Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Data. Pierścień i DKV lub zmiana GKV → PKV.

Napisany przez ADMCI4
Witajcie drodzy forumowicze, obecnie zastanawiam się nad zmianą na prywatne ubezpieczenie zdrowotne (Rössler to zepsuł...). Samochodowo się o tym już wyczerpująco poinformowałem, więc zalety i wady są mi dobrze znane. Nie potrzebuję koniecznie 1 łóżka, chciałbym jak największą stabilność składek, polisy które są na rynku od jakiegoś czasu. Mam 25 lat i poza zapaleniem powięzi mięśniowej, które jest jednak wyleczone, ale znajduje się w mojej historii choroby, oraz stopą koślawo-spreżystą nie mam innych fizycznych uszkodzeń .. Teraz skonsultowałem się dodatkowo z doradcą MLP, który polecił mi następujące dwa plany ubezpieczeń. DKV VollMedM4-BR4, ARE, PVN, TC43 Dt. Ring Esprit, PIT, PVN, pro043v doradca MLP poleca pierwszy plan w 5-gwiazdkowej klasie, a drugi w 4-gwiazdkowej. Krótkie punkty: DKV: -Brak udziału własnego (ma sens, ponieważ połowę kwoty pokrywa pracodawca, co nie miałoby miejsca w przypadku udziału własnego) -GOÄ/GÖZ również na podstawie honorariatu -Zwrot składki w wysokości 1320 euro/rok -Pomoce wzrokowe 310 euro, ponowne uzyskanie prawa po 24 miesiącach + 105 euro na naprawę co 24 min -Zamknięty katalog środków pomocy -Środki lecznicze: masaże, logopedia, kąpiele itd. -Badania profilaktyczne (nie wpływają na zwrot składki) -Szczepienia ochronne -Transport/Ambulatoryjne operacje -1/2 łóżka, prywatny lekarz -Rooming in dla osób towarzyszących -100% leczenie stomatologiczne, 80% protezy -80% ortodoncja, ale tylko do 18 roku życia -Ograniczenie sumy dla zębów (1000 euro w 1. roku, 2000 euro w 1.-2. roku,....) Dt. Ring ma następujące różnice, ale podobne w pozostałych aspektach: -80% ortodoncja również powyżej 18 roku życia -brak gwarantowanego zwrotu składek, tylko jeśli ubezpieczyciel osiągnie zysk ( 1. rok 75% z 3 miesięcznych składek, 2 .rok 75% z 4 składek miesięcznych, 3. rok 75% z 5 miesięcznych składek -2 łóżka -Środki lecznicze: W odpowiednich stawkach: masaże, logopedia.... -Pomoce wzrokowe: 225 euro, ponowne uzyskanie po 2 latach lub przy zmianie 0,5 dioptii Więc oba plany ubezpieczeniowe są całkiem dobre pod względem świadczeń: Przejdźmy teraz do kosztów DKV 471,72 euro (bez udziału własnego) Dt. Ring 326,95 euro (z udziałem własnym w wysokości 450 euro, dzieci pół na pół) Dt. Ring 364,45 euro (bez udziału własnego) Ponadto zalecił mi plan ubezpieczenia na obniżenie składek i ubezpieczenie dodatkowe opieki, które kosztują około 20 euro (połowę pokrywa pracodawca). Wzrost składki w ciągu 10 lat w DKV wynosi 3,41%, a w Dt. Ring przez 8 lat 4,38%. Uważam to za dość korzystne, biorąc pod uwagę inflację i fakt, że średnio GKV wynosi 4-5%. Polisy istnieją od: DKV: co najmniej 10 lat (więcej nie udało mi się znaleźć podczas pierwszego badania) Dt. Ring: od 2002 roku, czyli od 8 lat Uzasadnienie wyboru planu, który pokrywa maksymalne stawki GOÄ/GOZ, było następujące: Mam specjalną chorobę, gdzie jest niewielu specjalistów i mają oni mało czasu. Dlatego mogą oni żądać pięciokrotnie większych stawek. Dodatkowo argumentowano brakiem lekarzy. Co może prowadzić do rozwoju honorariów w tej przyszłości. Czy uważacie te plany ubezpieczeniowe za zbyt hojne? Tak naprawdę chyba lepiej jest zbyt wysoko wycenić, ponieważ później może być trudno/kosztownie uzyskać lepsze świadczenia. Zawsze można później obniżyć. Będę wdzięczny za opinię. Dodatkowo skonsultuję się jeszcze z innym źródłem. Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez Gerd
Cześć Brzmi nieźle. Mam pytanie odnośnie ceny. Czy jest to tylko opłata za ubezpieczenie, czy już zawiera się w niej 10% obowiązkowego dodatku oraz obowiązkowe ubezpieczenie pielęgnacyjne? ubezpieczenie na wypadek choroby płatne jest dodatkowo. Pracodawca zazwyczaj płaci jedynie przez 6 tygodni. Jeśli dobrze rozumiem, obecnie jesteś ubezpieczony w systemie GKV i chcesz przejść do systemu PKV? Jedna rada. Złóż wniosek o ubezpieczenie w PKV dopiero wtedy, gdy wszystko tam będzie w porządku (pytania dotyczące zdrowia), a następnie zrezygnuj z ubezpieczenia w GKV. Pamiętaj o 3-miesięcznym terminie wypowiedzenia. Jeśli dzieci zostaną objęte ubezpieczeniem, pamiętaj, że pracodawca maksymalnie pokryje 50% twojej składki. Nie pokryje on składek za dzieci. Zwiększenia, takie jak obniżenie składki czy ubezpieczenie na wypadek choroby, również nie są objęte pokryciem.

Napisany przez ADMCI4
Ingeniero pisze: Witajcie drodzy forumowicze, aktualnie zastanawiam się nad zmianą do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (winny jest Rössler...). Już się samodzielnie dokładnie poinformowałem na ten temat, więc zalety i wady są mi dobrze znane. [...] Dzięki i pozdrowienia
Być może Ingeniero powinien jeszcze zastanowić się nad zaletami i wadami firmy MLM w kontekście długotrwałej opieki! Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez ADMCI4
Nie jestem całkowicie głupi... Dodaję jeszcze innego doradcę, nie z MLP. Dzięki Gerd za informacje!

Napisany przez Mike Spezi
Witam Inżynierze, muszę zgodzić się z panem Irmscherem! Panowie z MLP niekoniecznie są podejrzewani o dążenie do dobra klienta oraz posiadanie odpowiedniej wiedzy fachowej. W takim razie lepiej skorzystać z usług niezależnego pośrednika, który posiada szeroki wachlarz produktów. By the way, 8 lub 10 lat trwania dla ubezpieczenia PKV to raczej niewiele niż dużo. Tak naprawdę to nic, co pozwoli na długoterminową stabilizację składek lub gromadzenie rezerw emerytalnych. Otwieranie i zamykanie ubezpieczeń PKV to obecnie popularna gra w którą bawią się niesolidne firmy ubezpieczeniowe. Przyciągają klientów tanimi nowymi ofertami, zamykają stare, co prowadzi do ich starzenia się. Ponieważ nie mogę tego lepiej opisać, zamieszczam interesujący artykuł, który nie służy żadnym celom reklamowym. Polecam zapoznać się z nim dokładnie. Jestem pewien, że pomoże on Państwu w podjęciu decyzji. (szczególnie w kontekście rezerw emerytalnych i stabilności składek) https://de.wikipedia.org/wiki/Private_Krankenversicherung To co pisze Gerd, również nie jest do końca prawdziwe. Jeśli po raz pierwszy przestajesz być ubezpieczony, nie podlegasz 3-miesięcznemu okresowi wypowiedzenia! Fundusz ubezpieczeń społecznych informuje Cię, że zarobiłeś powyżej rocznej granicy wynagrodzenia i nie jesteś już objęty obowiązkowym ubezpieczeniem. Wtedy możesz zrezygnować z ubezpieczenia w ciągu 14 dni wstecz od 01.01. danego roku i przejść do ubezpieczenia PKV. Termin wypowiedzenia z końcem kolejnego miesiąca obowiązuje tylko wtedy, gdy już jestem członkiem dobrowolnym i chcę przejść do PKV. Ponadto obowiązuje gwarancja kontynuacji ubezpieczenia, dzięki czemu nawet jeśli nie zostaniesz przyjęty do PKV z jakiegokolwiek powodu po wcześniejszej rezygnacji z członkostwa w GKV, musisz być przyjęty ponownie. z poważaniem Mike Niedermeyer

Napisany przez ADMCI4
Ingeniero pisze: Nie jestem całkowicie głupi ...
Ja też nie jestem ... Przynajmniej mam ponad 10 lat doświadczenia zawodowego i wykształcenie w dziedzinie Allfinanz, czyli ubezpieczeń i bankowości. Ponadto nie wierzę, że właściwym sposobem jest zabezpieczenie się w prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej, ponieważ ... ... najpierw konsultacja z MLP daje dwa rodzaje ubezpieczeń zdrowotnych do wyboru ... niedługo kolejne konsultacje z XY dadzą dodatkowe rodzaje ubezpieczeń zdrowotnych do wyboru Następnie te ubezpieczenia będą zamieszczone na forum: jedni powiedzą, że super, inni że tak sobie. Za 10 lat Ingeniero pojawi się na forum: Mimo że polisa ubezpieczeniowa zdrowotna była stabilna pod względem składki, nie pokrywa kosztów przebywania w zakładach mieszanych, czy też specjalistów spoza GOÄ itd. Resultat: wysokie koszty własne, ewentualnie długi i frustracja związana ze wszystkimi pośrednikami o różnych barwach. Prawdopodobieństwo, że tak się stanie? Bardzo duże, ponieważ na rynku istnieje co najmniej 6000 kombinacji taryfikacyjnych oferowanych przez ponad 45 towarzystw ubezpieczeniowych. Powodzenia w zbieraniu ofert i zamieszczaniu ich tutaj na forum. @ Ingeniero: Nie ma złych ani dobrych polis w prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej. Każdy otrzymuje polisę, którą wybrał. Która akurat pasuje do Ciebie, nie można odpowiedzieć tylko na podstawie kilku informacji o Twoich konkretnych, osobistych preferencjach. Pytania: Co chcesz mieć ubezpieczone? Czego nie? Jakie cechy powinien mieć dla Ciebie ubezpieczyciel? Ile maksymalnie miesięcznie możesz zapłacić za swoją polisę zdrowotną? itd itd itd. Moja rada: Zainwestuj swój cenny czas w znalezienie odpowiedniego doradcy, który będzie Cię kompetentnie doradzał, pośredniczył i osobiście ponosi odpowiedzialność w jak największej liczbie kwestii z zakresu Allfinanz. Wszystko inne to tylko nieprofesjonalne majsterkowanie. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez ADMCI4

Moja wskazówka: Zamiast marnować cenny czas, lepiej poszukaj właściwego doradcy, który będzie kompetentnie doradzał, pośredniczył i osobiście ponosił odpowiedzialność za wszystkie kwestie związane z planowaniem finansów...

Bardzo słuszne i wydaje się, że w końcu mi się to udało! ...

No cóż, wcześniej sądziłem, że [url]doradca[/url] z MLP jest dobry. Jednak po moich badaniach w sieci i różnych porównaniach zdałem sobie sprawę, że doradztwo nie jest wystarczająco dobre, niektóre kwestie nie były dostatecznie omawiane, a rynek nie był uwzględniany w pełni.

Mimo wszystko dzięki za Wasze wpisy!

I rzeczywiście sprawa z różnorodnością taryf jest naprawdę trudna. Dostałem tak miłe zestawienia, ponieważ po prostu kilka taryf mogłoby mi odpowiadać.

Dodatkowo są jeszcze ulgi na składki w wieku 250 [url]euro[/url] + taryfa pielęgnacyjna w wysokości 50 [url]euro[/url]/dzień + taryfa na dni uznaniowe 120 (uwaga, należy ustalić właściwą wartość tutaj!)

Aktualnie mam na oku Alte Oldenburger A oraz R+V AGIL Premium. Alte Oldenburger działa od dawna, ma dobrą stabilność składek, niski maksymalny udział własny (190) i dobre świadczenia.

Jednak myślę, że będę skłaniał się ku R+V. Chociaż działa nieco krócej, oferuje najlepsze świadczenia przy rozsądnej składce na Maksymalny Udzielony Zasiłek (422), dzięki czemu nie należy spodziewać się nagłych wzrostów tej składki (brak gwarantowanego zwrotu składek i udzialu własnego, które powinny zapewnić stabilność). Ponadto przypadkowo przeczytałem, że Focus Money przyznał mu najwyższe oceny wraz z Franke & Bornberg pod względem świadczeń. Mój [url]doradca[/url] również wspomniał o tym podczas doradztwa, mówiąc o otwartym katalogu środków pomocniczych i psychoterapii bez limitów, braku ograniczeń w zakresie leków laboratoryjnych itd. Dodatkowo firma ma bardzo dobrą pozycję rynkową -> Top rating (źródło: Franke & Bonberg).

Moje priorytety to świadczenia oraz stabilność składek, chociaż ta druga niestety jest trudna do oszacowania. Wskazówkami, czy stabilność można zapewnić, są wymienione przeze mnie aspekty (brak gwarantowanego zwrotu składek, udział własny, rozsądny Maksymalny Udzielony Zasiłek) lub można także przyjrzeć się historii danego taryfy, chociaż to także nie gwarantuje stabilności. A składki i tak wszystkie rosną, powinny jednak pozostać w rozsądnym zakresie od 3-8%.

Ponadto: lepiej być dobrze ubezpieczonym niż źle. Kto wie, co w przyszłości chorobowej czeka moje dzieci/żony :P czy mnie. Zawsze można zredukować świadczenia w razie potrzeby, jednak dodawanie świadczeń nie jest tak proste lub staje się drogie.

Być może ten wpis pomoże innym, którzy chcą teraz zmienić [url]ubezpieczenie[/url], poszukują dobrych świadczeń, nadal są doradzani przez MLP i chcą zachować ostrożność. Znajdźcie całkowicie niezależnego doradcę, ponieważ to tam nikt z tyłu nie decyduje, które taryfy są bardziej promowane, a które (jak Alte Oldenburger) trzymane z dala od klienta.

Wyszukiwanie i inwestycja czasu naprawdę się opłacają! Przejście do prywatnej opieki zdrowotnej to decyzja na całe życie, dosłownie!

Napisany przez Gerd
Cześć I jesteśmy już przy porównywaniu. Franke & Bornberg wystawiły nie tylko R+V najlepsze oceny. Przejdź do kolejnego doradcy oferującego inne firmy, a także pokaże Ci najlepsze oceny od Focus Money i Franke & Bornberg. Tutaj pan Irmscher ma rację. Tak nie będą daleko.

Napisany przez ADMCI4
Z uwag na dane dotyczące firmy i historyczne składki, wszystko przemawia za DKV.Spójrz na stopę zwrotu oraz już utworzone rezerwy w firmie, wtedy możesz być pewien, że będziesz dobrze ubezpieczony także w przyszłości.

Napisany przez ADMCI4
Hej ... jak naiwnie traktuje się tu zalecenia dotyczące ubezpieczeń zdrowotnych. chciałbym wymienić negatywne aspekty jednego z wymienionych w tym wątku ubezpieczeń zdrowotnych: DKV - Vollmed: Utrzymanie ochrony ubezpieczeniowej poza Europą - niemożliwe Zwrot kosztów za świadczenia lekarskie w Niemczech (ambulatoryjne, stomatologiczne) - nie za granicą (stacjonarne, ambulatoryjne, stomatologiczne) - nie Obowiązek zgłoszenia pobytu w szpitalu - tak Zmiana na dowolny otwarty taryfikator - nie Brak prawa do wypowiedzenia umowy w przypadku ubezpieczenia kosztów leczenia na wypadek choroby - nie Produkty pomocnicze Urządzenia do sztucznego dokarmiania - nie Urządzenie do dializoterapii - nie Monitor do kontroli oddychania - nie Artykuły do pielęgnacji stomii - nie otwarta klauzula (wszystkie protezy ciała) - nie Protezy piersi - nie Sztuczne oczy - nie otwarta klauzula (wszystkie krzesełka inwalidzkie) - nie otwarta klauzula (wszystkie ortopedyczne środki pomocnicze) - nie Pies przewodnik dla niewidomych - nie Terapia zajęciowa - nieubezpieczona Terapie psychoterapeutyczne (ambulatoryjne, stacjonarne) - nieubezpieczone Koszty transportu w przypadku niemożności chodzenia - nieubezpieczone Ogółem tylko 25 z 73 kryteriów zostało spełnionych. W przypadku taryfy Deutscher Ring Espirit spełniono 39 kryteriów. Istnieje jednak wiele taryfikatorów, które spełniają ponad 60 kryteriów. Źródło - Premium-Circle

Do korespondencji dzisiaj, Świetny post. Wspiera moje twierdzenia dotyczące świata taryf w PKV. Dla nowego ubezpieczonego bardzo trudno jest się połapać. Dotyczy to zarówno parametrów świadczeń, jak i trwałości i stabilności taryf. Pozdrowienia, Mike

Napisany przez Daira
*potrząsa głową* Ludzie, to, co próbowano osiągnąć tutaj, nie jest możliwe. Przyszły (K)lient (U)bezpieczeniowy przychodzi na forum i chce otrzymać poradę. To niemożliwe. Sakra!!!! Żaden z nas nie może zobaczyć, co jest naprawdę ważne dla tej osoby. *potrząsa głową* Pozdrowienia Daira

@ Daira Którzy ludzie według ciebie??? Mnie i Pana Irmschera na pewno nie masz na myśli! Wyraziliśmy się jasno na temat sprawy. Pozdrowienia Mike

Napisany przez Daira
Nie Mike, nie miałem również na myśli ciebie. Pozdrowienia Daira

Napisany przez David Wegner
Właśnie natknąłem się na ten wątek. Chociaż od tamtego czasu minęło już kilka dni, od kiedy tutaj toczyły się gorące dyskusje i filozofowanie. Jeśli uważa się, że zwrot składek i udział własny są istotne dla stabilności składek, to faktycznie nie znaleziono jeszcze właściwego doradcy. Chciałbym również zadać pytanie oryginalnemu autorowi pytania w tym miejscu. Jeśli uważa Pan, że obecnie jest idealnie zabezpieczony (gdzie oferta Agil Premium od RuV jest dobrym wyborem), aby w przyszłości ograniczyć świadczenia, powinien również sprawdzić, jakie oferuje towarzystwo ubezpieczeniowe w przypadku wyboru innych taryf. Zauważy Pan, że istnieją inne taryfy do wyboru, ale nie sądzę, żeby którykolwiek z nich był dla Pana odpowiedni. To zaledwie taka refleksja. Jeśli zaś za 15 lat nie będzie Pan w tak dobrym zdrowiu jak obecnie, to ograniczenie świadczeń w innym towarzystwie ubezpieczeniowym również już nie będzie możliwe. Z poważaniem, David Wegner

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata