Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak teraz zainwestować pieniądze?

Napisany przez FrancescoA
Cześć, witajcie! To jest mój pierwszy post i mam nadzieję, że moje pytanie od razu mnie nie uczyni niepopularnym (ponieważ takie pytania na pewno się często pojawiają). Ponieważ nie mam zbyt wielu pojęcia (i istnieje tak wiele opinii), pomyślałem, że zadam pytanie tutaj. Więc krótko mówiąc: mam pewną kwotę na koncie bieżącym, którą chciałbym zainwestować (jestem z Austrii). Od 1.1.2011 r., na akcje ma być naliczony podatek KEST, dlatego zalecono kupić coś jeszcze w tym roku (w grudniu). Rozważam podział kwoty w następujący sposób: * 1/3 być może na książeczkę oszczędnościową (do szybkiego dostępu bez prowizji), * 1/3 na bezpieczną formę inwestycji (z niską prowizją), * 1/3 z większym ryzykiem. Co możesz teraz polecić do kupienia? 2) Mam jeszcze dwa fundusze emerytalne (ESPA Select Bond i Ringturm Vorsorge). Czy powinienem je teraz sprzedać? Wszystkie? (Słyszałem o tym ostatnio często). 3) Bank internetowy czy broker taki jak direktanlage.at: Czy możesz je polecić? A może lepiej pozostać przy banku domowym? Z góry dziękuję,

Napisany przez 2Bolitho
Brzmi już całkiem nieźle. Zamiast książeczki oszczędnościowej, sugeruję przejście na lokatę terminową. W banku, ponieważ wydajesz się chcieć robić wiele samodzielnie, nie będziesz mógł ominąć banku internetowego (brokera). To zależy tylko od Ciebie, czy chcesz sprzedać swoje fundusze emerytalne i jak widzisz przyszłość. Wydaje się, że w Twoim przypadku może to być jedynie użądlenie przez drugą kategorię. Wydaje się, że to dość pewne.

Bolitho pisze: Brzmi całkiem nieźle. Zamiast książeczki oszczędnościowej, poleciłbym konto oszczędnościowe. Ponieważ wydaje się, że chcesz dużo robić samodzielnie, nie obejdzie się bez banku internetowego (brokerage). To zależy wyłącznie od Ciebie, czy chcesz sprzedać swoje fundusze emerytalne i jak widzisz przyszłość. U Ciebie może to jednak należeć do 2 kategorii. Jest to dość pewne.
Dziękuję za odpowiedź i wskazówki.

Napisany przez EuroPaule
FrancescoA pisze: Tak więc krótko: mam pewną kwotę na koncie bieżącym, którą chcę zainwestować (w Austrii). Od 1.1.2011 roku wprowadzony zostanie podatek od zysków kapitałowych (KEST) na akcje, dlatego zalecono zakup czegoś jeszcze w tym roku (w grudniu).
Cześć, Nie jestem zorientowany co do rozwoju austriackiego prawa podatkowego, ale zakładam, że zmierza w kierunku harmonizacji w ramach UE i będzie podobne do Vergeltungssteuer w Niemczech? Z własnego doświadczenia powinieneś bardzo dokładnie przemyśleć, zanim podejmiesz decyzję o inwestycji ze względów podatkowych. Przynajmniej tutaj, w Niemczech, dotychczas takie decyzje prowadziły przeważnie do nonsensownych rozwiązań. Rentowne fundusze obecnie lepiej jest wybierać tylko te, które posiadają papiery o krótkim terminie do wykupu w portfelu. Ryzyko strat związanych ze wzrostem stóp procentowych jest duże, a potencjał zysków z powodu niskich stóp procentowych raczej niewielki. Nie wiem, jak to jest z opłatami transakcyjnymi w Austrii, ale jeśli chcesz poszukać na stronie google.de frazy fondsdiscount, znajdziesz wielu dostawców, u których możesz kupić praktycznie każdy fundusz bez prowizji transakcyjnej. Może nawet ma sens zainwestować pieniądze w Niemczech? Nie mam pojęcia. Pozdrowienia, Paule

Dziękuję, takie bezmyślne zakupy nie miałyby sensu. fondsdiscount brzmi dobrze, być może działa to również z A.

Napisany przez habari
Tutaj znajdziesz porównanie dostawców oraz informacje na temat zakupu funduszy inwestycyjnych i sklepów z funduszami dyskontowymi: www.fondsshop-vergleich.de

Dziękuję za wskazówkę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata