- śr gru 15, 2010 9:36 pm
Cześć wszystkim, Wiem, że to już o 157. wątek dotyczący programu emerytalnego Riester, ale chciałbym bardzo, gdyby ktoś mógł mi pomóc. Chodzi o zakup funduszu emerytalnego objętego wsparciem Riester. Obecne roczne wynagrodzenie wynosi około 34 000 euro, okres trwania wynosi około 40 lat, a inwestycja powinna być przede wszystkim samodzielna (nie wymagająca stałej kontroli). Pytanie (które jest pewnie dość trudne do odpowiedzi): Który rodzaj inwestycji jest najlepszy? Moja dotychczasowa wiedza (chętnie się poprawię, jeśli coś jest nieprawidłowe): 1. Plan oszczędnościowy w banku: Kosztuje maksymalnie 10 euro rocznie, oprocentowanie zależy od rynku, więc prawdopodobnie dość niska stopa zwrotu, ale z możliwością wypowiedzenia w dowolnym momencie bez (większej) straty. 2. Klasyczne ubezpieczenie emerytalne: wysokie koszty początkowe, koszty administracyjne, ewentualnie koszty dystrybucji. Gwarantowane oprocentowanie w wysokości 2,25% (przed odliczeniem kosztów), średnio oczekiwane oprocentowanie obecnie wynosi około 5% (przed odliczeniem kosztów) 3. Plan oszczędnościowy w funduszach: Początkowe opłaty lub prowizje, koszty administracyjne, ewentualnie wysoka stopa zwrotu, a nawet brak zwrotu, możliwa strata? 4. Oszczędzanie w funduszach za pośrednictwem ubezpieczenia: wysokie koszty, opłacalne tylko dla znawców... 5. Riester związany z nieruchomościami: Nieinteresujące dla mnie... Teraz chciałbym się dowiedzieć, czy zrozumiałem to wszystko w miarę poprawnie i co polecacie. Z góry dziękuję.