Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy muszę zmienić ubezpieczenie zdrowotne przy wyższych dochodach?

Napisany przez ADMCI4
Aktualnie jestem ubezpieczony u ubezpieczyciela publicznego przez mojego pracodawcę. Dotychczas moje miesięczne wynagrodzenie brutto wynosiło około 3 700 euro. Jednak prognozuję, że w 2011 roku moje wynagrodzenie brutto wyniesie około 3 900 euro miesięcznie. Czy ubezpieczenie zdrowotne publiczne zmusi mnie wtedy do zmiany na ubezpieczenie prywatne, nawet jeśli tego nie chcę? Czy mogę pozostać ubezpieczony tam, i jaki będzie wówczas mój składka? Na czym się ona opiera, gdy przekroczę górną granicę składki? Dobranoc.

Napisany przez Gerd
Zawsze możesz pozostać w GKV. Do granicy obliczania składki jest jeszcze długa droga.

Napisany przez neugierig
I nawet jeśli uda Ci się ustalić górną granicę składki, czego Ci bardzo życzę ;-), państwowe ubezpieczenie zdrowotne będzie Ci wdzięczne na kolanach, jeśli pozostaniesz członkiem dobrowolnym. Pozdrowienia, frank ____________________________ Śledź mnie na Twitterze Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami insiders na temat oszczędzania | Popełnić błąd i go nie skorygować - to właśnie znaczy naprawdę popełnić błąd.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, oczywiście można pozostać dobrowolnym członkiem ubezpieczenia zdrowotnego publicznego. Czy to ma sens, nie można teraz odpowiedzieć, ponieważ pytający nie podał informacji o swoim wieku, sytuacji rodzinnej ani stanie zdrowia. Dlaczego jeszcze długa droga??? 3900 € x 12 = 46 800 euro. Brakuje więc tylko 2700 euro! Jeśli otrzymujesz premie świąteczne, premie, dodatkowe płatności, dodatki urlopowe, itp., możesz już być powyżej 49 500 euro. Jeszcze jedna rzecz, ponieważ tutaj ciągle pojawiają się błędy. PODSTAWA OBLICZANIA SKŁADEK nie ma nic wspólnego z granicą obowiązkowego ubezpieczenia ani z roczną granicą wynagrodzenia dla osób, które po raz pierwszy stają się ubezpieczeniowcami!!! Podstawa obliczania składek jest istotna dla wszystkich członków GKV zarówno obowiązkowo, jak i dobrowolnie ubezpieczonych do procentowego obliczenia składki ubezpieczenia zdrowotnego do zapłacenia! Obecnie maksymalna granica wynosi 44 550 euro. Nie ma więc nic wspólnego z granicą obowiązkowego ubezpieczenia! Istnieją różnice w granicach obowiązkowego ubezpieczenia. Istnieje Granica ogólna i Szczególna! Dla wszystkich osób, które chcą być ubezpieczone od 2007 r., stosuje się odpowiednią granicę rocznego wynagrodzenia jako granicę obowiązkowego ubezpieczenia, obecnie wynoszącą 49 500 euro. Muszę osiągnąć tę granicę, aby móc ubezpieczyć się prywatnie. Aby móc pozostać ubezpieczonym prywatnie, muszę to osiągać także w kolejnych latach, wliczając w to oczekiwane podwyżki. Jeśli spadnę poniżej tego poziomu i chcę pozostać w PKV, pozostaje tylko droga jednorazowego zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia w GKV. Wtedy powrót do GKV jest na zawsze utracony. Czy to ma sens, musi ocenić każdy sam. Szczególna granica obowiązkowego ubezpieczenia dotyczy osób już ubezpieczonych w PKV. Musieli być ubezpieczeni prywatnie albo w 2002 r., albo przed 2007 r. Tutaj szczegółowo: Granica obowiązkowego ubezpieczenia. Dotyczy pracowników, którzy 31 grudnia 2002 r. przekraczali obowiązującą granicę rocznego wynagrodzenia i byli ubezpieczeni w pełni w prywatnym zakładzie ubezpieczeń zdrowotnych. Aby zapobiec temu, że w wyniku znacznego podniesienia granicy obowiązkowego ubezpieczenia od 2002 do 2003 r. wielu osób znów byłoby objętych obowiązkowym ubezpieczeniem, wprowadzono szczególną granicę obowiązkowego ubezpieczenia. Ona także jest podnoszona corocznie. 2003 - 41 400 euro, 2004 - 41 850 euro, 2005 - 42 300 euro, 2006 - 42 750 euro, 2007 - 42 750 euro, 2008 - 43 200 euro, 2009 - 44 100 euro, 2010 - 45 000 euro, 2011 - 44 550 euro. Kieruje się więc aktualną granicą obliczania składek. Dla pracowników, którzy byli prywatnie ubezpieczeni zdrowotnie 2 lutego 2007 r., obowiązuje zasada posiadania. Dlatego ustawodawca wprowadził szczególną granicę rocznego wynagrodzenia. W rzeczywistości nie jest to takie proste, jak niektórzy eksperci zawsze próbują nam wmówić. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata