Wskazano już wiele istotnych wskazówek.
Może jeszcze jedno spostrzeżenie.
ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (BU) jest dobre i ważne.
Ale jeśli chodzi o BU, to zrób to dobrze. W przypadku niezdolności do pracy stan zdrowia z reguły jest już poważnie osłabiony. Oznacza to z dużym prawdopodobieństwem regularne obowiązkowe leczenie, być może opiekę lub konieczność korzystania z innej pomocy, aby wymienić tylko kilka spraw. Z tego powodu życie pozostaje raczej droższe niż w przypadku osoby zdrowej.
Dlatego
ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy powinno przynajmniej wyrównać dochód netto. Trochę więcej nie zaszkodzi.
ubezpieczenie na 500 € możesz sobie darować. To wyrzucanie pieniędzy. Te 500 € zostaną policzone przy otrzymywaniu świadczeń socjalnych (np. zasiłek dla bezrobotnych). W ten sposób zmniejszasz świadczenia socjalne, na które już raz zapłaciłeś składki na
ubezpieczenie społeczne.
Chociaż to może boleć,
ubezpieczenie na 30 € stanowi korzystną alternatywę dla sumienia, niczego więcej.
Często słyszę od klientów, co jeszcze mam ubezpieczyć? Przecież muszę także żyć. I mają oni rację. 25-latek musiałby płacić około 300 € za sensowne
ubezpieczenie od niezdolności do pracy + emeryturę, w jaki sposób ta może wyglądać, będziesz musiał zapewne nawet zaplanować 400 €. Dla wielu to niewykonalne.
Najgłupsze, co można zrobić w takiej sytuacji, to rozdrobnić to na wszystkie obszary. Wtedy jest tylko jedno gwarantowane - nigdy nie wystarczy. Ani w przypadku ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, ani na starość. Tak, ja podchodzę do tego całkiem pragmatycznie. Jeżeli mam do dyspozycji tylko określoną kwotę, której mogę jednorazowo użyć, to wybieram ryzyko, które z największym prawdopodobieństwem wystąpi. I to jest jasne - jest to emerytura. Z 85-90% prawdopodobieństwem osiągniemy emeryturę, a z 25-30% prawdopodobieństwem będziemy niezdolni do pracy, z uwzględnieniem tych, którzy po pewnym czasie powrócą do swojej pracy lub wykonywać inną. Co więcej, na korzyść emerytury przemawia fakt, że istnieje wartość lub przynajmniej powinna istnieć.
ubezpieczenie od niezdolności do pracy to czyste
ubezpieczenie na wypadek ryzyka.
Oczywiście, jest to kompromis! I ta decyzja musi w końcu podjąć każdy sam. Zwłaszcza dlatego, że może się też zdarzyć, że zdecydujesz się na oszczędności na emeryturę, a po pół roku stajesz się niezdolny do pracy.
Pozdrawiam,
frank