Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dofinansowanie Riester dla zakupu nieruchomości

Napisany przez funsurfer77
Cześć, chcemy w ciągu najbliższych lat kupić Dom. Jesteśmy dwie dorosłe osoby i jedno dziecko. W tej chwili pracuję tylko ja. Obecnie mam prywatną emeryturę uniwersytecką (fundusz emerytalny Riester z opłatą manipulacyjną). Myślę, że w moim przypadku lepiej będzie przełączyć się na plan oszczędnościowy bankowy bez opłaty manipulacyjnej i wypłacić wpłaconą kwotę, gdy będę chciał budować (z zachowaniem przyznanego wsparcia). Wystarczy, że wpłacę co najmniej 11000 euro, a później ponownie wpłacę tę kwotę. A może lepiej będzie, jeśli zdecyduję się na założenie umowy oszczędnościowej budowlanej? (z drogimi opłatami)

Napisany przez Gerd
Cześć Riester nie da się zmienić. Trzeba zrezygnować i zacząć od nowa. Jeśli umowa Riester jest już starsza, opłaty za jej zawarcie są już opłacone, więc poniesiesz stratę. 11000 €? Na jak daleko ma to starczyć na finansowanie domu? Gdzie będziesz opłacać składki na Riester w przyszłości? Nie jestem pewien, czy możesz po prostu wypłacić 11000 €, nie tracąc przy tym środków finansowych. Należy rozgraniczyć finansowanie nieruchomości i emeryturę. Obie te kwestie nie mają ze sobą nic wspólnego.

Napisany przez Mike Spezi
To widzę dokładnie tak samo jak Gerd. Variantę Wohnriester uważam tylko za kolejny sposób promowania tego produktu. Na celu finansowania budowy kwoty te są i tak raczej zaniedbywalne. Przy dzisiejszym trwającym niskim poziomie procentowym w sektorze finansowania budowlanego mogę sobie zapewnić stałe kredyty na super warunkach przez długie okresy. Umowy dotyczące zabezpieczeń na starość powinny być jasne i przejrzyste oraz służyć wyłącznie emeryturze. Bez znaczenia, czy osiągnięto to poprzez programy oszczędnościowe czy ubezpieczenia. Inne świadczenia powinny być moim zdaniem jasno od nich oddzielone. Dlaczego konto oszczędnościowo-budowlane ma drogie opłaty??? Jako narzędzie oszczędzania jest to całkiem skuteczne. Nie ma konieczności korzystania z kredytu budowlanego. Jak powiedziano, kredyt ratalny jest obecnie zdecydowanie lepszy. Ale do odłożenia wymaganej wkładki własnej konto oszczędnościowo-budowlane jest całkowicie odpowiednie. Opłata za zamknięcie wynosi 1% sumy oszczędności budowlanych. Koszty są transparentne i znacznie niższe niż w przypadku umowy ubezpieczenia emerytalnego Riester!! U nas nie ma żadnych dodatkowych kosztów oprócz opłaty za zamknięcie, czyli nie ma opłat za prowadzenie konta, ani za elegancki czasopismo o oszczędzaniu budowlanym, itp. Oprocentowanie kredytu wynosi 3% od pierwszego dnia, nie dopiero na końcu okresu kredytowania! Przy rezygnacji z kredytu otrzymuje się dodatkowe 0,25% oprocentowanie jako bonus. mfg mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata