Czym dokładnie jest topowa pensja? Kiedy otrzymywanie takiej pensji byłoby sprawiedliwe? Czy byłoby uczciwe, gdyby wszyscy mieli się dobrze i otrzymywali taką topową pensję? Czy nie jest to uczciwe tylko dlatego, że inni mają gorzej?
Czy pracownik obsługi w firmie ubezpieczeniowej nie zasługuje na dodatek świąteczny? A co z księgową finansową, która w wieku ponad 50 lat nadal musi zmierzyć się z ustawą o modernizacji bilansu, udziałem w zyskach i osobistą premią za wyniki? Czy menadżer ds. skarbu, zarządzający milionami, mający wartość i dodatkowo ją zwiększający, nie może otrzymać odpowiedniej premii?
Nie chcę być źle zrozumiany. Jestem bardzo zaangażowany społecznie. Jednak prowadzi mnie do szału ogólnikowa debata o zazdrości. Chciałbym, aby kwestie były poparte faktami, a nie domysłami z okrągłego stołu.
Czy wszyscy mamy mniej w portfelach? Ja nie! Nie pracuję w branży finansowej. Wręcz przeciwnie, dzisiaj zarabiam o 20% więcej niż w 2008 roku. I u nas oszczędzano/oszczędza się. ...
A poważnie, co się stanie, gdy
ubezpieczenie zacznie płacić znacznie mniej? Bo wszystkim tak źle. Najlepsi natychmiast odejdą, bo inni chętnie ich przyjmą. Oszczędności zostałyby dokonane jedynie przy zwykłych pracownikach. Przy tych, którzy nie są elastyczni i nie są w górnym zakresie wynagrodzenia. To znowu byłoby niestosowne.
Więc zawsze patrz najpierw na siebie. Jeśli nie jesteś zadowolony, szukaj sposobów zmiany sytuacji. ... Wyobraź sobie, że otrzymujesz dodatkowe 500 EUR miesięcznie. Co robisz? Cieszysz się? Następnego ranka dowiadujesz się, że wszyscy inni koledzy otrzymali 1000 EUR więcej. A teraz? Nadal cieszysz się z podwyżki?