Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Wspólność majątkowa - Była żona domaga się wyrównania finansowego.

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, cieszę się, że ponownie jestem kawalerem, ale równocześnie przeżywam trudny okres po nieudanym małżeństwie. Dom kupiłem przed ślubem i automatycznie włączyłem go do majątku małżeńskiego. Tę sytuację uregulowaliśmy umownie poprzez ustanowienie wspólności majątkowej. W księdze wieczystej figurowałem jako jedyny właściciel mieszkania. Oczywiście w trakcie trwania małżeństwa przeprowadzono znaczne prace budowlane przy domu, które nieco zwiększyły wartość nieruchomości. Teraz moja była żona chce uznać to za zgromadzony majątek i żąda wyrównania finansowego. Czy jej żądanie jest słuszne? Dziękuję za każdą wskazówkę! Arnold-K.

Napisany przez Doso
Bez beki, udaj się do adwokata.

Napisany przez ADMCI4
Drogi Arnold-K., oczywiście Twoja była żona ma prawo do uznania tej nowo powstałej wartości jako majątek nabyty w trakcie małżeństwa. Moim zdaniem sytuacja jest oczywista! Wystarczy obliczyć obecna wartość domu pomniejszoną o wartość domu w momencie zawarcia małżeństwa. Wynik tego obliczenia stanowi wartość majątkową. Często te dyskusje prowadzone są na błędnej podstawie. Strony spierają się o wartość domu przed remontem i po remontach. Procesy sądowe w rezultacie wydłużają się, a ostatecznie pozyskuje się eksperta do oceny. Rekomendacja: Najlepiej jest rozwiązać to między sobą, ponieważ postępowanie sądowe jest drogie, stresujące i wydłuża procedurę... Pozdrowienia, Schmetterling.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata