Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Sprzedać fundusz emerytalny?

Napisany przez FrancescoA
Cześć, mam dwa fundusze emerytalne (chyba austriackie): Espa Select Bond RT Vorsorge 14 Od jakiegoś czasu notują spadki. Czy warto przeczekać ten okres czy lepiej sprzedać je teraz lub przynajmniej większość? Z góry dziękuję!

Napisany przez EuroPaule
FrancescoA pisze: Espa Select Bond
Cześć, Chciałbym sprzedać ten fundusz. Powody: 1. Ogólnie rzecz biorąc, fundusze dachowe, które inwestują tylko w fundusze jednej firmy zarządzającej, moim zdaniem są raczej działaniem marketingowym niż sensownym produktem inwestycyjnym. Jeśli już fundusze dachowe, to z najlepszymi funduszami w danym segmencie. Rzadko będą to fundusze tej samej firmy, niezależnie od tego, o jaką firmę chodzi. 2. Jakiś czas temu widzieliśmy zmianę w polityce odnośnie stóp procentowych. Jeśli to nie był tylko chwilowy wyskok, możemy się spodziewać dalszego wzrostu stóp procentowych. Prawdopodobieństwo tego wydaje się być większe niż dla innych scenariuszy. Co oznaczałoby dalsze straty na obligacjach. (Więcej informacji na ten temat tutaj). Im dłuższy okres zapadalności obligacji (w funduszu), tym większe te straty. Według strony fondsweb.at ten fundusz ma dość długie średnie okresy trwania. Oznacza to, że nawet bez problemów na rynku obligacji z powodu euro, ryzyko dalszych strat istnieje. Cytat FrancescoA RT Vorsorge 14 Ten fundusz również głównie inwestuje w obligacje o okresie zapadalności od siedmiu do 10 lat. Brakuje mi tu elastyczności w kierunku krótszych okresów zapadalności. Ogólnie rzecz biorąc, szanse na zysk z uwagi na niski poziom stóp procentowych nie są obecnie bardzo wysokie. Ryzyka w przypadku wzrostu stóp procentowych wydają mi się osobiście proporcjonalnie wysokie. Dlatego obecnie w obszarze obligacji najlepiej wziąć tak zwane krótkoterminowe obligacje, bądź fundusze zawierające je. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez FrancescoA
Dziękuję bardzo, no to postaram się go znowu pozbyć. To zmartwienie sprawia mi już od jakiegoś czasu szereg zmarszczek na czole, a poprawa również nie jest w zasięgu wzroku. Zawsze mówi się, że powinno się być szeroko zorientowanym. Co można polecić jako alternatywę oprócz tych, które już mam, takich jak Trade Com Fonds Trader, C-Quadrat Arts Total Return Global AMI, Carmignac Patrimoine, aby inwestycja nie była zbyt jednostronna?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata