Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy???

Napisany przez Christian76
Cześć, mam jeszcze jedno pytanie: Dostałem ofertę od mojego banku - zawarcia ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy za 35 euro miesięcznie, ale nie wiem, czy to ma sens. Już wykupiłem rentę Riester i płacę za nią 8 euro miesięcznie, a 35 euro wydaje mi się dość dużą kwotą w porównaniu. Muszę dodać, że pracuję jako murarz, więc można powiedzieć, że jestem trochę bardziej narażony niż ktoś pracujący w biurze. Być może ktoś z was może mi powiedzieć, czy takie ubezpieczenie jest konieczne (mam 34 lata) - nie mam pojęcia o całym tym zakresie ubezpieczeń i finansów i zawsze muszę ufać ludziom z banku. - jeszcze krótkie pytanie: dlaczego zawiera się takie ubezpieczenie od niezdolności do pracy w banku??? niestety zapomniałem zapytać o to podczas rozmowy doradczej... Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
Cześć BU jest sensowne, ale dla murarza już bardzo drogie. Pytanie nie brzmi, ile kosztuje, ale jak wysoka jest miesięczna renta. Alokata Riester za 8 € miesięcznie??? Czy zarabiasz jako murarz tylko 520 € miesięcznie? Dlaczego zawierasz ubezpieczenia w banku? Nie mam pojęcia. Banki dzisiaj także sprzedają ubezpieczenia. Problem w tym, że pracownicy nie mają pojęcia o ubezpieczeniach. Są zobowiązani sprzedać określoną liczbę umów w danej dziedzinie. Następnie korzystają z komputera z danymi klientów i wybierają swoje ofiary.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, krótka odpowiedź: nie, ubezpieczeń nie należy zawierać w banku! Doświadczenie pokazuje, że jakość doradztwa jest raczej niska. Zazwyczaj najważniejsza jest sprzedaż. i TAK: ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest zdecydowanie zalecane, zwłaszcza w Państwa grupie zawodowej. Na temat ceny i jakości oferty, której Państwo dotrzymują, nie można udzielić informacji, ponieważ nie podali Państwo danych na temat treści, okresu trwania i innych parametrów umowy. Mój tip! Zarezerwuj trochę czasu na podjęcie decyzji. Zdobądź kilka odpowiednich czasopism branżowych na ten temat i wyrobić sobie własne zdanie. Nie ma potrzeby spieszyć się w ciągu 1-2 tygodni! Nie podpisujcie również automatycznie pierwszej oferty. Pozyskaj kilka ofert. Być może mają Państwo do dyspozycji doświadczonego, wiarygodnego maklera lokalnego, który ma szeroką gamę produktów i może udzielić celowej porady. W przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy istnieją znaczące różnice w umowach! Zawsze warto sprawdzić! Z poważaniem mike

Napisany przez muha
Cześć, polisa ubezpieczenia rentowego (BU) z „tylko 35 EUR miesięczną składką” przede wszystkim zabezpieczy stosunkowo niską rentę, a z drugiej strony produkt będzie miał stosunkowo słabe warunki (odnoszenie się do abstrakcyjnego/konkretnego powołania itp.). Osobiście zawsze zdecydowałbym się na co najmniej ubezpieczenie z ratingiem co najmniej 4 gwiazdek (ocena BU Morgen und Morgen). Dlatego warto posłuchać Mikea Spezi i zasięgnąć rad w specjalistycznych czasopismach (np. testach). Pozdrowienia

Napisany przez Christian76
Cześć, tak, też się zastanawiałem, dlaczego płacę tak niewiele na RiesterRente, ale szczerze mówiąc, nie jestem jednak dobrze poinformowany, dlaczego - dlaczego - dlaczego??? Ale macie rację, więc nie będę polegał na osądzie mojego banku i poszukam informacji gdzie indziej.... choć zawsze uważam to za strasznie nudne i wolałbym posłuchać innych. Aha, życzę wam wesołych Świąt...

Napisany przez Gerd
Cześć Składka riesterowska wynosi zawsze 4% brutto minus dopłaty. Na ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Tylko dla orientacji. Emerytura w wysokości 500 € miesięcznie do 63. roku życia nie może kosztować mniej niż 80 € miesięcznie. Zawód murarza jest jednym z najdroższych.

Napisany przez neugierig
Wskazano już wiele istotnych wskazówek. Może jeszcze jedno spostrzeżenie. ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (BU) jest dobre i ważne. Ale jeśli chodzi o BU, to zrób to dobrze. W przypadku niezdolności do pracy stan zdrowia z reguły jest już poważnie osłabiony. Oznacza to z dużym prawdopodobieństwem regularne obowiązkowe leczenie, być może opiekę lub konieczność korzystania z innej pomocy, aby wymienić tylko kilka spraw. Z tego powodu życie pozostaje raczej droższe niż w przypadku osoby zdrowej. Dlatego ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy powinno przynajmniej wyrównać dochód netto. Trochę więcej nie zaszkodzi. ubezpieczenie na 500 € możesz sobie darować. To wyrzucanie pieniędzy. Te 500 € zostaną policzone przy otrzymywaniu świadczeń socjalnych (np. zasiłek dla bezrobotnych). W ten sposób zmniejszasz świadczenia socjalne, na które już raz zapłaciłeś składki na ubezpieczenie społeczne. Chociaż to może boleć, ubezpieczenie na 30 € stanowi korzystną alternatywę dla sumienia, niczego więcej. Często słyszę od klientów, co jeszcze mam ubezpieczyć? Przecież muszę także żyć. I mają oni rację. 25-latek musiałby płacić około 300 € za sensowne ubezpieczenie od niezdolności do pracy + emeryturę, w jaki sposób ta może wyglądać, będziesz musiał zapewne nawet zaplanować 400 €. Dla wielu to niewykonalne. Najgłupsze, co można zrobić w takiej sytuacji, to rozdrobnić to na wszystkie obszary. Wtedy jest tylko jedno gwarantowane - nigdy nie wystarczy. Ani w przypadku ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, ani na starość. Tak, ja podchodzę do tego całkiem pragmatycznie. Jeżeli mam do dyspozycji tylko określoną kwotę, której mogę jednorazowo użyć, to wybieram ryzyko, które z największym prawdopodobieństwem wystąpi. I to jest jasne - jest to emerytura. Z 85-90% prawdopodobieństwem osiągniemy emeryturę, a z 25-30% prawdopodobieństwem będziemy niezdolni do pracy, z uwzględnieniem tych, którzy po pewnym czasie powrócą do swojej pracy lub wykonywać inną. Co więcej, na korzyść emerytury przemawia fakt, że istnieje wartość lub przynajmniej powinna istnieć. ubezpieczenie od niezdolności do pracy to czyste ubezpieczenie na wypadek ryzyka. Oczywiście, jest to kompromis! I ta decyzja musi w końcu podjąć każdy sam. Zwłaszcza dlatego, że może się też zdarzyć, że zdecydujesz się na oszczędności na emeryturę, a po pół roku stajesz się niezdolny do pracy. Pozdrawiam, frank ____________________________ Obserwuj mnie na Twitterze Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami dla oszczędnych | Popełnić błąd i go nie naprawić - to dopiero jest naprawdę popełnić błąd.

Napisany przez muha
Cześć frank, Super wpis!!! Jednakże muszę się z tobą w jednym punkcie nie zgodzić, istnieje wiele statystyk potwierdzających, że po 3 latach niezdolności do pracy, wiele osób albo umiera, albo jest niepełnosprawnych i nie może wykonywać żadnych innych czynności! A 3 lata niezdolności do pracy to (niestety) nie jest długi okres. Szczególnie w takim zawodzie jak murarz, prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z stawami/biodrami jest większe niż w przypadku wypalenia zawodowego. Niemniej jednak zgadzam się z Tobą co do tego, co piszesz! Wesołych Świąt!

