozdrawiam