Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: DiBa - Warto wiedzieć, doświadczenia itp.

Napisany przez Swoop
Cześć wszystkim, zdecydowałem się w końcu odejść od Kreissparkasse, ponieważ z miesiąca na miesiąc opłaty w wysokości około 8€ (2€ opłata podstawowa - reszta to pozycje) zaczynają mi dokuczać. Poszukałem trochę w internecie i ostatecznie trafiłem na ING DiBa, gdzie chcę otworzyć darmowe konto osobiste. Otrzymuje się tam 75€ jako bonus, darmową kartę debetową i kredytową, bezpłatne wypłaty gotówki z bankomatów oznaczonych logo Visa w całej Europie, brak opłat za prowadzenie konta, itp. To wszystko brzmi dobrze, również zwycięstwa w testach w Stiftung Warentest i magazynie €uro wyglądają dobrze - czy można im wierzyć, czy jest jakiś haczyk, którego przeoczyłem? Pozdrowienia Sebastian

Napisany przez 2Escorpio
To wszystko się zgadza, ale karta Visa to tylko karta debetowa. Rezerwacja zostaje anulowana dzień później i ma limit dzienny w wysokości 500 euro (które są pobierane następnego dnia). Bardzo niepraktyczne przy wypożyczaniu samochodów, gdy hotele blokują zaliczki. esco

Napisany przez Swoop
OK....telefonicznie powiedziano mi, że limit wynosi 2500€...500€ to dość mało.

Napisany przez 2Escorpio
Swoop pisze: OK....na telefonie powiedziano mi, że limit wynosi 2500 €... 500 € to dość mało.
Tak, 2500 euro na pewno mogą być i w ten sposób rozumiem, że chodzi o limit maksymalny... tylko ile to potrwa? *g* Chociaż zawsze pozostaje kwestia, że następnego dnia zostanie obciągnięta opłata *g*. Myślę, że lepiej wypadasz z DKB... początkowo masz tam również limit od 500 do 1000 euro, ale możesz wpłacić środki i obciążenie następuje tylko raz w miesiącu. esco

Napisany przez Swoop
Przejrzałem to, co oznacza: 1,65% r/r Oprocentowanie salda od pierwszego euro na karcie DKB-VISA z codzienną dostępnością, stopa procentowa zmienna? Czy muszę mieć oszczędności na koncie karty kredytowej? Przecież zazwyczaj ma się też konto oszczędnościowe..!?

Napisany przez Doso
Możesz wpłacać pieniądze na konto karty kredytowej, jeśli jesteś na plusie, otrzymujesz na to odsetki. Można to praktycznie traktować jako konto oszczędnościowe. Od kilku lat jestem klientem DiBa i mam z nimi dobre doświadczenia. Obsługa jest po prostu świetna, a to, że Visa to tylko karta debetowa, mnie nie przeszkadza. DKB ma nieco lepsze warunki, ale gorsze usługi bankowości internetowej i brak bankowości telefonicznej. DiBa ma również bardzo proste w użyciu dodatkowe produkty, moim zdaniem. Oba wydają się być całkiem dobre, ostatecznie to twoja decyzja - zdecydowanie lepsze niż Sparkasse w każdym razie

Napisany przez Swoop
Doso pisze: ale nieco gorsza bankowość internetowa
Jak to masz na myśli? Pozdrowienia Seb

Napisany przez ProperSoul
Bez znajomości bankowości internetowej DiBa, powiem coś na temat bankowości internetowej DKB. Na początku jest to trochę nietypowe, ale nie trudne. Chcesz na przykład zlecić przelew, musisz najpierw wybrać, czy pieniądze mają być pobrane z konta oszczędnościowego czy z konta Visa, a następnie podać nazwę, numer BLZ i numer konta. Po kliknięciu Dalej pojawi się właściwy formularz przelewu, w którym należy uzupełnić kwotę itp. Jak wspomniałem, trochę nietypowe, że nie można wprowadzić wszystkiego od razu, ale to nie jest trudne. Może Doso mógłby zrobić zrzut ekranu wnętrza bankowości internetowej DiBa, na przykład jak wygląda formularz przelewu (z zaciemnionymi danymi ze względu na prywatność), jeśli chce, a ja mogę zrobić zrzut ekranu bankowości internetowej DKB... Pozdrowienia

Napisany przez Doso
DiBa: Zrzuty ekranu z bankowości internetowej ING-DiBa AG DKB: Zrzuty ekranu z bankowości internetowej Deutsche Kreditbank AG

Napisany przez Swoop
Wygląda dobrze :-) chyba zdecyduję się na DKB :-)

Napisany przez Sonicx
Jestem również w DBK i jestem bardzo zadowolony. Bankowość internetowa działa dobrze, a dzięki dobrej stopie procentowej mogę dodać jeszcze kilka euro na kartę kredytową.

Napisany przez Swoop
...tylko nie rozumiem, dlaczego na koncie karty kredytowej stosują wysoką stopę procentową, a nie na zwykłym koncie - jaki ma to głęboki sens? Pozdrowienia Seb

Napisany przez Doso
Ponieważ trzeba przenosić pieniądze z konta na konto. Dzieje się tak dlatego, że zawsze pozostaje się z jakąś kwotą na koncie bieżącym, która nie jest wykorzystywana. Dzięki temu bank może sobie pozwolić na ustanowienie wyższej stopy procentowej na innym koncie, aby promować je lepiej.

Napisany przez 2Escorpio
Więc internetowe bankowości mnie teraz nie interesuje... używam jej, ale czy muszę kliknąć dwa razy czy trzy razy, żeby zrobić przelew, to jest mi obojętne. Co bardziej zaniepokoiłoby mnie związanego z kartą debetową, ponieważ mam już dość duże obroty na karcie kredytowej i jest wyraźna różnica, czy zostanie to pobrane 30 listopada czy dopiero 26 grudnia... ponadto mogę tymczasowo przenieść swoje pieniądze na konto oszczędnościowe i zgromadzić odsetki do następnego rozliczenia. Doso: Jak to jest z kartą debetową, gdy jest blokowana? Załóżmy, że idę do Sixt i płacę 135 euro na weekend... zazwyczaj zostanie to obciążone z konta bieżącego w ciągu 48 godzin. Co jednak, jeśli Sixt blokuje zabezpieczenie w wysokości 1000 euro, ponieważ jest to na przykład Klasa E? Czy zostaną one wtedy najpierw pobrane z konta, dopóki nie zostaną ponownie zwrócone, czy jak to działa? esco

Napisany przez Doso
Nie mam pojęcia, nigdy nie korzystałem z tej funkcji.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: Nie mam pojęcia, jeszcze nigdy nie potrzebowałem tej funkcji.
Ok, jeśli kiedyś do tego dojdzie... będę wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami Pozdrowienia, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata