Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przemyśl swój system emerytalny.

Napisany przez badjudge
Cześć i miłego popołudnia w sobotę. Mam nadzieję, że tutaj może mi trochę pomóc. Uważam, że nie mam odpowiedniego zabezpieczenia na starość jak na swój wiek. Mam więc 2 ubezpieczenia emerytalne. Na początku ubiegłego roku uległem namowom miłej pani z banku oszczędnościowego i założyłem konto oszczędnościowe z odsetkami - chyba to było S-VorsorgePlus, Altersvorsorge - www.sparkasse.de. Wpłacałem tam tylko 10 euro miesięcznie, więc jeszcze niewiele. Nie jestem pewien, dlaczego pozwoliłem się na to przekonać wtedy, kiedy byłem jeszcze uczniem. Ale powiedziała, że byłoby korzystne to załatwić jeszcze w 2009 roku... W 2003 roku wziąłem ubezpieczenie emerytalne i na wypadek śmierci w banku spółdzielczym z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy. Jednak z powodu 2-letniego okresu szkolnego od 1 października 2008 r. zawiesiłem je na 2 lata, ponieważ nie stać mnie było na opłacenie składek (inaczej bałbym się nie wytrzymać z BAföG). Teraz chcę je reaktywować, ale musiałem podpisać jakieś oświadczenie o wznowieniu i ponownie wypełnić formularz zdrowia. Oczywiście ponownie zostanie to obliczone. Jednak mam pewne wątpliwości, czy to ma sens. Gdy patrzę na moją gwarantowaną rentę w Allianz Versicherung, nie wiem, czy mam płakać czy śmiać, bo mogę po prostu stanąć z kapeluszem na ulicy i żebrać, miałbym więcej ^^ To prawdopodobnie wynika z tego, że nie jest to ubezpieczenie łączone, prawda? Teraz do moich właściwych pytań: - Ile powinno się wydawać (procentowo) na zabezpieczenie na starość? - Czy sensowne jest pozbycie się ubezpieczeń (lub jednego z nich) i zawarcie nowych, oddzielając ubezpieczenie od niezdolności do pracy i ubezpieczenie na życie? - Czy istnieje dobra strona internetowa na temat zabezpieczenia emerytalnego? W zasadzie zdaję sobie sprawę, że dotychczas zbyt nieodpowiedzialnie podchodziłem do tematu zabezpieczenia na starość i byłem zbyt słabo poinformowany. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Nie chcę znów biec do doradcy, żeby coś mi wcisnął i znowu nie wiedzieć, co tak naprawdę podpisałem. P.S. kilka dodatkowych informacji: mam 27 lat, zatrudniony, obecne roczne wynagrodzenie brutto to około 35000 euro Pozdrowienia, Jörg

Napisany przez Sonicx
Cześć Jörg, niestety nie mogę Ci zbyt wiele pomóc, ale moja partnerka również wykupiła to ubezpieczenie Vorsorge Plus. Płaci miesięcznie 35,oo € i otrzymuje dodatki od państwa na swoje 2 dzieci, za które rzekomo zawsze trzeba biec. (Na razie nic z tego nie wynikło) Czy u Ciebie też jest napisane, że nie musisz płacić prowizji, potrąceń ani innych opłat? Dopiero po zakończeniu ubezpieczenia, po przejściu na emeryturę, ma być potrącony jak dotąd nieokreślony obciążenie. Musiała dodatkowo założyć konto oszczędnościowe LBS, aby móc uzyskać to ubezpieczenie. (Mogę szaleć) Może ktoś tu wie o tym coś więcej i może pomóc użytkownikom?

Napisany przez Gerd
Cześć To zabezpieczenie Sparkasse jest trochę dziwne. Na pierwszy rzut oka wygląda jak Riester, a na drugi jak umowa oszczędności mieszkaniowych. Co to jest, można zobaczyć tylko zaglądając do warunków umowy. Po co młody człowiek potrzebuje zabezpieczenia dla pozostałych żyjących? Co rozumiesz przez ubezpieczenie łączne? Ile pieniędzy jest potrzebnych na starość. Dobre pytanie. Nie da się odpowiedzieć na nie w jednym zdaniu. Z dzisiejszej perspektywy, dostaniesz około 33% swojej ostatniej pensji brutto jako emeryturę, jeśli w ogóle będzie jeszcze emerytura w dzisiejszej formie. Na tym etapie każdy musi sam zdecydować, ile pieniędzy chce mieć do dyspozycji miesięcznie w wieku emerytalnym. Trzeba także pamiętać o stopie inflacji 2%. Dlatego dzisiejsze 1000 € za 40 lat będą równowartością 445 €. Gdy już rozwiążesz te pytania dla siebie, można zająć się opracowaniem planu oszczędzania na starość. Niezależnie od tego, powinieneś zadbać o odpowiednie ubezpieczenie od niezdolności do pracy. W twoim przypadku powinno ono wypłacać emeryturę w wysokości 1000 € miesięcznie.

Napisany przez badjudge
Myślałem, że ta sprawa odnośnie ubezpieczenia emerytalnego w Sparkassen powinna być Rentą Riester. Ale też nic na ten temat nie mogę znaleźć. Pani z Sparkasse wtedy wszystko pięknie opowiadała. Z dofinansowaniem, odzyskiwaniem podatku i dobrą stopą oprocentowania - nie do pobicia. Ale jak dokładnie to ma działać, nie mam pojęcia. Być może podejście do tej sprawy było zbyt naiwne. Na razie nie wpłaciłem jeszcze zbyt dużo, zanim zacznę, powinienem się dokładnie zorientować, albo może ktoś mi pomoże. Jako korzyść widzę na pewno elastyczne dostosowanie składek ^^) Jeśli chodzi o to, ile myślałem przeznaczyć jako emeryt, powiedziałbym, że minimum powinno wynosić 1400 na dzień dzisiejszy. Ale po wszystkich potrąceniach, takich jak ubezpieczenie zdrowotne (nie wiem, czy to też zniknie ^^) Co do ubezpieczenia Allianz: Dlaczego ubezpieczenie na wypadek śmierci? Już nie potrafię powiedzieć, podpisałem to jako młody chłopak z moimi rodzicami, być może chcieli się jeszcze trochę zabezpieczyć ^^ Pod kombinacją rozumiem, że wszystko jest w jednym. Czyli ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy, ochrona na wypadek śmierci i renta. Wyobrażam sobie to jak w przypadku urządzeń elektrycznych, zbyt wiele różnych funkcji w jednym urządzeniu nie jest zbyt dobre Tak ogólnie, co do orientacyjnego punktu odniesienia: obecnie płacę w ubezpieczenie Allianz ledwie 80 euro (z roczną stopą inflacji, więc robi się droższe) Renta gwarantowana w wysokości 155 euro (lub jednorazowa wypłata kapitału w wysokości 35 000 euro) Renta z tytułu niezdolności do pracy w kwocie 530 euro Ochrona na wypadek śmierci w wysokości 35 000 euro)

Napisany przez Sergio
ubezpieczenie emerytalne to tylko puste frazesz - jest nawet chronione i można je stosować tylko w odniesieniu do określonych produktów. Tak naprawdę jest śmieszne myśleć tylko o zabezpieczeniu emerytalnym, bo jeśli coś działa, powinieneś już cieszyć się tym przed emeryturą. Zamiast tego zastanów się, jak mądrze zbudować swoje bogactwo. Produkty, które są nieprzejrzyste i mają dostarczać pieniądze dopiero po 30 latach... skąd wiesz, że one działają? Jeśli coś działa, to na pewno w ciągu 10 lat będziesz to widział. Skup się raczej na inwestycjach w przedsiębiorstwa (w każdej formie), zarządzaniu majątkiem i metale szlachetne. Choć jest tam wiele czarnych owiec, szansa na osiągnięcie finansowego sukcesu, gdy poważnie się tym zainteresujesz, jest znacznie większa niż gdy zajmujesz się tradycyjnymi produktami zabezpieczenia emerytalnego. Prawdziwe bezpieczeństwo wynika tylko z mądrego wyboru i dywersyfikacji inwestycji. Powodzenia!

Napisany przez Marimore
W kręgach bankowych usłyszałem coś prowokującego na temat prywatnych ubezpieczeń emerytalnych i podobnych produktów ubezpieczeniowych: w skrócie, według tych ekspertów, pieniądze powinny być lepiej ulokowane w formie klasycznej, na przykład w funduszach, ponieważ w odpowiednich ubezpieczeniach zawsze trzeba zakupić i drogo opłacić również usługi, których posiadacz w ogóle nie potrzebuje. Ostatecznie zwykłe inwestowanie przynosi zatem większe korzyści w porównaniu. Oczywiście należy również wziąć pod uwagę, że mamy tu do czynienia z profesjonalną konkurencją, ale chciałbym wiedzieć, jak ta wypowiedź jest oceniana na tym forum. Pozdrawiam Mari

Napisany przez Gerd
Lepiej zajmij się inwestycjami w przedsiębiorstwa (w dowolnej formie), zarządzaniem majątkiem i metalem szlachetnym. Istnieje wiele nieuczciwych firm, ale szansa na osiągnięcie finansowego przełomu jest znacznie większa, jeśli poważnie zajmiesz się tym tematem, niż gdy zajmujesz się tradycyjnymi produktami emerytalnymi. Prawdziwe bezpieczeństwo polega tylko na mądrym wyborze i dywersyfikacji inwestycji. Powodzenia! Życzę Ci również powodzenia. To może się udać, ale nie musi. Tu nie ma żadnych gwarancji. Jeśli masz nadmiar gotówki, z pewnością możesz to zrobić. Jest to jednak niewiele związane z emeryturą. Twoje ubezpieczenie Allianz jest jak kombajn - robi wszystko. ubezpieczenie na wypadek śmierci nie jest Ci potrzebne. Kosztuje dużo pieniędzy. ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jest zbyt niskie, a o rentę można już nawet nie wspominać. Mimo że nie jestem zwolennikiem rezygnacji, w tym przypadku jest to sensowne rozwiązanie. Część oferowana przez Sparkasse jest bardzo dziwna. Jeśli miałyby tu być jakieś dotacje i zwroty podatku, powinieneś już wiedzieć, co podpisałeś. W przypadku emerytury musisz oczywiście odliczyć składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze, a także podatek.

Napisany przez Sonicx
Nie rozumiem tego z wirusem na bezpieczeństwie, zwłaszcza że nie trzeba płacić prowizji ani innych opłat.

Napisany przez badjudge
Gerd pisze: Twoja polisa jest jak złota kura. Nie potrzebujesz ubezpieczenia na wypadek śmierci. To kosztuje dużo pieniędzy. ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jest zbyt niskie, o emeryturze nie wspominając. Chociaż zazwyczaj nie jestem zwolennikiem rezygnacji, w tym przypadku wydaje się być najbardziej sensownym rozwiązaniem.
Ok, widzę, że nie tylko ja uważam, że świadczenia są trochę zbyt niskie. Masz może jakiś pomysł na sensowną alternatywę, albo co proponujesz? Cytat od Gerda Ten produkt oferowany przez Sparkasse jest naprawdę dziwny. Jeśli istnieją tu jakieś dotacje i zwroty podatku, należałoby wiedzieć, co się podpisało. Tak, chyba bym tak powinien postąpić. W piątek muszę się udać do banku, aby się dowiedzieć. Wydaje się, że byłem zbyt pochopny i nierozważny podczas podpisywania. Na pewno nie powtórzy mi się to po raz drugi. Ach, pod szczegółami znajdziesz jeszcze kilka dodatkowych informacji! https://www.sparkasse-ansbach.de/pri...ID=IF@@062@@IF Cytat od Gerda Oczywiście z Twojej emerytury musisz odliczyć składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekę, a także podatek. Tak, dobry stary rząd Zdaje się, że pompowanie pieniędzy tylko w ubezpieczenia emerytalne nie jest najlepszym rozwiązaniem, zdecydowanie dobrze jest oszczędzać trochę kapitału na boku, ale inwestowanie w odpowiednie zabezpieczenie emerytalne jest moim zdaniem rozsądne.

Napisany przez badjudge
Marimore pisze: Słyszałem z kręgów bankowych coś prowokującego na temat prywatnych ubezpieczeń emerytalnych i podobnych produktów ubezpieczeniowych: W skrócie, według tych ekspertów pieniądze powinny być ulokowane w klasycznej formie, na przykład w funduszach inwestycyjnych, ponieważ w odpowiednich ubezpieczeniach zawsze trzeba dokupić pewne świadczenia i zapłacić za nie wysoką cenę, których właściciel w ogóle nie potrzebuje. Zdaniem ekspertów tradycyjna forma inwestycji bardziej się opłaca w porównaniu. Oczywiście należy pamiętać, że jest to sytuacja konkurencyjna, ale chciałbym wiedzieć, jak ta wypowiedź jest postrzegana na tym forum. z poważaniem Mari
mmh, to mnie trochę zastanowiło i postanowiłem uruchomić moje Excela. Załóżmy, że zawsze inwestuję swoje pieniądze na dłuższy okres (np. 10 lat) i otrzymuję 4% odsetek (nie mam pojęcia, co byłoby realistyczne ^^) Wtedy po 35 latach i comiesięcznej wpłacie na przykład 80 euro na kapitał przekraczający 70 000 euro. Co oczywiście mogłoby również dobrze służyć jako oszczędności na starość (jeśli na przykład posiada się jeszcze małą rentę dodatkową (może być Riester???)

Napisany przez Gerd
Cześć Do twojego sojuszu. Najpierw zrób nowe ubezpieczenie Rentowe (pytania dotyczące zdrowia). Jeśli tutaj wszystko jest w porządku, to zrezygnuj z ubezpieczenia w Allianz. Oczywiście oprócz planu emerytalnego sensowne jest także zwykłe lokowanie pieniędzy. Są to jednak dwie różne rzeczy, które nie można porównywać ze sobą. Zawsze powtarzam, że planowanie emerytalne lub lokowanie pieniędzy nie powinno być ograniczone do jednego produktu.

Napisany przez Marimore
@ badjudge: Nadal jestem zaniepokojony, ponieważ oczywiście lokalna mentalność ubezpieczeniowa przynosi pewne owoce... Wczoraj musiałem o tym myśleć, bo w jednym z programów dyskusyjnych gość powiedział, że wszelka ostrożność jest wskazana - laik łatwo daje się zwieść liczbom i nie ma temu nic do przeciwstawienia. Zasada brzmi: samemu przeliczyć, co zresztą już zrobiłeś wzorowo. @ gerd: Racjonalność (dodatkowej) inwestycji, niezależnie od jej formy, nikt nie kwestionował. Chodzi o to, czy jest to lepsza alternatywa dla ubezpieczenia. Więc mówiąc inaczej: Rozważa się sens prywatnych ubezpieczeń emerytalnych. Czy twoja odpowiedź odnosi się do mojego posta? Pozdrawiam, Mari

Napisany przez Gerd
Każdy musi sam zdecydować, jaki sens ma dla niego dany produkt. Dyskutowanie nad tym, co lepsze - ubezpieczenie czy zwykła lokata, jest bezcelowe. Jestem zdania, że dla każdego celu istnieje odpowiedni produkt. Na przykład, w przypadku oszczędzania na emeryturę, ubezpieczenie emerytalne może być lepszą alternatywą.

Napisany przez badjudge
A więc jestem teraz niemal pewien, że zamierzam zrezygnować z ubezpieczenia w Allianz. Sprawiłem, że kilka kalkulatorów w internecie policzyło mi to i owo. Doszedłem do wniosku: Ryzyko ubezpieczenia na życie w wysokości 40-50 tys. euro (również w razie wypadków) kosztuje około: nieco mniej niż 10 euro miesięcznie. Ryzyko ubezpieczenia rentowego (1 000 euro/miesiąc), czyli prawie dwa razy drożej. Z wypłatą od 50% niezdolności do pracy do 65. roku życia, kosztuje około 40 euro miesięcznie. Pieniądze z ubezpieczeń ryzykownych mogłyby zniknąć, ale miałbym znacznie lepsze zabezpieczenie. Jeśli rozsądnie i długoterminowo zainwestowałbym resztę tych 30 euro i wartość wykupu mojego ubezpieczenia w Allianz, to po 35 latach otrzymałbym taką samą kwotę, jak z ubezpieczenia w Allianz. Ale korzyści byłyby zdecydowanie lepsze z lepszym zabezpieczeniem i zmienną stopą oszczędzania. Rentę w kasie oszczędnościowej (rzekomo Riester) musiałbym jeszcze dokładniej przyjrzeć się w wolnym czasie, ale wtedy mogę ją potraktować jako rentę podstawową (jeśli spełni obietnice). Pozostaje tylko pytanie, czy wykupić czyste ubezpieczenie rentowe czy długoterminowo oszczędzać, aby lepiej/rozsądniej zabezpieczyć się na starość. I jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy: A jak to z opodatkowaniem? W tym temacie też się nie znam. Ale ubezpieczenie w Allianz byłoby wolne od podatku, ponieważ zostało zawarte przed 2005 rokiem, prawda? Pozdrowienia, Jörg

Napisany przez Gerd
No dobrze, idzie w dobrym kierunku. Tylko co ma do tego ubezpieczenie na życie z ubezpieczeniem od wypadków? Allianz jest zwolniona pod względem podatkowym w wypłacie, to prawda. Ale sam już policzyłeś, ile to kosztuje i ile przynosi. Nic. Jeśli interesuje Cię składnik podatkowy, to powinieneś skorzystać z ubezpieczenia na życie z reinwestowaniem zysków, a nie z uwzględnieniem składek. To kosztuje trochę więcej, ale na zakończenie umowy wypłacana jest zgromadzona suma pieniędzy i to na zasadzie zwolnionej od podatków. Przy rozsądnym ubezpieczeniu na życie otrzymasz odzyskane składki. Przy aktualnie zawartej polisie emerytalnej przy wypłacie od 60. roku życia opodatkowane jest tylko 50% składek.

Napisany przez badjudge
ubezpieczenie dodatkowe na wypadek śmierci w wypadku. Czy jest to zrozumiałe czy całkowicie bez sensu? Zawodowo i prywatnie dużo jeżdżę samochodem, również po bardzo długich dniach pracy i mam tendencję do podejmowania ryzyka zamiast zachowania ostrożności. Czy to coś normalnego, zawsze włączonego? Dzięki już teraz, na pewno pomogłeś mi zgłębić temat i samemu poszukać informacji. Podczas ferii świątecznych muszę się przyjrzeć temu bardziej szczegółowo i zapewne też coś wykupić, a potem zrezygnować z polisy Allianz. Gdzieś przeczytałem, że od 01.01.2005 roku 50% dochodów emerytów podlega opodatkowaniu. Ta stawka wzrasta o 2% rocznie, aż w końcu w 2040 roku osiągnie 100%. Czy odnosi się to do okresu zawarcia czy wypłaty? ^^ Co oznacza opodatkowanie? Jaki jest stawka podatku, dzięki której mogę coś obliczyć? Czy możesz podać kilka dobrych ubezpieczeń oferujących dobre warunki w zakresie ubezpieczeń na życie i od nieszczęśliwych wypadków? Jaka jest na przykład opinia o Hannoversche? Czego na pewno unikać? Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest u was z ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy. Czy towarzyszy ono waszemu planowanemu wiekowi emerytalnemu bez przerwy, czy kończy się wcześniej (jeśli tak, dlaczego)? Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
Śmierć w wyniku wypadku: Śmierć to śmierć. To jest obojętne, czy nastąpiła w wyniku wypadku czy choroby. Decydujące jest to, czy suma ubezpieczenia jest wystarczająco wysoka, aby w razie potrzeby pokryć wszystkie koszty. Dlaczego więc w przypadku wypadku jest podwójna? To tylko zbędne wydatki i bez sensu. Podatek od dochodów emerytów odnosi się do roku przejścia na emeryturę. Stawka podatku zależy od dochodu. Podstawowa kwota wolna od podatku wynosi w 2010 roku 8004 € rocznie. Do tego momentu w ogóle nie płacę podatków. Ta kwota wolna rośnie co roku. Wszystkie dostępne tabele zawsze odnoszą się do konkretnego roku. Nikt nie może przewidzieć, jakie będą stawki podatkowe w przyszłości. Przy dochodzie w wysokości 25000 € obecnie obowiązuje obciążenie podatkowe w wysokości 17,3%, czyli 4330 € podatków. Przy dochodzie w wysokości 50000 € wynosi ono 27,1%, czyli 13550 € podatków. To, które ubezpieczenia są dobre, a które złe, to szerokie pole. Lepiej trzymać się z dala od małych ubezpieczeń. W końcu zostaną one przejęte przez duże ubezpieczenia, i nagle znajdziesz się w firmie, do której nie chciałeś należeć. Decydującym czynnikiem dla stabilności składek jest siła ekonomiczna firm. BU powinno trwać do 63. roku życia. Od tego momentu można przejść na emeryturę z ustawowego funduszu, ale z potrąceniami. Każdy kolejny rok ubezpieczenia wiąże się z wysokimi kosztami. Niestety nie znam Twojego zawodu, więc nie jest możliwe udzielenie bardziej szczegółowych informacji.

Napisany przez badjudge
Ok, dzięki. Wyraźnie przeoczyłem, że opcja dodatkowa dotyczy podwójnej wypłaty w przypadku wypadku. Masz rację, śmierć to śmierć ^^ Na polisę na życie mam już wybraną tanią i, myślę, dobrą opcję. Teraz pojawia się tylko pytanie o sensowne ubezpieczenie od skutków niezdolności do pracy. Wydaje się, że sprawa nie jest taka prosta - niezdolność do pracy nie zawsze oznacza niezdolność do pracy. A jeśli taki przypadek nastąpi, to powinno się wypłacić bez szemrania, bo w przeciwnym razie lata opłacania składek byłyby bez sensu ^^ Wydaje się, że będę musiał skonsultować to dokładniej z niezależnymi pośrednikami, chociaż nie wiadomo, czy można im ufać, ani jak dobrze się orientują w temacie. ubezpieczenie od skutków niezdolności do pracy Condor wydaje się być dość dobre (przynajmniej pod względem świadczeń, cenę dowiem się dopiero później ^^). Czy ktoś ma jeszcze jakąś radę, którzy ubezpieczyciele pobierają uczciwe składki i w przypadku szkody wypłacają bez konieczności procesów sądowych i przeciągania sprawy. Pozdrowienia i dzięki jörg

Napisany przez Gerd
Cześć Niezależni pośrednicy? Nie istnieją. Twierdzą tylko. Ważne w ubezpieczeniu na życie jest to, że nie można go wykluczyć. Dzisiaj jest to jednak zazwyczaj standardowe postępowanie. Zwróć uwagę, kiedy i na jakich warunkach będzie pobierana opłata. Jeśli wybierzesz wariant rozliczenia z nadmiarem, upewnij się, że różnica między składką a faktyczną kwotą do zapłaty nie jest zbyt duża. Kwota do zapłaty jest obliczana na nowo każdego roku. Jeśli firma ubezpieczeniowa ma problemy z zarządzaniem swoimi pieniędzmi, twoja składka wzrośnie, mimo że nie zmieni się nic w korzyściach. Dynamiczne zwiększanie kwoty ubezpieczenia jest sensowne w ubezpieczeniu na życie.

Napisany przez MaklerHH
Skoro mówimy o temacie ubezpieczenia, chciałbym podzielić się kilkoma przemyśleniami, szczególnie dla innych zainteresowanych czytelników. Osoba zadająca pytanie ma już dobry początek... Ogólnie rzecz biorąc, moim zdaniem ubezpieczenia rentowe z tytułu Ubezpieczenia na Wypadek Niezdolności do Pracy (BU) są często zawierane na zbyt niskie kwoty lub nie są dostosowywane do zmiany potrzeb (co oczywiście dotyczy także pośredników). Z rentą BU w wysokości 500 euro nie byłbyś długoterminowo lepiej zabezpieczony niż bez niej, ponieważ 500 euro jest poniżej ogólnej świadczenia Harz 4, które zostaną zaniżone o tę prywatną rentę. Uważam także, że nawet 1000 euro renty jest nadal zbyt niskie, ponieważ jeśli byłoby to jedyne regularne źródło dochodu w przypadku niezdolności do pracy, ubezpieczenie zdrowotne i opieka społeczna będą od tego pobierać swój udział. Netto zostaje więc może 850 euro. W przypadku ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy powinien faktycznie być zaangażowany specjalista, nie tylko podczas zawierania umowy, ale także w trakcie jej trwania, a zwłaszcza w razie wystąpienia sytuacji szkodowej. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez badjudge
Ja, nie ufając niezależnemu pośrednikowi, *gg*, dlatego postaram się skontaktować z kilkoma i poprosić o oferty kilku interesujących ubezpieczeń. Mam nadzieję, że dzięki waszej pomocy teraz trochę się znam i nie dam się łatwo przekonać do nierentownego ubezpieczenia.Zwracając uwagę na ten temat z przeliczeniem nadwyżki, zauważyłem, że w niektórych przypadkach różnica wydaje się być niewiarygodnie wysoka. Jeśli dobrze zrozumiałem, kwota z przeliczeniem nadwyżki jest tą, którą chcą/otrzymują za obecną kwotę i tą, którą musiałbym w najgorszym przypadku zapłacić w przyszłości?Sprawa z obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym nie jest tak oczywista, przynajmniej w standardowych pakietach, ale na pewno będzie uwzględniona.Co oznaczają dodatkowe opcje:- Akceptacja od początku- Prognoza 6-miesięczna- Zwolnienie z wypowiedzenia lub dostosowanie umowy zgodnie z § 19 ust. 3 ustawy o działalności ubezpieczeniowejCzytając to kilka razy, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć dokładnie:- Coś, co ma na celu szybsze i bardziej elastyczne uznanie prognozy@maklerhhMasz całkowitą rację, aktualnie bardzo zastanawiam się nad tym, jak wysokie powinny być sumy. To, że z 1000 euro zostanie tylko 850 euro, ponieważ powinienem utrzymywać państwo (które powinno mnie wspierać) jest słabe i na pewno skłoniło mnie do zastanowienia się nad przekroczeniem kwoty 1000 euro. W przeciwnym razie, jak dobrze wyjaśniłeś, można równie dobrze zadowolić się kilkoma euro mniej i po prostu skorzystać z zasiłku dla bezrobotnych.^^P.S. Czy ktoś zna tę stronę? Na pierwszy rzut oka wygląda dość informacyjnie:Porównanie ubezpieczenia od uznanej niezdolności do pracy

Napisany przez badjudge
Więc teraz określiłem to już mniej więcej. I miałem już kilka pouczających rozmów telefonicznych i przeczytałem wiele rzeczy w sieci. Moje ulubione chwile obecnie zostały ograniczone do 3. To są: Stara Leipziger Condor oraz LV1871 Czy istnieje ogólnie jakaś duża zaleta lub wada dla któregoś z tych przedsiębiorstw? Która z nich jest Waszym faworytem i dlaczego? Co do wysokości ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, również zrobiłem sobie pewne przemyślenia i doszedłem do wniosku, że 1000 euro (które nie są nawet 900 euro netto) to naprawdę bardzo mało, jeśli kiedykolwiek trzeba będzie z tego żyć. Dlatego postanowiłem zwiększyć kwotę do 1300 euro, nawet jeśli będzie to kosztować kilka dodatkowych euro w składce, i dodać dynamikę, którą mogę od czasu do czasu zawiesić. Gdy myślę, że moje obecne ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy opiewa na kwotę 512 euro, włosy stają mi dęba... ^^

Napisany przez Gerd
Cześć, Nie da się jednoznacznie stwierdzić, czy Condor, alte Leipziger czy LV 1871 są najtańsze. Nie wiem, skąd wziąłeś te 3. Condor należy do R+V. Zarówno Condor, alte Leipziger, jak i LV 1871 otrzymują w ratingu przedsiębiorstw tylko A. Najlepsze przedsiębiorstwa otrzymują AA lub AAA. Ten rating odzwierciedla siłę finansową firm. Zrozumiałeś kwestię rozliczeń nadwyżki. Składka wynikowa to ta, którą musisz płacić obecnie. Składka tarifowa to ta, którą musisz zapłacić w najgorszym przypadku. Im większa różnica między tymi dwoma składkami, tym większe prawdopodobieństwo wzrostu składki. Świadczę informację, że twoje prywatne ubezpieczenie od utraty zdrowia nie podlega składkom na ubezpieczenia zdrowotne i pielęgnacyjne, dopóki nie jesteś dobrowolnie ubezpieczony/a na mocy ustawy. Przejrzałem link. Przy porównywaniu powinno się zaznaczyć każde pole. Zdumiewające, co pozostaje. Miłej zabawy.

Napisany przez badjudge
Na razie tak dobrze. Co do ubezpieczenia na życie, wybrałem już (Ontos Risk Life Insurance). Jeszcze nie jestem pewien co do ubezpieczenia niezdolności do pracy, ale będę miał decyzję w przyszłym tygodniu. A sprawa związana z oszczędnościami w banku okazała się być niezłą, nawet lepszą niż myślałem. Otrzymałem bez problemu 154 euro państwowej dotacji za zeszły rok (mimo że wpłacałem tylko 10 euro miesięcznie, bo byłem uczniem ^^). Ponadto można to jeszcze odliczyć od podatku bez problemu, więc wszystko pasuje. Ale powoli zaczynam myśleć, że Allianz chce mnie oszukać... Wartość wykupu to ma być 300 euro?? Trochę mnie to dziwi, że nie domagają się ode mnie więcej pieniędzy ^^ Czy mam jakieś prawo do sprawdzenia obliczeń? I ewentualnie złożenia skargi w tej sprawie? Wydaje mi się, że to trochę za mało, bo polisa działała przez kilka lat...

Napisany przez Gerd
Cześć
Mam nadzieję, że wiesz, co podpisałeś w związku z umową na życie z ryzykiem. Okres trwania, suma ubezpieczenia, stała czy malejąca, i tak dalej. Jaki był Twój cel w Allianz? Przecież wyjaśniłem Ci, jak sprawa działa. Dlaczego więc dziwisz się, że tam nie ma pieniędzy? Oczywiście dostaniesz wykaz, jak ta suma została uzyskana. Wygląda na to, że w przypadku Sparkasse rzeczywiście chodzi o umowę Riestera. To, że otrzymałeś 154 €, na razie nic nie znaczy. Jako uczeń nie spełniasz warunków do otrzymywania dodatków. Istnieje możliwość, że dodatki zostaną odjęte za 2 do 3 lata, jeśli organ nadający dodatki stwierdzi, że nie spełniasz warunków do ich uzyskania. Finansowo nie można odliczyć tych 10 €, gdyż jako uczeń nie płacisz podatku. Nawiasem mówiąc, umowa Riestera jest uwzględniana w obliczeniach podatkowych, ale rzeczywistość podatkowa staje się istotna dopiero wtedy, gdy oszczędności podatkowe przewyższają wysokość dodatków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata