Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy mogę pozostać w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym jako osoba bezrobotna?

Napisany przez ADMCI4
Kochani, Mam nadzieję, że moja przyszła bezrobocie będzie tylko przejściowe. Za dwa miesiące stracę pracę jako inżynier w firmie produkującej akcesoria samochodowe. Ponieważ jestem bardzo elastyczny na poziomie prywatnym, mam ogromną nadzieję, że wkrótce znajdę kolejne dobre zatrudnienie. Ale co mam zrobić z moim prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym w tym przejściowym okresie? Z uwagi na zasiłek dla bezrobotnych moje dochody spadają poniżej limitu składek. Czy muszę koniecznie wrócić do publicznej służby zdrowia? Czy mogę pozostać w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, płacąc minimalną składkę? Serdecznie pozdrawiam, Ari

Re: Czy mogę pozostać w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym jako osoba bezrobotna?

Napisany przez neugierig
Cześć Ari, jak długo już jesteś prywatnie ubezpieczony? Zgodnie z § 8 ust. 1a Ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym (SGB V) możesz być zwolniony z obowiązku ubezpieczenia, jeśli w ciągu ostatnich 5 lat nie byłeś objęty obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym i jesteś ubezpieczony w kasie chorych, która świadczy co najmniej takie same świadczenia jak ubezpieczenie publiczne. Pozdrowienia, frank ____________________________ Śledź mnie na Twitterze Mój blog | Informacje na temat ubezpieczeń z cennymi wskazówkami od insidersów dotyczącymi oszczędzania | Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero znaczy popełnić błąd.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, Nie uważam, że jednorazowe zwolnienie z obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego jest tutaj konieczne. Jeśli podejmę ten krok, powrót do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego będzie trwale niemożliwy. Ponadto moim zdaniem tutaj zwolnienie nie jest konieczne. Możesz śmiało pozostać w swoim PKV. Najpierw sprawdź wysokość swojej zasiłku dla bezrobotnych i umów dodatkowo spotkanie doradcze w swoim biurze. Ogólnie wszyscy beneficjenci zasiłku dla bezrobotnych I, korzystający z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, mają prawo do tego, aby agencja pracy pokrywała ich składki ubezpieczeniowe. Jest to uregulowane w § 207a Kodeksu Pracy. Jednakże Federalna Agencja Pracy pokrywa jedynie składki w wysokości, jaką beneficjent musiałby płacić do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Podstawą jest ogólna stawka składki do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Osoba, która ma prywatne ubezpieczenie zdrowotne, które kosztuje ją więcej niż obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne, musi więc dopłacać. Jeśli bezrobocie jest raczej krótkotrwałe (jak sugerujesz), zawsze zalecałbym pozostanie w PKV. Jeśli mimo to wolisz przejście do GKV, zalecam natychmiastową zamianę Twojego dotychczasowego PKV na ubezpieczenie zawieszone oraz uwzględnienie odpowiednich dodatkowych planów ubezpieczenia do GKV. Zapewni to: 1. zachowanie dotychczasowych rezerw na starość, 2. zamrożenie Twoich danych zdrowotnych, 3. ponowne przyjęcie do PKV bez ponownej oceny zdrowia i wieku, nawet w przypadku ciężkiej choroby. To można zabezpieczyć za stosunkowo niewielką opłatą w Twoim PKV. Proszę uzyskać więcej informacji na ten temat w swoim PKV. Z poważaniem Mike

Napisany przez neugierig
Cześć Mike, przepis §207a Ustawy III o ubezpieczeniu społecznym nie dotyczy jednak tylko osób pobierających zasiłek dla bezrobotnych, które są zwolnione z obowiązku ubezpieczenia. Takie zwolnienie dotyczy tylko tych, którzy w momencie utraty pracy nie byli objęci obowiązkowym ubezpieczeniem i przekroczyli 55 lat lub zdecydowali się na zwolnienie, jak opisano powyżej. W przeciwnym razie obowiązuje obowiązek ubezpieczenia w funduszu ubezpieczeń zdrowotnych zgodnie z §5 ust. 1 pkt 2 Ustawy V o ubezpieczeniu społecznym. Co do prawa do świadczeń, oczywiście masz rację. Wczoraj wieczorem po prostu nie chciało mi się tego dogłębniej analizować. Poza tym po godzinie 21.00 honorar za udzielanie informacji jest znacznie niższy (dobre, prawda?) Jeśli można przypuszczać, że bezrobocie potrwa krótko i może być dostępna niewielka rezerwa finansowa, to warto mieć duże świadczenia. Jednakże zwiększa to koszty! Pozdrawiam, frank ____________________________ Śledź mnie na Twitterze Mój blog | Informacje na temat ubezpieczeń ze wskazówkami eksperckimi, jak zaoszczędzić | Popełnić błąd i nie poprawić go - to dopiero jest prawdziwy błąd.

neugierig;38532 pisze:Cześć Mike, §207a SGB III dotyczy tylko odbiorców ALG I, którzy są zwolnieni z obowiązku ubezpieczenia. Tak się dzieje tylko wtedy, gdy w chwili stania się bezrobotnym nie było się podległym ubezpieczeniu i ukończyło się 55 lat lub, jak opisano powyżej, można się zwolnić. W przeciwnym razie obowiązuje obowiązek ubezpieczenia w GKV zgodnie z §5 ust. 1 pkt 2 SGB V. [quote] Słusznie, frank, ale nie znamy ani wysokości dochodu, ani długości posiadania PKV. Dlatego może się zdarzyć, że nie ma obowiązku ubezpieczenia. Ponadto należy wreszcie zrozumieć, że aktualna granica obowiązku ubezpieczenia nie ma nic wspólnego z granicą wymiaru składki. Wyjaśniłem to już kilka razy na forum. Ale wydaje się, że dla wielu jest to zbyt trudne do zrozumienia! patrz też tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=38308 Dlatego granica obowiązku ubezpieczenia może różnić się nawet o 4950 euro, w zależności od tego, kiedy rozpoczęło się moje ubezpieczenie PKV. Pozdrawiam mike

Napisany przez neugierig
Cześć Mike, ale ani nie wiemy o wysokości dochodu, ani o czasie trwania jego ubezpieczenia zdrowotnego PKV. Dlatego może się zdarzyć, że nie ma obowiązku ubezpieczeniowego. Do końca zatrudnienia i rozpoczęcia bezrobocia musi być on zwolniony z obowiązku ubezpieczeniowego, a jak długo jest już ubezpieczony prywatnie, o to właśnie zapytałem w pierwszym wpisie. I zacznie obowiązywać obowiązek ubezpieczeniowy wraz z rozpoczęciem bezrobocia, a jeśli nie zostanie zwolniony, automatycznie znów to obowiązek dotyczy, jeśli nie ma jeszcze 56 lat. W innym przypadku zgadzam się z Tobą całkowicie! Pozdrawiam, frank

Dlaczego automatycznie zostaje objęty obowiązkowym ubezpieczeniem w GKV???

Napisany przez neugierig
Zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym (SGB V).

Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego osoby, których zasiłek dla bezrobotnych I jest także powyżej odpowiedniego rocznego limitu zarobków, nadal otrzymują składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego do wspomnianego wcześniej limitu od urzędu pracy? Pozdrawiam Mike

Napisany przez neugierig
To jednak nie ma sensu. Istnieje także pewna granica składkowa dla ubezpieczenia od bezrobocia. Zgodnie z § 341 ust. 4 Kodeksu pracy III, odpowiada ona wysokości ubezpieczenia emerytalnego. Wysokość zasiłku dla bezrobotnych określana jest zgodnie z §131 Kodeksu pracy II na podstawie odpadającego wynagrodzenia podlegającego składkom. Dlatego nie może istnieć zasiłek dla bezrobotnych I, który byłby wyższy niż granica ubezpieczenia. Czy coś mi umknęło? Pozdrawiam, frank

Napisany przez neugierig
W tym kontekście interesującym byłaby być może jeszcze opcja otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych I w maksymalnej możliwej wysokości + dochód z działalności samodzielnej. Zasiłek dla bezrobotnych I będzie wtedy zmniejszony o 30% wysokości dochodu z działalności samodzielnej. Teoretycznie można by w ten sposób przekroczyć próg obowiązkowego ubezpieczenia. Wówczas składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego byłyby już odejmowane od dochodu. W rezultacie nie miałyby już znaczenia. Myślę, że to również byłoby dość uciążliwe. Prawdopodobnie nigdy nie zacznie odgrywać realnej roli! Pozdrowienia, frank

Cześć frank, nie można wysłać prywatnej wiadomości. System informuje, że odbiorca nie pozwala na przyjmowanie wiadomości.

Więc jeszcze raz, nawet kosztem tego, że nikt już nic nie zrozumie! Możemy podziękować za to ustawodawcy! Możliwość zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia w GKV w przypadku bezrobocia nie ma nic wspólnego z trwałym zwolnieniem z ogólnego obowiązku ubezpieczenia w GKV, które jest konieczne, gdy jako pracownik nagle zaczynam ponownie zarabiać poniżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia i chciałbym pozostać ubezpieczony w PKV. W takim przypadku powrót do GKV jest wykluczony. Nie dotyczy to jednak bezrobocia! Jeśli po zakończeniu bezrobotnego okresu rozpocznę ponownie działalność zarobkową z odpowiednimi dochodami uprawniającymi do ubezpieczenia w PKV, a później z powodu mniejszych dochodów staję się ponownie objęty obowiązkowym ubezpieczeniem, mogę ponownie przystąpić do GKV. Zwolnienie obowiązuje tylko przez czas bezrobocia! Jeśli jestem ubezpieczony w PKV od ponad 5 lat, nawet jeśli mam mniej niż 55 lat, obowiązuje prawo statusu. To uprawnia do zwolnienia w przypadku bezrobocia. Jasnka sprawa: Bezwzględnie ubezpieczeni bezrobotni w PKV mogą ubiegać się o zwolnienie z obowiązkowego ubezpieczenia w GKV i SPV. Wymogiem jest, aby te osoby w ciągu ostatnich pięciu lat przed skorzystaniem z świadczeń nie były ubezpieczone w GKV i posiadały prywatne zastępcze ubezpieczenie zdrowotne. Wymagane jest złożenie wniosku w ciągu trzech miesięcy od rozpoczęcia obowiązku ubezpieczenia w publicznej kasie chorych. Zwolnienie działa od początku miesiąca kalendarzowego, który następuje po złożeniu wniosku. Po jego potwierdzeniu Agencja Federalna dla Pracy przejmuje opłacenie bezpośrednio do przedsiębiorstwa PKV zarówno składkę do PKV, jak i składkę do prywatnego ubezpieczenia pielęgnacyjnego w wysokości, jaką musiałaby ponosić w przypadku obowiązkowego ubezpieczenia w GKV lub w ubezpieczeniu społecznym pielęgnacyjnym. Co się stanie, jeśli osoba prywatnie ubezpieczona w trakcie bezrobotnego okresu przestawi się na ubezpieczenie w publicznej kasie chorych i po powrocie do pracy ponownie będzie zwolniona z ubezpieczenia, czyli ze względu na wysokość wynagrodzenia pozostanie nieobjęta obowiązkowym ubezpieczeniem? Jeśli okres ubezpieczenia w publicznej kasie chorych trwał dłużej niż 12 miesięcy, osoba ta może wybierać między dobrowolnym ubezpieczeniem w publicznej kasie chorych i prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym. Jeśli jednak była ubezpieczona ustawowo mniej niż 12 miesięcy, wymagany okres ubezpieczenia w publicznej kasie chorych nie jest spełniony. Granica obliczania składek na ubezpiecznie emerytalne obecnie wynosi 5500 euro, czyli 66000 rocznie. Granica obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego dla pracowników prywatnie ubezpieczonych przed 2002 rokiem wynosiła 44500 euro. Pozdrawiam Mike

Napisany przez neugierig
Hej Mike, w sprawie PW: znalazłem i usunąłem tajemnicze haczyk! Co do Twojego ostatniego postu, zgadzam się z Tobą w pełni. Tak to widzę i tak też znam. Wydaje mi się, że gdzieś po drodze doszło do kilku nieporozumień. Punkt wyjścia był następujący: Czy muszę przystąpić do ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli stracę pracę, nawet jeśli nie chcę. Moja odpowiedź: Nie, jeśli w ciągu ostatnich 5 lat nie byłeś objęty ubezpieczeniem, to można złożyć wniosek o zwolnienie. Nie wspomniałem wtedy, że w innym przypadku automatycznie wchodzi w życie obowiązek ubezpieczenia zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 2 SGB V, jeśli nie jesteś starszy niż 55 lat itp.... To była zwięzła odpowiedź na postawione pytanie. Nadal uważam, że była poprawna. Jednak lepszą opcją byłoby prawdopodobnie wykupienie anwartschaft, ale nie było o to pytania, a ja w danym momencie byłem zbyt leniwy. Natomiast Ty zakładałeś, że przejęcie składek zgodnie z § 207a SGB III odbywa się z zasady i dlatego nie jest konieczne zwolnienie. Tak przynajmniej zrozumiałem Twój drugi post. Powrót do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego po okresie bezrobotności i ubezpieczenie w zakładzie ubezpieczeń społecznych jest oczywiście wykluczony. Ale wiąże się to z możliwymi problemami, takimi jak pytania dotyczące zdrowia i wiek przyjęcia. Nie muszę Ci tego tłumaczyć. Trochę mnie zdziwiło Twoje pytanie: Dlaczego osoby, których zasiłek dla bezrobotnych przekracza granicę dochodową na rok, nadal otrzymują składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego do wcześniej wspomnianej granicy od agencji zatrudnienia? Dlatego próbowałem wyjaśnić, że zasiłek dla bezrobotnych na poziomie granicy obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego nie jest możliwy, ponieważ zasiłek dla bezrobotnych jest przyznawany jedynie na podstawie składki od wynagrodzenia objętego obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym i jest to mniej więcej 60-65% składki od wynagrodzenia objętego ubezpieczeniem. Zatem wyraźnie poniżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia w zakładzie ubezpieczeń społecznych. Myślę, że generalnie jesteśmy zgodni! Pozdrawiam, frank

Te paragrafy służą właściwie tylko jednemu celowi. Dezorientują ludzkość. Jeśli jako bezrobotny ubezpieczony w PKV mam możliwość zwolnienia się z obowiązku ubezpieczenia na czas bezrobocia, to dla każdego myślącego racjonalnie człowieka nie ma obowiązku ubezpieczeniowego. Można byłoby ten paragraf napisać odwrotnie: Bezrobotni ubezpieczeni w PKV pozostają bez ubezpieczenia, chyba że... Wtedy przynajmniej każdy by to zrozumiał. Ale masz rację, już się zgadzamy. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że wielu ludzi ma obawy, że ze względu na brak wiedzy nie będą mogli później ponownie być przyjęci do GKV. Dlatego zwolnienie nie jest tożsame z zwolnieniem. Który zwykły obywatel miałby jeszcze pojąć tę sytuację?! Jeszcze raz odnośnie zasiłku dla bezrobotnych i granic obliczeniowych. Być może nie jestem na bieżąco. Czy podwyższona stawka zasiłku dla bezrobotnych dla 2 i więcej dzieci nie wynosi już 68%?? Przyznam, nie chcę być źle zrozumiany! Bezrobotni nie są moim głównym klientem. Możliwe, że czegoś nie zauważyłem. Natomiast jeśli wezmę osobę ubezpieczoną w PKV, która była prywatnie ubezpieczona przed 2002 rokiem, jej granica obowiązkowego ubezpieczenia wynosi 44550 euro. Jeśli zarabia powyżej granicy obliczeniowej do GRV, tzn. co najmniej 66 000 euro, to 68% z tego wynosi 44 880 euro. Czyli wartość ta jest znacznie powyżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia. Chyba że stawka w wysokości 68% również została zniesiona. Byłbym tym niezaskoczony. Pozdrawiam mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata