Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Zabezpieczenie dla bratanka - Jakie inwestycje/ubezpieczenie?

Napisany przez muha
Cześć wszystkim, Aktualnie poszukuję dla mojego chrześniaka sposobu na inwestowanie pieniędzy. Nie jestem jednak pewien, co byłoby najlepsze, choć mam już wstępne przemyślenia. Chciałbym najpierw usłyszeć niezależne porady. Inwestycja powinna wynosić od 15 do 20 EUR miesięcznie, a w wieku 18 lat powinna być możliwość wypłacenia pewnej kwoty na prawo jazdy, przy jednoczesnym przejęciu kontroli nad nią nie wcześniej niż w wieku 25 lat. Dziękuję Z poważaniem

Napisany przez rafi911
Cześć, Koniecznie musisz uwzględnić inflację. Ponieważ po 18 latach z 1000 EUR zostanie około 700 EUR siły nabywczej. Polecam fundusze akcji. Czyli oszczędzaj 15-20 EUR rocznie i kupuj za tę kwotę udziały w funduszu jednorazowo. Oczywiście musisz wiedzieć, które fundusze wybrać. Chociaż 240 EUR rocznie to już prawie za mało na fundusze. Proszę jednak pamiętać o inflacji w przypadku długoterminowych decyzji. Być może inni użytkownicy forum mogą dać Ci lepszą radę....

Napisany przez muha
Cześć, inwestowanie wyłącznie w fundusze jest oczywiście interesujące. Jednakże w tym przypadku również skorzystałbym z ubezpieczenia, ze względu na podatek od zysków kapitałowych

Napisany przez froschi
Cześć, ... płaszcz ubezpieczeniowy pochłonie całą Twoją gotówkę, patrz opłaty za zakup i zarządzanie..... Ponadto zawsze płacisz podatek od zysków kapitałowych, ale skoro nie przekraczasz rocznego limitu 240€, nie musisz się tym martwić. Jeśli chcesz, żeby w przyszłości zostało Ci jeszcze coś z Twoich pieniędzy, musisz oszczędzać bez opłat lub tylko z niskimi kosztami, inaczej tylko wzbogacisz ubezpieczyciela. Pamiętaj: Pałace banków i ubezpieczeń są budowane na kasie przegranych. Żabka

Napisany przez muha
Cześć, uważam, że to bardziej plotka, że koszty w ubezpieczeniach i bankach są zbyt wysokie. Gdy spojrzysz na zapewniony kapitał, to po odliczeniu kosztów jest on już obecny! Koszty przy funduszach itp. również nie są niskie, a także brakuje elastyczności i ochrony. Pozdrawiam

Napisany przez ProperSoul
Cześć muha, również ode mnie serdeczne gratulacje z okazji narodzin siostrzeńca. Co do twojego pomysłu dotyczącego inwestowania dla chrześniaka. Uważam, że to bardzo dobra idea. Czy nie byłoby miło, gdybyś mógł dać swojemu chrześniakowi coś rzeczywistego w ręce? Mówimy tutaj o okresie inwestycyjnym trwającym co najmniej 18 lat. To naprawdę długi okres, podczas którego może się wiele wydarzyć. Obecnie nawet nie ma pewności w 100%, czy euro istnieje jeszcze w 2012 roku. Ale prawdopodobnie nawet politycy tego nie wiedzą. Nie wspominając o inflacji i podatku od zysków kapitałowych, które już zostały wymienione. Myślę, że mam dobry pomysł: uncje srebra (np. Moneta srebrna Wiener Philharmoniker 1 oz). Jeśli będziesz regularnie kupować tę jedną lub inną monetę (przy wydatku 15-20 euro miesięcznie, możesz np. co dwa miesiące kupić 2 uncje lub co cztery miesiące 4 uncje. Oszczędzasz na przesyłce), to po 18 latach będziesz miał już dość porządny skarb, który możesz przekazać. I jedno jest bardzo ważne: srebro zawsze ma wartość, ponieważ - w przeciwieństwie do papieru drukowanego i podobnie do złota - ma wartość wewnętrzną. Od ponad roku regularnie kupuję srebrne monety, ponieważ polityczne wahanie i całe zamieszanie wokół euro jest dla mnie po prostu zbyt głupie. Wypróbowałem już kilka sklepów, ale w ostatnim czasie praktycznie pozostałem przy zakupach w 321goldundsilbershop, ponieważ ceny są dobre, a koszty wysyłki są akceptowalne. Jeśli ten dzień kiedyś nadejdzie dla mnie i dostanę chrzestnego, to również, według dzisiejszych standardów, będę kupował i kolekcjonował dla niego lub dla niej srebrne monety. Co do funduszy, to wszystko zależy od tego, jakie fundusze wybierzesz. Zrób sobie wyszukiwanie na temat zniżek na fundusze, jeśli chcesz zaoszczędzić na opłatach początkowych lub coś w tym stylu. Osobiście nie jestem zbyt przekonany do funduszy, nawet jeśli są dobrze zarządzane. Nadal jesteś uzależniony od tego, jak np. firmy się rozwijają. A to zawsze może iść w obie strony. Może udało mi się zasugerować ci nowy pomysł. Byłbym szczęśliwy, gdyby tak było Pozdrawiam

Napisany przez muha
Cześć, Srebrne uncje brzmią interesująco, to trochę inna forma inwestycji. Niemniej jednak dostrzegam tutaj 3 istotne problemy: - Brak oprocentowania - Kurs Kurs wprawdzie wzrósł w ostatnich miesiącach, ale może się szybko zmienić!

Napisany przez ProperSoul
Cześć ponownie Zainteresowania nie ma co do odsetek, ale obecnie na rachunkach oszczędnościowych są one na poziomie 1%-2% rocznie, co w zwykłych okolicznościach (a zwłaszcza w obecnym środowisku rynkowym) powinno wystarczyć dla srebra. Prawdopodobnie nawet więcej. Oczywiście, ze względu na obecnie wysoką cenę srebra, nie jest to obecnie zbyt atrakcyjne. Ale jak powiedziałem wcześniej: 18 lat to długi okres, i nie jesteśmy pewni, czy euro wciąż będzie istnieć, ani ile wtedy będzie warte... To pozostawiamy otwarte. Jesteśmy pewni, że UE zrobi wszystko, by utrzymać euro przy życiu. Czy im się to uda, zobaczymy. Jednakże, zgodnie z wieloma ekspertami, pewne jest to, że obecny mechanizm ratunkowy euro jest w stanie wesprzeć Grecję, Irlandię i Portugalię, ale kiedy / jeśli Hiszpania wpadnie w kłopoty i / lub Włochy, parasol nie wystarczy. Uważam, że prosta rozbudowa nie przejdzie. Zatem poczekajmy, co przyniesie przyszłość. Wielu ludziom wciąż nie zdaje się być w pełni świadomych sytuacji. Nie chcę przyciągać diabła za paznokieć. Ale warto zachować czujność. Jak powiedziałem: to co planujesz to długoterminowa inwestycja. A ponieważ chcesz oszczędzać co miesiąc, opcją pozostaje plan oszczędnościowy lub konto oszczędnościowe, jeśli chcesz odsetek. Ostateczna decyzja należy do Ciebie. Nikt Ci tego nie odbierze Ja tylko powiedziałem Ci, co ja zrobiłbym lub co zrobię, gdy tylko będę miał/a siostrzeńca/siostrzenicę. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania, po prostu je zadaj Pozdrawiam EDYCJA: Srebro nie zaczęło rosnąć dopiero od kilku miesięcy. Trend srebra rozpoczął się już w 2009 roku. Widzisz: Pozdrawiam jeszcze raz.

Napisany przez estrix
Cześć! Wszystko jest w porządku z monetami, ALE!!! Zawsze musi być jakieś ALE. Pół roku temu przejąłem mieszkanie od babci we Wuppertalu, wszystko było takie jak było, ze wszystkim (meble, wyposażenie itp.). Znalazłem tam między innymi mnóstwo srebrnej zastawy. Rarytas!!! Z początku ubiegłego wieku. Ponieważ nie jestem kolekcjonerem, chciałem sprzedać całe to bagno. Obejrzałem dziesiątki sklepów, zebrałem oferty. I co? NIC!!! 99% kupców złota srebra, złotników i innych, powiedziało mi: …TYLKO DO ROZWALIENIA!!!.... Za około 300 gram czystego srebra dostałem trochę ponad 100 €... I to za antykwariat, początek 1900 roku... Dlatego muszę to dobrze przemyśleć. Wiem, że zastawa i monety to dwie różne pary kaloszy, ale osobiście rozważyłbym coś innego...

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
jest mi przykro, że miałeś tak złe doświadczenia.
Ale obawiam się, że pytający albo znalazł rozwiązanie po 2 latach, albo już zrezygnował z poszukiwań....
Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ullfertel
Prawdopodobnie srebrna zastawa nie jest tak rzadka, aby oczekiwać za nią cudownych sum. Jeśli nie ma na niej wytłoczonego herbu, można przypuszczać, że została ona wyprodukowana masowo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata