Re: Czy warto zwiększyć ubezpieczenie od niezdolności do pracy czy lepiej je zrezygnować?
Napisany przez ADMCI4 -
- sob gru 25, 2010 11:29 pm
Cześć,
Mam (28 lat) już ubezpieczenie na życie zabezpieczone na wypadek niezdolności do pracy. Kosztuje mnie około 27 euro miesięcznie, obowiązuje do 60 roku życia i oferuje rentę z tytułu niezdolności do pracy w wysokości 1000 euro. ubezpieczenie to zawarłem na początku mojej kariery. Ponieważ teraz zarabiam więcej, chciałbym mieć zabezpieczenie na poziomie około 1500 euro (może za kilka lat będę potrzebował jeszcze więcej).
Co mogę teraz zrobić?
Widzę następujące możliwości:
- Zapytać obecną firmę ubezpieczeniową, czy suma ubezpieczenia może zostać zwiększona.
- Zawrzeć drugie ubezpieczenie na życie związane z niezdolnością do pracy u innego towarzystwa ubezpieczeniowego, aby łącznie ubezpieczenia te zabezpieczały kwotę 1500 euro.
- Zrezygnować z obecnego ubezpieczenia na życie związane z niezdolnością do pracy i zawrzeć nowe, które od razu oferuje rentę w wysokości 1500 euro.
Czy istnieją inne alternatywy? Czy druga możliwość jest w ogóle możliwa, czy mogą pojawić się problemy, gdy jedna osoba ma obowiązujące 2 umowy ubezpieczenia na życie związane z niezdolnością do pracy? Jakie są zalety i wady tych trzech możliwości - w szczególności jakie negatywne konsekwencje ma zerwanie umowy ubezpieczenia związanej z niezdolnością do pracy?
Dziękuję i pozdrawiam
Mark