Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Daetwyler

Napisany przez 2cybercrash
Wcześniej wspomniałem o solidnych i mało zauważanych inwestycjach wartościowych na SWX. Ponieważ dzisiaj, 30 marca, zostały przedstawione wyniki finansowe za rok 2005, otwieram związany z nimi temat. Ta inwestycja pozostaje interesująca i będę ją nadal śledził.

Czysty zysk wyniósł 39,5 mln CHF, co jest zbliżone do prognozy, przychody są niewielko zmienione, solidny wynik pomimo wysokich kosztów surowców, sprzedaż w dziedzinie elastomerów/poliomerów utrzymuje się na stałym poziomie, zamówienia od przemysłu samochodowego pozostawiają wiele do życzenia. Systemy opakowaniowe dla farmacji rzekomo dobrze się sprzedają. Liczbę akcji przeliczyłem na 180000 jednostkowych akcji, co daje zysk w wysokości 222 CHF na akcję, przy kursie 4800 PE wynosi 21,6, w przewodniku giełdowym podawane jest PE około 20. Prognozy wskazują na stabilne przychody, ale brak znaczącego wzrostu.

Moim zdaniem kursy uciekły nieco od danych fundamentalnych. Kursy przy PE 15 i niższe stają się dla mnie znowu atrakcyjne, jeśli bilans pozostaje solidny.

Widzę, że zainteresowanie tym szwajcarskim klejnotem wśród mniejszych spółek utrzymuje się na tym forum w granicach, nie da się uwzględnić wszystkiego i być wszędzie. Wydaje mi się, że wartość ta, ze względu na swoją jakość, może stać się stałym elementem portfeli niektórych instytucjonalnych i zorientowanych na dochód funduszy inwestycyjnych w szwajcarskie spółki z drugiej linii? Do Daetwyler należą na przykład Distrelec z szeroką ofertą online części elektronicznych z dobrze rozwiniętą logistyką, a także Maagtechnic z ponad 50000 produktami w katalogu online elastomerów i polimerów lub do dziedziny technologii bezpieczeństwa. Do tego dochodzą nowe lokalizacje produkcyjne i sprzedażowe w okolicach Karlsruhe i Stuttgart.

Dziś Daetwyler podnosi prognozy z 50 do 60 mln zysku i ogłasza podział akcji 1:100. Dzięki temu nieco ciężka wartość 6000 CHF zostanie obniżona do atrakcyjnych wizualnie 60. Czy może to stać się interesujące dla traderów?

Wskaźnik cena/zysk wynosi obecnie około 19, a z nową prognozą na 2007 rok raczej 16. Obecnie nie mam udziałów, próbuję wejść trochę taniej?

Nic nie można było tanio nabyć. Szybko w ciągu kilku dni osiągnął solidny wzrost cenowy o około 10%. Czy lepiej go ignorować i zamiast tego w nieskończoność dyskutować o ABB, Micronas, Isotis, Swisslog itp., komentując dokładnie każdy mikrocent zysku/straty kursowego? Czy lepiej być ograniczonym i skupionym niż zdywersyfikowanym i zwinny?

Powinienem był zamiast handlować, po prostu zatrzymać i nigdy nie sprzedawać, mimo że miał kilka wgnieceń na ostrzu. W każdym razie po osiągnięciu poziomu 9000 CHF na akcję dzisiaj zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami nastąpi ulżenie w postaci splitu 1:100. Kurs obecnie wynosi niecałe 90 CHF. Byłoby to pożądane w portfelu, ale muszę zwrócić uwagę na cenę zakupu. Czy poczekać na kolejne wgniecenie?

Napisany przez richard100
cybercrash pisze:Powinienem był zachować go zamiast handlować i nigdy nie sprzedawać, chociaż miał kilka wgnieceń na powłoce. Cześć Cybercrash, Ten sam cytat pasuje także do RDSA. :wink: Czasami się sprawdza, a czasami nie. Ważne wydaje się być konsekwentne śledzenie własnej strategii. Czasami trafia w dziesiątkę, a czasami nie. Po radosnym dniu przychodzi mroczny, Ale wszystko w końcu się równoważy (Platen) Pozdrowienia Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata