Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kogo można skontaktować w sprawie prywatnego zabezpieczenia emerytalnego?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ jestem osobą bardzo sceptyczną z natury, trudno mi ufać komukolwiek w kwestiach finansowych. Z drugiej strony sam nie mam zbyt dużo wiedzy na ten temat, więc nie mogę całkowicie zrezygnować z pomocy doradczej. Dlatego bardzo ważne jest dla mnie, aby znaleźć kogoś naprawdę kompetentnego, kto będzie brał pod uwagę moje interesy. Chodzi tutaj zarówno o aktualne finanse, jak i o jak najwyższą efektywność w przyszłości. Aspekty podatkowe również muszą być uwzględnione. Czy ktoś w okolicach Akwizgranu może mi polecić kogoś odpowiedniego?

Napisany przez 2Bolitho
Zdrowa sceptycyzm jest bardzo ważna! Równie istotne jest jednak zdobycie solidnych podstaw w dziedzinie finansów, aby nie być zdanym na łaskę każdego doradcy (sprzedawcy). Najlepiej porozmawiać z doradcą w swoim banku, następnie przeprowadzić rozmowę z lokalnym doradcą finansowym (najlepiej jest z doradcą finansowym, jak się nauczyłem) i być może również z jednym z ekspertów z tego forum, którzy na pewno jeszcze się tu zapiszą. Słuchaj tylko i zadawaj pytania. Nic nie podpisuj. Ostatecznie to wy sami musicie zdecydować, co i jak chcecie zrobić. Jednak w tym momencie macie już kilka ofert do rozważenia i możecie wybrać najlepszą dla siebie opcję.

Napisany przez pmk
Informuj, informuj, informuj... Problem z doradcami finansowymi ma głównie charakter psychologiczny. Wiem, że chcą (lub muszą!) mi coś sprzedać. Jeśli nie kupię, czuję się źle, ponieważ poświęciłem czas swego doradcy, nie dając nic w zamian. Z drugiej strony, jako laik często nie rozumiem od razu zależności i obliczeń i nie chcę przyznać tego otwarcie. Wielu w takiej sytuacji się załamuje, zamiast powiedzieć, że chce przespać decyzję. Miałem najlepsze doświadczenia z kupowaniem tylko tych produktów, które zrozumiałem. Pomocne w tym były dla mnie czasem lektura Finanztestu i różne fora dyskusyjne takie jak to. Jeśli mam produkt na oku (np. konkretny fundusz), mogę go dokładnie sprawdzić za pomocą Google. Gdy już podjęłem decyzję, kupuję tam, gdzie dostanę ten produkt finansowy najtaniej. Może to być broker online lub Deutsche Finanzagentur (np. dla listów skarbowych). Ale może to być także kredyt refinansowy. Gdy około 15 lat temu potrzebowałem kredytu na budowę domu, poszedłem do mojego banku z listą z internetu (co wtedy nie było jeszcze powszechne. Mój doradca bankowy, który też wtedy budował, powiedział potem, że dostałem tańszy kredyt niż on sam. W tym sensie - powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata