Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy w ogóle istnieją jeszcze klasyczne książeczki oszczędnościowe?

Napisany przez musti
Cześć, Pod koniec grudnia moje chrześnię zostanie urodzone i chciałbym właściwie podarować mu całkiem klasyczną książeczkę oszczędnościową na dzień narodzin. Więcej wiem, że nie przynosi to zbyt wielu odsetek, ale uważam, że gest ten jest miły, bardziej niż inna forma inwestycji. Ponieważ książeczka oszczędnościowa prawdopodobnie już nie jest używana, nie jestem nawet pewien, czy w ogóle nadal istnieje w tej formie. Ale być może ktoś może mi również podać alternatywę, która równie dobrze nadaje się do wręczenia. Ważne dla mnie jest, aby dziecko miało coś w ręku w przyszłości. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Napisany przez Dasdi1970
Gratulacje z okazji objęcia patronatu. Nadal istnieją książeczki oszczędnościowe, naprawdę. Jednak przy dzisiejszych stopach procentowych i polityce pieniężnej trzeba brać pod uwagę, że można ponieść straty, jeśli nadal wpłaca się tam pieniądze na określony czas lokaty. Ważne jest również, czy chcesz wpłacać raz, nieregularnie czy regularnie. Moja rada: Kupuj uncje srebrnych monet, cena jest przystępna, a masz pewność, że twoje chrześnię będzie miał coś w ręku w przyszłości. A nie chodzi mi tylko o formę fizyczną, ale też o pewną wartość. Ja osobiście nigdy nie zostawiłbym pieniędzy na koncie na dłuższy czas. Jeśli chcesz regularnie wpłacać, proszę pisz do mnie, są też inne alternatywy.

Napisany przez Paulus
Cześć Dasdi, także ode mnie gratulacje z okazji objęcia patronatu. Zapewne istnieje nadal tradycyjna książeczka oszczędnościowa - nie chcę nawet wiedzieć, ile miliardów leży na tej formie inwestycji. Banki płacą mizerne oprocentowanie i zarabiają na tym fortunę! Jeśli chcesz coś odłożyć dla swojego chrześniaka, to najlepiej założyć konto depozytowe z określonym terminem (przy jednorazowej wpłacie) lub konto oszczędnościowe (jeśli chcesz wpłacać co miesiąc) (w internecie, na przykład na finanzprodukte24.de znajdziesz porównania obu opcji inwestycyjnych). Oczywiście, książeczka oszczędnościowa, którą można złapać w rękę, wygląda całkiem ładnie. Ale naprawdę jest to opłacalne tylko dla banku! Możesz również samodzielnie stworzyć piękny dyplom - również wygląda całkiem ładnie, a dziecko z pewnością bardziej skorzysta z któregoś z wymienionych kont.

Napisany przez ProperSoul
Cześć Musti, również ode mnie serdeczne gratulacje z okazji zostania chrzestnym. Mam nadzieję, że urodzenie przebiegnie pomyślnie. Trzymam kciuki! Co do pomysłu z inwestowaniem pieniędzy dla chrześniaka. Tak, istnieje nadal klasyczna oszczędnościówka. Jednakże z bardzo mizernym oprocentowaniem. W pełni rozumiem, że chcesz podarować coś swojemu chrześniakowi w przyszłości. Ale myślę, że mówimy tutaj o okresie inwestowania mówiąc może 16 do 18 lat lub coś w tym stylu. To naprawdę długi okres, w którym może się wiele wydarzyć. I obecnie nie jestem nawet w 100% pewny, czy euro będzie istniało jeszcze w 2012 roku. Ale prawdopodobnie nawet politycy nie wiedzą tego dokładnie. Myślę, że propozycja Dasdi jest bardzo dobra: unie srebrne (np. 1 uncja srebra z Wiednia Philharmoniker). Jeśli będziesz regularnie kupował kilka monet, po 16 latach będziesz miał spory skarb, który będziesz mógł przekazać dalej. I Dasdi ma rację: srebro zawsze coś wartuje, ponieważ ma własną wartość - w przeciwieństwie do drukowanego papieru i analogicznie do złota. Ja od roku regularnie kupuję srebrne monety, ponieważ cała polityczna manipulacja i zamieszanie wokół euro jest dla mnie po prostu głupie. Wypróbowałem już kilka sklepów, ale w ostatnim czasie pozostałem przy 321goldundsilbershop, ponieważ mają dobre ceny i rozsądne koszty wysyłki. Jeśli kiedyś będę miał chrześniaka, postąpię zgodnie z dzisiejszymi standardami i także będę kupował i kolekcjonował unie srebrne dla niego lub dla niej. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata