Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Usługi finansowe Tecis

Napisany przez Nachwuchstalent
Cześć drogie forum, ponieważ ciągle szukam dla siebie odpowiedniego systemu zabezpieczenia emerytalnego, zapytałem się znajomego, który pracuje w usługach finansowych Tecis. Opowiedziałem mu o moim spotkaniu w banku, a on powiedział mi, że w ogóle banki nie są w stanie doradzać w kwestiach związanych z zabezpieczeniem emerytalnym, a Tecis jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem, ponieważ mogą wybierać spośród wielu dostawców, a nie jak banki czy różne firmy ubezpieczeniowe, które mają tylko jednego lub dwóch dostawców. Ponadto powiedział mi, że zabezpieczenie emerytalne ma sens tylko za pomocą funduszy inwestycyjnych i że zarządzane przez Tecis fundusze zazwyczaj osiągają średnio od 6 do 8% zysku... poza tym od razu próbował wcisnąć mi ubezpieczenie od niezdolności do pracy z Nürnbergera!! Czy ktoś tutaj ma doświadczenie z Tecis? Przeczytałem w internecie dobre i złe opinie, chociaż te złe wydają się przeważać, czy ktoś z Was ma z nimi doświadczenie? Dzięki z góry i pozdrowienia od młodego!!! :-D

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj chodzi o biznes. Bank lub usługi finansowe pobierają prowizje i inne opłaty. Obydwoje są opłacani zależnie od sukcesu. Szczególnie w przypadku długoterminowych produktów, które być może zawiera się tylko raz lub dwa razy w życiu, nie liczy się długoterminowy związek z klientem, ale pieniądze do zdobycia teraz, zanim zrobi to ktoś inny. Często priorytetem jest zadowolenie klienta. Spełnienie kwoty lub zawarcie transakcji optymalnej pod względem premii po prostu mają znaczenie w danym momencie. Może się zdarzyć, że fundusze Tecis osiągnęły 6-8% zysku. Jednak jest to perspektywa przeszłości i nikt nie będzie promować funduszy, które odnotowały w ostatnich latach stratę 6-8%. Dlatego wszystkie oferowane fundusze mają z góry dobrą wydajność. A jeśli te, które są teraz dobre, jutro przestaną nimi być, po prostu zostaną wykluczone z programu. Ubezpieczenie od niezdolności do pracy również jest korzystne dla własnego konta. Najlepiej skorzystać z obu spotkań. Pozwól sobie na wyjaśnienie wszystkiego, nie podpisuj niczego. Pytaj tak długo, aż wszystko zrozumiesz. Być może warto jeszcze porozmawiać z kimś innym. W tym forum są (wydaje się naprawdę) niezależni doradcy finansowi. Następnie zastanów się, czego potrzebujesz i jak wyobrażasz sobie swoją przyszłość, a następnie wybierz najlepszą ofertę. Starzenie się jest zawsze kwestią wysoce indywidualną. Warto zrobić kilka badań i zainwestować trochę wysiłku intelektualnego. To się opłaca podwójnie i potrójnie.

Napisany przez Gerd
Cześć Na początek Tecis twierdzi to, co wszyscy twierdzą. Pracuje się w interesie klienta. Nadal stosuje się standardowe reklamy, które są ustawowo wymagane. W 2002 roku Tecis został przejęty przez AWD. Ponieważ AWD należy głównie do Swiss Life, koniec z chwaloną niezależnością. Dobre Fundusze inwestycyjne w ciągu ostatnich 10 lat osiągały całkiem zadowalne zwroty w wysokości 10-14% rocznie, ale zawsze jest to perspektywa retrospektywna. Nikt nie wie, jakie zyski przyniosą te fundusze w przyszłości. Posłuchaj wszystkiego i wyrob sobie własne zdanie. W internecie prawie zawsze zgłaszają się tylko zniechęceni klienci. Ten, kto jest zadowolony, nie zgłasza się.

Napisany przez ADMCI4
Cześć przyszłe talencie, mogę tylko opowiedzieć o swoim własnym doświadczeniu i mam nadzieję, że ci pomoże. Znajomy z czasów szkolnych zaczął pracować w Tecisie i zwrócił się do mnie, czy nie chciałbym po prostu skorzystać z niezależnej porady. Powiedział, że znalazł teraz nowy sposób na trochę poprawę swojej kariery zawodowej i chciałby się ze mną spotkać, aby przeprowadzić pierwsze rozmowy. Ponieważ zawsze był dla mnie miły i zawsze go lubiłem, choć nie mieliśmy ze sobą zbyt wiele wspólnego, zaprosiłem go do siebie, bo przecież nie miałem nic do stracenia. Obiecał mi całkowicie niezobowiązującą rozmowę, ale byłem trochę sceptyczny. Nie wobec niego, ale wobec tej marnej firmy Tecis, ponieważ sama zasada nie przypadła mi specjalnie do gustu. Nie chodzi mi o sprzedaż szerokiego zakresu produktów, ale o metodę wpajania młodym ludziom w intensywnych kursach wiedzy finansowej, a następnie puszczenie ich na przyjaciół i znajomych. Szczerze mówiąc, byłem też trochę rozczarowany, że mój znajomy w ogóle potrzebuje czegoś takiego. I to wszystko po ukończeniu szkolenia w banku. A więc ten zwykle zrelaksowany typ nagle wieczorem stanął przede mną, wygładzony i w krawacie. Trochę to zabawne. Przy sobie miał walizkę i próbował podtrzymać rozmowę. Potem zaczął mówić o swoim zamiarze. Wypełniliśmy wspólnie ankietę, w której musiałem podać takie informacje jak: Czy jesteś skłonny do ryzyka, czy wolisz działać ostrożnie? Oceń na skali od 1 do 6. Zadawał mi pewnie 20-30 pytań tego typu, które dla mnie nie miały zbyt wielkiej wartości w kontekście moich koncepcji finansowych. Oczywiście można tu określić tendencję, jednak większość pytań była zupełnie nieistotna. Gdy skończyliśmy tę grę w pytania i odpowiedzi, poprosił mnie o podanie danych osobowych. Kiedy doszło do mojego wynagrodzenia i danych dotyczących pracodawcy, zaczęłam czuć się trochę zaniepokojony i odmówiłam udzielenia tych informacji. Byłem trzykrotnie pytany, czy nie chciałbym podać tych danych, ponieważ rzekomo pomogłyby one w znalezieniu odpowiedniego produktu i bez tych danych naprawdę nie jest łatwo stworzyć spersonalizowany plan finansowy. To już samo w sobie nie świadczy dobrze o jakości usługodawcy, bo od dobrego doradcy oczekuję, że stworzy dla mnie plan nawet bez konieczności podawania dokładnych danych, bo to, że nie zarabiam fortuny, da się raczej określić na podstawie branży i stanowiska, które zajmuję, i te dane miał. Kiedy nie ustąpiłem, kontynuował opisując mi, jak rzeczywiście seria firma, i pokazał mi paletę partnerów biznesowych, aby mnie imponować. Niestety, to mi nie podziałało. Przerwałem mu i zapytałem, czy jest naprawdę pewny swojej decyzji o dołączeniu tam oraz wyraziłem obawy, że może się na tym przejechać. Starał się rzucać asami i zapewnił mnie, że nie powinienem się martwić, bo miała stuprocentowy wskaźnik sukcesu wśród wszystkich dotychczas doradzanych osób. Zaproponował, że mógłby zorganizować drugą rozmowę z jego senior partnerem, czyli swoim szkoleniowcem, i przekazać mi więcej informacji. Wtedy zapytałem go, czy ma własne produkty Tecis, skoro są tak rewelacyjnie dobre. Odpowiedział, że rozwiązał swój program oszczędnościowy i zainwestował pieniądze w fundusz inwestycyjny. Ponadto wspaniała Tecis zaleciła mu zmianę na prywatną ubezpieczenie zdrowotne. Problem polega na tym, że czasem nie jest już tak łatwo wrócić do ubezpieczenia zdrowotnego państwowego, gdyby to było kiedyś konieczne, a prywatne ubezpieczenie zdrowotne na wątpliwe tytuły może z czasem stać się zbyt drogie. To obłędne rozumowanie skłoniło mnie do ostatecznej decyzji. Nie chciałem kolejnej rozmowy, żadnego kontraktu ani dalszych informacji. Złożyłem mu komplement, że jest zrodzonym sprzedawcą, ale zaleciłem mu spróbować szczęścia w innej firmie. To jednak nie był koniec historii. Dostawałem materiały informacyjne z planem finansowym, który niestety, według zapewnień Tecisa, nie mógł być spersonalizowany, ponieważ nie podałem danych dotyczących mojego wynagrodzenia. Dzwoniono do mnie, czy nie chciałbym jednak spotkać się z jego partnerem (ale też nie łasał mi się do stóp!), i w końcu otrzymałem telefon od jego partnera, który z ogromną bezczelnością zapytał, czy mój znajomy coś zrobił źle i czy to jego wina, że nie chciałem drugiej rozmowy. Stanąłem w obronie mojego znajomego, ale skrytykowałem samą firmę, po czym Tecis również przestał wysyłać jakiekolwiek informacje... aż do miesiąca temu, kiedy dostałem e-mail w mojej skrzynce, który jeszcze raz mnie upewnił. Dotyczył on kwestii emerytalnych i zwrócono w nim uwagę, że nagle okazało się, że z nowymi umowami pojawia się ogromna dziura, ponieważ majątek będzie pomiędzy 20 a 29% mniejszy niż pierwotnie zakładano, ponieważ stopa gwarantowana spadła. Umowy musiałyby zostać ponownie przeanalizowane, a nowe spotkania ustalone, aby ponownie opanować tę zmienioną sytuację lub jak pięknie sformułował to Tecis: Aby wysłuchać prostych rozwiązań firmy i podejść spersonalizować do klienta. Gdybym podpisał umowę wtedy, sprowadziłoby to wszystko do takiej właśnie umowy. Cieszy mnie, że nie zaufałem tej firmie. Dołączono również do e-maila dwa ARTYKUŁY PRASOWE, które powinny być TRAKTOWANE JAKO POUFNE, ponieważ właściwie przeznaczone są tylko do użytku wewnętrznego... dlaczego artykuły prasowe oczywiście powinny być traktowane jako poufne?! Podsumowując, ja sam (i piszę to mając świadomość, że mogę mówić tylko na podstawie własnego doświadczenia, a nie za innych) nigdy nie powierzyłbym mojego zaufania Tecisowi, ponieważ cała ta akcja wydaje mi się dziwna i małomieszczańska. Dla mnie to wszystko to nie jest indywidualna rada, lecz indywidualne masowe oszustwo! Tym, którzy zamierzają tam pracować, mogę tylko doradzić: teraz nadszedł czas, abyście sami zdecydowali, czy wolicie mieć przyjaciół i rodzinę, czy pieniądze.

Napisany przez Sonicx
Cześć, naprawdę interesujący twój raport z doświadczeń, napracowałeś się. Byłoby fajnie otworzyć wątek z raportami z doświadczeń...

Napisany przez Gerd
Cześć Nie spodziewałem się niczego innego. W jednym jednak muszę przyznać rację tecis, chociaż z niechęcią to robię. Bez znajomości sytuacji dochodowej nie można opracować sensownego planu finansowego.

Napisany przez ADMCI4
Cześć mały pomocnik, cześć wszystkim,

Ja (35 lat) jestem klientem tecis od około 4 lat i niedawno przekazałem numer mojego doradcy znajomemu, ponieważ chciał on przenieść swoje finanse z Sparkasse. Kilka chwil później do mnie zadzwonił zdziwiony, bo znalazł wiele negatywnych wpisów na forum na temat tecis w Google.

Teraz chciałem sam sprawdzić i muszę się nieco pośmiać z tego, co tutaj jest opowiadane.

Jasne, nie można zmusić ludzi do bycia wiarygodnym, i oczywiście można pochwalać lub krytykować to, że doradcy finansowi (myślę, że we wszystkich firmach) działają głównie w swoim kręgu znajomych. I prowizje są wszędzie, co niekoniecznie mi się podoba, ale to po prostu działa w tej całej branży!

Mimo to chciałbym wiedzieć, co to wszystko ma wspólnego z jakością doradztwa?! Mogę powiedzieć, że dzięki tecis zrozumiałem, jak działają banki i dlaczego w razie wątpliwości zawsze oszukują swoich klientów lub państwo. Za to jestem bardzo wdzięczny tej firmie! Przed tecis byłem klientem Deutsche Bank i miałem ubezpieczenia w Zürich (myślę, że jedynym ubezpieczeniem oferowanym przez DB jest Zürich), po tecis przeniosłem moje ubezpieczenia do 4-5 różnych dostawców i oszczędzam każdego roku około 350€. Chyba nie mogę zrozumieć, dlaczego to ma być małostkowe przestępstwo?!!

Jeszcze jedno pytanie, jeśli masz konto osobiste w banku, czy myślisz, że nie wiedzą, ile zarabiasz??

Ostatecznie każdy musi sam zdecydować, jak inwestuje swoje pieniądze, ale jeśli ktoś został źle doradzony i zerwał doradztwo na samym początku, nie powinno się wnioskować o całej firmie. Gdy zrozumiesz coś, możesz coś ocenić! Jeśli słuchasz tylko połowy i myślisz, że to zrozumiałe, wystarczy, aby udzielać rad w internecie...

Proszę nie brać tego osobiście, to tylko moja opinia!
Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrowienia, Dieter

Napisany przez EasyD
Moim zdaniem to uczucie, o którym wspomniał mały pomocnik kilka miesięcy temu, nie wydaje się dramatyczne.

Te kursy intensywne, gdzie nowi pracownicy są praktycznie wypuszczani na ludzi bez wiedzy, są wszystko inne niż rzetelne.

Jeśli ktoś miał już wykształcenie bankowe, to zazwyczaj jest już obeznany w temacie.

Oczekiwanie, że można w sposób sensowny doradzać komuś, nie mając pojęcia na przykład ile zarabia, jest całkowicie absurdalne. Mały pomocnik wspomniał tutaj, że rzetelna firma powinna to umieć ocenić. Ja osobiście jako doradca zakończyłbym sam tę rozmowę w tym momencie. Ostatecznie odpowiedzialność za błędy ponosi człowiek z tecis. Żaden rzetelny doradca nie będzie oszacowywać niczego!

Osobiście uważam, że nie ma nic do zarzucenia w zasadzie tecis. To wszystko to samo co w przypadku innych dystrybutorów finansowych: zawsze zależy to od doradcy, firma dystrybucyjna to tylko narzędzie! A narzędzie tecis uważam za użyteczne.

Jeśli mam zaufanego doradcę, wybrałbym tecis zdecydowanie ponad bank.

Napisany przez danielp911
W pełni zgadzam się z moim poprzednikiem... Jeśli doradca ma odpowiednie doświadczenie, to nie źle jest zwrócić się do Tecis, jest to lepsze rozwiązanie niż zwracanie się do agenta wyłącznościowego czy sprzedawcy produktów bankowych (przepraszam, czy istnieją rzeczywiście doradcy bankowi? ;-) ) Dodatkowo, Tecis nie współpracuje z pośrednikami, lecz z agentami wielokrotnego powiernictwa, co oznacza, że nie korzystają z pełnej gamy ofert na rynku, co nie jest jednak moim zamiarem oceniać tutaj, ale są bardzo specjalizowani w dziedzinie inwestycji i produktów inwestycyjnych oraz naprawdę kompetentni, wyjątkowi i godni polecenia! Jeśli szukasz szczegółowych analiz w zakresie wszystkich obszarów finansowych, poleciłbym ci skontaktowanie się z pośrednikiem, który dysponuje odpowiednimi kalkulatorami porównawczymi, oprogramowaniem, połączeniami,...!

Napisany przez ADMCI4
...nie wierzysz naprawdę w to, co piszesz o Tecisie...

Znam samych czterech tych doradców i nie podejrzewałbym ich o nic złego, a co do dwóch z nich jestem pewien, że są przekonani do produktów... ale niestety nie mają pojęcia o temacie...

Znane mi kierownictwo też chodzi w czarnych garniturach... ale nie mogą sobie pozwolić na samochód i muszą z powodu swojej sytuacji finansowej mieszkać u matki albo rodziców.

Dystrybucja jest identyczna jak w AWD... Nagranie, analiza za pomocą komputera przez kierownictwo - ci mają naprawdę wiedzę, sprzedaż produktów i to wszystko... ach tak... oraz przełączanie z jednego ubezpieczenia na drugie i z funduszy na fundusze jest bardzo na czasie...

...Pana obecne ubezpieczenie na życie nie jest zbyt rentowne, powinien Pan je zerwać i wziąć z nami ubezpieczenie funduszowe...

I te stałe telefony z zupełnie nowymi i rentownymi produktami zawsze są słodkie do słuchania :-) => Aktualnie (wczoraj) dzwonił znowu... a tym razem pretekstem był spadek oprocentowania kapitału rezerwowego i trzeba reagować bardzo szybko, aby jeszcze zdążyć zabezpieczyć stare prawa... kiedy Panu pasuje... w czwartek o 15:30 czy w piątek o 18:00?!?

Spadek oprocentowania kapitału rezerwowego... ach tak... ale przecież chcieliście zerwać moje stare ubezpieczenie na życie z starym oprocentowaniem kapitału rezerwowego z 1988 roku... bo... to się nie opłaca... muaahhhhhahaha!!!

Napisany przez Naseweis
Więc dodam również swoje trzy grosze.

Oczywiście, w przypadku wszystkich doradców liczy się odpowiednie wykształcenie i wiedza. Niestety, to co często jest publikowane w prasie, zazwyczaj jest prawdą.

Moje doświadczenie z dwoma doradcami z AWD:

Około 3 lata temu pewien klient zadzwonił do mnie i poprosił o towarzyszenie mu na spotkaniu z nachalnym doradcą z AWD.
Zostałem przedstawiony jako szwagier.

Konsultacja przebiegła następująco: pytania dotyczące dochodów każdego z małżonków + daty urodzenia.
Zapomniano zapytać o dzieci.
Założono, że rodzina mieszka w własnym domu.
Zapytano o istniejące ubezpieczenia, robiąc notatki i wyjaśniając, że trzeba będzie przyjść następnego dnia, aby przedstawić ofertę.

Drugi dzień: Przedstawiono ofertę na ubezpieczenie na starość,
z planem oszczędnościowym, funduszami akcyjnymi, ubezpieczeniem emerytalnym w miesięcznej składce w wysokości 500 €. Brakowało ubezpieczenia od niezdolności do pracy.
Oczywiście sugerowano wypowiedzenie wszystkich istniejących umów oszczędnościowych i ubezpieczeń emerytalnych lub zawieszenie ich składek.

Kiedy poprosiłem doradcę z AWD o zestawienie poszczególnych umów,
nie mógł odpowiedzieć i wyjaśnił, że tylko jego szef mógłby to zrobić, ale ten miał przyjść następnego dnia.

Trzeci dzień: Rzekomy szef (szacunkowo 25 lat) próbował nas przekonać, że dzięki planowi oszczędnościowemu wraz z premią mieszkaniową i premią pracowniczą, po upływie 7 lat środki zostaną przeniesione do azjatyckiego funduszu akcyjnego (stopa zwrotu wynosiła około 15 %).
Tutaj zakończyła się rozmowa, a mój klient poprosił, aby ci dwaj jak najszybciej opuścili Dom.

Co można sądzić o takiej poradzie, skoro nawet nie jest znane, że przy rocznych dochodach powyżej 85 000 € nie ma już prawa do premii mieszkaniowej.

Pozdrowienia

Napisany przez Mike Spezi
Ja, miałem już na swoim biurku wiele polis Tecis!

Prawie wszystkie były obarczone tendencją do straty wartości, miały okresy trwania do 74 lat i więcej, a zmiana funduszy była fatalna, bez gwarancji kapitału. Praktycznie niemożliwe do kontrolowania. Czyli całkowicie spekulacyjne. Jest jasne, że próbuje się przenieść ryzyko na klienta. W końcu wtedy prowizje z tytułu zawarcia są najwyższe.
Takie inwestycje nigdy nie zostałyby przeze mnie uznane za zabezpieczenie na starość.
Tylko na papierze wartości pieniądza służą co najwyżej do tapetowania.
Spekulacyjne zabezpieczenie na starość powinno odbywać się tylko za pieniądze, których rzeczywiście się nie żaluje i których ewentualną stratę można znieść.
Niestety musiałem również zauważyć, że większość ludzi w ogóle nie była świadoma rodzaju inwestycji. Wielka doradca lub edukacja raczej sie tam nie odbyła. Często stare polisy z oprocentowaniem gwarantowanym na poziomie 3,25-4% i zwolnioną z podatku wypłatą były eliminowane, a klientowi mówiło się, że ta strata zostanie zrekompensowana w krótkim czasie lub w ogóle nie zwracano uwagi na istotną różnicę w formie inwestycji.
Nie zawsze można powiedzieć, że to nie wina firmy. W końcu jej nazwa budowana jest dzięki jakości jej przedstawicieli interesów. Jeśli rezygnuje się z kontroli metod sprzedaży lub wręcz aprobuje się błędne doradztwo, nie należy się dziwić negatywnym opiniiom w prasie.

Jeśli klient sam podejmuje to ryzyko, to nie można zarzucić samemu produktowi. Decydującym czynnikiem jest tu to, czy klient w 100% rozumie, co podpisuje.

Pozdrowienia
mike

Napisany przez ADMCI4
Hej Młody Talencie,

jakoś nie wierzę, że po tych odpowiedziach ktoś stał się mądrzejszy i teraz wie, co robić.

Jedni pełni zachwytu, inni dokładnie przeciwnie.

Szkoda tylko, że na przykład mały pomocnik, okej, zrobił chociaż starań, ale jak już powiedziano powyżej, jak może jakikolwiek doradca przeprowadzić INDYWIDUALNE doradztwo bez podania wynagrodzenia. Jak doradca ma wykonać swoją pracę bez podania informacji?
Ponadto, jeśli ktoś nie rozumie obniżki oprocentowania składki, po prostu nie pisze o tym.

Mam także kilka uwag dotyczących pracowników na pół etatu. - to samo co w przypadku AWD... Nagranie.../ Powiedziałbym, że jedynie niewielka część procesu zbierania informacji może być identyczna. W przeciwnym razie różnice jak dzień i noc. Miałem oba w domu.
Różnice w produktach również nie zrozumiałe - oprocentowanie składki, no cóż...

Często twierdzi się także, że AWD i tecis to to samo. Ze względu na wrogie przejęcie.
Oznaczałoby to, że na przykład Saturn i Media Markt albo VW i Audi to też to samo, i nie mogą pracować przeciwko sobie, a jedynie budować i sprzedawać dokładnie te same rzeczy. - Obydwa to spółki holdingowe.

Jeśli się trochę zagłębić, rzeczywiście doszło do przejęcia tecis przez AWD, jednak tecis ma nadal prawo działać tak jak wcześniej, ponieważ pracownicy zapewne by zrezygnowali z pracy (Deklaracja niezależności od AWD). Być może faktycznie coś jest na rzeczy, że tecis działa według zasad etycznych/moralnych.

Inni piszą tylko o doradcach AWD. Więc pytanie nie zostało właściwie odczytane.

Jeśli chodzi o specjalistę, trochę wątpię, czy naprawdę zna fundusze. Albo tylko szybko się nimi zainteresował w czasie lub po kryzysie.

Więc, gdy już się tu tak rozpisałem, jak przekazano powyżej, zarówno AWD, jak i tecis mieli u mnie spotkania doradcze. Jedyna różnica to to, że doradca AWD był zły, gdy nie chciałem niczego podpisać, mimo że produkty nie przyniosłyby mi żadnej korzyści.
doradca tecis był po prostu genialny. Dzięki produktom zaoszczędziłem, uzyskałem lepsze wyniki, wyższe stopy zwrotu ...

Potem pomyślałem, że każdy powinien to doświadczyć w taki sposób, zacząłem pracować w tecis, i z tego co wiem, mam tylko zadowolonych klientów.

Ale teraz wracając do Młodego Talentu.
Jedyne, co Ci pozostaje, to skorzystać z porady kilku banków, ubezpieczycieli i dostawców usług finansowych. Samodzielnie się doucz, ale nie na tych stronach.
Dokładnie policz. Efekt składania odsetek jest tak ważny.

Czasami jest dziwne, że na nawet na telefony komórkowe i samochody ludzie poświęcają tygodnie albo nawet miesiące na poszukiwania, a zabezpieczenia emerytalne chcieliby załatwić na forum internetowym, gdzie panuje chaos, który wcale nie pomaga.

Więc naprawdę porównaj samodzielnie produkty i firmy. Dopiero wtedy powinieneś się zdecydować. Ale najlepiej zrób to przed wspomnianą tak często obniżką oprocentowania składki.
Dobrze, potem miej nadzieję, że będziesz potrafił obiektywnie ocenić, co dla Ciebie jest najlepsze.
Powodzenia i powodzenia.

Napisany przez Rosengarten
Znam kilku doradców z Tecis. Większość z nich jest dość porządna. Koncepty zazwyczaj są dobre. Produkty na pewno nie są złe. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma banku/ubezpieczyciela, który nie zostałby jeszcze nigdy skazany przez sąd za błędną poradę... zazwyczaj jednak dochodzi do ugody przed procesem! Słyszy się, że złe wieści rozchodzą się około 10 razy szybciej niż dobre. Spróbuj, jeśli to dla Ciebie ważne. Posłuchaj i porównaj z innymi. Na zakup samochodu Niemiec poświęca około 23 godzin. Zabezpieczenie/planowanie przyszłości na następne 20/30/40 lat powinno być dla Ciebie ważniejsze!

Napisany przez ADMCI4
Hej ludzie,

zawsze mnie zadziwiają takie wpisy:
Jedni nie mają nic dobrego do powiedzenia o tych Strukis.
Drudzy chwalą je do nieba.

Kiedy się nad tym trochę zastanowię, dochodzę do następującego wniosku.
Pierwsi widzą ich jako konkurentów.
Drudzy być może również należą do Strukis.

Najlepiej zapomnijcie o wszystkim, co przeczytaliście tutaj.

Zasięgnijcie porady różnych pośredników;
brokera ubezpieczeniowego,
wyłącznego pośrednika,
pracownika Struki (Tecis, AWD, HMI - lub jakkolwiek się tam nazywają)

Następnie porównajcie wyjaśnienia, oferty, wskazówki i dokumenty, które otrzymaliście.
Sprawdźcie, czy przestrzegają nowego ustawy o dystrybucji ubezpieczeń.
tj. czy wydali wam wniosek, protokół doradczy, warunki ubezpieczenia. Jeśli nie, po prostu zrezygnujcie z tych osób.

A następnie zdecydujcie, komu zaufacie i zawrzyjcie umowę.

Pozdrowienia i powodzenia!

Napisany przez die Firma
Cześć wszystkim, po tym jak mój ostatni post był dla niektórych trochę zbyt niejasny, oto jeszcze raz.

Mam kolegę, który zawsze był sympatyczny i fajny. Umówiłem się na spotkanie w tecis i zobaczyłem zupełnie inną osobę. Poważną, w garniturze, w dobrych butach...

Podczas pierwszej rozmowy oczywiście przy kawie, z jego mentorem, omówiliśmy moje aktualne umowy itd. i przyszłość.
Wszystko zostało spisane na papierze i sprawiało wrażenie, że wszystko jest świetnie. Następnie ci dwaj stworzyli dla mnie plan finansowy. Jak dotąd wszystko dobrze. Zgadzam się oczywiście z tymi, którzy mówią: bez ujawnienia finansów, nie ma planu.

Podczas drugiej rozmowy zostały mi przedstawione już wypełnione umowy dotyczące emerytury, ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, ubezpieczenia zdrowotnego i ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy. Oczywiście z listami rezygnacyjnymi skierowanymi do starych dostawców. Oczywiście nie podpisałem od razu, tylko musiałem się zastanowić. W międzyczasie znalazłem w sieci artykuły, które mi się nie podobały. Wielu ludzi skarży się na firmę Nürnberger, wielu jest rozczarowanych tecis. Zacząłem czuć coraz większe niepewności.

Podczas gdy się zastanawiałem (ok. 2 tygodnie) byłem regularnie nękany telefonami przez mojego tak zw. przyjaciela. Wydawało mi się, że ma się niecierpliwie. Kiedy mówię regularnie, zdarzało się to ok. 5-10 razy dziennie.

Kiedy byłem na trzecim spotkaniu, powinienem wreszcie podpisać ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, wiecie już, ze względu na świetne warunki na koniec roku. Jednak byłem niepewny, ponieważ mam kilka drobnych dolegliwości i nie chciałem ryzykować. Panowie jednak odradzili mi nadmierną ostrożność. Nikt i tak tego nie sprawdzi powiedzieli. Okej. Było mi zbyt gorąco.
Na trzecim spotkaniu zostało mi również zaoferowane werbowanie przyjaciół. Przygotowali dla mnie teczkę, którą miałem podpisać i wysłać do znajomych. Oczywiście to oni płacą za przesyłkę. Dobry pomysł, wtedy mają od razu wszystkie adresy. Tego nie chciałem. Wręcz błagali mnie o to. Pozostałem jednak twardy.

Kiedy nie ugiąłem się przed kolejnym niefortunnym telefonowym terrorem mojego doradcy, odwiedził mnie inny doradca. Wyjaśnił mi na szybko, jak ważne jest szybkie podpisanie. Byłem naprawdę przestraszony. Taktykę tę stosują tylko Świadkowie Jehowy.

Następnie przerwałem wszelki kontakt.

Podsumowanie: brzmi dobrze, bardzo przyjacielsko, ale zmierza w kierunku sekty. Ciągłe telefonowanie, presja na podpisanie itp. Kto ma inne zdanie, okej, ale mogę tylko odradzić.

Napisany przez Rosengarten
@ Firma

To jednak nie jest czytelne dla nikogo. Po co jest ortografia... małe i DUŻE litery, akapity i odstępy między wierszami nie powinny być problemem.

Dlaczego więc po prostu nie odpowiedzieli na to "nie"?

Nie mam nic wspólnego z Firmą. Znam tylko kilku konsultantów. Te stwierdzenia nie dotyczą tych, na których się znam. Wszyscy to dobrze wykształceni weterani, którzy pracują porządnie. Jeśli chodzi o nowe osoby, co dokładnie przemawia przeciwko mentorowi (instruktorowi), który zadba o to, aby konsultacja przebiegała prawidłowo i aby jako klientowi nie opowiadano bzdur?

W pierwszym spotkaniu dobrowolnie podałeś swoje dane. To jest część gry. Potem otrzymałeś oferty, jak na ogół jest normalne. A czego oczekujesz w następnym spotkaniu?

Przygotowanie umów, szczególnie gdy wszystkie dane były według twoich własnych informacji znane, jest całkowicie normalne. To że ktoś chce zarabiać pieniądze na dobrej konsultacji/pośrednictwie, to przecież nic złego... czy pracujesz za darmo dla swojego szefa? Jeśli nie chcesz być dłużej dzwoniony: Nie chcę tego już. Serdecznie dziękuję.

Konsultant/pośrednik/makler musi poinformować cię, jeśli podjęcie umowy w tym roku nie skutkowałoby dla ciebie żadnymi stratami. A przecież sam powiedziałeś, że do trzeciego spotkania wszystko przemyślałeś. Co zatem przeszkadzało w zawarciu umowy?

Bez urazy, sprawiasz wrażenie, że nie wiesz czego chcesz. I naprawdę nie chcesz podjąć decyzji. Ale to nie wydaje się być wina Tecis."

Napisany przez WillIAm
To naprawdę miło, że Daniel P., jako mój były kolega z Tecis, argumentuje podobnie, ponieważ to jest to, co każdy trainee tam słyszy. Muszę jednak bronić Tecis, ponieważ ich produkty są dobre.

Co do doradców: 90% z nich otrzymuje ocenę niedostateczną z wielu powodów, jakie zostały wymienione.

Produkty: ocena dobra - bardzo dobra (Były junior doradca, który zgłębiał produkty).

Jeśli chodzi ogólnie o Tecis, jeśli ktoś tam chce zacząć lub już tam jest, zdecydowanie polecam jak najszybciej odejść. Od trzech lat spłacam z powrotem wszystko, ponieważ nowi Möchtegernberater Trainees wszystko psują (jeśli to was interesuje, do tej pory 8336,21€) i to trochę boli w portfelu, bo ja już od 4 lat tam nie jestem. Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś ma ten sam problem z dopłatą, ta bezczelna nieuprzejmość, kiedy chcesz tylko dowiedzieć się o drobiazgach (odstępy wypłat, czas trwania itp.), jest po prostu obrzydliwa. Wtedy najlepiej od razu pójść do prawnika, bo to jedyny język, który Tecis rozumie!

Z poważaniem

William z Bremy

Cytat Tecis: Piramida finansowa? Dziwne, działa również latem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata