- sob gru 04, 2010 2:20 pm
Cześć i miłego popołudnia w sobotę.
Mam nadzieję, że tutaj może mi trochę pomóc.
Uważam, że nie mam odpowiedniego zabezpieczenia na starość jak na swój wiek.
Mam więc 2 ubezpieczenia emerytalne.
Na początku ubiegłego roku uległem namowom miłej pani z banku oszczędnościowego i założyłem konto oszczędnościowe z odsetkami - chyba to było S-VorsorgePlus, Altersvorsorge - www.sparkasse.de. Wpłacałem tam tylko 10 euro miesięcznie, więc jeszcze niewiele. Nie jestem pewien, dlaczego pozwoliłem się na to przekonać wtedy, kiedy byłem jeszcze uczniem. Ale powiedziała, że byłoby korzystne to załatwić jeszcze w 2009 roku...
W 2003 roku wziąłem ubezpieczenie emerytalne i na wypadek śmierci w banku spółdzielczym z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy.
Jednak z powodu 2-letniego okresu szkolnego od 1 października 2008 r. zawiesiłem je na 2 lata, ponieważ nie stać mnie było na opłacenie składek (inaczej bałbym się nie wytrzymać z BAföG). Teraz chcę je reaktywować, ale musiałem podpisać jakieś oświadczenie o wznowieniu i ponownie wypełnić formularz zdrowia. Oczywiście ponownie zostanie to obliczone.
Jednak mam pewne wątpliwości, czy to ma sens. Gdy patrzę na moją gwarantowaną rentę w Allianz Versicherung, nie wiem, czy mam płakać czy śmiać, bo mogę po prostu stanąć z kapeluszem na ulicy i żebrać, miałbym więcej ^^
To prawdopodobnie wynika z tego, że nie jest to ubezpieczenie łączone, prawda?
Teraz do moich właściwych pytań:
- Ile powinno się wydawać (procentowo) na zabezpieczenie na starość?
- Czy sensowne jest pozbycie się ubezpieczeń (lub jednego z nich) i zawarcie nowych, oddzielając ubezpieczenie od niezdolności do pracy i ubezpieczenie na życie?
- Czy istnieje dobra strona internetowa na temat zabezpieczenia emerytalnego?
W zasadzie zdaję sobie sprawę, że dotychczas zbyt nieodpowiedzialnie podchodziłem do tematu zabezpieczenia na starość i byłem zbyt słabo poinformowany. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Nie chcę znów biec do doradcy, żeby coś mi wcisnął i znowu nie wiedzieć, co tak naprawdę podpisałem.
P.S. kilka dodatkowych informacji: mam 27 lat, zatrudniony, obecne roczne wynagrodzenie brutto to około 35000 euro
Pozdrowienia, Jörg