Napisany przez ADMCI4
Witaj Christian76: Zdecydowanie zalecam zawarcie ubezpieczenia od niezdolności do pracy, ponieważ zgodnie ze statystykami Niemieckiego Związku Ubezpieczeń Emerytalnych co czwarty pracownik biurowy i co trzeci pracownik fizyczny zostaje niezdolny do pracy. To więc zatrważająco wysokie ryzyko, które dodatkowo może zagrażać egzystencji. Zasada, którą przyjmują ubezpieczyciele mówi, że im bardziej fizycznie wymagająca jest praca, tym większe ryzyko, że ubezpieczony stanie się niezdolny do pracy. Dlatego jako murarz będziesz musiał płacić znacznie więcej za ubezpieczenie od niezdolności do pracy o wysokich warunkach niż na przykład pracownik biurowy. Miesięczne składki na ubezpieczenie od niezdolności do pracy dla murarza, który ustalił rozsądną rentę od niezdolności do pracy przy rozsądnych warunkach, są nie do opłacenia. -- Możliwe rozwiązania w celu uzyskania opłacalnej składki -- Dokładniejsze określenie zawodu: Jaki dokładnie jesteś murarzem? Jesteś mistrzem? Masz obowiązki nad personelem? Itp. Dokładniejsze określenie świadczeń: Jaką minimalną rentę od niezdolności do pracy chcesz ubezpieczyć? Jak długo chcesz być ubezpieczony, dożywotnio, do 67 lat, do 60 lat? Jakie warunki ubezpieczenia są dla ciebie istotne? Sprawdź alternatywy dla ubezpieczenia od niezdolności do pracy: Ubezpieczenia od niezdolności do pracy? Ubezpieczenia od podstawowej niezdolności? Choroba krytyczna? Częściowe ubezpieczenia od niezdolności do pracy? Polisy mieszane? Christian76, pamiętaj, że ubezpieczenie od niezdolności do pracy to renta w życiu zawodowym. Bez takiego zabezpieczenia ewentualna emerytura nie ma solidnych podstaw. Omów te ważne kwestie z agentem ubezpieczeniowym! Świąteczne pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez neugierig
Cześć Alexanderze, to temat, który zapewne zawsze będzie kontrowersyjny, i toleruję panującą opinię, którą reprezentujesz. Ale co radzisz klientowi, który może być gotowy lub w stanie wydać 120 do 150 € miesięcznie, co zrobi w późniejszym wieku, jeśli jego zabezpieczenia w dużej mierze lub całkowicie zostały przeznaczone na ubezpieczenie od niezdolności do pracy? Wiem, że to jest do bani i w zasadzie to polityka powinna się tym zająć, a nie my, bo przecież nie potrafimy czarować ... Ale chciałbym poznać Twoją propozycję, jak miałby sobie poradzić bez zabezpieczenia emerytalnego! @muha Byłoby teraz ciekawe dowiedzieć się, jaki jest odsetek tych, którzy po przypadku niezdolności do pracy umierają w ciągu pewnego czasu, wracają do pracy lub pozostają niezdolni do pracy. Szczerze mówiąc, też nie wiem teraz. Ale to byłoby naprawdę interesujące!!! Wszystkim wesołych świąt i pracowitego Mikołaja Pozdrowienia, frank ____________________________ Śledź mnie na Twitterze Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi poradami dla insiderów dotyczącymi oszczędzania | Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero znaczy prawdziwy błąd.

Napisany przez ADMCI4
@ neugierig: Alternatywy zostały już wymienione powyżej. Te propozycje nie kosztują 120 ani 150 euro. W szczególności ubezpieczenie na wypadek trwałej niezdolności do pracy lub podstawowa polisa chroniąca przed niezdolnością do pracy są o wiele tańsze od ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy. Oczywiście nie zapewniają one takiej samej ochrony ubezpieczeniowej, ale są znacznie tańsze. Dzięki tym alternatywom ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy można zrealizować pewną ochronę przed ryzykiem, nie rezygnując jednocześnie z oszczędzania na emeryturę. Dobry agent ubezpieczeniowy omawia z klientami wszystkie alternatywy! Świąteczne pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez muha
Jestem zdania, że UE lub DD nie są adekwatną alternatywą dla Ubezpieczenia Dochodowego. Świadczenie z obowiązkowego ubezpieczenia rentowego nadal istnieje i zabezpiecza w najgorszym przypadku. ubezpieczenie DD obejmuje tylko określone choroby. Lepiej zatem wybrać ubezpieczenie Dochodowe z okresem karencji, jeśli środki finansowe na to pozwalają! Lub skorzystać z innych modeli ubezpieczeń tego rodzaju dostępnych na rynku. @ciekawski: W poniedziałek z chęcią poszukam dla Ciebie statystyk. Oczywiście pozostaje pytanie, jak miarodajne są te dane (Nie ufaj statystykom, których sam nie sfałszowałeś;-) Choć pochodzą one od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Jakie są opinie na temat wskaźników procesów Ubezpieczeń Dochodowych?

Napisany przez ADMCI4
muha pisze: Unia europejska (EU) lub ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa (DD) moim zdaniem nie są adekwatnym zamiennikiem dla ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy (BU). Czytając komentarze tutaj w wątku, można zauważyć, że dotąd nikt nie wspomniał o zastępstwie dla ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy. A dzieje się tak z bardzo prostego powodu: Nie ma zastępstwa dla BU, są tylko alternatywy. Te alternatywy wymieniłem już w 4. raporcie wyżej. Istnieje nadal świadczenie z ustawowej niezdolności do pracy, które zabezpiecza najgorszy scenariusz. ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa tylko ubezpiecza określone choroby. Nie ma świadczenia z ustawowej niezdolności do pracy. To świadczenie nosi nazwę połowy lub pełnej renty dla niezdolnych do pracy i wynosi 15% lub 30% od wynagrodzenia brutto. Wypłacane świadczenia z częściowej renty dla niezdolnych do pracy wynoszą średnio 400 euro miesięcznie. Powiedziałbym, że to raczej zabezpieczenie na wypadek najgorszego scenariusza w najgorszym przypadku. Dodatkowe zabezpieczenie na przykład poprzez alternatywne ubezpieczenia na wypadek inwalidztwa w celu uzupełnienia tych świadczeń państwowych jest niewątpliwie konieczne! Wolałbym więc ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy z okresem karencji, jeśli środki finansowe na to pozwalają! Lub skorzystaj z innych modeli ubezpieczeń na wypadek niezdolności do pracy dostępnych na rynku. O możliwościach kształtowania ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy i alternatywnych modelach ubezpieczeń na wypadek inwalidztwa napisałem już 4 raporty wyżej. Na przykład, że można zmniejszyć wiek końca ubezpieczenia z 67 do 60 lat, że istnieją również polisy mieszanego ubezpieczenia i ubezpieczenia na częściową niezdolność do pracy.
Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez hartmut.beier
Cieszę się, że istnieją jeszcze sensowne fora Dzisiaj trafiłem na to forum i w końcu na ten post, ponieważ moje bank również chciał mnie poinformować na temat zabezpieczenia emerytalnego. Jestem bardzo niezdecydowany i nie wiem, co o tym myśleć. Mój bank zaproponował mi kilka opcji, w tym mieszkalny Rister oraz zabezpieczenie emerytalne w połączeniu z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy. Rozmowa z moim doradcą odbywa się dopiero w przyszłym tygodniu, ale chciałem się z góry zorientować. Czy ktoś miał z tym doświadczenie? Jestem zresztą w Sparkasse Znalazłem dla was link od Sparkasse, byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podzielił się ze mną swoimi doświadczeniami.... Dziękuję z góry Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
Cześć Tak, tak. Bank, nie, Sparkasse, doradza w kwestii emerytury. Jak już przeczytałeś powyżej, różne rzeczy należy ściśle oddzielać. ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jest ważne, ale powinno działać samodzielnie, nie powinno być łączone z ubezpieczeniem emerytalnym. W ubezpieczeniu emerytalnym zaleca się dodanie ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy. Tutaj jednak chodzi tylko o dalszą opłatę składek w przypadku niezdolności do pracy. Wohnriester jest jednym z najbardziej bezsensownych produktów w ogóle. Pracownik Sparkasse chce tylko poprawić swoją liczbę zrealizowanych umów o oszczędzaniu budowlanym. Jeśli chodzi o Riester, lepiej wybierać ubezpieczenie emerytalne, plan oszczędzania w funduszach inwestycyjnych lub plan oszczędzania bankowego. To czy wszystko musi być zrobione w Sparkassie, zależy od osobistego wyboru. Na stronie Sparkasse dostępne są tylko standardowe tematy, obsługiwane tak jak wszędzie. Riester, BAV, Rürup, oszczędzanie budowlane itp. Bezwartościowe jak zawsze i wszędzie.

Napisany przez Zelandonia
Cześć, Szczególnie w zawodach o zwiększonym ryzyku ważne jest zawarcie ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Nie ma pytania, czy lepiej wybrać rentę Riestera CZY ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Co czwarty pracownik dotknięty jest niezdolnością do pracy, a jeśli nie ma się takiego ubezpieczenia, w przypadku wystąpienia zdarzenia, znajduje się się w sytuacji finansowego bankructwa. Nie zastanawiałbym się długo, tylko jak najszybciej wykupił takie ubezpieczenie. Ważne jest, aby zgłosić się do ubezpieczalni jak najwcześniej, ponieważ składki zależą od stanu zdrowia, zawodu i wieku. Im mniej chorób przewlekłych się posiada, tym tańsze jest ubezpieczenie. Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
Cześć Zelandonio Byłoby miło, gdybyś przestał się ciągle powtarzać w każdym poście i dodatkowo nieumiejętnie reklamować siebie. Najlepiej jest najpierw dokładnie przeczytać zapytanie i odpowiedzieć na nie.

Napisany przez hartmut.beier
Najpierw dziękuję za wasze odpowiedzi @Gerd: Jeśli chodzi o temat Wohnriester, słyszałem dotąd same pozytywne opinie. Na podstawie jakich aspektów Twoje zdanie tak bardzo się zniechęciło? Moim zdaniem Wohnriester jest świetną alternatywą dla dodatku emerytalnego Riester, jeśli ktoś stawia na posiadanie własności!

Napisany przez ADMCI4
@hartmut.beier Cześć, Przepraszam, że się sprzeciwiam! Wohnriester nie jest korzystny dla płatnika składek. 1. Kapitał jest względnie związany. (pozytywnie i negatywnie) 2. Prowadzone jest równoległe konto dofinansowania mieszkania, tj. 2% obciążenia od wypłaconego kapitału. 3. Ogólny problem z Riesterem: pokrycie 4% od brutto za pomocą dochodu netto (po odjęciu dodatku) -> Dodatek/wydatek specjalny jest tylko odszkodowaniem podatkowym, ponieważ w przeciwnym razie możliwa jest interpretacja podwójnego opodatkowania - Nie jest to prezent! 4. Aby otrzymać pełne dodatki, co roku trzeba przedstawić sytuację majątkową - związane wnioski trafiają do prywatnego dostawcy, który jest firmą córką Bärt-el-männern. Z biegiem lat można natychmiast (zarówno przez państwo, jak i prywatnie) dowiedzieć się nie tylko, ile dzieci mają, jak się nazywają itp., ale także ile zarabiają, jaką emeryturę mogą oczekiwać i ewentualnie na co mogą sobie pozwolić, a na co nie, gdy ktoś chce nas zainteresować (lub przyszłych emerytów traktować podatkowo inaczej), te dane są dostępne. 5. Twoje pieniądze zobaczysz dopiero, gdy je opodatkujesz i zrównoważysz z zyskiem, lub gdy żyjesz wystarczająco długo (przy założeniu: niezmienionej ani niekorzystnej sytuacji (podatkowej/socjalnej). Obecnie zadziwię się, jeśli NFZ długoterminowo nie znajdzie nowych źródeł dochodów. 6. Ewentualne dodatki dla dzieci kończą się. (BS?)Pożyczki na razie nie. 7. Z mojego punktu widzenia, koszty i ograniczenia stoją tylko dla małej grupy osób w bardziej pozytywnym lub sensownym stosunku w porównaniu z klasycznymi pożyczkami. Co więc przemawia za Wohnriester? Pozdrawiam

Napisany przez Gerd
Cześć Na temat Wohnriester. Riester to emerytura, i na tym powinno się skończyć. Nie wiem, kto opowiada dobre rzeczy o Wohnriester. Jeszcze raz, Wohnriester to subwencjonowana umowa budowlana Riester. Oczywiście ludziom nie mówi się o tym, tylko o tym, jak tania będzie ich finansowanie domu. Istniejące umowy Riester są przekształcane, czyli anulowane. Większość ludzi nie zdaje sobie jednak z tego sprawy podczas doradztwa. Po wygaśnięciu umowy Wohnriester nadchodzi klątwa podatkowa. Trzeba zapłacić podatki od całej sumy. W przypadku Wohnriester w ciągu 10 lat. W momencie, gdy jako emeryt mam mniejsze dochody, ponieważ zainwestowałem swoje renty Riester w Dom, mam większe wydatki. Jeśli sprzedam swój Dom, jest to szkodliwe dla finansowania, a oprócz zwrotu podatku muszę zwrócić także środki finansowe z subwencji. Tak więc trzymajcie się z dala od Wohnriester.

Napisany przez ADMCI4
Gerd pisze: Cześć W kwestii Wohnriester. Riester to renta, i należy pozostać przy tym. Nie wiem, kto zachwala Wohnriester. Powtórzę, Wohnriester to zriestrowana umowa oszczędnościowa pod hipotekę. Ludziom oczywiście nie mówi się tego, lecz jedynie jak korzystna będzie ich finansowanie domu. Istniejące już umowy riester są konwertowane, czyli anulowane. Ale większość ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy podczas konsultacji. Po zakończeniu umowy Wohnriester nadchodzi fala podatków. Musisz płacić podatki od całej kwoty. W przypadku Wohnriestera w ciągu 10 lat. [...]
@ Gerd: Dlaczego tylko umowy hipoteczne? Czyż nie można zaciągnąć zriestrowanego kredytu hipotecznego w zwykłym banku, czyli prostej finansowania nieruchomości za pośrednictwem riestera? Dlaczego tylko 10 lat? Opodatkowanie zaczyna się najpóźniej w wieku 68 lat i kończy najwcześniej w wieku 85 lat. To już przynajmniej 17 lat, prawda? Ale ja również polecam obecnie raczej inwestycje w ramach planów oszczędnościowych Riester. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez Gerd
Cześć Przepraszam, w jakiś sposób minęło mi 10 lat. Co do BSV. Jeśli Sparkasse sprzedaje Wohnriester, to prawie z pewnością w ramach tego jest umowa oszczędnościowa. Sparkassen również muszą spełniać swoje zobowiązania. Sytuacja w bankach prawdopodobnie nie jest lepsza.

Napisany przez asics19756
Riester czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy? To nie jest pytanie czy to, czy tamto! Czy opłaca się riestern, każdy musi sam zdecydować na podstawie możliwych dotacji i ulg podatkowych. W przypadku korzystnej umowy może to się opłacać. Sam plan oszczędnościowy w funduszach przyniesie zysk od 6 do 7% tylko przez dotacje i ulgi podatkowe - a potem dochodzą zyski z funduszy! I nie ma możliwości utraty!

Z kolei ubezpieczenie od niezdolności do pracy chroni najcenniejszy zasób, jaki posiadam: moją zdolność do zarabiania na życie głową lub rękami. Będąc szczerym: to ma nieocenioną wartość, która gwarantuje mi kwotę XY euro co miesiąc. Nie chciałbym tego pozostawić nieubezpieczone. Koszty ubezpieczenia od niezdolności do pracy można zmniejszyć dzięki kilku sztuczkom. Nie zrezygnowałbym już z tego zabezpieczenia! Pozdrowienia asics!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata