Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co stanie się z moim dodatkiem Riester, gdy otrzymuję świadczenie Hartz IV?

Napisany przez ADMCI4
Jeszcze nie jestem w tej sytuacji, ale w tej chwili nadal odbieram zasiłek dla bezrobotnych i nie wiem, czy uda mi się znaleźć pracę przed otrzymaniem zasiłku Hartz IV. Już teraz jednak zastanawiam się, jak będzie, gdy faktycznie dostanę Hartz IV. Na przykład mam rentę Riester, do której wpłacam 25 euro miesięcznie. To nie jest wiele, ale z Hartz IV będzie to zapewne niemożliwe. Czy ta składka będzie wtedy doliczana do mojej kwoty? Czy mogę w ogóle zachować umowę Riester czy muszę ją rozwiązać? Byłoby to naprawdę głupie, ponieważ gdybym kiedyś znalazł pracę, chciałbym kontynuować płatności. Poza tym poniosę straty. Pozdrowienia, Thibault

Re: Co stanie się z moim dodatkiem Riester, gdy otrzymuję świadczenie Hartz IV?

Napisany przez Gerd
Cześć Umowa riesterowska jest bezpieczna dla programu Hartz IV. Podczas pobierania zasiłku Hartz IV musisz płacić tylko 5 € miesięcznie, aby otrzymać pełne dopłaty. Z zasiłku Hartz IV otrzymasz 30 € miesięcznie na składki ubezpieczeniowe. Ta kwota musi być uwzględniona w decyzji, w przeciwnym razie należy ją dochodzić sądownie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata