Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sfinansuj kredyt hipoteczny w kwocie 70 000 EUR na 15 lat.

Napisany przez rafi911
Cześć, kolega chciałby sfinansować swoje mieszkanie: To zostało mu zaproponowane przez bank. Czy jest to sensowne z kredytem budowlanym? Dzięki!

Napisany przez ADMCI4
Moja odpowiedź: Nie, bez BSV 1. Jeśli te 180 € natychmiast trafiają na spłatę, spłata jest szybsza, ogólnie ponosi się mniejsze koszty odsetkowe i przy zakończeniu trzeba refinansować mniejszą sumę (wtedy nawet podwójnie i potrójnie wyższe odsetki nie boli tak bardzo.) 2. BSV generuje koszty (zazwyczaj) prowizji (1-2% sumy kredytu hipotecznego, która jest około dwukrotnością faktycznej później wziętej sumy kredytu, reszta to własna oszczędność (zazwyczaj wymagane 40-50%). 3. Oszczędności generują oprocentowanie odsetek, które nie rekompensuje inflacji (0,5 - 1,5%). 4. Opłata w wysokości 1%-2% sumy kredytu hipotecznego za to samo, również nie jest rzadkością. 5. Dość wysokie raty spłat przy bieżącym kredycie hipotecznym! 6. Co zrobić z BSV, jeśli nie jest potrzebne, bo wzrost w międzyczasie nieco nas dosięgnął? Moja rekomendacja: Lepiej załatwić 10 lub 15 kredytów ratalnych (przy takiej stopie procentowej). Zaleta: stała stopa procentowa, jasne warunki, możliwość wypowiedzenia po 10 latach. Ustal przewidywalną spłatę: 2%. Ale: pozostaw opcję dodatkowej spłaty powyżej 5%, ale przynajmniej 5% rocznie! I skorzystaj z niej zawsze, gdy to możliwe, co roku! Resztę budżetu konsekwentnie oszczędzaj/inwestuj/czekaj na wzrost stóp procentowych - tak jak w przypadku Bausparera, a może nawet więcej Przy okazji po zakończeniu umowy zapłać pozostałą kwotę kredytu i po sprawie, albo przynajmniej trzeba będzie refinansować mniejszą kwotę. Cała ta operacja jest nie tylko tańsza, ale ma też tę zaletę, że nawet w gorszych czasach istnieje duża elastyczność, która nie musi być dodatkowo uwzględniana i pozwala na dopasowanie konstrukcji do warunków lub własnych życzeń. Dziedzina jest jednak jeszcze silniejszym warunkiem koniecznym. Proszę, policz to samodzielnie - ja tylko chcę zaoferować jakiś punkt wyjścia!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Rafi911, aby móc udzielić konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie, trzeba znać wartość nieruchomości. Trzeba znać cenę zakupu, ewentualne koszty remontu i modernizacji, aby na podstawie stopnia obciążenia móc określić warunki porównawcze. Na wstępie mogę powiedzieć, że pełny kredyt ratalny na 15 lat z pewnością będzie tańszy.

Napisany przez rafi911
Cześć noelmaxim, Chata jest obecnie warta około 70 000 EUR. Dzięki! Pozdrowienia Rainer

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata