Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Kto zna dobre i wiarygodne firmy pracy tymczasowej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jestem bezrobotny od kilku miesięcy i boję się, że kiedyś skończę tylko na zasiłku Hartz IV. Ponieważ pracowałem jako mechanik przemysłowy w branży motoryzacyjnej, teraz jest dla mnie bardzo trudno znaleźć nową pracę. Chciałbym pracować nawet w firmie zatrudniającej pracowników tymczasowych, ale nie chcę być oszukany. Poza tym moim życzeniem jest ponowne długotrwałe zatrudnienie w jakiejś firmie. Czy ktoś tutaj może znać agencje pracy tymczasowej, którym można zaufać? Czy są naprawdę zainteresowane długoterminowym pośrednictwem między klientami, a nie tylko zarabianiem dużych pieniędzy na nich? Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Z litością żadna firma z branży agencji pracy tymczasowej nie działa. Każdy chce i musi zarabiać pieniądze. Ale przynajmniej wśród dużych graczy branży istnieje kilka standardów. Skąd pochodzisz? Słyszałem od moich klientów z branży motoryzacyjnej i chemicznej, że znowu jest prowadzona porządna rekrutacja.

Napisany przez MisterD
Cześć dołączę do tego wątku Interesują mnie dobre agencje pracy tymczasowej. Jestem z okolic Jeziora Bodeńskiego, przy granicy szwajcarskiej. Pozdrowienia MisterD

Napisany przez Feuerdrache
Witam Kurtchen 66. Może już masz nową pracę? Ale dobrym firmą Leasingową są Ranstadt, PRIMA Job AG, PROSEDO. Wejdź na stronę BZA. Po prostu przez Google. Wpisz nazwę firmy i dowiesz się, gdzie mają swoje oddziały. Koleżanka również pracuje w firmie Leasingowej i jest bardzo zadowolona. Ja również wyślę podanie o pracę do firmy Leasingowej. Pozdrowienia, feuerdrache.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Kurtchen66, Nie zgadzam się z opinią Feuerdrache. Pod szefem możesz znaleźć wiele informacji ogólnych dotyczących agencji pracy tymczasowej oraz to, czy i w jaki sposób należy się z nimi obchodzić. Czasami są to również jasne wyjaśnienia dotyczące szacunku dla działań tzw. związków zawodowych. Bardzo orzeźwiające. Osobiście staram się unikać kontaktu z alfonsami.

Napisany przez HrClaasen
Cześć, moim zdaniem powinieneś trzymać się z daleka od firm pracy tymczasowej, ponieważ w dłuższej perspektywie nie przynoszą one korzyści. Ponadto, bardzo trudno jest znaleźć rzetelną firmę. Dlatego polecam raczej kontynuowanie poszukiwań ofert pracy, jeśli to możliwe, lub wykorzystanie czasu na odbywanie kursów doszkalających i podobne. Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
..., że takie podejście nie ma długoterminowych korzyści. Dodatkowo jest bardzo trudno znaleźć solidną firmę. Czy mógłbyś mi dokładniej wyjaśnić, co dokładnie masz na myśli? Dlaczego to nie ma długoterminowych korzyści? Czy zawsze tak jest? A co z dużymi firmami, takimi jak Amadeus Fire na przykład, które są bardzo popularne i zazwyczaj pierwszym punktem docelowym? Powinny być one wiarygodne, prawda? Ja osobiście widzę uzasadnienie dla pracy tymczasowej. Same w sobie nie jest to nic złego, może pomóc ludziom znaleźć pracę, zdobyć nowe doświadczenia, poznać nowe firmy i kontakty. Jednak musi to pasować. Nie jestem zwolennikiem pracy za wszelką cenę. Niektórzy znacznie lepiej radzą sobie z samodzielnym sprzedawaniem swoich usług. Lub faktycznie kontynuują naukę i zmieniają swoje stanowisko w okresie bez pracy.

Napisany przez 2Bolitho
Hackepeter pisze: Pod szefem używamy tykania i znajdziesz tam wiele informacji dotyczących firm pośredniczących w zatrudnieniu oraz czy i w jaki sposób z nimi współpracować.
Nie uważam tej strony za szczególnie reprezentatywną. Nie widzę też roszczenia do ogólnej ważności opinii tam zawartych.

Napisany przez ADMCI4
@Bolitho: Czy naprawdę oczekujesz powszechnie obowiązujących opinii na forum (internetowym)? Czy nie posiadasz własnych doświadczeń przynajmniej w procesie kształtowania swojego zdania?

Napisany przez 2Bolitho
Nie. Ja nie, ale u Ciebie to brzmiało tak: Pod szefem, którego tykasz, znajdziesz wiele informacji ogólnych dotyczących firm pracy tymczasowej i tego, czy należy z nimi współpracować oraz jak. To, czego oczekuję, to odwołanie się do obiektywnych danych, jeśli chcesz poprzeć swoje zdanie. Tak, niestety moje własne doświadczenia są sprzed około 10 lat i od tego czasu wiele się zmieniło. Wówczas praca tymczasowa była dobrym trampolinem do stałej pracy w świetnych firmach. Moim zdaniem obecnie jest to raczej rzadkość. Niestety. Z drugiej strony uważam, że koncepcja pracy tymczasowej nadal jest bardzo interesująca i sądzę, że w przyszłości będzie się pracowało jeszcze bardziej projektowo. Tymczasem chciałbym, żeby pracownicy tymczasowi zaczęli postrzegać siebie coraz bardziej jako przedsiębiorcy/specjaliści, którzy pokrywają odpowiednie potrzeby firm. Może to stać się pozytywnym rozwiązaniem dla obu stron. Specjalista może dokładnie wnieść swoją wiedzę specjalistyczną i zaoferować ją z optymalizacją zysków. Firma może również zaspokoić krótkoterminowe potrzeby specjalistami. Ogólnie rzecz biorąc, to ogromne zwiększenie efektywności. Konieczne jest przede wszystkim nowe podejście ze strony pracowników. Muszą zrozumieć, że działają na rynku i odpowiednio się pozycjonować. Nie jest to łatwe, przyznaję. Pomimo pełnego etatu: Tysiące pracowników tymczasowych zagrożonych ubóstwem - SPIEGEL ONLINE - Wiadomości - Gospodarka To daje do myślenia. Nie chcę pięknie malować sytuacji. To jest niesprawiedliwe. (Mimo że badanie pochodzi od DGB i tym samym wynik było już ustalone przy przyjęciu zlecenia). Wspomniany wyżej model mógłby pomóc poprawić sytuację. Dzięki dochodowi podstawowemu nie byłoby takiej problematyki.

Napisany przez ADMCI4
Pozdrowienia Bolitho, aha, teraz rozumiem to nieporozumienie: Miałem na myśli, że tam znajdują się pomocne i w miarę pewne ogólne wskazówki dotyczące aplikowania do ZAF, a także pokazane są pewne potencjalne przypadki wykorzystania. Przynajmniej jeśli ktoś nie ma jeszcze doświadczenia, może wyciągnąć z tamtąd kilka wskazówek opartych na doświadczeniach. Ja sam uważam, że Twoje zdanie na temat ZA i jej możliwości jest bardzo, bardzo optymistyczne, niemalże idylliczne. Tak długo jak istnieje nadmiar siły roboczej (w szczególności niespecjalistycznych, nadmiernie wyspecjalizowanych, młodych absolwentów bez lub z niewielkim doświadczeniem zawodowym, itp.) i po drugiej stronie presja ekonomiczna ze strony H4, kredytów edukacyjnych lub nawet początkowo brak wynagrodzenia, a jedynie wydatki z kilku oszczędności oraz osobiste cele życiowe osoby dotkniętej sytuacją, tak długo nie jest to korzystne narzędzie. Gdyby nie było nadmiaru, firmy zmuszone byłyby do zatrudnienia bezpośredniego na stałe, aby zapewnić sobie zasoby. Jednak sytuacja jest inna. Dlatego też zdarzało się, że już słyszałem od dyspozytorów (dotyczących stanowiska specjalisty): Jeśli nie jesteś gotów pracować za 6,38 (bryt./h), to tylko poczekaj. Na pewno skorzystasz z oferty pracy, jeśli będziesz musiał pobierać H4.. ZAF zatrudnia jednego LAN dopiero wtedy, gdy jest pewna, że może wygenerować zlecenie, a następnie zwalnia go stosunkowo szybko (w moim przypadku zawsze bezpośrednio po tym). Wtedy LAN jest tak samo daleko jak tymczasowo zatrudniony. Jednakże, z powodu braku wynagrodzenia brutto podczas tego okresu, LAN mniej płaci składki społeczne, co oznacza znacznie niższe świadczenia emerytalne i zasiłki dla bezrobotnych niż zatrudnieni na stałe. Emerytura szybko znika i ustępuje miejsca podstawowym świadczeniom w starości. A propos "ustać": W mojej wiedzy, we Francji jest inaczej, tam wyższe ryzyko bezrobocia ma być złagodzone odpowiednio większą marżą ryzyka (w stosunku do zatrudnionych na stałe). Jeśli tak jest, mogę sobie wyobrazić, że jako skutek uboczny ZAF dla klienckich nie są tak atrakcyjne jak tutaj. Z mojego doświadczenia chciałbym zwrócić uwagę na inny punkt: Możesz sobie wyobrazić, jakie są skutki częstych zmian dla lojalności czy też osobistowej więzi z kolegami? Miałem wrażenie, że jest jak weteran, który ostatecznie nie buduje więzi, bo zbyt wielu współtowarzyszy przychodzi i odchodzi. I pracodawca staje się równie dowolny. Zła moralność połączona z niskimi zarobkami może nawet prowadzić do poszukiwania nowych źródeł dochodu, np. sprzedaży danych (obecnie powszechne jest skanowanie wszystkiego: starych akt personalnych, wniosków o konto, dokumentów. To często oferowane przez usługodawców, którzy mogą oferować korzyści tylko poprzez wykorzystanie bardzo tanich LAN.) Ponadto, LAN w zakresie tożsamości korporacyjnej zazwyczaj są nawet nieuwzględniani, ponieważ są oderwani od własnego personelu. Czasami nawet nie wolno LAN jeść w stołówce, jest tylko dla pracowników na stałe i korzysta z ulg podatkowych. Dodatkowo dochodzi niekompetencja przełożonych w firmie korzystającej z usług wypożyczania, którzy nie traktują takich pracowników jako swoich rzeczywistych pracowników i na przykład odmawiają udziału w zebraniach pracowniczych. Choć jest to rażąco niezgodne z prawem, ale jaki LAN chciałby ponosić tego typu konsekwencje, wskazując na to? Nie wspominając już o braku możliwości szkolenia. Dla firmy wypożyczającej to nie ma znaczenia, ona stawia wymagania usługodawcy, gdy go właśnie potrzebuje. A dla ZAF również to nie ma znaczenia, bo zatrudnia tylko tych, których może natychmiast zatrudnić, a wtedy interes już działa. Szkolenie pozostaje w tym obszarze wyjątkiem. Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Czyli już się zgadzamy. W obecnej sytuacji sposób, w jaki funkcjonuje, nie jest naprawdę społeczny i atrakcyjny. Jeśli jednak zniknęłaby składowa zależności, na przykład poprzez wprowadzenie bezwarunkowego dochodu podstawowego (lub ogólnie przez mniejszą liczbę siły roboczej), istniałoby potencjał do ogromnej poprawy.

Napisany przez ADMCI4
@Bolitho ponieważ OT, tylko jeszcze to: W kapitalistycznym systemie dochód podstawowy jest absurdalny, ponieważ system ten oparty jest na dysproporcji (nacisk za pomocą siły/ przymusu; Biedny/Bogaty; Posiadanie/Chęć posiadania; Pan/Pani/Sługa; Wierzyciel/Niewierzyciel; Czy mogę/Czy nie mogę itd.). Bez dysproporcji nie ma powodu do działania lub nawet sukcesu w gospodarce. Dochód jest obecnie mierzony w pieniądzu (co ciekawe, coraz bardziej jako wirtualna wartość). Pieniądz ma wartość tylko tę, jaką mu przypisuje ktoś inny. -> Jeśli mam tyle samo co wszyscy, to mój sąsiad już mnie nie motywuje, musi mi zaoferować więcej, bo wartość zakupowa (w tym momencie) nie odpowiada tylu rzeczom, których mogę sobie nabyć, ale ja muszę wytworzyć więcej (na przykład obowiązek wzrostu systemowego). Oznacza to, że lekarz będzie żądał więcej za swoje specjalne rzemiosło, tak samo piekarz, doradca podatkowy, przede wszystkim dlatego, że Ministerstwo Finansów musi zażądać więcej, aby to wszystko sfinansować, tylko ten, kto i tak nic nie ma, dalej nic nie ma - liczba wyrażająca to nic jest jednak przy dochodzie podstawowym teraz nie zerem, lecz coś większym, 100, 1000, 10000, wybierz coś, bez znaczenia. Chcę powiedzieć: poprzez dochód podstawowy rozdawane są pieniądze do gry Monopoly, bez wartości zakupowej. Prawie czysta inflacja. Pieniądz jest co prawda celem samym dla niektórych, ale przede wszystkim narzędziem, stanem agregacji wartości dodanej. Bez osiągniętej wartości pieniądz jest bezwartościowy. I powtarzam: po co potrzebujesz pieniądza, jeśli każdy inny go też ma? Dlatego jestem przekonany, że zwiększenie ilości pieniądza poprzez dochód podstawowy nie jest odpowiednie do stabilizacji poziomu cen na przykład przy imporcie gazu z Rosji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata