Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy warto zwiększyć ubezpieczenie od niezdolności do pracy czy lepiej je zrezygnować?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Mam (28 lat) już ubezpieczenie na życie zabezpieczone na wypadek niezdolności do pracy. Kosztuje mnie około 27 euro miesięcznie, obowiązuje do 60 roku życia i oferuje rentę z tytułu niezdolności do pracy w wysokości 1000 euro. ubezpieczenie to zawarłem na początku mojej kariery. Ponieważ teraz zarabiam więcej, chciałbym mieć zabezpieczenie na poziomie około 1500 euro (może za kilka lat będę potrzebował jeszcze więcej). Co mogę teraz zrobić? Widzę następujące możliwości: - Zapytać obecną firmę ubezpieczeniową, czy suma ubezpieczenia może zostać zwiększona. - Zawrzeć drugie ubezpieczenie na życie związane z niezdolnością do pracy u innego towarzystwa ubezpieczeniowego, aby łącznie ubezpieczenia te zabezpieczały kwotę 1500 euro. - Zrezygnować z obecnego ubezpieczenia na życie związane z niezdolnością do pracy i zawrzeć nowe, które od razu oferuje rentę w wysokości 1500 euro. Czy istnieją inne alternatywy? Czy druga możliwość jest w ogóle możliwa, czy mogą pojawić się problemy, gdy jedna osoba ma obowiązujące 2 umowy ubezpieczenia na życie związane z niezdolnością do pracy? Jakie są zalety i wady tych trzech możliwości - w szczególności jakie negatywne konsekwencje ma zerwanie umowy ubezpieczenia związanej z niezdolnością do pracy? Dziękuję i pozdrawiam Mark

Re: Czy warto zwiększyć ubezpieczenie od niezdolności do pracy czy lepiej je zrezygnować?

Napisany przez Gerd
Zwiększenie składki jest możliwe w przypadku większości ubezpieczycieli pod określonymi warunkami. Muszą jednak ponownie odpowiedzieć na pytania dotyczące zdrowia. Dlatego opłaca się mieć mechanizm wskaźnika w ubezpieczeniu na życie jako zabezpieczenie. Nie zaleca się zawierania nowych umów. Składka zawsze jest obliczana na podstawie wieku wejścia i czasu trwania. Im starsza osoba, tym krótszy czas trwania, a co za tym idzie, wyższa składka. Okej, dwukrotne zadanie tego samego pytania

Napisany przez EasyD
Jeśli stan zdrowia na to pozwala, rozważę kompletnie nową umowę. Motywacją jest fakt, że wiek emerytalny 60 lat nie jest już odpowiedni. W przypadku niezdolności do pracy istnieje ryzyko, że przez wiele lat pozostaniemy bez miesięcznych dochodów, ponieważ świadczenie emerytalne zwykle nie jest już możliwe w wieku 60 lat. Dlatego zalecanym wiekiem końca ubezpieczenia byłby 67 lat, a przynajmniej 63 lata. Dzięki takiej ochronie skuteczniej się zabezpieczamy, choć nie osiągniemy już tak atrakcyjnej składki jak obecnie, ale będziemy mieli odpowiednie zabezpieczenie.

Napisany przez Reibold
Cześć Marku! Istnieje kilka sposobów zwiększenia swojej emerytury. 1. Podwyższenie istniejącego ubezpieczenia może być możliwe krótko po podwyżce wynagrodzenia, nawet bez konieczności odpowiadania na dodatkowe pytania dotyczące zdrowia. Zapytaj o gwarancję dodatkowego ubezpieczenia. 2. Połączenie dwóch ubezpieczeń w tej chwili nie stanowi problemu. Jednak w przypadku szkody będziesz musiał dostarczyć wszystkie dokumenty podwójnie i być może dyskutować z dwoma osobami zajmującymi się szkodami. Nie jest to najlepsze rozwiązanie! 3. Rozwiązanie dotyczące rozwiązania starego ubezpieczenia i zawarcia nowego jest również możliwe, jeśli nie spodziewasz się problemów związanych z dodatkowymi pytaniami zdrowotnymi. W każdym przypadku należy najpierw zakończyć stare ubezpieczenie, gdy nowe zostanie zaakceptowane. W tym samym czasie, możesz rozważyć opcję przedłużenia okresu ubezpieczenia, jak już sugerowano. Obecnie ubezpieczenie do 60 lat wydaje się krótkie. Nie mogę jednoznacznie stwierdzić, czy ta opcja ma sens finansowo. Czasami zmiana ubezpieczyciela wiąże się z tańszą składką lub lepszymi warunkami ubezpieczenia. Jednakże, aby udzielić bardziej konkretnej odpowiedzi, musiałbym poznać więcej informacji na temat ciebie i twojej umowy. Możesz się ze mną skontaktować telefonicznie w tej sprawie!

Napisany przez hannesschulte
Cześć, trochę odbiegając od tematu. Czy jako student opłaca się mieć ubezpieczenie od niezdolności do pracy? Jeśli tak, czy mielibyście (dobre) doświadczenia z jakimś konkretnym, które moglibyście polecić? Jestem wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrowienia

Napisany przez Reibold
Cześć Hannesschulte! Takie ubezpieczenie najlepiej jest zawrzeć jak najwcześniej w życiu. Wówczas zazwyczaj jest się jeszcze zdrowym, a ze względu na niski wiek oferowany jest korzystny składka. Najlepiej, gdy student wybierze ubezpieczenie, które oferuje korzystną stawkę także dla przyszłego zawodu, przede wszystkim takie, które ma bardzo dobre warunki ubezpieczenia. Warto również zastanowić się nad opcją otrzymywania renty w przypadku wcześniejszej i trwałej niezdolności do pracy, dożywotnio. Znam takie warunki z oferty LV1871 i Generali. Bardzo dobre warunki dla większości absolwentów studiów oferują również Alter Leipziger i Volkswohlbund. Pozdrowienia Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau

Napisany przez hannesschulte
Dobry wieczór Najpierw serdeczne podziękowania za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Wydaje się naprawdę sensowne ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Jednak mam wątpliwości co do wiarygodności niektórych stron, na przykład tej strony: www.versicherung-portal-1.de/berufsunfaehigkeitsversicherung/berufsunfaehigkeitsversicherung_student.php Czy te strony są wiarygodne? Pozdrawiam Hannes

Napisany przez Gerd
Na tej stronie agent ubezpieczeniowy wyjaśnia tylko, jakie rodzaje ubezpieczeń istnieją i jak działają. Jeśli chodzi o ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (BU), ma on rację. Problem braku renty dla niezdolnych do pracy od państwa dotyczy jednak nie tylko studentów, ale wszystkich młodych ludzi. Trzeba wpłacać do ubezpieczenia emerytalnego (GRV) przez co najmniej 5 lat, aby nabyć prawo do państwowej renty dla niezdolnych do pracy. Jako student, powinieneś zabezpieczyć zawód, który studiujesz. Dla studentów istnieje jednak szczególne uregulowanie, zgodnie z którym prywatna renta z tytułu niezdolności do pracy w pierwszych 2/3 studiów jest jedynie rentą z tytułu niezdolności do pracy. Innymi słowy, w przypadku zaistnienia szkody student jest zmuszany do wyboru innej dziedziny studiów, do której jest zdolny.

Napisany przez Reibold
Hej Hannesschulte! Bez wątpienia można zdobyć wiele istotnych informacji za pośrednictwem Internetu. Na podanej stronie wyjaśnione są większość form ubezpieczeń. To z pewnością nie jest nieuczciwe. Moim zdaniem jednak nie zastąpi to, zwłaszcza jeśli chodzi o ubezpieczenie od niezdolności do pracy, porady. Należy zwrócić uwagę na zbyt wiele indywidualnych różnic między ludźmi. Warto przewidzieć przynajmniej dłuższą rozmowę telefoniczną, jeśli chodzi o ubezpieczenie, na które w ciągu kolejnych 40 lat musiałby Pan wydać ponad 20 000 €. Podpowiedź od Gerda dotycząca specjalnych zasad dla studentów jest dobra, ale wydaje mi się nieco zbyt ogólnikowa. Istnieje kilka towarzystw, które mają taką regulację, ale są też takie, w których samo zawód studenta jest objęty ubezpieczeniem od niezdolności do pracy. Można tam ubezpieczyć się na kwotę do 1 500 € jako student i zwiększyć ją po rozpoczęciu prawdziwej pracy, jeśli zarabia Pan więcej. Jest to kwestia, którą trzeba by poruszyć podczas rozmowy doradczej. Z poważaniem Alexander Reibold Agent ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau

Napisany przez Gerd
Możesz mieć rację. Student to jednak nie zawód. Czym właściwie może zostać niezdolny do pracy. Tylko wtedy, gdy jest tak poważnie uszkodzony, że nie może wykonywać żadnej działalności. Otrzymuje więc rentę inwalidzką. Ubezpieczenia oferujące coś takiego tylko zasłaniają rentę inwalidzką.

Napisany przez EasyD
Gerd pisze: Student to jednak nie jest zawód. Czym w ogóle miałby być niezdolny do pracy zawodowej. Tylko wtedy, gdy jest tak bardzo uszkodzony, że nie jest w stanie wykonywać żadnej pracy. Otrzymuje więc rentę inwalidzką. Ubezpieczenia oferujące coś takiego tylko to zasłaniają.
Chciałbym się z tym nie zgodzić. Tutaj naprawdę trzeba przyjrzeć się warunkom oferowanych przez firmy. Oto fragment z oferty ubezpieczyciela, który oferuje ubezpieczenie od niezdolności do pracy dla studentów: Jeśli ubezpieczona osoba w momencie zawarcia ubezpieczenia jest studentem na państwowo uznanej uczelni lub wyższej szkole zawodowej, to do momentu podjęcia działalności zawodowej jako ubezpieczony zawód zostanie uznany zgłoszony w momencie aplikacji, dążony zawód. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z niezdolnością do pracy zawodowej.

Napisany przez Gerd
No dobrze. Jako zawód ubezpieczenia uznawany jest ten, który jest dązony, czyli kierunek studiów prowadzący do określonej profesji. Przecież to mówię przez cały czas. Jednak w zakresie zawodu nie ma miejsca na studenta. W przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy (BU) liczy się ostatnio wykonywany zawód, a nie ten w chwili składania wniosku. Dlaczego więc mam podawać ewentualnie inny zawód podczas podejmowania pracy? Chodziło mi o zapis, że w przypadku większości ubezpieczycieli w pierwszych 2/3 okresu obowiązuje możliwość skierowania do innego zawodu. Może on jeszcze studiować inny zawód. Natomiast od ostatniej trzeciej części obowiązuje faktycznie pełna niezdolność do pracy. Warto przeczytać drobny druk.

Napisany przez EasyD
Nie ulega wątpliwości, że istnieją dostawcy, którzy sięgają po takie fragmenty. Na początku brzmiało to tylko tak, jakby sugerowali, że ogólnie wszystkie firmy postępują w ten sposób. To zdecydowanie nie jest prawda.

Napisany przez Gerd
Nie, nie chciałem tego powiedzieć. W cytowanych przez nich wersach warunków nie ma nic, co mogłoby być uznane za niezdolność do pracy w kontekście studentów według warunków polisy. Dlatego powiedziałem, że warto zajrzeć do drobnych druków.

Napisany przez EasyD
W przypadku tego warunkowego dokumentu nie ma dodatkowych klauzul dotyczących studentów. Jeśli chcą, mogę im go jednak przesłać mailem. Być może zobaczą coś, czego ja nie dostrzegam.

Napisany przez Gerd
W porządku, chciałem po prostu to wiedzieć. Bez względu na to, warunki mnie już teraz interesują. Człowiek nigdy dość nie może się uczyć.

Napisany przez Reibold
Cześć wieczór! Student może być jednak uniemożliwiony kontynuowanie studiów przez ponad 6 miesięcy z powodu poważnej choroby lub zaburzeń psychicznych, nie oznacza to jednak automatycznie, że jest niezdolny do pracy. Czy w takim przypadku nie zostałby uznany za niezdolnego do pracy? Na przykład w §2 Alte Leipziger pisze: Uznajemy pracę gospodyni domowej, uczniów, studentów i praktykantów za zawód. Oznacza to, że od samego początku ubezpieczenia jako student, jest się tam ubezpieczonym z zawodem student. A jeśli po studiach podejmuje się inną pracę, ubezpieczenie obowiązuje dla ostatniego wykonywanego zawodu. Pozdrawiam Alexander Reibold

Napisany przez Gerd
Jeśli coś tak stoi, to pewnie tak jest. Pytanie tylko, pod jakimi warunkami nastąpi uznanie ubezpieczenia na życie. W przypadku wersji przedstawionej przez EasyD, rzeczywiście wskazywany jest wyuczony zawód nawet w przypadku studentów. Moje pytanie dotyczyło tego, co się dzieje naprawdę w przypadku ubezpieczenia na życie. Wiem, że to stopniowo przeradza się w drobiazgowość. Dla studentów ważne jest jednak wiedzieć, co się stanie w przypadku wystąpienia ubezpieczenia, a nie tylko polegać na błyszczących broszurach firm ubezpieczeniowych.

Napisany przez Reibold
Cześć Gerd! Ponieważ student jest tam traktowany jako zawód, obowiązują takie same warunki jak dla innych zawodów. Czyli przynajmniej przez 6 miesięcy trzeba być niezdolnym do wykonywania ponad 50% swoich obowiązków. Wtedy beruf student jest oceniany tak, jak było to w zdrowe dni. Widzę tutaj skupione uczenie się, dojazd na uczelnię, uczestnictwo w wykładach, być może kilka godzin przed komputerem, itp. Muszę jednak przyznać, że nie znam osobiście żadnego studenta, któremu by się to przytrafiło. Pozdrawiam Alexander Reibold

Napisany przez EasyD
To staje się ekscytujące, gdy przechodzimy od studentów do uczniów. Znam tylko dwie społeczności, które oceniają od pierwszego dnia według kryteriów BU. Więc zdecydowanie uzasadnione jest, gdy w tym obszarze jesteśmy uświadomieni na temat podstępnych pułapek w warunkach umów.

Napisany przez Gerd
Kiedy jest się szczerym, jest sens skupić się w pierwszych latach studiów lub pierwszych latach szkolenia na dalszym kształceniu w innym zawodzie. W przypadku poważnych sytuacji, w przeciwieństwie do renty z tytułu niezdolności do pracy, nadal można otrzymać pieniądze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata